Forum   tymianek

tymianek

(45 wyników)
  • Witam, uprzejmie proszę o poradę. Kolejny raz obserwuję, jak mi powoli pada tymianek w kuchni, zawsze na jesień. Powoli obsychają listki i po ptakach. Z lektury wiki wynika, że tymianek nie jest rośliną jednoroczną (takie było moje pierwsze przypuszczenie, po pierwszym egzemlarzu). Co robię nie tak? Podlewam, wystawiam do słońca, nic nie pomaga. Z góry zdięki za odpowiedź
  • Przeczytałam o nim tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=23997559 I akurat był w sklepie ogrodniczym, kiedy pojechałam po sadzonki ziół, więc kupiłam i zasadziłam. Naprawdę pachnie cytrynowo. Ale do czego właściwie mam go używać, kiedy już wyrośnie? ("Zwykły" tymianek też zasadzony.)
  • W moim tymianku, w donicy na zewnatrz, znalazlam rosnace takie male brazowe grzybki. Jestem prawie pewna, ze sa BARDZO trujace- ale co z tymiankiem? Wyrwac krzak i wyrzucic czy po prostu nie uzywac go jakis czas?
  • Przechodziłam wczoraj w sklepie koło półki ze świeżymi ziołami. I nagle zapachniało mi moja zupą cebulową. To był tymianek. Kupilam donicę, postawiłam na parapecie i ... ... apetyt na zupę cebulową mi przeszedł. Do czego jeszcze wykorzystujecie świeży tymianek?
  • mam sporą doniczke tego pachnacego ziolka. do czego sie nadaje?
  • przede mną kolacja zapoznawcza dla rodziców i przyszłych teściów. chciałabym podać pieczone piersi kurczaka na słodko w sosie miodowym z tymiankiem. co do nich podać? myślałam o ryżu z warzywami... tylko jakimi? ryż na słodko czy na ostro? a może sałatka? poratujcie. kolacja już w najbliższą sobotę.
  • Witam, planuję na dziś keftedes z sosem pomidorowym z czarnymi oliwkami i mam problem z dodatkami, chciałabym żeby było maksymalnie po grecku: co do tego, ryż, pieczone ziemniaki...? (ja nie muszę ale mąż owszem). No i jaka sałatka, inna niż typowa grecka...? Mile widziane coś z sałatą lodową, bo leży w lodówce... Arbuzowa odpada, nie mam czasu na przegryzienie. Z góry dziękuję:)
  • Myślę o tym, aby zemleć ziarna sezamu (żeby poprawić ich przyswajalność przez organizm) i tak zmielone ziarno wykorzystać do stworzenia mieszanki przypraw - coś zbliżonego do curry lub garam masala. Myślicie, że da się coś takiego zrobić? W sieci znalazłam przepisy na zatar (mieszanka tymianku, sumaku i ziarna sezamowego) i gomasio (sezam i prażona sól), ale oba nieszczególnie przypadły mi do gustu, więc wymyśliłam sobie własne zestawy: 1) ziarno sezamu, kurkuma, imbir, cynamon, kardamon, a...
  • co z tym zrobić?
  • Witam! Mam do Ciebie takie pytanko apropos mojego wątku sabatowego, a konkretnie chodzi o buraki zapiekane z fetą. Nie bardzo wiem, jak się za to zabrać. Buraki zwykle gotuję bardzo długo bo są twarde. Jak więc długo, w jakiej temperaturze je piec żeby były miękkie ale nie "rozciapciane"? Czy najpierw podgotować, a później (za)piec? Lepsza opcja to pokrojenie ich w plastry czy w kostkę? Kiedy wrzucić fetę? W jaki sposób dodać czosnek (na połączeniu: buraki plus czosnek bardzo ...
  • Kochani, posadziłam bazylię w doniczce na parapecie, jest ślicznie zielona i pachnąca. Nie mam tylko pojęcia jak często ją podlewać (czy lubi wodę?) i czy lepiej postawić ją w miejscu nasłonecznionym czy zacienionym. Wielkie dzieki za rady. Jeśli znajdzie się hodowca większej ilości ziółek, chętnie poczytam też uwagi dotyczące majeranku, tymianku i oregano, które również chcę posadzić. Pozdrawiam
  • Kucharką jestem kiepską i ciągle mam dylematy :) Ot, na przykład przyprawy. W przepisach jest napisane np do mięs: tymianek, sól, pieprz, bazylia, oregano, majeranek. No tak ale czy te przyprawy można dowolnie mieszać ze sobą i ile ich dawać? Na koniec czy od początku gotowania czy smażenia? Według uznania? A skąd mam wiedzieć jak będzie smakowało na talerzu? Czym się kierować?
  • Naprawde fajny przepis, co prawda uzylam suszonego tymianku zamiast swiezego, ale i tak bylo pysznie! Polecam!
  • Z czego skladaja sie ziola prowansalskie?
  • czy ktos moglby mi powiedziec jak nazwyaja sie o ang. ziola prowansalskie, a jesli oni tej mieszanki nie znaja, to chocby ang. nazwy ziol wchodzacych w ich sklad. potzrebuje tego bardzo pilnie, na dzisiaj. czy moze mi kto pomoc ziola prowansalskie to: -rozmaryn -bazylia (to wiem) -tymianek -szalwia -mieta pieprzowa (to tez wiem) -czaber ogrodowy -lebiodka -majeranek dziekuje bardzo !!!
  • jakie świeże używacie w kuchni i do czego?jakie są wasze ulubione.chcę coś posadzić i nie wiem co.sadzonek jest dużo
  • Czy macie jakies ulubione przepisy na indyka!!
  • Spotkalam wiele przepisow na schab pieczony i pieczen wieprzowa (karkowka, lopatka). W roznych przepisach sa uzywane rozne przyprawy. Jakie, wedlug Was, przyprawy sa najlepsze, nadaja najlepszy smak miesu wieprzowemu. Bardzo prosze o porade. Pozdrawiam. Dorota Przepraszam, ale nie mam polskich czcionek.
  • Mam 3 skladniki, z ktorych chce zrobic sos do poledwiczek: lazur, biale wino wytr, smietana 18% slodka. Jak myslicie, bedzie to pasowac?Jesli tak to w jakich proporcjach polaczyc te skladniki?Moze cos jeszcze dodac? Pozdr.
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się