pozytonium 09.09.23, 22:55 Na F-28 pojawiają się znikają znienacka i znów pojawiają się wątki. Prowadzi to do dublowania. O co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snajper55 Re: Dublowanie wątków 11.09.23, 01:51 pozytonium napisał: > Na F-28 pojawiają się znikają znienacka i znów pojawiają się wątki. Prowadzi to > do dublowania. > O co chodzi? Może ktoś kasuje a potem się rozmyśla? Albo ktoś kasuje a ktoś inny przywraca? Albo przełącza cię między niezrównoważonymi serwerami? Albo jeszcze coś innego. S. Odpowiedz Link Zgłoś
kasi.aa Re: Dublowanie wątków 11.09.23, 13:20 Możesz podać przykład takiego wątku (link)? Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Dublowanie wątków 14.09.23, 00:58 kasi.aa napisała: > Możesz podać przykład takiego wątku (link)? Niestety snajper znów skasował wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Dublowanie wątków 27.09.23, 10:13 pozytonium napisał: > kasi.aa napisała: > > > Możesz podać przykład takiego wątku (link)? > > Niestety snajper znów skasował wątek. Tak wygląda nadzór. Moderator kasuje hurtowo, a administrator oczekuje od autora skasowanego wpisu, że poda link do niego. A nawet jak poda to albo nie dostanie żadnej odpowiedzi, albo jakąś od czapy. Rąsia rąsię myje. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Dublowanie wątków 27.09.23, 11:36 oby.watel napisał: > Tak wygląda nadzór. Moderator kasuje hurtowo, a administrator oczekuje od autora > skasowanego wpisu, że poda link do niego. Akurat w tym przypadku chodzi o zdublowane wątki i zapewne intencją zgłaszającego było usunięcie dubli. Więc nie powinien narzekać, jeśli duble zniknęły. Czasem zdublowane posty lub wątki to efekt "czkawki" systemu, ale to już skomplikowane zagadnienie związane np. z synchronizacją danych dla wielu instancji serwera. Oczywiście takie duble (dwukrotny wpis w bazie danych, identyczna treść postów) należy usuwać jak najszybciej, ale dubli z powodu podobnego tytułu wątku raczej bym nie ruszał, zwłaszcza jeśli są już w nich wypowiedzi innych osób. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Dublowanie wątków 27.09.23, 12:08 wariant_b napisał: > Akurat w tym przypadku chodzi o zdublowane wątki i zapewne intencją zgłaszające > go było usunięcie dubli. Więc nie powinien narzekać, jeśli duble zniknęły. Potrafisz wykazać, że usunięty watek naprawdę dublował inny? Poza tym co znaczy "zdublowany watek"? W każdym dyskusja toczy się nieco inaczej i dotyczy nieco innego aspektu. Kasowanie z tego powodu nie świadczy najlepiej o administracji. Tym bardziej, że bez trudu można znaleźć całą masę zdublowanych wątków. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Dublowanie wątków 27.09.23, 12:59 oby.watel napisał: > Potrafisz wykazać, że usunięty watek naprawdę dublował inny? Pewności nie mam, ale wpis tytułowy mówi: Na F-28 pojawiają się znikają znienacka i znów pojawiają się wątki. Prowadzi to do dublowania. O co chodzi? więc wszystko wskazuje na "czkawkę". Poszczególne instancje serwerów mają różniące się stany bazy danych, a dystrybucja zapytań nie jest najlepsza - piszemy post łącząc się z jedną instancją serwera, wysyłamy na drugą, a wynik wyświetla nam jeszcze inna. I tam nie ma jeszcze tego postu/wątku. Albo nie ma reakcji, więc ponawiamy wysłanie postu i wkrótce pojawiają się dwa niemal identyczne. Najłatwiej to zauważyć śledząc relację z jakiegoś meczu sportowego, np. siatkówki czy tenisa. Przy odświeżaniu wyświetlany wynik skacze do przodu i do tyłu. Może być tak, że mecz już się zakończył, ale po odświeżeniu wyświetlania trwa nadal. Ale nie znam wyposażenie sprzętowego, rozwiązań programowych i sieciowych Agory więc nie podejmuję się dokładniejszego zdiagnozowania problemu. Za dużo niewiadomych. Po prostu - czasem wszystko działa sprawnie i poprawnie, a czasem się zacina. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Dublowanie wątków 27.09.23, 15:11 wariant_b napisał: > Pewności nie mam, ale wpis tytułowy mówi: > Na F-28 pojawiają się znikają znienacka i znów pojawiają się wątki. Prowadzi > to do dublowania. > O co chodzi? > więc wszystko wskazuje na "czkawkę". Pewności nie mam, ale wydaje mi się, że odniosłem się do domagania się linków do skasowanych wątków. Sąd kapturowy kasuje, a użytkownik ma udowodnić, że niesłuszne. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Dublowanie wątków 27.09.23, 16:46 oby.watel napisał: > Pewności nie mam, ale wydaje mi się, że odniosłem się do domagania się linków do skasowanych > wątków. Sąd kapturowy kasuje, a użytkownik ma udowodnić, że niesłuszne. Spóźniłeś się - pozytonium był pierwszy. W wątku nie chodziło mu o linki do dubli. --- Swoją drogą brak powiadomień o ingerencjach moderatorskich to paskudna niedoróbka. Użytkownik powinien otrzymać zwrot swojego depozytu wraz z uzasadnieniem, dlaczego dłużej nie może być on przechowywany na forum gazety. Gazeta może przegrać w sądzie. Po likwidacji Bloxa i Fotoforum gazeta musiała zaoferować możliwość zwrotu własności intelektualnej autorom, a likwidowanych wątków nie chce oddać. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Dublowanie wątków 27.09.23, 18:20 wariant_b napisał: > oby.watel napisał: > > > Pewności nie mam, ale wydaje mi się, że odniosłem się do domagania się li > nków do skasowanych > > wątków. Sąd kapturowy kasuje, a użytkownik ma udowodnić, że niesłuszne. > > Spóźniłeś się - pozytonium był pierwszy. W wątku nie chodziło mu o linki do dub > li. Och tak, spóźniłem się! A tak się starałem odpowiedzieć mu zanim napisał. Może następnym razem mi się uda. > Swoją drogą brak powiadomień o ingerencjach moderatorskich to paskudna niedorób > ka. Solidarność, a także Michnik o ile pamiętam walczyli o to, żeby ingerencje cenzury były widoczne. Najciemniej jest pod latarnią... Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Dublowanie wątków 27.09.23, 21:25 oby.watel napisał: > Solidarność, a także Michnik o ile pamiętam walczyli o to, żeby ingerencje cenzury > były widoczne. Najciemniej jest pod latarnią... Przede wszystkim prowizorki są najtrwalsze. Moduł moderacji tworzony był, kiedy można było pisać anonimowo, a to wykluczało komunikację z użytkownikiem. No i szczerze mówiąc, nie była to najistotniejsza część oprogramowania - dopracowany musiał być moduł użytkownika, bo z niego będą korzystali uczestnicy forów. Od tego czasu mocno zubożał, bo istotniejsze były ozdobniki i reklamy niż funkcjonalność. A moduł moderatora pozostał taki, jaki był te dwadzieścia lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Dublowanie wątków 28.09.23, 09:30 wariant_b napisał: > Przede wszystkim prowizorki są najtrwalsze. Moduł moderacji tworzony był, kiedy > można było pisać anonimowo, a to wykluczało komunikację z użytkownikiem. Najtrwalsze jest zaczadzenie waadzą, nawet malutką i anonimową. I kultywacja starej tradycji donosu. Ktoś napisał coś na forum Kraj? A to głupek. Przeniosę mu to tam, gdzie nigdy nie zagląda, w końcu to on jest głupi, a nie ja. O, jest donosik na wpisik. Co z tego, że go czytałem, a w wątku jest kilkadziesiąt postów i nawet w nim zabierałem głos? Życzliwy ma rację, wywalę. Odpowiedz Link Zgłoś