Dodaj do ulubionych

Polacy w kraju nie lubia "liberalizmu"

18.09.06, 02:16
Ze zdumieniem znalazlem ten watek na oslej lawce. Moje zdumienie wynika z
faktu, ze rozpoczalem ten watek cytujac obszerny fragment artykulu GW.

Nikt na tym watku w nikogo niczym nie rzucal.

Nadalem temu watkowi krytyczny "skret" watpiac w dobrodziejstwa "liberalizmu"
i stwierdzajac, ze badania ktore przeprowadzilem w Polsce podpieraja teze iz
Polacy nie lubia "liberalizmu". Taki "skret" wchodzi w zakres wolnosci
opinii. W zaden sposob ani ja ani forumowicze, ktorzy odpowiedzieli na ten
watek, nie naruszyli etykiety Forum.

Domagam sie przywrocenia tego watku na FS.
Obserwuj wątek
    • felusiak1 Re: Polacy w kraju nie lubia "liberalizmu" 18.09.06, 02:22
      Ciekaw jestem na jakiej podstawie domagasz sie czegokolwiek?
      Forum GW jest jak prywatny kibel. Gospodarz nie ma obowiazku pozwalać nikomu na
      siusianie. A jeśli domagasz sie to znaczy, ze chce ci sie siusiu.
      Masz dwa wyjścdia. Albo trzymaj albo pójdź do innego kibla.
      • ghotir Re: Polacy w kraju nie lubia "liberalizmu" 18.09.06, 02:29
        Felusiak,
        Twoja opinia o tym co stalo sie z niewinnym postem jest racjonalna choc nie
        podoba mi sie Twoja analogia do wyprozniania sie. Ja jednak nie zamierzam
        udawac sie "do innego kibla". GW twierdzi, ze przestrzega praw czlowieka.
        Jednym z moich praw jest prawo do swobodnego wyrazania moich opinii tak dlugo
        jak nikogo nie obrazam. Ani ja ani moi rozmowcy nikogo nie obrazili w wycietym
        watku. Dlatego domagam sie aby ten watek zostal tutaj przywrocony.
        • felusiak1 Re: Polacy w kraju nie lubia "liberalizmu" 18.09.06, 02:40
          Twoje prawo do wolności wypowiedzi popieram i broniłbym gdyby było zagrozone.
          Ale zagrożone nie jest wobec tego nie moge ciebie bronić.
          Faktem jest, ze masz prawo do swobodnego wyrazania mysli ale zauwaz, ze GW nie
          ma obowiazku ich publikowania. To, ze GW nie chce twoich wypowiedzi nie narusza
          twojego prawa w najmniejszym stopniu. Gdyby rzad zabronil ci wypowiadzać sie
          byłoby to naruszeniem prawa ale GW? Ta może ciebie zabanować na trzy miesiace.
          Piszac na forum korzystasz z gościny, a zatem gospodarz decyduje co toleruje a
          czego tolerowac nie chce.
          Dziwne, ze jako socjolog nie rozumiesz tak prostych relacji.
          • ghotir Re: Polacy w kraju nie lubia "liberalizmu" 18.09.06, 03:28
            felusiak1 napisała: "Twoje prawo do wolności wypowiedzi popieram i broniłbym
            gdyby było zagrozone. Ale zagrożone nie jest wobec tego nie moge ciebie bronić."

Przepraszam, wyciecie mojego watku nie zagraza mojemu prawu do wolnosci
            wypowiedzi? Kpisz czy starasz usprawiedliwic swoje nic-nie-robienie w tej
            sprawie?

Pozwol, ze Ci przypomne tego niemieckiego pastora, ktory umarl w hitlerowskim
            obozie koncentracyjnym: ludzie nie bronili homoseksualistow bo nie byli
            homoseksualistami, nie bronili idiotow bo nie byli idiotami, nie bronili
            komunistow bo nie byli komunistami, nie bronili Zydow bo nie byli Zydami. W
            koncu kiedy przecietni ludzie znalezli sie pod atakiem hitlerowskiego panstwa
            nie istnial nikt kto moglby ich obronic.

Felusiak, jakkolwiek wypiales sie na mnie w tej sprawie, co dodaje do mojego
            nielubienia Ciebie, to ja i tak bede Cie bronic w sprawie wolnosci wypowiedzi
            kiedy dowiem sie, ze tego potrzebujesz. Na razie przyjmij do wiadomosci, ze
            rozumiem tchorzostwo Twojego postu. Nie pozdrawiam Cie dzisiaj. Dzisiaj mam
            odruch wymiotny wobec tchorzy. Jutro mi to pewnie przejdzie.

Jedna sprawa jest zalozenie socjologa, ze feudal bedzie niszczyl jakakolwiek
            niezaleznosc myslenia. Inna sprawa jest wiara socjologa-czlowieka, ze feudal
            bedzie stal na strazy zasad, do przestrzegania ktorych zobowiazal sie. Nazywaj
            to naiwnoscia socjologa-czlowieka. Jeszcze inna sprawa jest socjologiczny wynik
            tej klotni: moderatorow GW guzik obchodzi nasze osobiste obrzucanie sie blotem.
            Za to jak komus z nas zdarzy sie dotknac MO samej Gazety to Gazeta zniszczy
            kogos takiego bez wzgledu na to czy to niszczenie odbywa sie w/g zasad
            ustanowionych przez GW czy wbrew tym zasadom. Wlasnie dowiedzialem sie, ze nie
            wolno tutaj rozmawiac o "liberalizmie". Ghotir-socjolog poznal jedna z zasad,
            na ktorych GW opiera swoje istnienie. Dziekuje, Kropko.
            • felusiak1 O matkooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!! 18.09.06, 05:10
              ghotir, nikt z nas nie ma prawa pisać na forum. To nie jest prawo lecz przywilej.
              Tak jak prawo jazdy nie jest prawem lecz przywilejem. Nie potrafisz odróznić
              tych rzeczy? Cenzor GW może robic z nami co mu sie tylko podoba. Skasować wątek,
              zabanować. Udzielaja nam gosciny i moga nas wyrzucic kiedy im nie pasujemy.
              That's it.
              Tak na marginesie... Czy ty dzisiaj jesteś pod wpływem?
              W jaki sposób GW może kogokolwiek z nas zniszczyć?
              Take a deep breath, inhale, exhale, one more time, relax.....
              • ghotir Re: O matkooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!! 18.09.06, 05:30
                felusiak1 zApytal: "Czy ty dzisiaj jesteś pod wpływem?"

Owszem, jestem dzisiaj pod wplywem Twojego tchorzostwa. Jutro mi pewnie
                przejdzie bo wymysle sobie multum powodow dla ktorych tak sie popisujesz.

Wobec mojego "wysokiego cisnienia": gazeta, ktora popieralem bo obiecywala nie
                byc "totalitarna" wlasnie odebrala mi prawo do wyrazania niezaleznych opinii.
                Ty pomagasz tej gazecie wyobrazic sobie dlaczego ona odebrala mi prawo glosu,
                wiec jestes strona. Zamiast pierniczyc mi o oddychaniu powiedz mi, prosze,
                dlaczego jestes tchorzem.

Jeszcze raz: pragne Ci przypomniec ze GW byla odpowiedzia na totalitarna prase
                w Polsce. Wszyscy ludzie zaangazowani w opor przeciwko totalitaryzmowi
                popierali GW. Ale GW udala sie na wycieczke do US. Dostala stamtad fundusze w
                zamian za sku..enie sie. Okazuje sie, ze GW nie potrafi strawic normalnej
                rozmowy o "liberalizmie". Zastanow sie dlaczego.

Gdyby GW potrafila strawic taka rozmowe to ten watek by nie istnial.
                • felusiak1 Re: O matkooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!! 18.09.06, 05:37
                  czy ty nie potrafisz zrozumieć, że nie posiadasz zadnego prawa do pisania na
                  forum GW? Czy twój miedziany łeb zarósł pajeczyną i logiczna myśl nie może sie
                  przebić?
                  Czy ty rozumiesz co oznacza przywilej?
                  The forum is a courtesy service provided by Gazeta Wyborcza. DA SERVICE.
                  • ghotir Re: O matkooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!! 18.09.06, 06:46
                    felusiak1 napisała: "czy ty nie potrafisz zrozumieć, że nie posiadasz zadnego
                    prawa do pisania na forum GW? Czy twój miedziany łeb zarósł pajeczyną i
                    logiczna myśl nie może sie przebić?"

Posiadam moralne prawo do pisania na forum GW. Jestem jednym z tysiecy, jezeli
                    nie milionow ludzi, ktorzy uczynili powstanie GW mozliwym. NIe wiem co robiles
                    w latach 1980-tych i mnie to nie interesuje. Wiem ze ja pracowalem na Michnika
                    w tamtych czasach. Nie czepiam sie go personalnie ale nie zycze sobie aby
                    gazeta, na ktora zapracowalem nieprzespanymi nocami, zmniejszeniem
                    zainteresowania wlasna rodzina i PRL-owskim pierdlem odmawiala mi prawa
                    wypowiedzi o swiatowym "liberalizmie".
                    Przyjmij do wiadomosci, ze pisanie na forum GW nie jest dla mnie przywilejem;
                    jest czyms w rodzaju "veteran benefit" tak samo jak moja przysluga dla tej
                    gazety. GW nie lubi mojej przyslugi? Swietnie. Ale to nie zwalnia GW z moralnej
                    obligacji wobec mnie.
                    Powiedzialem, ze nie chce wiedziec co robiles w latach 1980-tych. Wyglada na
                    to, ze nie miales znaczacego udzialu w powstaniu GW. Kiedy nikt Ci nie grozi
                    jakimikolwiek konsekwencjami (dzisiaj) popisales sie tchorzostwem. Zdajesz sie
                    byc bardzo miekki wobec autoryterow. Zatem zamknij dziob w sprawie oporu wobec
                    autorytetow.

Aby to dotarlo do Ciebie powtarzam: GW moze sobie byc spolka z ograniczona
                    odpowiedzialnoscia ale pamietaj, ze ta gazeta powstala dzieki ludziom takim jak
                    ja. To ja dalem poparcie GW w czasach kiedy ta gazeta mogla lub nie zaczac
                    egzystowac. Traktowanie mnie jako miedzanego lba ktory zarosl pajeczyna i nie
                    potrafi logicznie myslec moze miec dosc nieprzyjemne skutki dla GW: ja naprawde
                    znam BARDZO wielu ludzi w Polsce.

Przywilejem jest prawo jazdy. Nie jest przywilejem pisanie na forum gazety,
                    ktora sami stworzylismy.
    • kropka Re: Polacy w kraju nie lubia "liberalizmu" 18.09.06, 02:31
      nie latamy po forach z kilometrowymi cytatami. Artykuł jest na Publicystyce i
      tam trwa dyskusja. Poza tym to temat krajowy.
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,3621787.html
      • viper39 Re: Polacy w kraju nie lubia "liberalizmu" 18.09.06, 02:36
        kropka napisała:

> nie latamy po forach z kilometrowymi cytatami. Artykuł jest na Publicystyce i
        > tam trwa dyskusja. Poza tym to temat krajowy.
        > serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,3621787.html

no to teraz juz wiemy ze chodzi o liberalizm krajowy, a to co innego,
        eh co za czasy kiedys to i karabin i granat byl pod reka......
        kropka czasami zaskakujesz mnie swoja indolencja umyslowa, brawo
      • i-love-2-bike Re: Polacy w kraju nie lubia "liberalizmu" 18.09.06, 02:37
        kropka napisała:

> nie latamy po forach z kilometrowymi cytatami. Artykuł jest na Publicystyce i
        > tam trwa dyskusja. Poza tym to temat krajowy.
        > serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,3621787.html

o wlasnie party pooper sie odezwal. to jest jak zwykle cytat na FS made in
        spamer lechu,jak najbardziej tematycznie pasujacy pod nas no i ciagle ten sam
        niezmienny od lat. juz bys przestala sobie zartowac. ludzie sa chca sobie
        porozmawiac a gorsze watki zostawiasz.wy nie lubicie jak rozmowa nie konczy sie
        klotnia,wtedy czas na nozyce.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=48779477&a=48780565
      • ghotir Re: Polacy w kraju nie lubia "liberalizmu" 18.09.06, 03:02
        kropka napisała: "Artykuł jest na Publicystyce i tam trwa dyskusja. Poza tym to
        temat krajowy."

Przyjmij do wiadomosci, ze ten artykul stal sie czescia FS w momencie kiedy ja
        go skomentowalem w kontekscie swiatowym i umiescilem na forum swiat.

Walnelas sie usuwajac moj watek. Doskonale wiesz, ze nie mialas powodow aby to
        zrobic. Nie interesuja mnie Twoje osobiste opinie. Interesuje mnie regulamin.
        Twoja robota to pilnowanie aby nikt nie lamal regulaminu. Ani ja ani moi
        rozmowcy nie zlamali regulaminu. Ty go zlamalas usuwajac moj watek. Nie
        interesuja mnie Twoje osobiste powody zrobienia tego; interesuje mnie to, ze Ty
        zlamalas regulamin GW.

Zechcialabys podac przyczyny dla ktorych to zrobilas? Publicznie?
        • felusiak1 Wow! Schowaj pistolety 18.09.06, 03:19
          ghotir napisał:
          [parafrazując] Kropka złamała zasady regulaminu.
          ===========================
          Nie złamała. Wystarczy zajrzec do <a
          href="https://forum.gazeta.pl/forum/1904849,62605,1617503.html">Nietykiety</a>
          a tam stoi napisane: Nie wklejaj całych cudzych wypowiedzi lub artykułów -
          wystarczy je omówić lub podać link z odpowiednim komentarzem.
          Zgodnie z Regulaminem Forum wypowiedzi naruszające Netykietę mogą być usuwane.

Może zamiast buty spróbuj posmarowac miodem. Rad nie rad kropka tu rzadzi.
          • felusiak1 Re: Wow! Schowaj pistolety 18.09.06, 03:21
            Nietykiety
          • ghotir Re: Wow! Schowaj pistolety 18.09.06, 03:40
            felusiak1 napisała: "ghotir napisał: [parafrazując] Kropka złamała zasady
            regulaminu."

Jezeli kiedykolwiek mialem jakiekolwiek watpliwosci wobec Ciebie to je wlasnie
            rozwiales. Mam nadzieje, ze rozumiesz iz nie przepadam za Wujami Tomami. Ich
            tchorzostwo to tylko niewielka czesc tego, czego w nich nie lubie.
      • ghotir Re: Polacy w kraju nie lubia "liberalizmu" 18.09.06, 03:34
        kropka napisała: "Poza tym to temat krajowy."

Domyslam sie, ze umknal Twojej, limitowanej, uwadze fakt iz ja
        umiedzynarodowilem ten temat.
        Kropko, przyznajmy ze nie masz ZADNYCH argumentow na usuniecie mojego watku.
        • i-love-2-bike Re: Polacy w kraju nie lubia "liberalizmu" 18.09.06, 03:38
          zobacz jakie g.. ona zostawia,lamiace wszelkie zasady netykiety. oczywiscie sam
          nick zejman robi z tego g.. swietosc nie do wykoszenia.kompromitacjai tyle.
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=48720460&a=48769709
          • ghotir Re: Polacy w kraju nie lubia "liberalizmu" 18.09.06, 04:56
            i-love-2-bike napisała: "zobacz jakie g.. ona zostawia,lamiace wszelkie zasady
            netykiety"

Tego, posrednio, czepiam sie: Kropka wyciela watek gdzie nikt nie lamal zasad
            forum ale ona z radoscia utrzymuje watki gdzie ludzie lamia zasady regulaminu.
            Dzieki temu wycieciu dowiedzialem sie, ze rozmowy o ideologicznych
            usprawiedliwieniach obecnie nam panujacego systemu swiatowego sa be. Nie ma
            znaczenia kultura rozmowy o tym systemie tak dlugo jak Ty (lub ktos komu
            odpowiadasz) jestes krytyczna wobec tego systemu, Twoj post lub watek musi
            zakonczyc swoje zycie na oslej lawce.

Prawo do wolnosci wypowiedzi po prostu nie dotyczy Gazety Wyborczej, ktora w
            1989 byla przeciwwaga do braku wolnosci wypowiedzi reprezentowanej przez
            sowieckie media. Teraz GW to spolka z ograniczona odpowiedzialnoscia, ktorej
            glownym problemem jest przypodobanie sie czlonkom jej "board", wiekszosc z
            ktorych to obywatele US popierajacy US mordercze polityki wobec Bliskiego
            Wschodu i Arabow w ogole; popatrz na liste ludzi odpowiedzialnych za GW. Mnie
            wcale nie dziwi, ze to bractwo wycielo moj watek. Denerwuje mnie ze to bractwo
            ustawilo Kropke jako odpowiedzialna za to wyciecie; ta kobieta obrywa ode mnie
            nie rozumiejac dlaczego dostaje te ciegi.

Wyciecie tego mojego niewiele znaczacego watku jest dla mnie podobne, w pewnym
            sensie, do sowieckiej cenzury. Wtedy Gazeta Robotnicza wyciela moja niewiele
            znaczaca jedynke o tym, ze Plecionka produkowala tylko na export. Teraz Gazeta
            wyborcza, lider "demokracji", wyciala moj watek o "neoliberalizmie". Jezeli
            komus zechce sie pracowac nad roznicami miedzy sowiecka a teraz US zorientowana
            prasa w Polsce to chetnie udziele pomocy tej osobie.

Oops, zdaje sie, ze ustawilem ten watek na Osla Lawke przez zaproszenie ludzi
            do dyskusji i pracy. Wlasnie po tego typu mojej odzywce poprzedni watek zostal
            odeslany na Osla.
            • felusiak1 Demencja? 18.09.06, 05:18
              ghotir powiedz mi czy twoi studenci maja prawo do wolności wypowiedzi?
              A jesli maja to czy na zajeciach z toba moga pie_dolic banialuki,
              snuc wywody o wyzszosci piwa nad woda i temu podobne dyrdymały, czy
              interweniujesz ograniczaja tym samym ich wolność? Czy twoja wojność nie jest
              naruszana przez władze uczelni? Czy mozesz mówic to co slina ci na języm
              przyniesie czy tez istnieja jakies standarty regulujące twoje pole wolnoości?
              • ghotir Re: Demencja? 18.09.06, 06:55
                felusiak1,

Naprawde udalo Ci sie dostac robote w US bez przewiniecia sie przez US
                uniwersytet?

Jezeli zdarzylo Ci sie przewinac przez jakikolwiek uniwerek na tym kontynencie
                to doskonale znasz odpowiedzi na swoje pytania. Jezeli nie przewinales sie
                przez te uniwerki to moja odpowiedz znowu musialaby zostac wycieta przez
                moderatorow ze wzgledu na jej dlugosc :)) Sorry, sam do tego nawolywales:
                przydlugawe wypowiedzi powinne byc, w/g Ciebie, wycinane z tego forum.
    • i-love-2-bike kropka 18.09.06, 02:43
      nie zapomnij wyciac i tego watku,nikt tu nie wciekal sie,nie slinil ,nie
      spamowal i nie przeklinal. tematycznie tez nie pasowal bo byl personalny a wiec
      dokoncz dziela,aby FS przerodzilo sie w jedno wielkie miedzynarodowe szambo,byle
      tylko nie wklejac dlugich tekstow,ale powielac sie mozna do woli,bo o to
      chodzi,aby nie bylo zbyt fajnie.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=48778525
    • superspec Wszyscy jestesmy marksistami 18.09.06, 09:20
      Bo każdy chce jesć i żeby to jedzenie zostało mu przyniesione.
      • ghotir Re: Wszyscy jestesmy marksistami 18.09.06, 09:59
        superspec napisał: "Bo każdy chce jesć i żeby to jedzenie zostało mu
        przyniesione."

Nie wiem czy pamietasz, ze Marks mial problemy z ta opinia. Zechcialbys
        wypowiedziec sie o jego problemach?
        • superspec Marks nie był marksistą. 18.09.06, 10:04

• ghotir Re: Marks nie był marksistą. 18.09.06, 10:08
            Alez to rewelacja :))

Ale nie zapomnij, ze wisisz mi przynajmniej kilka merytorycznych odpowiedzi.
            • superspec Mam fałszywą swiadomosć. 18.09.06, 10:20
              Wystarczająco "merytorycznie"
              en.wikipedia.org/wiki/False_consciousness
              • ghotir Re: Mam fałszywą swiadomosć. 18.09.06, 10:57
                Innymi slowami, jestes idiota pierniczacym co ci slina na jezyk przyniesie.
                Dziekuje, przyjalem do wiadomosci.
                • superspec A czy będą pogromy iditów? 18.09.06, 11:03

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka