cirilla28 06.11.09, 14:04 Fantastyczny czlowiek, polecam jego poezję, cala rodzina to wybitni ludzie, żona uczyla historii w XII LO, wspanialy pedagog. Syn również odziedziczył talent muzyczny i literacki. Wielka strata. Ares- moje kondolencje... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: halszka Re: Przemiły człowiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.09, 22:42 Ariadnie chyba również? Odpowiedz Link Zgłoś
potffora Zmarł poeta Nikos Chadzinikolau 06.11.09, 17:41 Mój Nauczyciel i Wychowawca.. [*] Współczucia dla całej Rodziny. ________ Kobieta jest jak MediaM(...) - nie dla idiotów *** Dlaczego kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu? Bo, głupia, śpi w nocy, to jej się uzbiera.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAF Re: Zmarł poeta Nikos Chadzinikolau IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.09, 18:07 Oficjalnie poparł wprowadzenie stanu wojennego.... de mortuis aut bene aut nihil Niech zatem reszta bedzie milczeniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Zmarł poeta Nikos Chadzinikolau IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.09, 20:07 Wspaniały pedagog? Może lepiej poprzestać na żalu po stracie poety. Odpowiedz Link Zgłoś
wnukmarycha Re: Zmarł poeta Nikos Chadzinikolau 06.11.09, 20:23 Gość portalu: Gość napisał(a): > Wspaniały pedagog? Tak - potwierdzą to jego wychowankowie i uczniowie z XII LO, których Nikos (bo tak się o Nim mówiło) nie tylko uczył języka polskiego, ale i nauczył czytania. Ach te analizy robione mimo, obok oficjalnych podręcznikowych. Pamiętam też i to - w moich czasach (lata 1974-78) był uznanym poetą i tłumaczem, ale Jego twórczość (oczywiście poza przekładem Greka Zorby) poznaliśmy dopiero wówczas, gdy na lekcje jęz. polskiego przychodzili studenci mający praktyki pedagogiczne w naszej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Zmarł poeta Nikos Chadzinikolau IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.09, 20:52 "Wspaniały pedagog" dotyczy "wybitnej" żony pana Nikosa. Odpowiedz Link Zgłoś
wnukmarycha Re: Zmarł poeta Nikos Chadzinikolau 06.11.09, 22:48 Gość portalu: Gość napisał(a): > "Wspaniały pedagog" dotyczy "wybitnej" żony pana Nikosa. No tak, przeoczyłem. Z Jego żoną nie miałem żadnych lekcji, ale pewne pogłoski i 'legendy' rzeczywiście krążyły. Nawet mówiło się, że pedagogicznie to były dwa przeciwieństwa. Istotę chyba najlepiej oddawało powiedzenie, że ona miała klasy, a On - klasę. Odpowiedz Link Zgłoś
danutka59k Zmarł poeta Nikos Chadzinikolau 06.11.09, 20:52 Piekny mezczyzna ,uczyl mnie J.polskiego w Techniukum Chemicznym w Poznaniu.Mowil piekna polszczyzna.Szkoda,ze tak szybko odszedl. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Zmarł poeta Nikos Chadzinikolau 07.11.09, 00:17 Wierny miłości Nie wstydzę się swoich uczuć i żadnej nie zapomniałem kobiety — są moją wolnością i niewolą. Powracają w snach zachwytem, bólem, chmurą, która szuka ojczyzny, brzegiem, do którego płynę. Nie żądajcie ode mnie więcej słów. Najpiękniejsze uczucie — kochać do śmierci i jeszcze żyć. Odpowiedz Link Zgłoś