Dodaj do ulubionych

Dublowanie wątków

09.09.23, 22:55
Na F-28 pojawiają się znikają znienacka i znów pojawiają się wątki. Prowadzi to do dublowania.
O co chodzi?
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Dublowanie wątków 11.09.23, 01:51
      pozytonium napisał:

> Na F-28 pojawiają się znikają znienacka i znów pojawiają się wątki. Prowadzi to
      > do dublowania.
      > O co chodzi?

Może ktoś kasuje a potem się rozmyśla?
      Albo ktoś kasuje a ktoś inny przywraca?
      Albo przełącza cię między niezrównoważonymi serwerami?
      Albo jeszcze coś innego.

S.
    • kasi.aa Re: Dublowanie wątków 11.09.23, 13:20
      Możesz podać przykład takiego wątku (link)?
      • pozytonium Re: Dublowanie wątków 14.09.23, 00:58
        kasi.aa napisała:

> Możesz podać przykład takiego wątku (link)?

Niestety snajper znów skasował wątek.
        • oby.watel Re: Dublowanie wątków 27.09.23, 10:13
          pozytonium napisał:

> kasi.aa napisała:
          >
          > > Możesz podać przykład takiego wątku (link)?
          >
          > Niestety snajper znów skasował wątek.

Tak wygląda nadzór. Moderator kasuje hurtowo, a administrator oczekuje od autora skasowanego wpisu, że poda link do niego. A nawet jak poda to albo nie dostanie żadnej odpowiedzi, albo jakąś od czapy. Rąsia rąsię myje.
          • wariant_b Re: Dublowanie wątków 27.09.23, 11:36
            oby.watel napisał:

> Tak wygląda nadzór. Moderator kasuje hurtowo, a administrator oczekuje od autora
            > skasowanego wpisu, że poda link do niego.

Akurat w tym przypadku chodzi o zdublowane wątki i zapewne intencją zgłaszającego
            było usunięcie dubli. Więc nie powinien narzekać, jeśli duble zniknęły.

Czasem zdublowane posty lub wątki to efekt "czkawki" systemu, ale to już skomplikowane
            zagadnienie związane np. z synchronizacją danych dla wielu instancji serwera.
            Oczywiście takie duble (dwukrotny wpis w bazie danych, identyczna treść postów)
            należy usuwać jak najszybciej, ale dubli z powodu podobnego tytułu wątku raczej
            bym nie ruszał, zwłaszcza jeśli są już w nich wypowiedzi innych osób.
            • oby.watel Re: Dublowanie wątków 27.09.23, 12:08
              wariant_b napisał:

> Akurat w tym przypadku chodzi o zdublowane wątki i zapewne intencją zgłaszające
              > go było usunięcie dubli. Więc nie powinien narzekać, jeśli duble zniknęły.

Potrafisz wykazać, że usunięty watek naprawdę dublował inny? Poza tym co znaczy "zdublowany watek"? W każdym dyskusja toczy się nieco inaczej i dotyczy nieco innego aspektu. Kasowanie z tego powodu nie świadczy najlepiej o administracji. Tym bardziej, że bez trudu można znaleźć całą masę zdublowanych wątków.
              • wariant_b Re: Dublowanie wątków 27.09.23, 12:59
                oby.watel napisał:

> Potrafisz wykazać, że usunięty watek naprawdę dublował inny?

Pewności nie mam, ale wpis tytułowy mówi:
                Na F-28 pojawiają się znikają znienacka i znów pojawiają się wątki. Prowadzi to do dublowania.
                O co chodzi?

więc wszystko wskazuje na "czkawkę".

Poszczególne instancje serwerów mają różniące się stany bazy danych, a dystrybucja zapytań
                nie jest najlepsza - piszemy post łącząc się z jedną instancją serwera, wysyłamy na drugą,
                a wynik wyświetla nam jeszcze inna. I tam nie ma jeszcze tego postu/wątku.
                Albo nie ma reakcji, więc ponawiamy wysłanie postu i wkrótce pojawiają się dwa niemal identyczne.

Najłatwiej to zauważyć śledząc relację z jakiegoś meczu sportowego, np. siatkówki czy tenisa.
                Przy odświeżaniu wyświetlany wynik skacze do przodu i do tyłu. Może być tak, że mecz już
                się zakończył, ale po odświeżeniu wyświetlania trwa nadal.

Ale nie znam wyposażenie sprzętowego, rozwiązań programowych i sieciowych Agory
                więc nie podejmuję się dokładniejszego zdiagnozowania problemu. Za dużo niewiadomych.
                Po prostu - czasem wszystko działa sprawnie i poprawnie, a czasem się zacina.
                • oby.watel Re: Dublowanie wątków 27.09.23, 15:11
                  wariant_b napisał:

> Pewności nie mam, ale wpis tytułowy mówi:
                  > Na F-28 pojawiają się znikają znienacka i znów pojawiają się wątki. Prowadzi
                  > to do dublowania.
                  > O co chodzi?

> więc wszystko wskazuje na "czkawkę".

Pewności nie mam, ale wydaje mi się, że odniosłem się do domagania się linków do skasowanych wątków. Sąd kapturowy kasuje, a użytkownik ma udowodnić, że niesłuszne.
                  • wariant_b Re: Dublowanie wątków 27.09.23, 16:46
                    oby.watel napisał:

> Pewności nie mam, ale wydaje mi się, że odniosłem się do domagania się linków do skasowanych
                    > wątków. Sąd kapturowy kasuje, a użytkownik ma udowodnić, że niesłuszne.

Spóźniłeś się - pozytonium był pierwszy. W wątku nie chodziło mu o linki do dubli.

---
                    Swoją drogą brak powiadomień o ingerencjach moderatorskich to paskudna niedoróbka.
                    Użytkownik powinien otrzymać zwrot swojego depozytu wraz z uzasadnieniem, dlaczego
                    dłużej nie może być on przechowywany na forum gazety. Gazeta może przegrać w sądzie.
                    Po likwidacji Bloxa i Fotoforum gazeta musiała zaoferować możliwość zwrotu własności
                    intelektualnej autorom, a likwidowanych wątków nie chce oddać.
                    • oby.watel Re: Dublowanie wątków 27.09.23, 18:20
                      wariant_b napisał:

> oby.watel napisał:
                      >
                      > > Pewności nie mam, ale wydaje mi się, że odniosłem się do domagania się li
                      > nków do skasowanych
                      > > wątków. Sąd kapturowy kasuje, a użytkownik ma udowodnić, że niesłuszne.
                      >
                      > Spóźniłeś się - pozytonium był pierwszy. W wątku nie chodziło mu o linki do dub
                      > li.

Och tak, spóźniłem się! A tak się starałem odpowiedzieć mu zanim napisał. Może następnym razem mi się uda.

> Swoją drogą brak powiadomień o ingerencjach moderatorskich to paskudna niedorób
                      > ka.

Solidarność, a także Michnik o ile pamiętam walczyli o to, żeby ingerencje cenzury były widoczne. Najciemniej jest pod latarnią...
                      • wariant_b Re: Dublowanie wątków 27.09.23, 21:25
                        oby.watel napisał:

> Solidarność, a także Michnik o ile pamiętam walczyli o to, żeby ingerencje cenzury
                        > były widoczne. Najciemniej jest pod latarnią...

Przede wszystkim prowizorki są najtrwalsze. Moduł moderacji tworzony był, kiedy można
                        było pisać anonimowo, a to wykluczało komunikację z użytkownikiem. No i szczerze mówiąc,
                        nie była to najistotniejsza część oprogramowania - dopracowany musiał być moduł
                        użytkownika, bo z niego będą korzystali uczestnicy forów. Od tego czasu mocno zubożał,
                        bo istotniejsze były ozdobniki i reklamy niż funkcjonalność. A moduł moderatora pozostał
                        taki, jaki był te dwadzieścia lat temu.
                        • oby.watel Re: Dublowanie wątków 28.09.23, 09:30
                          wariant_b napisał:

> Przede wszystkim prowizorki są najtrwalsze. Moduł moderacji tworzony był, kiedy
                          > można było pisać anonimowo, a to wykluczało komunikację z użytkownikiem.

Najtrwalsze jest zaczadzenie waadzą, nawet malutką i anonimową. I kultywacja starej tradycji donosu. Ktoś napisał coś na forum Kraj? A to głupek. Przeniosę mu to tam, gdzie nigdy nie zagląda, w końcu to on jest głupi, a nie ja. O, jest donosik na wpisik. Co z tego, że go czytałem, a w wątku jest kilkadziesiąt postów i nawet w nim zabierałem głos? Życzliwy ma rację, wywalę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka