Dodaj do ulubionych

Amerykanska kolekcja w Poznaniu

08.02.02, 17:50

nie znam wartosci tego co chce sprezentowac pani Johnsonn-Piasecka. Aby moc
jednak przyjac ten dar nalezy wylozyc wczesniej niemalo pieniedzy. Nawet nie ma
dobrego miejsca aby taka kolekcje odpowiednio zaprezentowac.

Watek moj ma bardziej ekonomiczny charakter. Dlatego rodza sie pytania czy
wogole oplaca sie nam ten dar przyjamowac. Z jednej strony mozna sie spodziewac
stalego doplywu zwiedzajacych, z drugiej niemaly wydatek z miejskiej kasy.

Co o tym sadzicie ?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • sze Re: Amerykanska kolekcja w Poznaniu - jestem za 10.02.02, 19:05
      jak dla mnie to warto wydac nawet duzo pieniedzy, zeby w Poznaniu bylo cos
      naprawde wartosciowego z punktu widzenia kultury europejskiej. Poznan - powiedzmy
      to sobie szczerze - nie jest miastem tak bogatym w kulture jak np. Krakow, wiec
      troche tego by mu sie przydalo.

A kolekcja wyglada naprawde niezle. Rembrandt, Caravaggio, Tycjan, Velazquez - to
      sa nazwiska, nawet jesli nie sa to ich najwybitniesze dziela. Zobaczcie sobie:

wiadomosci.tvp.com.pl//warszawa/kultura/rok2002/2/8/piasecka_bwo/piasecka_b
      wo.asp

lepiej na to wydawac miejska kase niz na jakies pensje dla urzedasow.

poza tym "Zamek Cesarski" to brzmi dumnie!
      • rakos DZIWIE SIE ENTUZJAZMOWI 10.02.02, 19:35
        To prawda, same nazwiska tworcow mowia duzo, ale ludzie, to przeciez nie
        wszystko! Dziwie sie Gazecie, ze tak rozmuchala na pierwszej stronie Gazety w
        Poznaniu zupelnie nijaka i pozbawiona konkretow konferencje prasowa prezyenta
        Grobelnego (mowie co wiem - bo tam bylem). Gdy zadane zostalo pytanie ile i
        jakich konkretnie prac liczy sobie ta kolekcja - to NIKT, lacznie z
        przedstawicielemi Fundacji B. Piaseckiej Johnson - nie potrafil na to pytanie
        odpowiedziec. Wszyscy utytulowani profesorowie mowili, ze sa to swietne prace,
        bo sa to swietne nazwiska. Mozliwe, ja chcialbym sie dowiedzuiec czegos wiecej,
        niz to, ze miasto bedzie wydawac grube miliony na cos, czego w calosci nikt
        nigdy nie widzial!!! Poza tym nie dajmy sie zwariowac. Rozumiem, ze p. Grobelny
        stara sie wygrac kolekcja niedalekie wybory, ale przynajmniej ja pamietam, ze
        calkiem niedawno pani BPJ podpisywala inny list intencyjny - w sprawie kupna
        pewnej stoczni... Jedno w tym wszystkim jest pewne - zarowno PJS tak i Grobelny
        potrafia zrobic wokol swoich dzialan duzo szumu, nawet jesli sa to dzialania
        pozorowane.
        Gdy sie okaze, ze kolekcja FAKTYCZNIE moze trafic do Poznania, to jestem za!
        Nawet, jesli mialbym sie sam opodatkowac! Ale nie mozna robic szumu z powodu
        gruszek na wierzbie, a takze podpisywac umow (nawet tych intencyjnych)
        dotyczacych czegos, o czym
      • Gość: skryba Re: Amerykanska kolekcja w Poznaniu - jestem za IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 11.02.02, 11:38
        Umieszczenie "słynnej" (choć nieznanej) kolekcji w Zamku jest bzdurą! Zamek ma
        służyć mieszkańcom Poznania w wieloraki sposób - ale na pewno nie w ten,
        że "wytnie się" całe 2-gie piętro dla kolekcji, którą zwiedzi no,ile osób??? Na
        otwarcie przyjdą tłumy z VIP-ami na czele. Wielkie g.. z tego zrozumieją - ale
        będą obecni! Od obrazków tej pani jest muzeum, mające odpowiednie
        zabezpieczenia. A w zamku trzeba by stworzyć "to wszystko" od nowa. Za czyje
        siano? Jasną rzeczą jest, że obecny prezydent nie ma praktycznie szans na
        reelekcję, więc każdy sposób na szum wokół siebie jest dobry. Może lepiej by
        było, żeby pozostawił po sobie wyczyszczone sprawy - jak chociażby Biblioteka
        R., pl.W. czy żenujące już historie z układem komunikacyjnym miasta. A co do
        jego pani, to widziałem ją na żywca - nie rzuciła mnie na kolana. I jeszcze
        jedno: czy zasiadanie przez Ryśka w jakiś radach nadzorczych nie ma złego
        wpływu na jakość jego prezydentowania i czy nie ma tu konfliktu decyzji,
        interesów???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka