Dodaj do ulubionych

Czy będzie strajk w wielkopolskich elektrociepł...

IP: *.icpnet.pl 06.01.04, 22:27
A był drugi argument do strajku, czyżby okazał sie bezpodstawny?? Jedźcie do
Korei Północnej, tam wam zapewnia socjal! Pewnie inni chętnie przyjma prace
za was bez wygórowanych udogodnień.
Obserwuj wątek
    • Gość: farelka Re: Czy będzie strajk w wielkopolskich elektrocie IP: *.icpnet.pl 06.01.04, 23:29
      To co mam juz po mału kupowac piecyk na olej albo prąd?
    • Gość: Roman Murzynowski Re: Czy będzie strajk w wielkopolskich elektrocie IP: *.icpnet.pl / 62.21.99.* 07.01.04, 21:20
      To, że w krajach trzeciego, czwartego i piątego świata nie ma tzw. socjala o
      którym piszesz wcale nie oznacza, że w Polsce ma być podobnie. Zresztą nie było
      by sprawy gdybyśmy mieli w Polsce bezrobocie takie jak na przykład w Wielkiej
      Brytanii. Niestety w Polsce jest zupełnie na odwrót, ale to naszego głupawego
      rządu nie obchodzi. Poza tym nie wiem czy wiesz, ale praca w Elektrociepłowni
      to nie to samo co w warzywniaku. Jako pracownik tej Elektrociepłowni mogę Ci
      powiedzieć, że aby pracować na najniższym stanowisku, trzeba przejść
      wielomiesięczne szkolenie. Aby sterować pracą bloku trzeba mieć kilkuletni staż
      pracy i doświadczenie, więc Twoja propozycja zatrudnienia kogoś z ulicy jest
      całkowicie nierealna. Natomiast nadal jest aktualny problem zbyt niskiego
      pakietu inwestycyjnego. To że nie zostało to tu poruszone jest zwykłym
      przeoczeniem.
      • Gość: Marek Re: Czy będzie strajk w wielkopolskich elektrocie IP: 212.126.30.* 07.01.04, 21:35
        Znowu jakiś decydent z Warszawy wziął w łapę i sprzedaje to do czego nie ma
        prawa,przede wszystkim dla tego, żeby zrobić dla zasady poznaniakom koło dupy.
        Przecież to nie on będzie marzł i nie on będzie płacił za to czego nie
        dostarczy francuzki złodziej,który już zaczął rozkładać i rozkradać były WPEC.
        Skończy się tak jak w ostrowskim WAGONIE
        • Gość: Roman Murzynowski Re: Czy będzie strajk w wielkopolskich elektrocie IP: *.icpnet.pl / 62.21.99.* 09.01.04, 13:35
          Masz racje w 100%. Tak to jest jak rządzą nami siłą od pługa odciągnięci pseudo
          fachowcy po szkołach wieczorowych, którzy maja takie pojecie o ekonomii jak
          świnia o malarstwie. Pozdrawiam
        • Gość: Roan Re: Czy będzie strajk w wielkopolskich elektrocie IP: *.pl 09.01.04, 23:45
          znam to środowisko ,to odpowiedzialni ludzie ,tzw. kurków nie zakręcą dopóki
          niezostaną przyparci do "ściany".Mają swoje racje tak jak Wielkopolscy lekarze
          rodzinni ,chcą tylko uczciwego podejścia do prywatyzacji .utrata życia nie ma
          ceny .Utrata pracy też nie ma ceny .jeżeli pracownicy ZEC stawiają kosztowne
          warunki Inwestorowi ,to dlatego że chcą być traktowani jak ludzie w
          cywilizowanym państwie.P.S.M.Kadafi za300 osób zaplacił 2mld. dolarów
      • Gość: lukaszbandi Re: Czy będzie strajk w wielkopolskich elektrocie IP: *.icpnet.pl 07.01.04, 23:50
        Jako osobnik o przekonaniach liberalnych raczej nie przekonuję sie do
        szerokich zabazpieczeń socjalnych. A pakiet inwestycyjny bardzo mnie martwi,
        ale kto to ustalał i się na to godził? Nie mówie o ludziach z ulicy, choć
        podejrzewam, że przy tym bezrobociu znaleźliby sie chętni na szkolenia, naukę,
        praktyki etc.
        • Gość: Roman Murzynowski Re: Czy będzie strajk w wielkopolskich elektrocie IP: *.icpnet.pl / 62.21.99.* 09.01.04, 13:50
          Moim zdaniem, przekonania nie mają tu nic do rzeczy. Gdybyśmy, żyli w UCZCIWYM
          PAŃSTWIE PRAWA zgodził bym się, z Tobą. Niestety żyjemy w państwie w którym
          każdą prostą rzecz można spieprzyć i to w imię tego prawa. Ja wiem, że jest to
          efekt minionej epoki i spustoszeń jakie dokonały się w naszej mentalności.
          Jednak w tym morzu idiotyzmów nie powinniśmy popadać w marazm i mówić, ze od
          nas nic nie zależy. Co do ludzi z ulicy, powtórzę jeszcze raz. Tak jak operacji
          w szpitalu nie może dokonywać kowal , tak i w energetyce nie można pracować bez
          odpowiedniego przygotowania zawodowego. Ja pracuje już 13 lat, a pomimo to cały
          czas się uczę czegoś nowego. Poza tym, pamiętać należy, że to praca
          niebezpieczna (wysokie temperatury, ciśnienia, napięcia) i uciążliwa dla
          zdrowia. Zresztą zgodzisz się ze mną, że o sukcesie firmy decyduje ZAŁOGA.
          Dobrze opłacana, wykształcona, która czuje się związana ze swoja firmą. Jak mam
          wymagać od pani w kasie w hipermarkecie uprzejmej obsługi skoro nie jest ona
          pewna swojej pracy i nie wie kiedy ją straci?? Popatrz na wiodące firmy w
          Polsce, na przykład sieci komórkowe, wszystkie stawiają na ZAŁOGĘ bo w niej
          jest tkwi klucz do sukcesu firmy.

A na Pakiet Inwestycyjny zgodzili się pseudo fachowcy ze Skarbu Państwa. I to
          oni sa odpowiedzialni za obecny protest.
    • Gość: szwagier Skansen mentalny IP: 195.94.213.* 07.01.04, 22:49
      Przeraża mnie mentalność związkowców z Karolina.Ludzie uświadomcie sobie
      wreszcie , że jesteście pracownikami najemnymi i nic do gadania nie macie na
      temat, komu Wasza firma zostanie sprzedana. W tej sprawie do powiedzenia macie
      tyle co każdy w tym kraju, bo nie jest to Wasza prywatna firma. A o pakiecie
      socjalnym pogadajcie z byłymi pracownikami likwidowanych PGRów. Dlaczego Wy
      akurat macie dostać coś więcej? Czekam na argumenty
      • Gość: Roman Murzynowski Re: Skansen mentalny IP: *.icpnet.pl / 62.21.99.* 09.01.04, 13:31
        A mnie przeraża Twój sposób myślenia. Uważasz, że skoro większość w Polsce nie
        dostała nic to i my pracownicy ZECu też powinniśmy dostać nic. Z całym
        szacunkiem dla Ciebie to idiotyzm. Przecież wszystkie te zabezpieczenia
        socjalne zostały wypracowane przez lata dzięki wielkiemu zaangażowaniu związków
        zawodowych i WSZYSTKIE !!!! zostały zaakceptowane przez Skarb Państwa. Firma
        Dalkia doskonale wiedziała o tym i zgadzała się z tym na etapie rozmów w
        Skarbie Państwa. Później kiedy została parafowana umowa wycofała się z tych
        ustaleń. W tym momencie Skarb Państwa powinien zerwać umowę i zacząć procedurę
        prywatyzacyjną od nowa, bowiem inwestor okazał się niewiarygodny. To fakt, że
        ZEC nie jest firmą prywatną, ale jest czymś więcej. Jako byłe Przedsiębiorstwo
        Państwowe, jest własnością CAŁEGO SPOŁECZEŃSTWA!! Nie pieprz więc, że jako
        pracownik nie mam prawa wypowiadać się o swojej firmie, bowiem mam to prawo z
        racji tego, że to ja miedzy innymi tworzę tą firmę poprzez swoja pracę.

Poza tym o czym za mało się mówi Francuzi zaproponowali taki pakiet
        inwestycyjny który nie tylko nie pozwoli firmie się rozwijać ale wręcz
        spowoduje jej upadek. I właśnie to jest największy problem, bo będzie on
        dotyczył nie tylko mnie ale i 1/3 poznaniaków korzystających z naszego ciepła.
        No, ale według Ciebie skoro poznaniacy nie są właścicielami ZECu to co ich to
        powinno obchodzić. To w końcu Skansen nie??
        • Gość: szwagier Re: Skansen mentalny IP: 195.94.213.* 09.01.04, 19:57
          Rozumiem Cię kolego walczysz o swoją kasę(czy to prawda, że obiecali dla
          każdego zwalnianego średnio po 350 tys.?)Razi mnie tylko okrutnie dorabianie
          ideologii do tego i twierdzenie , ze Wam się coś należy. Nie należy się NIC.
          Pakiet dla Was został uzgodniony kosztem obniżenia ceny. Więc zapłacimy w
          ostacznym rozrachunku za niego wszyscy a nie nabywca . Wytłumacz mi dlaczego?
          A swoją drogą dlaczego Karolin w ogóle ma być sprzedawany i prywatyzowany?
          Wiem , wiem będzie lepiej i taniej.Uwierzyłbym jakby nabywcą była Matka Teresa.
    • Gość: historyk Re: Czy będzie strajk w wielkopolskich elektrocie IP: *.pl 10.01.04, 00:34
      podziwiam pasję dyskusyjną p. Murzynowskiego .może to być zbieżność
      nazwisk ,ale niejaki Murzynowski był pierwszym prezydentem m. Poznania po
      wojnie .widząc aktywność tego pana to może być jego wnuk .Widzę że to dość
      mądry jegomość.Tamtego komunisci szybko wykonczyli .temu dobrze życzę.P.S
      Murzynowski był socjalistą z ludzką twarzą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka