Dodaj do ulubionych

moderacja forum e-mama

24.08.06, 14:42
Prawie tydzien temu wyslalam maila na adres forum.abuse@gazeta.pl
nastepujacej tresci:

Szanowni Państwo,
Chciałabym sie podzielić z Wami jako z Administracją pewną
refleksją. Rzecz dotyczy terroru a w zasadzie pewnego jego oblicza.
Otóz od pewnego czasu podczytuję i pisuję na forum e-mama. Forum
jest otwarte i mimo że skierowane głownie do matek, poruszane są
tam liczne tematy nie zwiazane z wychowywaniem i pielęgnacją
dzieci. Tematy wprost z życia wzięte. Moja aktywność, jako osoby
bezdzietnej ale kobiety, dotyczy tych właśnie wątków. Niestety,
większość użytkowników nie traktuje Forum jako rozrywki tylko jak
ostateczną wyrocznię i obawiam sie że tu tkwi problem. Dziewczyny
niemal wszystko traktują osobiście, doszukując się spisku na każdym
kroku i zamachu na własne ego. Oczywiście rozumiem że forumowiczom
należy się szacunek, co moim zdaniem jest egzekwowane zbyt
radykalnie przez moderatorki. Pod przykrywką łamania netykiety
usuwane są często całe wątki i posty, co dla użytkowników jest
często upokarzające. Szczególnie fakt, że nie otrzymujemy żadnego
wyjaśnienia, poza łąmaniem netykiety, co jest absurdalne, bo tak
naprawdę niczego nam nie wyjaśnia. Poczytałam sobie netykietę
zgodnie z Wasza sugestją i dochodzę do wniosku, że gdyby netykieta
była w 100% egzekwowana, forum umarłoby śmiercią naturalną po kilku
tygodniach, na czym Wasz Portal tylko by stracił (reklamodawcy).
Moim zdaniem niemal każdy post w jakimś tam stopniu tę netykietę
łamie. A to poruszane wątki były już omawiane, a to kogoś poniosły
emocje itp... a to ktoś się źle do kogoś odezwał. To wszytsko
byłoby jakoś akceptowalne, gdyby nie fakt, że często posty są
kasowane dlatego że moderatorki mają inny punkt widzenia. Niestety
netykieta jest tak sformułowana, że daje moderatorom w zasadzie
nieogranicznoe możliwości ingerowania w treści i poglądy
użytkowników. W szczególności dotyczy to moderatorów e-mamy. W
zasadzie mamy w naszym kraju wolność słowa, wspólcześnie uznawana
za standard cywilizacyjny. Oczekiwałabym, że prawo do wypowiedzi
własnego zdania a także poniekąd sposobu w jaki się to zdanie
wyraża bedzie tolerowana w szczególności na portalu Gazety
Wyborczej, której znaczenie w walce o demokrację jest
niekwestionowane. Uważam też, że osoby moderujące e-mamę są
nietolerancyjne i nieodpowiednie. MOim zdaniem nie pasują do
demokratycznych standardów. Cenzurowane są nie tylko wątki gdzie
używa się mocnych określeń co w ostateczności może być zrozumiane,
choć prawdę mówiąc nie dla mnie, bo język polski jest bogaty a
wulgaryzmy są poniekąd naszym dziedzictwem kulturowym (patrz
Aleksander hrabia Fredro np)ale i te, niezgodne z poglądami
moderatorek. Bardzo proszę o dokładniejszą lustrację poczynań
rzeczonych moderatorek, i uwzglednienie celu jakim służyć ma to
forum. Dostarczać rozrywki.
pozdrawiam
Oxygen

i do dzis nie doczekalam sie zadnego ustosunkowania sie w tej sprawie.
Dlaczego?? Oczekiwałabym, że zasady funkcjonowania forow wymuszane sztucznie
przez Administracje (slowa powiedziane wprost sa nietolerowane i usuwane, a
obrzucanie kogos blotem w bialych rekawiczkach pod przykrywką "kultury" i
owszem) beda dzialaly w dwie strony. Uzytkownicy forum to nie sa petenci
ktorych mozna olac, bo gdyby nie my wlasnie Wasi reklamodawcy dawno poszliby
sobie w sina dal. Uwazam ze naleza sie jakies slowa wyjasnienia. Porsze o
konkretne ustosunkowanie sie bez odwolywania sie do netykiety
Obserwuj wątek
    • michiko nie doczekasz się 24.08.06, 14:48
      administracja zachowuje się jak świeta krowa w Indiach. Myślą, ze im wszystko
      wolno. Tylko zeby sie nie zagalopowiali w spich przypuszczeniach. ja na moje
      maile tez nie dostałam odpowiedzi. Mimo ze usilnie prosiłam, zapomnieli równiez
      mnie odbanować, rozkoszni. Za to na wezwanie jakiejś erin biegna jak pieski
      machając ogonkiem żeby sie przypodobac pani.
      Zenujące towarzystwo adminów.
      • oxygen100 Re: nie doczekasz się 24.08.06, 14:56
        rozumiem ze forumowicze sa rowni i rowniejsi :)) ta wybiorczosc jest
        zaskakujaca prawda:))
        • michiko najrówniejsze są 24.08.06, 15:15
          damesy z pijpulkowa -prym wioda erin, lila1974, oraz czajkax
          norlanie najmądrzejszez a admini jak służba czeka z nożycami.
      • vandikia Re: nie doczekasz się 24.08.06, 15:49
        michiko napisała:

>ja na moje
        > maile tez nie dostałam odpowiedzi.

to dziwne..ja przewaznie dostaje odpowiedzi...
    • ols Re: moderacja forum e-mama 24.08.06, 21:38
      Jeśli zauważyłaś jakieś niedociągnięcia w działalności aesów e-mamy, prześlij linki do wątków, w których zrobiły coś niedobrego na forum.abuse@gazeta.pl.
      Nie bardzo wiem, jak mielibyśmy ustosunkować się do maila w przedstawionym przez Ciebie kształcie. Proszę o skonkretyzowanie zarzutów, na pewno sprawdzimy co jest nie tak.
      • kosheen4 Re: moderacja forum e-mama 25.08.06, 21:47
        linki do czegoś co nie istnieje? dobre sobie.
        jak wysłać link do wątku który adminki wypierdzieliły w kosmos, hm?

cholera, agora chyba naprawdę nie ma pieniędzy skoro opędza się bezpłatnymi
        aesami i tak ubogimi w inteligencję etatowcami :-l
        • umasumak Koshenn4, aż wierzyć sie nie chce ;-P 26.08.06, 22:22
          Przecież wiadomo, że wywalone wątki przez jakiś czas wiszą na oślej.
          Zalinkujcie i tyle.
          Poza tym, wiele decyzji moderatorskich konsultuje się z adminami i może po
          prostu admini nie dopatrzyli się niczego niewłaściwego w poczynaniach Lili i
          Czajki? Nie mówiąc już o tym, że część wątków sami wywalają. Pozdr
          • kosheen4 Re: Koshenn4, aż wierzyć sie nie chce ;-P 28.08.06, 11:04
            umasumak napisała:

> Przecież wiadomo, że wywalone wątki przez jakiś czas wiszą na oślej.

dajesz głowę, że każdy jeden?
            a także pojedyncze posty usuwane bez śladu i adnotacji że "wiadomość została
            usunięta ze względu na złamanie prawa albo regulaminu"?
            • zdradzona.basia i tu przylazła bronić 28.08.06, 16:22
              idź kobieto do domu,ugotuj obiad,wyprasuj koszule bo jak twój audytor wróci to
              znów się pogniewa.
              A chyba wiesz jak trudno spierają się ślady pomadki z kołnierzyka.
              Sama nazwa pijpulka powala.
              • umasumak Re: i tu przylazła bronić 01.09.06, 01:54
                zdradzona.basia napisała:

> idź kobieto do domu

Jestem w domu

,ugotuj obiad,

Ugotowany od dawna

wyprasuj koszule bo jak twój audytor wróci to
                > znów się pogniewa.

Nie pogniewa się, bo w domu audytor zajmuje się prasowaniem koszul

> A chyba wiesz jak trudno spierają się ślady pomadki z kołnierzyka.
                > Sama nazwa pijpulka powala.

Czy dlatego trudno się spierają, bo nazwa Pijpulka powala? I kogo powala?
                • umasruma rogate ranczo 01.09.06, 13:26
                  to jest nazwa dla forum.
                  Wszystko owijasz w bawełnę a tak naprawdę tkwisz w niezłym pasztecie.
                  Mąż kochający nie zdradza z przyjaciółką cudownej żonki.
                  • Gość: 123 Re: rogate ranczo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 14:37
                    racja racja! Umasumak, przestań owijać swoje forum w bawełnę, bo przez to
                    admini nie odpowiadają oxygen! a ty umasrumak, zazdrosnico, chciałabyś być na
                    fajnym forum, co? niestety, wracaj do terrarium ;)
            • umasumak Re: Koshenn4, aż wierzyć sie nie chce ;-P 28.08.06, 20:03
              kosheen4 napisała:

> umasumak napisała:

>
              > dajesz głowę, że każdy jeden?
              > a także pojedyncze posty usuwane bez śladu i adnotacji że "wiadomość została
              > usunięta ze względu na złamanie prawa albo regulaminu"?

Chyba, że tak. Ale myślę, że one nie znikają bez śladu. Administrator i
              moderator widzi te posty. Pozdr
              >
              • kosheen4 to jeszcze jedna prośba o radę, umasumak 01.09.06, 10:20
                umasumak napisała:

> Przecież wiadomo, że wywalone wątki przez jakiś czas wiszą na oślej.
                > Zalinkujcie i tyle.

> Chyba, że tak. Ale myślę, że one nie znikają bez śladu. Administrator i
                > moderator widzi te posty. Pozdr

wybacz że wrzasnę, ale JAK DO CHOLERY MAM ZALINKOWAĆ TO CO POZNIKAŁO?
                masz jakąś receptę, moja ty wszystkowiedząca?
                • michiko koshenn to tajemnica umysumak 01.09.06, 10:27
                  ona przeciez jest najmądrzejsza pod warunkiem ze cała reszta do koscioła
                  pójdzie....;-))
                • umasumak To pozwól, że też wrzasnę: 02.09.06, 02:58
                  ZALINKOWA MOZNA TO, CO JEST PRZENIESIONE, A TO CO WYKASOWANR I TAK ADMINI
                  WIDZĄ, WIĘC NIE TRZEBA LINKOWAĆ!!! Jasne??
      • oxygen100 Re: moderacja forum e-mama 28.08.06, 17:20
        a niby jak mam je przeslac?? Zywot niekotrych postow jest krotszy od zywota
        motyla. Cos nie po mysli to ciach i nie ma. Nie ma czlowieka nie ma problemu.
        Tak mniej wiecej sie to odbywa
        • Gość: 123 Re: moderacja forum e-mama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 10:24
          wam się jeszcze nie znudziło? jak nie włamania na czyjeś konto i kradzieże
          prywatnych listów ze skrzynek, to znów nonsensowne usiłowanie wykazania
          nieprawidłowości w pracy moderatora. skoro administracja uznaje, ze pracują
          dobrze, to znaczy że tak jest. i pretensje o usuwanie obraźliwych postów. czemu
          emamy z innych forów się nie ciskają tylko wy wciąż? obsesja, nic innego.
          trzymajcie się zasad netykiety to nie będzie kłopotów. moze ty oxygen zamiast
          szukać wymyslonych problemów lepiej zajmij się tym co najbardziej lubisz, a
          czym się tak chwalisz na emamie w watku o całowaniu.
          • michiko no kur..rde popatrz jakiś ty dobrze poinformowany 01.09.06, 10:26
            a moze to ty siedzisz jako szpion i donosisz administracji oraz na inne fora.
            jeśli to ty to napiszę ci tak :
            SMIERT SZPIONAM.
            znasz to kurzy móżdżku??
            • Gość: 123 i znów przezywasz. ty mochiko lubisz być banowana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 10:48
              tak, donoszę, klikam w czerwony kosz i najczęściej piszę do forum.abuse.
              masz jeszcze jakieś pytania? :)
              • michiko a ty jak zwykle nie na temat i z błędem 01.09.06, 10:52
                Michiko jeśli już. Pewnie nawet nie wiesz kim jest osoba o takim imieniu boi
                skąd masz wiedzieć. Ach prawda potrafisz obsługiwać wyszukiwarkę, godne
                pochwały. To jednak trochę za mało żeby funkcjonowac w realnym świecie sowi
                móżdżu;-))
                • Gość: 123 Re: a ty jak zwykle nie na temat i z błędem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 10:59
                  wiem mochiko, wiem. to taki żarcik :)
                  dlaczego zaraz sowi? komuś może się zrobić przykro ;)
                  • Gość: imię 40 i 4 hehe nie wiesz?? Żałosne IP: 212.182.119.* 01.09.06, 11:02
                    POnieważ sowa wbre powszechnej opinii mam malutki móżdzek i jest bezdennie
                    głupia.
                    No proszę, a pozujesz na taką mądralinę.
                    • Gość: 123 Re: hehe nie wiesz?? Żałosne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 11:06
                      > wbre powszechnej opinii mam malutki móżdzek

w tej sytuacji muszę się z tobą zgodzić. owszem, swięta racja, masz! :)))
                      oj michoko, michoko, te literówki... niechcący prawda na wierzch wychodzi i
                      samoocena...
              • michiko a tak na marginiesie: wiesz gdzie kończy 01.09.06, 10:53
                donosiciel??
                Moja droga/i
                - na Powązkach...
                jakbyc mędo nie wiedział/a
                • Gość: 123 Re: a tak na marginiesie: wiesz gdzie kończy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 11:01
                  na Powazkach... aha :) co do błędów - powinnaś była napisać menda przez en,
                  moja michoko.
                  • michiko och to taki niewinny test na znajomość zasad 01.09.06, 11:05
                    pisowni...
                    • Gość: 123 Re: och to taki niewinny test na znajomość zasad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 11:08
                      udało się? dostanę złotą gwiazdkę do kajeciku? :)
                      • michiko na czoło ci przylepię? reflektujesz?? 01.09.06, 11:10
                        wszyscy zobaczą jaka jesteś mądra.
                        • Gość: 123 Re: na czoło ci przylepię? reflektujesz?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 11:20
                          a dosięgniesz? :) co prawda nie musisz, wystarczy, że jestem mądra - nie
                          potrzebuję tego nikomu udowadniać. przykładem niech będzie choćby to, że
                          potrafię zachowywać się odpowiednio na czyimś forum i wiem do czego służy
                          czerwony koszyczek. mnie nie banują i nie usuwają moich postów, jak ciebie i
                          twoje koleżanki, mochoko :)
                          • michiko 123 tobie łatwiej udawać 01.09.06, 11:27
                            że jesteś wyższa odemnie bo równa napewno nie...
                            Ciekawe na którym forum tak dobrze się zachowujesz?
                            A tak na marginesie to popełnianie błędu w moim nicu jest nudne i wystawia
                            tobie odpowiednią wizytówkę.
                            • Gość: 123 Re: 123 tobie łatwiej udawać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 11:34
                              > Ciekawe na którym forum tak dobrze się zachowujesz?
                              zdziwiłabyś się... a poza tym na każdym :)

> A tak na marginesie to popełnianie błędu w moim nicu jest nudne
                              nie zwracaj więc na to uwagi, skoro cię nudzi taka marginalna sprawa ;) poza
                              tym odnoszę wrazenie, że sama od dawna też często piszesz o tym samym... różne
                              rzeczy są nudne dla różnych ludzi, prawda?
                              • michiko 123 popełnianie błędu w nicku 01.09.06, 12:12
                                świadczy o braku dobrego wychowania.
                                Jak już koniecznie chcesz robic dobre wrażenie to postaraj się. A tak wypadać
                                na złośliwą, małostkową osobę.
                                • Gość: 123 Re: 123 popełnianie błędu w nicku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 12:55
                                  i kto to mówi, michoko - czyli ty piszac wegetka wystawiasz sobie odpowiednie
                                  świadectwo? ;) ja nie muszę robić dobrego wrażenia. jestem dobrze wychowana i
                                  stosuję zasady ogólnie przyjęte za właściwe. w przeciwieństwie do ciebie :) co
                                  do złośliwości - ot, taka mała przypadłość. nic zdroznego w porównaniu do
                                  chociażby wyzwisk i używania słów niecenzuralnych :)
                                  • michiko 123 masz błędne informacje 01.09.06, 13:00
                                    jako wegetka nie piszę, jako wegetka bez zwojów tez nie.
                                    Miło cię wiedziec wegetko jako 123 mam nadzieję że nie masz problemu z
                                    alkoholem jak wokalista zespołu "1,2,3"
                                    • Gość: 123 Re: 123 masz błędne informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 13:07
                                      michoko, chyba mnie nie zrozumiałaś :) załóżmy nawet, że wegetka ileś tam to
                                      nie ty. mam na myśli to jak się zwracasz do wegatki, głuptasku :) (nie obrażaj
                                      się, to żarcik i pieszczotliwa nazwa) no chyba ze nie doczytałaś, że wegatka to
                                      wegatka a nie wegetka ale to też o czymś świadczy ;)
                                      > mam nadzieję że nie masz problemu z
                                      > alkoholem jak wokalista zespołu "1,2,3"
                                      może mam a moze nie mam. a ten wokalista ma?
                                      • michiko oj 1 2 3 01.09.06, 13:14
                                        nie znowu nie zrozumiełaś/łes z moejj wypowiedzi. A szkoda.
                                        Warto poćwiczyć czytanie ze zrozumieniem.
                                        Głuptasińska/ski nie denerwuj sie to ma być niewinny żarcik rzecz jasna.
                                        • Gość: 123 Re: oj 1 2 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 13:26
                                          :) no widzisz i znów wracasz do tradycyjej wymiany argumentów - nonsensów.
                                          czytaj, czytaj, choć obawiam się, że wszelkie rozmowy z tobą większości
                                          internautów przywodzą na myśl pewne biblijne przysłowie... ;)
                                        • michiko 123 01.09.06, 13:29
                                          w moim wypowiedziach jest nie mniej argumentów niż w twoich, nie sil się na
                                          ironię.
                                          • Gość: 123 Re: 123 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 13:40
                                            może i nie mniej, ale ile związanych z tematem? albo w ogóle nie od rzeczy?
                                            kazdą dyskusję sprowadzasz do wrzucania sobie inwektyw i wywlekania jakichś
                                            informacji bez związku, które mają na celu tylko i wyłącznie sprawienie
                                            przykrości rozmówcy. stad moje zdanie - jesteś kłótliwa i lubisz być
                                            cenzurowana oraz banowana. może podświadomie ;) potem zawsze można się
                                            poskarżyć i poużalać nad sobą na "niesprawiedliwe" potraktowanie przez tych
                                            okropnych moderatorów. Nie podoba ci się na ogólnych, to pisz na swoim
                                            zamkniętym forum i wszyscy będą zadowoleni.
                                            • michiko Re: 123 01.09.06, 13:46
                                              a ilez to inwektyw znalazłaś w moich postach w tym watku??
                                              oswieć mnie bo ja takowych nie widzę, ja jestem zalogowana i piszę pod stałym
                                              nickiem. Ty za to ukrywasz się ponieważ najwyrażniej boisz się otwartej
                                              dyskusji.
                                              Ja tchórzów nie lubie więc kończę tą jałową dyskusję z osobą tak prostą,
                                              tchórzliwą, silącą się na ironię. W rzeczywistości pozostajesz człowiekiem
                                              z wewnętrznymi problemami, z jakimis demonami z którymi jak widać nie
                                              potrafisz się uporać.
                                              • Gość: 123 Re: 123 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 14:06
                                                rozszyfrowałaś mnie. wszystko przez moje demony :) przekonuję się o tym kolejny
                                                raz - jakakolwiek rozmowa z tobą mija się z celem. nasza dyskusja nie może być
                                                bardziej otwarta, ponieważ stosujesz chwyty poniżej pasa i używasz
                                                bezsensownych argumentów posiłkując się informacjami z wyszukiwarki. nie loguję
                                                się bo nie ma takiego obowiązku na tym forum :P
                                                demony :)))
                                                • michiko tak tak demony i tchórzostwo 01.09.06, 14:09
                                                  napisz ze cie obrzuciłam inwektywani. Donosik do administracji bedzie na
                                                  miejscu.
                                                  hehe ubawiłam się setnie.
                                                  • Gość: 123 Re: tak tak demony i tchórzostwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 14:22
                                                    e, takie pierdoły jak tutaj to nikogo nie obrażą. ale jak napiszesz coś
                                                    łamiącego netykietę to powiadomię administrację, nie ma obawy :)
                                                  • michiko 123 dawaj zabaczymy jak u nich 01.09.06, 14:26
                                                    z czytaniem postów, które kasują.
                                                    papa mały człowieczku...z sowim móżdżkiem.
                                                  • Gość: 123 Re: 123 dawaj zabaczymy jak u nich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 14:33
                                                    usiłujesz mnie obrazić? nie ten kaliber, nie ten strzelec :) admini wiedzą co
                                                    robią, ich nie musisz testować :) ale ty skaczesz, skaczesz, aż nóżkę złamiesz,
                                                    cysorzowo :)
                                                  • Gość: trująca jagódka 123 ty się dzisiaj dobrze czujesz IP: 212.182.119.* 01.09.06, 14:40
                                                    czy to uderzenia gorąca do głowy tak ci w mieszają w rozumie??
                                                    nie strzelec tylko koziorożec, potraktować cię rogami??
                                                  • Gość: 123 Re: 123 ty się dzisiaj dobrze czujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 14:47
                                                    czuję się dobrze. a ty?
                                                    > potraktować cię rogami??
                                                    czyżbyś jagódko pochodziła z rogatego ranczo? ;)
                                                  • Gość: trująca jagódka nie zgadłaś- nadzieja że jako stara krowa IP: 62.233.130.* 01.09.06, 18:27
                                                    nażresz się moich jagódek pasąc się na łące i zdechniesz...
                                                    hehe
                                                    krowo z obsranej obory.
                                                  • Gość: 123 Re: nie zgadłaś- nadzieja że jako stara krowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 18:49
                                                    jak mogłaś tak napisać? ojej, ale mi przykro :)
                                                  • michiko wiesz co ty mi mozesz? 02.09.06, 18:08
                                                    skoczyc na warsztat z rozbiegu obunoz. inaczej mówiąc
                                                    moszesz pana majstra w dupę pocałowac.
          • annb pan/pani pisze o moderatorach gazety? 01.09.06, 10:50
            bo jakis czas temu poznikały z mojej skrzynki wszystkie listy
            i nie tylko mnie
            obsługa poczty przeprosiła
            listy wrociły..po jakims czasie
            tak wiec jak komus cos znika to najpierw do obsługi nalezy pisac
            a pozniej snuć teorie spiskowe

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka