09.11.09, 22:52
Witam,
Mam pytanie dotyczące dostępu do internetu.Co najlepiej się sprawdza, jesteśmy
na os.Leśnym III gdzie Tepsa nie podłączy tel więc pozostaje nam pewnie jakiś
bezprzewodowy lub radiowy?
Z wszystkie sugestie z góry dziękuję.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • stokrotka.ltd Re: Internet 12.11.09, 21:44
      Witam ,
      my na razie sprawdziliśmy Orange i jest kiepsko. Jako tako łapie
      zasięg tylko na tarasie, co w zimie może być nieco dyskomfortowe :))

Też mam pytanie do mieszkańców , czy ktoś korzysta może z Playa ?,
      Ery ?lub Plusa? i jakoś mu to wszystko chodzi?? Oczywicie mówimy o
      bezprzewodowym internecie . A moze ktoś ma wiedze odbiorniki jakich
      sieci mamy w pobliżu , gdzieś za miedzą , to ułatwi wybór
      operatora.Bo w salonie to oni wszyscy mówią, że mają super sygnał
      nawet w lesie.

Bukiet stokrotek za odpowiedź
      • iwbor Re: Internet 13.11.09, 11:25
        Dlaczego Tpsa nie podłączy wam telefonu?
        • mart-bart Re: Internet 15.11.09, 09:42
          Tpsa wymyśliła sobie, że podłączą linie tylko wtedy gdy WSZYSCY z Leśnego III
          podpiszą umowę na telefon i internet, nie pamiętam na jak długo miała być umowa.
          • pedro.kowalski Re: Internet 23.11.09, 20:36
            Czy dobrze rozumiem, ze na Lesnym 3 nie ma mozliwosci ani podlaczenia normalnego
            telefonu od ZADNEGO operatora ani podpisania umowy na KABLOWY dostepu do
            internetu z zadnym providerem...?
            • stokrotka.ltd Re: Internet 24.11.09, 22:57
              no jak dzicz to dzicz :))
              • pedro.kowalski Re: Internet 25.11.09, 03:11
                Powaga - teraz to jestem przerazony ;-)

Zeby nawet TPSA nie chciala zakladac neta...
                Rozumiem, ze tylko z Lesnym III robia problemy, a na Lesnym I i II jest OK?
                • paukan Re: Internet 28.11.11, 14:31
                  witam , ja mam BlueConnect internet + stacjonarny, ale na kartę sim w t-mobile . Mam też komórę t-mobile i za cały pakiet płacę nie całe 100 zł. Intenet super dużo mega do ściągnięcia, chodzi całkiem nieźle, tel stacjonarny i chyba 100 min do wygadania i komórka chyba ok. 200 min. Całkiem niezły pakiet,
      • mart-bart Re: Internet 15.11.09, 09:53
        Ja obecnie korzystam z Iplusa i rewelacja to nie jest.Czasami otwarcie strony
        np.onet trwa dość długo,żeby ściągnąć pocztę z załącznikiem trzeba uzbroić się w
        cierpliwość.
        Też zastanawiałem się nad przetestowaniem Play, tylko ile oni mają już swoich
        nadajników?Bo głównie opierali się na nadajnikach Plusa.
        pozdrawiam
        • stokrotka.ltd Re: Internet 16.11.09, 20:28
          A ktoś może korzysta w ERY ?? bo mnie tak kusi ta Era i oni mają
          opcje ERA tel. stacjonarny ...nikt nie korzysta z Ery Wi Max w
          Czapurach ..ludzie napiszcie coś ..plizz :)
          • iwona78braun Re: Internet 24.11.09, 13:14
            Witam, ja korzystam z ery dokladnie z blueconnect i dokupilam sobie router bo
            tak to kiepsko dzialal i od kiedy mam router czyli mam wi-fi w domu i mozna
            korzystac na kilku komputerach jednoczesnie i bez kabla to jest super czyli jak
            to sie mowi fruwa. pozdrawiam
          • iwona78braun Re: Internet 24.11.09, 13:20
            witam, ja korzystam z ery dokladnie mowiac z blueconnect, i mam do tego router
            aby moc korzystac na kilku komputerach jednoczesnie a poza tym od kiedy kupilam
            router to internet jak to sie mowi fruwa takze polecam, ja jestem zadowolona.
    • lexgm Re: Internet Czapury - Leśne III 26.11.09, 12:11
      Witam,
      syn kupił mieszkanie w Willi Gwiazda. Rozmawiałem z mieszkańcami z
      ul. Borówkowej i mówili mi, że:
      - na osiedlu Leśnym I i II, deweloper pobudował studzienki dla
      telefonii stacjonarnej. Jednak było zbyt mało chętnych, i TePsa
      nie zrezygnowała z okablowania osiedla,
      - na osiedlu Leśnym III, podobno deweloper zrezygnował z pobudowania
      studzienek (skoro nie było zbyt wielu chętnych na telefonię
      stacjonarną),
      - internet radiowy sprawdza się, chodzi podobno całkiem nieźle.
      Co do działania bezprzewodowego internetu z ERY,ORANGE,PLUSa - nie
      mam informacji.

Pozdrawiam wszystkich z LEŚNEGO III (z Leśnego I i II również).

A może odezwą się ci, którzy nabyli mieszkania w Willi Gwiazda ?
      Fajnie będzie poznać przyszłych sąsiadów.

• lexgm Re: Internet TpSa 26.11.09, 13:08
      Witam ponownie,

poniżej cytuję treść watku, jaki znalazłem na forum Czapury. Jest to
      informacja od Family House (cyt.):

Szanowni Państwo

W związku z zakończonymi odbiorami domów na terenie Osiedla Leśnego
      II i zasygnalizowaniem problemów z podpisaniem umowy o świadczenie
      usług telekomunikacyjnych z TP S.A. informujemy, iż na chwilę obecną
      rzeczywiście nie ma takiej możliwości. Telekomunikacja wymaga
      konkretnego adresu budynku, który będzie przyłączany do sieci.
      W połowie stycznia Family House złożyło odpowiedni wniosek w Gminie
      Mosina z propozycją numeracji i nazewnictwem ulic na terenie Os.
      Leśnego II. Do końca bieżącego miesiąca procedura związana z
      nadaniem nazw powinna zostać zakończona (informacja z Urzędu Gminy).
      Na skrzynke mailowa otrzymali Państwo dziś załącznik z numerami
      poszczególnych ulic, oraz ich nazwami.

Dodatkowo pragnę poinformować, iż w momencie wydania decyzji
      zatwierdzającej nazewnictwo i chęcią podpisania umowy z TP S.A.,
      prosimy o kontakt z koordynatorem sprzedaży z ramienia
      Telekomunikacji - p. Paweł Deimart tel. 502 622 241, 061 8513 448,
      który pomoże Państwu w podpisaniu umowy bez konieczności udawania
      się do punktu sprzedaży.

Jeśli chodzi o kwestię wody mam informację, iż do końca przyszłego
      tygodnia powinien zostać wykonany odbiór sieci ze strony AQUANET-u i
      wtedy nastąpi montaż liczników. Oczywiście w momencie, kiedy
      będziemy dysponować niezbędną dokumentacją umożliwiająca podpisanie
      umowy o dostawę wody poinformujemy Państwa.

Family House

Nie wiem, na lie powyższa informacja (z lutego 2009r) jest aktualna,
      i czy TePsa będzie zakładać telefonię stacjonarną, czy nie będzie.
      Najlepiej będzie, zadzwonić w tej sprawie do Family House.
    • sssza-manek Re: Internet 28.11.09, 17:18
      witam
      testowałem wszystkie gsm i wygląda to następująco:
      1)orange - testowane na modemie ZTE na pcimci : kiepsko, zasięg HSDPA
      praktycznie tylko na zewnątrz budynku, wewnątrz słabo (u mnie tylko w łazience
      na piętrze ;)
      2)plus - testowane na modemie usb huawei 220: bez problemów, zasięg HSDPA w
      całym budynku choć bywały momenty z problem z dostępem
      3)era - testowane na wbudowanym modemie w laptopie samsunga, powiem tak: zależy
      od dnia, raz chodziło rewelacyjnie, raz były problemy
      4) play - testowane od 3 miesięcy :) na modemie huawei 169g +router d100, zasięg
      HSDPA wszędzie w budynku, choć początkowo tj. 3 miesiące temu dość słaby sygnał,
      obecnie sygnał max, bez problemów z połączeniem. Jedyne co mnie boli to
      ograniczenie przez Play prędkości do 1Mb/s (a modem może śmigać na 7,2 Mb/s)

Pomijając operatora - w każdym przypadku korzystne jest zamontowanie zewnętrznej
      anteny GSM (o wzmocnieniu około 7-10 dB). Znacznie poprawia to zasięg i jakość
      sygnału / a co za tym idzie pewność i prędkość połączenia/

Ze swojej strony polecam to ostatni wariant (i broń boże nie jestem
      przedstawicielem Play - żeby nie było niejasności :).
      Do tego proponuje kupić bramkę voip i można się wypiąć na TPSa
      • pedro.kowalski Re: Internet 28.11.09, 21:42
        Warto tylko pamietac o ograniczeniach miesiecznego transferu. Nawet najwyzszy
        pakiet (10 GB) jest symboliczna wielkoscia.
        Dodajac do tego zmienna jakosc sygnalu, dostajemy jedynie niestabilny substytut
        normalnego polaczenia po kablu...

Nie dyskredytuje tutaj Playa (bo sam jestem ich klientem), ale ogolnie
        wszystkich providerow oferujacych dostepu do internetu przez GSM.

Czy ktos wie, pytal, slyszal, czy jakikolwiek inny operator telefonii
        stacjonarnej jest w stanie okablowac kolejne czesci osiedla (Lesne III)?
    • pedro.kowalski Re: Internet 08.04.10, 00:38
      Czy w zwiazku z rozbudowa osiedla wie ktos, czy sytuacja z podlaczeniem telefonu
      ulegla zmianie?

Czy ktos slyszal, czy jest / bedzie w najblizszym czasie mozliwosc zalozenia
      stalego dostepu do Internetu?

Pozdrawiam.
      • kylal Re: Internet 12.04.10, 10:10
        Dostaliśmy projekty instalacji i w każdym mieszkaniu są gniazda TP. Po rozmowie
        telefonicznej wiem od Pań z FH, że po III-rozbudowa Telekomuna postanowiła
        zrobić przyłącze dla tego osiedla i najwcześniej w czerwcu-lispcu 2011 roku
        będzie na oś. Leśnym możliwość podłączenia się do Neostrady czy też jak ktoś
        chce telefonu stacjonarnego.
        • pedro.kowalski Re: Internet 12.04.10, 13:33
          Dzieki za odpowiedz :-)

Ja z kolei otrzymalem odpowiedz z FH o wykonaniu przylacza na "poczatku" 2011
          dla Os. Lesnego III, Willi Gwiazda i Mieszkan przy lesie.

Ciekawe, czy te dwie sprawy (Os. Lesne III i Os. Lesne III-rozbudowa) sa
          traktowane osobno, czy po prostu "poczatek" 2011 roku to czerwiec-lipiec :-)

Pozdrawiam.
          • como_pl Re: Internet 05.08.10, 18:15
            Na osiedlu Leśnym działa INEA w technologii wiMax, czyli lepszej niż
            radiówki wifi.
            Cena za 2 Mb 69.90 na mies
            za 4 Mb 89,90 na mies
            umowa na 24 miesiące i dodatkowo 6 mies gratis.
            nie ma opłat za sprzęt, podłączają za 1 zł.
            Jest też u nich możliwość podłączenia telefonu stacjonarnego na tej
            samej zasadzie.
            • nexers Re: Internet 15.10.10, 00:40
              Będzie TPSA wiadomość z 00.09.2010
    • kylal i coś wiadomo jak z netem 11.03.11, 09:00
      W sumie tylko ten temat znalazłem. A że planujemy się wprowadzić w maju to chciałem się zapytać ponownie - jak wygląda sytuacja z podłączeniem do sieci ???
      TV nie muszę mieć, bez radia wytrzymam, ale internet w domu to w chwili obecnej dla mnie ważniejsza sprawa niż woda i gaz :P:P:P
      Z treści tego tematu wychodzi, że tylko operatorzy komórkowi pozostali :( ale ich oferta, jaka by nie była - jest zawsze niezadowalająca.
      Może coś z tą nielubianą T&P ruszyło ???
      Choć wolałbym kablówkę jakby co....
      • pedro.kowalski Re: i coś wiadomo jak z netem 11.03.11, 14:26
        Z tego co widziałem, to EWENTUALNIE w gre mogloby wchodzic jeszcze WiMax.

Chociaż mnie również najbardziej interesuje postęp z TPSA, więc wszelkie nowe informacje są mile widziane ;-)

Pozdrawiam.
        • marzenam1975 Re: i coś wiadomo jak z netem 11.03.11, 16:34
          Witam prosze się zorientować jak wygłada Cyfrowy Polsat? Podobno mają trzy w jednym przez talerz.
          marzena-wojtek
          • chollima Re: i coś wiadomo jak z netem 12.03.11, 16:31
            Ja używam radiówki a dostawcą jest AstorNET z Głuszyny.
            Kupuje dobry router i bezprzewodowy net w domu śmiga, że aż miło.
            Moja prędkość to 4 MB.

www.astor.net.pl/
            • mknn Re: i coś wiadomo jak z netem 12.03.11, 19:03
              jeśli można wiedzieć za ile ??
              • chollima Re: i coś wiadomo jak z netem 13.03.11, 11:55
                65 zł /mc bez żadnych limitów transferu (jak w przypadku operatorów komórkowych) itp.
            • kylal Re: i coś wiadomo jak z netem 14.03.11, 08:27
              a zobaczę...

dzwoniłem do INEA i chyba jakąś nie-rozgarniętą telefonistkę trafiłem.
              Pytam o dostęp do WiMAX, a Pani głosikiem mówi, że WiMAX jest tylko na ul.Jagodowa 48.
              To ja mówię, że to sieć radiowa więc pewnie całę os. Leśne ma dostęp. A Pani mnie rozbroiła, że WiMAX ma tylko Jagodowa 48.
              I na nic argumenty, że przecież jak to "radiowe" to np ul. Jagodowa 140 też będzie go mieć i czy mogę podpisać umowę - a ona dalej, że umowę podpisać mogę tylko na Jagodowa 48.
              No ręce opadają.... mogli by jej wytłumaczyć na czym polega zasięg radiowy... a sru.

Sprawdzę ten ASTRO bo INEA ma 4MB droższe... bo 140 zł.
              • mknn Re: i coś wiadomo jak z netem 14.03.11, 14:27
                zabrałem z sobą Play by sprawdzić zasięg w chacie 1 szereg rozbudowa III
                i nic nawet nie pisneło że sieć znalazło cisza ....
                wiec też będę patrzył Astora- chyba że ktoś coś ma lepszego???
                • pedro.kowalski Re: i coś wiadomo jak z netem 14.03.11, 16:24
                  Raz jeszcze - wie ktoś o możliwości podłączenia się pod TPSA? Miała być taka mozliwość na początku 2010...
                  • djmike-b Re: i coś wiadomo jak z netem 14.03.11, 18:29
                    WiMax w INEA obejmuje nasze osiedle bo kiedyś gadałem z technikami i tak mi orzekli.
                    Całkiem niedawno dostałem info od mieszkanca w Czapurach że przed położeniem bruku ma się podłączać jakaś kablówka do naszych szeregowców , niestety nie jest to potwierdzone wiec biore to tak na 50%.

• mart-bart Re: i coś wiadomo jak z netem 20.03.11, 08:34
                    Witam!Dzwoniłem do FH około miesiąca temu i potwierdzono mi że TP ma ruszyć z podłączeniem os.Leśnego III -termin to koniec kwietnia.
                    Ja cały czas działam na iPlusie i muszę wykazywać się czasami dużą cierpliwością do otwarcia strony :) jeśli chodzi o net radiowy to również nie polecam-sąsiad ma (chyba tej firmy astor) i są problemy z połączeniem a jak się połączy to często połączenie jest zrywane.
                    Nie pozostaje nam nic chyba innego jak czekać na naszego monopolistę :)
                    pozdro
                    • pedro.kowalski Re: i coś wiadomo jak z netem 20.03.11, 11:11
                      Dzięki za dobrą informację!

Mimo tego, że mam awersję do TPSA, to jeżeli jest to jedyny dostawca kablowego dostępu do internetu, to zaczynam ją nawet lubić ;-)

Pozdrawiam.
                      • fa-x Re: i coś wiadomo jak z netem 20.03.11, 13:07
                        Dobrze by bylo, ale juz chyba nikt nie wierzy FH trzeba do tego dodac ze 4 m-ce i podzielic przez 3. Jak z cala reszta.
                        • jacol.jot Re: i coś wiadomo jak z netem 21.03.11, 20:18
                          Wydaje mi się, że na naszym osiedlu TPSA to chyba najlepsze wyjście. Ja mam neostradę na Leśnym I od trzech lat i działa bez zarzutu. Prędkość mam 6Mb/s. Z uwagi na odległość od rozdzielnika to na naszym osiedlu prędkość maksymalna. Babka w TPSA odradzała mi 10 Mb/s - mówiła, że tyle to raczej łącze nie będzie wyciągało i będę miał pretensje. Testowałem łącze i 6 Mb/s jest w rzeczywistości bez problemów.
                          • kylal Re: i coś wiadomo jak z netem 23.03.11, 06:57
                            A ja jednak myślę, że na naszym osiedlu najlepszym rozwiązaniem byłaby jakaś kablówka, np. INEA. W sumie też do nich można się do czegoś przyczepić, ale wolałbym ich niż TP. No i dodatkowo jakoś wolę wygodniejsza TV z kablówki niż te wszystkie zestawy cyfrowe (ale to moje zdanie).
                            W sumie może naskrobie jakiegoś maila do INEA czy nie ma zamiaru przytulić do swej sieci około 300 mieszkań już teraz i kolejnych kilkuset w przyszłości :)
                            Dodam też, że Gmina Mosina opracowuje MPZP dla terenów na lewo od ul. Leśnej (ta piaskowa co wjeżdżamy pod górkę) i ma tam być 5 razy tyle mieszkań co całę nasze osiedle Leśne - więc dla INEA, TP, i innych takich będzie to łakomy kąsek.
                            • reda100 Re: i coś wiadomo jak z netem 23.03.11, 08:30
                              to ciekawe co będzie z wyjazdem z osiedla??????Przy takiej liczbie mieszkanców, na każde średnio 2 samochody....
                              • kylal Re: i coś wiadomo jak z netem 24.03.11, 08:14
                                Jeżeli wyjazdem będzie ul. Leśna - należąca do leśnictwa i która zostanie bardzo długo taką piaskową drogą. To skoro FH będzie mieć tam coś koło 500 mieszkań = 1000 samochodów (zakładam).
                                Nowe osiedle - no liczę, że jednak będą mieć jeszcze inny wjazd, bądź co bądź to duży obszar i chyba sięga do wcześniejszego wjazdu/wyjazdu. Ale nawet bez wielkiej wyobraźni można założyć, że za 2-5 lat ul. Leśną będzie śmigać dziennie w jednym kierunku coś koło 2-3 tysięcy samochodów. (czyli w obie strony to ponad 6 tysięcy przejazdów) :)
                                heh
                                piasek nie da rady :) zwłaszcza po deszczach
                                • karolin_a_soleil Re: i coś wiadomo jak z netem 24.03.11, 18:08
                                  myśle , że z utwardzeniem tej ul. Leśnej moga się w strzymać dłuższy czas, ponieważ jeszcze będzie trwać budowa mieszkań np na osiedlu leśnym 4 i ze względu na "ruch" sprzętu cięzkiego
                                  • pedro.kowalski Re: i coś wiadomo jak z netem 30.04.11, 10:16
                                    Jakieś nowe informacje w związku z pracami TPSA, które miały się rozpocząć? :-)
                            • inea_inwestycje Re: i coś wiadomo jak z netem 25.03.11, 13:35
                              Witam,

Nie byłoby problemu z podłączeniem, ale ile razy podchodziliśmy do tematu tyle razy sprawa odbijała się o problem z uzgodnieniami projektowymi.
                              Proszę zwrócić uwagę że ulice na Państwa osiedlu są pokryte kostką brukową (w większości objęte gwarancją). Próbowaliśmy dogadać się z gwarantem ale stawki jakie sobie policzył były nie do zaakceptowania.
                              Ale nie to jest problemem największym - problemem jest wprowadzenie okablowania do budynków. Z informacji jakie uzyskaliśmy od dewelopera wynika, że instalacje w budynkach sprowadzone są do punktu zbiorczego na strychu/poddaszu. Aby wybudować sieć musielibyśmy więc po elewacji poprowadzić instalację natynkową do przedmiotowego punktu zbiorczego, na co raczej mieszkańcy się nie zgodzą.

Jeśli mają Państwo jakąś radę osiedla lub spotykacie się co jakiś czas we wspólnych sprawach to nie ma problemu aby któryś z pracowników działu inwestycji również się tam pojawił i omówił wszelkie kwestie techniczne i formalne.
                              Być może udałoby się podejść do tematu i skutecznie go zrealizować.

Jeżeli będą Państwo zainteresowani dodatkowymi informacjami związanymi z podłączeniem budynków proszę o kontakt pod adresem poczty elektronicznej bialeplamy@inea.com.pl.
                              Zapraszam również na stronę internetową www.inea.pl, w zakładce inwestycje staramy się na bieżąco dołączać informację dotyczące nowych realizacji (podłączeń) nieruchomości.

Pozdrawiam
                              • kylal Re: i coś wiadomo jak z netem 26.03.11, 07:36
                                Nasza rozbudowa nie ma jeszcze bruku ułożonego i jeszcze troszkę mieć nie będzie. Więc jakby co może spróbujemy się jako przyszli mieszkańcy szybko zorganizować (choć forum ma za mały zasięg) i już teraz INEA by zainstalowała się w ziemi. Nasze budynki nie mają jeszcze tynku zewnętrznego, więc można szybko na ścianie położyć światłowód.
                                Może zamiast zrywać "pozbruk" to może spróbować przewiertów pod nim ?

Cieszy mnie, że INEA myśli o takim rozrastającym się osiedlu.
              • trescher Re: i coś wiadomo jak z netem 03.11.11, 15:56
                Witam, wczoraj podpisałem umowę z INEA na WiMax - 3Mb/s, 59,90 zł/m-c, 2 m-ce za 1 zł, instalacja razem ze sprzętem za 1 zł, brak limitów transferu. Na infolinii też mi mówili, że nie ma technicznych możliwości podłączenia, ale jak się okazało mówią tak, bo nie mają jeszcze naszych nowych adresów w swojej bazie. Dlatego zamiast dyskutować na infolinii po prostu zamówiłem usługę przez internet i wczoraj przyjechał przedstawiciel podpisać umowę. W ciągu tygodnia ma przyjechać instalator - jeśli okaże się, że jednak nie ma zasięgu to umowa uważana jest za niezawartą. Dam znać jakie są efekty.
                • trescher Re: i coś wiadomo jak z netem 09.11.11, 10:41
                  Witam, dzisiaj odbył się montaż internetu INEA WiMAX, więc zgodnie z zapowiedzią potwierdzam, że na Osiedlu Leśnym III Rozbudowa etap I internet śmiga, aż miło;)
                  • djmike-b Re: i coś wiadomo jak z netem 23.11.11, 09:17
                    Witam wszystkich

Ja zamówiłem neostrade z TP , dziś miałbyć instalator ale okazało sie ze panowie z gazownictwa przerwali gdzieś kabelek i ma być to naprawione w ciągu ok 10 dni.

Nasze osiedle jest już podłączone i można zawierać umowy.
                    Niestety trzeba jakos wytrzymać z nimi , ale co kabel to kabel.

pozdrawiam
    • halofit Re: Internet 29.04.11, 21:58
      Witam. Czy ktoś z Was korzystał z internetu mobilnego play? Bo odebrałam w marcu mieszkanie i szukam jakiegoś dostępu do internetu i zastanawiam się nad play chociaż na ich mapce zasięgu teoretycznie go nie ma w Czapurach, ale może jednak jest :) wiem że ktoś już kiedyś pisał że właśnie play mu działał, ale był też głos że nie. Dlatego proszę o jeszcze jakieś opinie :) Pozdrawiam
      • cixot Re: Internet 30.04.11, 01:01
        Daj sobie spokój, właśnie łapałem zasięg przesuwając się z jednego końca stołu na drugi. Poza tym: na górze w dwóch pokojach jest, w jednym prawie wcale, jeśli już jest to MAX 2 kreseczki no góra 3 na 5. Bez przerwy skacze z wcma na hsdpa i odwrotnie.
      • halskee Re: Internet 01.05.11, 16:18
        Ja korzystam.
        Tak to wygląda - www.speedtest.net/result/1276621916.png
        Do modemu mam podpiętą antenkę zewnętrzną 8dB i modem wpięty w router 3G.
        Strony da się przeglądać, sprawdzić pocztę, gorzej z pobieraniem.

• eliza-2000 Re: Internet 04.05.11, 10:38
          witam
          słysze, ze FH obiecuje rozpoczęcie prac przez TPse.. Proponuje nie łudzić się, obiecują tak długo aż nie podpiszecie odbioru domu czy mieszkania. Pożniej jest oficjalny mail, ze nie dogadali się z TPsa.Tak było na Os. Leśnym III. Brak studzienek uniemożliwia podłączenie jakiejkolwiek innej sieci....np. Neti. Jeśli Inea chce współpracowac to rozmawiajcie teraz, zanim FH położy kostkę. I pytanie... dlaczego FH nie rozmawia z Inea ?
          • nexers Re: Internet 04.05.11, 22:25
            Witam!
            Gdzieś czytałem czy słyszałem lecz raczej to drugie ze INEII się nie opłaca kablować samych nowych Czapur (mowa o Leśnym), lecz ile w tym prawdy .....

Chyba najlepiej wyjdzie radiówka z głuszyny lub WIMAX od INEI za 2Mb/s 69.90 zł i pierwsze 5 miechów "gratis"
            • paukan Re: Internet 12.05.11, 16:26
              Witam, jestem z Leśnego III pierwszy szereg i niestety na świeżo po negatywnej instalacji interentu WIFI max z Inei - brak sugnału, nie ma możliwości internetu. Umowa anulowana. Dziś próbujemy BlueConecta - sąsiedzi mają i niby powinien działać. Dam znać
              • kdm_my Re: Internet 13.05.11, 07:55
                Era - Bluconnect działa u nas, czasem lepiej, czasem gorzej :)
              • kylal Re: Internet 13.05.11, 14:13
                a żeś mnie teraz zmartwił... bo właśnie się wybierałem do INEA, aby też podpisać umowę :(

no to została radiówka ASTRA
                • he.xa Re: Internet 17.05.11, 09:24
                  Witam,

blueconnect Ery (model e5), pełen zasięg 3G w szeregowcu oddanym w marcu.

Pozdrawiam
                  • mart-bart Re: Internet 17.06.11, 08:18
                    Witam sąsiadów,
                    Wczoraj będąc na spacerze zauważyłem że pojawiły się kable TP S.A. (tam gdzie obecnie kładą kostkę brukową to chyba Leśne III rozbudowa-pogubiłem się w tej numeracji :) )
                    Mam tylko nadzieję, że na os.Leśnym III gdzie kostka leży od dawna (Malinowa itp.)również położą "upragnione" kable, bo jak dla mnie korzystanie z iPlusa to masakra jakaś.
                    pozdrawiam.
                    • pedro.kowalski Re: Internet 17.06.11, 09:50
                      No to można to nazwać zalążkiem dobrej informacji :-)

Trzymajmy kciuki, żeby położyli!
    • krzyfron Re: Internet 02.09.11, 06:45
      Witam. Testował juz może ktoś nowość z cyfrowego polsatu - internet w technologii LTE lub starszy HSPA+?
    • djmike-b Re: Internet 05.09.11, 22:38
      Witam Wszystkich

Czy może ktoś już wie na jakim etapie jest TP? Z tego co słyszałem od kierownika zakończyli niby podłączanie przy 1 i 2 szeregowcu , czyli mamy uderzać do TP po umowe?

pozdrawiam
      • kylal Re: Internet 06.09.11, 14:03
        TPSA samo przyśle wszystkim specjalnie spreparowaną ofertę.
    • maniek78d Re: Internet 06.09.11, 14:52
      Witam wszystkich, jeżeli chodzi o neta to wziąłem w PLAY-u totalna porażka,na osiedlu problemy z zasięgiem, wziąłem laptopa i jechałem samochodem w stronę Starołęki full zasięg dopiero dostałem gdy dojeżdżałem do torów kolejowych, oddałem po dwóch dniach, teraz mam iplusa i jestem w miarę zadowolony często się zrywa net ale już jest sto razy lepszy niż PLAY. Moim zdaniem tepsa jaja sobie robi, dla mnie jest to wymuszenie bo albo wszyscy podpiszą umowę z nimi albo będziemy mieli "karę" i nici z neta. 21 wiek...porażka.
      • halskee Re: Internet 06.09.11, 19:19
        maniek78d napisał:
        > Moim zdaniem tepsa jaja sobie rob
        > i, dla mnie jest to wymuszenie bo albo wszyscy podpiszą umowę z nimi albo będzi
        > emy mieli "karę" i nici z neta. 21 wiek...porażka.
        a
        Skąd masz takie informacje??

Jeżeli kable są położone - a są - to operatorowi nie opłaci się uzależniać usług na zasadzie "albo wszyscy albo nikt" - bo zawsze by wychodziło że nikt (nawet gdyby operator dawał neta za darmo znajdzie się kilka osób, które nie będą zainteresowane).

Poza tym o jakiej karze mówisz?. Jeżeli nie podpisałeś nic z TP ani z FH (że weźmiesz TP) to na jakiej podstawie by ta kara miała zostać narzucona.
        Oferta w TP nie jest elastyczna. Jest z góry ustalona i zatwierdzana przez UOKiK

Obciążenie nowych abonentów za to że inni na osiedlu nie wzięli usług to już czyste działanie monopolistyczne. TP ma jednolitą ofertę i nie może uzależniać cen od tego czy na osiedlu korzystasz sam z ich usług czy większość osiedla.

Wg mnie TP zainwestowała zbyt dużo w okablowanie i "wykopki" żeby teraz narzucać jakieś kary. Swoją drogą gdyby coś takiego miało miejsce to mogę wskazać kilka miejsc gdzie kostka brukowa się mocno pozapadała w wyniku ich działania ("Najlepszą obroną jest atak" :D) .

• kula8452 Re: Internet 07.09.11, 09:05
          Jak juz wczesniej ktoś pisał,ja korzytam od niedawna tj 3 Wrzesnia z Inea technologia Wi max 59,- za 3mb smiga ze hej nawet podczas burzy sie sprawdzał,jest opcja jezeli klient jest nie zadowolony to po miesiacu moze podziekowac im za współprace,przychodzi monter i ogarnia temat,takze jestesmy zadowoloni.montaż 1zł bez dodatkowych kosztów wczesniej wspólpracowałem z Ineą takze można ich smiało polecic.
          Pozdrawiam
          P K
        • pedro.kowalski Re: Internet 07.09.11, 12:36
          1. Skad informacja, ze 'wszyscy albo nikt'? To chyba jakies stare info, a nie aktualne zwiazane z kladzionymi kablami? ;-)

2. @halskee - wydaje mi sie, ze 'kara', o ktorej wspomina maniek78d, nie dotyczy kary umownej, finansowej, etc. a raczej 'wykluczenia cyfrowego' :-)

Pozdrawiam
    • arvenox Re: Internet 28.11.11, 23:00
      Na osiedlu działają od prawie samego początku punkty dostępowe RivoliNet www.rivolinet.com/ . Działa całkiem nieźle, a umowa bez zobowiązań (wypowiedzenie jednomiesieczne)
      • darioz100 Re: Internet 05.12.11, 16:39
        Generalnie korzystam z internetu w pracy. W Czapurach testowałem mobilnego iplusa i działa nieźle. Co do tepsy to muszą zaproponować sensowne warunki, bo nie po to kładą kable, żeby nikt z nimi umowy nie podpisał, bo będą za drodzy. Zresztą internet po kablu jest stabilniejszy od radiówki.
    • 154b Re: Internet 01.04.12, 19:33
      Jak obecnie wygląda oferta internetu na osiedlu??
      Napiszcie co macie? i za ile? i czy działa niezawodnie?

Rivolinet z końcem kwietnia wypowiedział umowę, więc szukam alternatywy.
      • nexers Re: Internet 01.04.12, 21:09
        154b napisał:

>.....więc szukam alternatywy.

Może to softdesk.eu/
        • 154b Re: Internet 02.04.12, 00:52
          korzystasz?
          • nexers Re: Internet 02.04.12, 11:42
            154b napisał:

> korzystasz?

Ja osobiście nie ale kuznka i jest zadowolona.
            W każdym razie biorę ich pod uwagę

Porównując:
            AstorNet umowa 26 miesięcy
            4 Mbit/s 65,00 zł
            SoftDesk umowa 18 miesięcy
            4 Mbit/s 59,00zł
            Inea WiMAX umowa 24 miesięcy
            3 Mbit/s 59,90 zł

Więc jakby nie patrzeć SoftDesk najkorzystniej wypada i żeby zaraz nie było nie pracuje u nich, itp. Jestem na etapie sprawdzania rynku
            • marzenam1975 Re: Internet 27.12.12, 21:16
              Witam Mam pytanie o LTE czy ktoś używa i jak wygląda zasięg na Leśnym?
              Podobno Polsat ma zasięg?
              marzena-wojtek
      • kylal Re: Internet 02.04.12, 07:47
        Ja korzystam z astor.net.pl od czerwca 2011 roku :)

Jak na razie miałem 2 przerwy w dostępie do netu. Jedna coś koło 2 godzin, a druga to wyszło chyba z 12 godzin jakieś ich tam awarii.
        Jak na 10 miesięcy użytkowania, to 2 akcje problemowe nie rzutują w niczym.
        Ja polecam :)
        Tyle ile mam mieć transferu to mam, niezawodność połączenia = 99,99% (w moim przypadku)
      • arvenox Re: Internet 21.04.12, 18:39
        Rivolinet kończy działalność, ale przekazują sieć firmie Neter, która ma dzwonić do klientów od poniedziałku. Nie powinno być przerw w działaniu i sieć zacznie działać w Neter dla wszystkich chętnych. Warunki te same co w Rivolinet, więc nie jest tak źle.
        • softdesk Re: Internet 08.10.12, 12:45
          Zapraszamy do nas www.softdesk.eu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka