Dodaj do ulubionych

Spam na forum

IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.02, 22:02
Czy nie uwazacie, ze reklamowanie wlasnej komercyjnej dzialnosci na forum GW
podpadam pod spam, tak ostro tepiony na wszystkich newsgroupach?
Na razie moze to jeszcze nie jest uciazliwe, ale jak kazdy bedzie wchodzil na
forum i pisal co organizuje, robi czy sprzedaje to forum zamieni sie w jedna,
wielka tablice ogloszen?
Obserwuj wątek
    • roman_j Re: Spam na forum 11.03.02, 23:08
      Mnie również denerwują próby przekształcenia forum w darmową tablicę ogłoszeń.
      Mam prośbę do redakcji, aby takie próby były tłumione w zarodku, a pojawiające
      się ogłoszenia kasowane.
      • hiubi Re: Spam na forum 12.03.02, 02:13
        Bez przesady, spamu tu prawie nie ma. Za to niestety trafia się klasyczne
        chamstwo (którego natabene mniej w Usenecie) i to jest duuuuuzo gorsze, bo
        zniechęca i odstrasza... ale nie nas ;-)
        • Gość: Maciek Re: Spam na forum IP: *.tnt6.montreal.qb.da.uu.net 12.03.02, 03:44
          Moim zdaniem jak dotad nie ma na plockim forum wielu ogloszen komercjalnych, na
          szczescie !! Od nas tylko zalezy czy forum utrzyma swoj charakter publicznej trybuny
          polemiki czy tez zamieni sie w bazarek :)) Jak narazie wszystko jest ok, poza okazjonalnym
          brakiem wzajemnej kurtuazji; ale to juz inna para kaloszy.
          • Gość: kei Re: Spam na forum IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.02, 09:30
            Moze faktycznie tego spamu nie ma jeszcze tak duzo, ale wole dmuchac na zimne.
            Draznia mnie watki w stylu "Koncertu Novaka" czy "Konkursu na stronach Centrum
            Kinowego Mazowsze". Strasznie latwo cos takiego "pielegnowac". Jedna osoba moze
            zrobic calkiem pokazny watek - najpierw wysylya informacje, potem co
            kilkanascie godzin pisze, ze to swietny pomysl, bedzie i wogole jest cudowanie
            zeby post byl na gorze, a na koniec pisze jak to bylo swietnie, zeby sobie
            zrobic dodatkowa reklame.
            Co do chamstwa - to faktycznie jest go z pewnoscia wiecej niz na grupach, ale
            to chyba wynika stad, ze dostep do tego typu forow jest latwieszy. Kazdy idiota
            potrafi kliknac trzy razy musza, ale nie kazdy potrafi sobie skonfigorwac
            jakiegos klienta pocztowego.
            Jest jedna zasadnicza roznica - w stosunku do chamstwa jestesmy bezsilni,
            trzeba je po prostu ignorowac, zeby watek jak najszybciej poszedl w zapomienie,
            o tyle w przyapdku spamu mozna dac do zrozumienia osobom spamujacym, zeby tak
            wiecej nie robily. Sa to zwykle intelignetni ludzie ktorym zalezy na dobrej
            marce - wszak ludzie moga na przyklad przez ten spam nie pojsc na koncert
            Novaka - i zrozumieja, ze robia zle i to wcale nie poprawia wizerunku ich firmy.
            • rene2 Re: Spam na forum 12.03.02, 19:40
              To rzeczywiście coraz bardziej natrętne. Choć czasami ciekawe i śmieszne, jak
              info o wczasach w Chorwacji, napisana widocznie przez obcokrajowca ze
              słownikiem w ręku. Przekomiczne!
              • Gość: Werdan Re: Spam na forum IP: *.petrotel.com.pl 12.03.02, 19:59
                Niestety raczej nic nie zaradzimy przeciwko spamowi. Co do tych wczasow, to
                rzeczywiscie smieszne te wpisy. Przyznam, ze autor 'spamowych' postow zadziwil
                mnie podobienstwem nicka do mojego :) Vedran i Werdan - czyz to nie brzmi
                podobnie ?
                • Gość: Maciek Re: Spam na forum IP: *.ssss.gouv.qc.ca 12.03.02, 21:25
                  I zauwazcie, ze nikt na to chorwackie spamowanie nie odpowiedzial. To dowod, ze
                  my ploccy forumowicze instynktownie nie dajemy sie wciagnac w takie
                  przekrety :)) Huuuura !!
    • Gość: MKM Re: Spam na forum IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 13.03.02, 08:45
      Forum, plac w miastach starożytnego Rzymu, na którym odbywały sie zebrania
      ludowe, targi, sądy. Co nie jest zabronione jest dozwolone. Więcej tolerancji
      Panie i Panowie. Forum jest dla wszystkich ! Każdy ma prawo wyboru, nikt nikogo
      do niczego nie zmusza.
      MK
      • Gość: Werdan Re: Spam na forum IP: *.petrotel.com.pl 13.03.02, 11:39
        > Co nie jest zabronione jest dozwolone.

Ale to nie jest rzymskie forum, lecz forum pod patronatem Gazety. I to ona ustala
        co jest zabronione, a co nie.
        Z regulaminu forum:
        [...]
        5.
        Niedopuszczalne jest umieszczanie przez uczestników na łamach Forum Gazeta.pl
        treści uznanych powszechnie za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i
        naruszających zasady Netykiety.

6.
        Niedopuszczalne jest również umieszczanie przez uczestników na łamach Forum
        Gazeta.pl przekazów reklamowych.
        [...]
    • Gość: B Lugosi Re: Spam na forum IP: 217.67.196.* 13.03.02, 11:49
      Moim zdaniem dopóki nie reklamują się firmy oferujące powiedzmy dostawę
      buraków - tanio, bądź inne tego typu przedsięwzięcia w stylu obieramy
      ziemniaki - błyskawicznie itp. to wszystko jest w porządku. A np. zaproszenia
      na koncerty to moim zdaniem jak najbardziej pożądana rzecz na forum. Im więcej
      kultury wszędzie, tym lepiej - to nam nie zaszkodzi i nie urazi, a wręcz
      przeciwnie, także bez przesady, tu nie ma mowy o spamie w negatywnym tego słowa
      znaczeniu. To jest tylko wymiana informacji, tak jak w przypadku postów np. o
      tym, gdzie najlepiej w Płocku umyć samochód - to raczej pomaga. Ludzie gadają o
      różnych sprawach i nie można im tego zabronić.
      • roman_j Re: Spam na forum 13.03.02, 15:51
        Zgadzam się z przedmówcą (przedpisaczem?). Wypowiedziałem się wcześniej
        przeciwko spamowi na forum, ale mam na myśli głównie o ogłoszenia komercyjne
        typu: kupie akcje Polisy, wczasy w Chorwacji, itp. Takie ogłoszenia są
        odpłatnie drukowane w papierowym wydaniu Gazety.
        Chętnie natomiast przeczytam zaproszenie na jakąś imprezę albo...zawiadomienie
        o kolejnej sesji Rady Miasta wraz z jej programem. Od dawna wybieram się do
        Ratusza na sesję RM, ale zazwyczaj po czasie dowiaduję się z gazet, że już sie
        odbyła. :-(
    • Gość: MKM Re: Spam na forum IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 13.03.02, 14:29
      Jeżeli zaproszenie na koncert jest reklamą, to faktycznie nie zgodne jest to z
      regulaminem Forum Gazeta.pl i admin może ingerować w taki post. Werdan
      przytoczyłes regulamin, a jakie jest Twoje zdanie. Czy zaproszenie na koncert
      naruszyło dobro publiczne forum ? Czy zapraszając na wystawę fotografii Wieława
      Kowalskiego (notabene niebawem się odbędzie)też zachowam się jak spamowiec ?
      Serdecznie pozdrawiam.
      MK
      • rene2 Re: Spam na forum 13.03.02, 15:56
        Myślę, że zaproszenia czy informacje o ogólnodostępnych imprezach kulturalnych
        czy sportowych są jak najbardziej OK. Ale wszelkie takie, które wyraźnie są
        elementem zbijania kasy i kryptoreklamy - już denerwują.
      • Gość: kei Re: Spam na forum IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.02, 17:06
        Ja zaczalem watek wiec postaram sie ustosunkowac. W chwili kiedy pisalem
        pierwszy post nawet nie widzialem punktu 6 regulaminu forum, ktory zabrania
        umieszczania na forum przekazow reklamowych.
        Moim skromnym zdanie MKM-ie zarowno informacja na temat koncertu jaki i
        informacja na temat wystawy Pana Wieslawa Kowalskiego przekazem reklamowym jest
        i zamieszczanie jej jest niezgodne z regulaminem forum. Tyle teorii. Od razu
        zaznaczam, ze prawnikiem nie jestem i jest to moja prywatna interpretacja.
        W praktyce zgadzam sie z Rene i o ile w moim przekonaniu informacja o wystawie
        Pana Kowalskiego jest OK (czlowiek zasluzony dla Plocka, Dyrektor TNP, osoba
        warta promocji), o tyle promocja zespolu NOVAK, ktora jak to ladnie ujal Rene
        jest "elementem zbijania kasy" w moim przekonaniu jest nie wlasciwa.
        Dodam, ze moj post nie byl skierowany akurat przeciwko temu koncertowi. Akurat
        tak sie zlozylo, bo z ta mysla, nosilem sie juz od dluzszego czasu. Nie
        chcialbym rowniez, zeby MKM czul sie moim postem o spamie jakos
        osobiscie "urazony".
      • Gość: Werdan Re: Spam na forum IP: 195.136.121.* 13.03.02, 21:20
        Uwazam, ze jest to informacja, zaproszenie. Choc raczej w przypadku MKM, co
        niektorzy moga to uznac za spam. Informacje o tych wydarzeniach kulturalnych
        wiekszosc pewnie uzyskala z dzialu Kultura na glownej stronie gazety płock. Co
        najwyzej takie watki moga sprzyjac dyskusji, wrazeniom czy tez zapytaniom na
        temat danej imprezy.
        Regulamin przytoczylem poniewaz uwazal pan, ze na forum mozna wszystko pisac.
        • Gość: Werdan Re: Spam na forum IP: 195.136.121.* 13.03.02, 21:23
          Przepraszam, ze wysylam nastepny post, ale zapomnialem dopisac.
          Do pana MKM:
          Czy i kiedy planowany jest koncert zespolu LAO CHE w Rock 69 ?
          Bo koncert Koli byl wysmienity :)
          • Gość: Duch Re: Spam na forum IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 14.03.02, 03:48
            Gość portalu: MKM napisał(a):

> Zapraszam na koncert zespołu NOVAK, 16 marca, godz 20, w klubie ROCK`69.
            > Bilety dostępne przed koncertem w klubie (cena biletu 10 zł). W trakcie
            > koncertu poznamy materiał z nowiutkiej płyty zespołu. Za kilka dni ukaże się
            w
            > MTV klip do pierwszeo singla z płyty, a później na rynku do kupienia będzie
            > nowe CD NOVAK`a.
            > Serdecznie pozdrawiam i zapraszam na koncert, który na pewno rozgrzeje do
            > czerwonosci.
            > MK

i

Gość portalu: Best napisał(a):

> Chorwacja - Wyspa Civo
            > apartamenty dla 4 osoby
            > 01.01 - 15.07 33,73 EUR./dzien
            > więcej o VILLA BEST: www.croholiday.net/villabest
            > Jeżeli wy wyrabiacie REZERWACJA teraz, wy możecie otrzymywać dobre ceny
            >
            > Nasze terminy: Całe śledztwa musi płacić 20% suma ogólna cena lubić awans na
            > naszym koncie bankowym. Po tym, jak my faks kopia wpłaty możemy robić
            > ograniczenie dla waszego przystosowanie.

Ano mi sie jednak wydaje, ze z tych postow taki sam spam wystaje :(! I zaraz
            dodaje, ze nic nie mam do Novaka, jak rowniez do Skaly 69, a jedynie do acana
            MKM, ktory tutaj tolerancja blyska, jak z rzymskiego Karakalla obeliska, tylko
            dlaczego potem w bezposredniej konfrontacji, jest skory do zgola odmiennych
            akcji?
            Adminami sie tu wasc nie zaslaniaj, bo Oni tu nie kasuja gorszych wypocin, zeby
            to wiedziec trzeba by czesciej na to forum wchodzic!
            A jesli juz takie posty umieszczasz, to dlaczego nie w dziale "Pogadajmy o
            kulturze"? I czy nie moglby sie zaczynac np. tak:
            "Co sadzicie Szanowni Forumowicze o wesolej tworczosci Novaka, a moze to Waszym
            zdaniem muzyczna pokraka? I na koniec po swoich ocenach, mozna by tak skromnie
            dodac, ze jesli ktos ma ochote, moze sobie kapeli na zywo posluchac juz w
            najblizsza Sobote".
            Duch biblioteki bez dukata, gdzie do krocset moja salata ;).
    • Gość: MKM Re: Spam na forum IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 14.03.02, 08:39
      Do "Ducha": co do beżposredniej konfrontacji, co mam robić z siebie idiotę, nie
      znałem regulaminu i przyznałem się do tego.
      Do "Kei": urażony nie jestem, cieszy mnie fakt,że można porozmawiać.
      W najbliższej przyszłości palnuje kolejne koncerty w Rock 69 (m. in. Le Blue),
      co do Lao Che, koncert planowany był na początek marca, ale zespół ma kłopoty
      kadrowe i na razie nie koncertuje.
      Rockowe Ogródki rozpocznie Lech Janerka, jeśli do tego czasu nic się nie
      wydarzy co by zniwelowało moje plany.
      Serdecznie pozdrawiam.
      MK
      • dzwonnik Re: Spam na forum 14.03.02, 09:43
        Wiadomo, ze czasem komus sie "zdarzy" cosik zareklamowac. Zrobmy zatem watek
        pt. REKLAMA i wtedy sprawa bedzie zalatwiona! Kto bedzie chcial, to zrobi sobie
        darmowa reklame. Nie jest to zabronione, ale niech przynajmniej bedzie pod
        kontrola.
        • Gość: kei Re: Spam na forum IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 14.03.02, 10:15
          No wlasnie chodzi o to, ze zgodnie z punktem szostym regulaminu forum
          przytoczonym przez Werdana reklama jest zabroniona:)
          • Gość: Naka Re: Spam na forum IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 14.03.02, 11:56
            Nasi miejscowi informatorzy kulturalni powinni wykorzystac w tym celu watek w
            podforum "Pogadajmy o kulturze". W takim zyjemy tepie (praktycznie kazdy uzył
            słowa "nie miałem czasu"), że nie jestesmy w stanie wszystkiego wychwycić,
            chocby odbywajacych sie koncertów czy wystaw. Zreszta lepiej aby nasz
            informator kulturalny wczesniej nas poinformował. Wtedy ma sie mozliwość
            wygospodarowania czasu. Dlatego wnosze jak na wstępie : Informacje kulturalne
            w watku "Pogadajmy o kulturze" i własnie zaraz sie tam wpisuję :)) Naka
            • hiubi Re: Spam na forum 14.03.02, 12:10
              Po raz pierwszy zajrzałem do "Pogadajmy o kulturze" - nie to żebym był
              niekulturalny ;-)) i aż się zdziwiłem taką małąilością wątków tam.
              Więc really jak ktoś wie o jakimś koncercie, spotkaniu niech pisze tam a nie
              tutaj, bo tu i tak zaraz zostanie zasypany...
              No chyba żeby zrobić tu oddzielny wątek (jak skrzynka pocztowa) z zaproszeniami
              na koncerty (TYLKO) ale chyba lepiej do "Pogadajmy o kulturze" tam będzie można
              przynajmniej recenję też wrzucić...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka