-
Witam,
uprzejmie proszę o poradę.
Kolejny raz obserwuję, jak mi powoli pada tymianek w kuchni, zawsze na jesień. Powoli obsychają listki i po ptakach. Z lektury wiki wynika, że tymianek nie jest rośliną jednoroczną
(takie było moje pierwsze przypuszczenie, po pierwszym egzemlarzu).
Co robię nie tak? Podlewam, wystawiam do słońca, nic nie pomaga.
Z góry zdięki za odpowiedź
-
Przeczytałam o nim tutaj:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=23997559
I akurat był w sklepie ogrodniczym, kiedy pojechałam po sadzonki ziół,
więc kupiłam i zasadziłam. Naprawdę pachnie cytrynowo. Ale do czego właściwie
mam go używać, kiedy już wyrośnie? ("Zwykły" tymianek też zasadzony.)
-
W moim tymianku, w donicy na zewnatrz, znalazlam rosnace takie male brazowe
grzybki. Jestem prawie pewna, ze sa BARDZO trujace- ale co z tymiankiem?
Wyrwac krzak i wyrzucic czy po prostu nie uzywac go jakis czas?
-
Przechodziłam wczoraj w sklepie koło półki ze świeżymi ziołami. I nagle
zapachniało mi moja zupą cebulową. To był tymianek.
Kupilam donicę, postawiłam na parapecie i ...
... apetyt na zupę cebulową mi przeszedł.
Do czego jeszcze wykorzystujecie świeży tymianek?
-
mam sporą doniczke tego pachnacego ziolka. do czego sie nadaje?
-
przede mną kolacja zapoznawcza dla rodziców i przyszłych teściów.
chciałabym podać pieczone piersi kurczaka na słodko w sosie miodowym z
tymiankiem. co do nich podać? myślałam o ryżu z warzywami... tylko jakimi? ryż
na słodko czy na ostro? a może sałatka?
poratujcie. kolacja już w najbliższą sobotę.
-
Witam, planuję na dziś keftedes z sosem pomidorowym z czarnymi oliwkami i mam
problem z dodatkami, chciałabym żeby było maksymalnie po grecku: co do tego,
ryż, pieczone ziemniaki...? (ja nie muszę ale mąż owszem). No i jaka sałatka,
inna niż typowa grecka...? Mile widziane coś z sałatą lodową, bo leży w
lodówce... Arbuzowa odpada, nie mam czasu na przegryzienie. Z góry dziękuję:)
-
Myślę o tym, aby zemleć ziarna sezamu (żeby poprawić ich przyswajalność przez organizm) i tak zmielone ziarno wykorzystać do stworzenia mieszanki przypraw - coś zbliżonego do curry lub garam masala. Myślicie, że da się coś takiego zrobić? W sieci znalazłam przepisy na zatar (mieszanka tymianku, sumaku i ziarna sezamowego) i gomasio (sezam i prażona sól), ale oba nieszczególnie przypadły mi do gustu, więc wymyśliłam sobie własne zestawy:
1) ziarno sezamu, kurkuma, imbir, cynamon, kardamon, a...
-
co z tym zrobić?
-
Witam!
Mam do Ciebie takie pytanko apropos mojego wątku sabatowego, a konkretnie
chodzi o buraki zapiekane z fetą. Nie bardzo wiem, jak się za to zabrać.
Buraki zwykle gotuję bardzo długo bo są twarde. Jak więc długo, w jakiej
temperaturze je piec żeby były miękkie ale nie "rozciapciane"? Czy najpierw
podgotować, a później (za)piec?
Lepsza opcja to pokrojenie ich w plastry czy w kostkę?
Kiedy wrzucić fetę? W jaki sposób dodać czosnek (na połączeniu: buraki plus
czosnek bardzo ...
-
Kochani, posadziłam bazylię w doniczce na parapecie, jest ślicznie zielona i
pachnąca. Nie mam tylko pojęcia jak często ją podlewać (czy lubi wodę?) i czy
lepiej postawić ją w miejscu nasłonecznionym czy zacienionym.
Wielkie dzieki za rady. Jeśli znajdzie się hodowca większej ilości ziółek,
chętnie poczytam też uwagi dotyczące majeranku, tymianku i oregano, które
również chcę posadzić.
Pozdrawiam
-
-
Kucharką jestem kiepską i ciągle mam dylematy :) Ot, na przykład przyprawy. W przepisach jest
napisane np do mięs: tymianek, sól, pieprz, bazylia, oregano, majeranek. No tak ale czy te
przyprawy można dowolnie mieszać ze sobą i ile ich dawać? Na koniec czy od początku gotowania
czy smażenia? Według uznania? A skąd mam wiedzieć jak będzie smakowało na talerzu? Czym się
kierować?
-
Naprawde fajny przepis, co prawda uzylam suszonego tymianku zamiast swiezego,
ale i tak bylo pysznie! Polecam!
-
Z czego skladaja sie ziola prowansalskie?
-
czy ktos moglby mi powiedziec jak nazwyaja sie o ang. ziola prowansalskie, a
jesli oni tej mieszanki nie znaja, to chocby ang. nazwy ziol wchodzacych w
ich sklad. potzrebuje tego bardzo pilnie, na dzisiaj. czy moze mi kto pomoc
ziola prowansalskie to:
-rozmaryn
-bazylia (to wiem)
-tymianek
-szalwia
-mieta pieprzowa (to tez wiem)
-czaber ogrodowy
-lebiodka
-majeranek
dziekuje bardzo !!!
-
jakie świeże używacie w kuchni i do czego?jakie są wasze ulubione.chcę coś
posadzić i nie wiem co.sadzonek jest dużo
-
Czy macie jakies ulubione przepisy na indyka!!
-
Spotkalam wiele przepisow na schab pieczony i pieczen wieprzowa
(karkowka, lopatka). W roznych przepisach sa uzywane rozne przyprawy.
Jakie, wedlug Was, przyprawy sa najlepsze, nadaja najlepszy smak
miesu wieprzowemu. Bardzo prosze o porade.
Pozdrawiam.
Dorota
Przepraszam, ale nie mam polskich czcionek.
-
Mam 3 skladniki, z ktorych chce zrobic sos do poledwiczek: lazur, biale wino
wytr, smietana 18% slodka. Jak myslicie, bedzie to pasowac?Jesli tak to w
jakich proporcjach polaczyc te skladniki?Moze cos jeszcze dodac?
Pozdr.