Gość: Stanislaw Mackowia IP: 195.94.213.* 11.02.04, 21:12 Może na tym indywiduum policja poćwiczyłaby strzelanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Roman Murzynowski Ta firma od samego początku robiła dziwne interesy IP: *.icpnet.pl 11.02.04, 22:37 Proszę porozmawiać z lokatorami budynku przy ulicy Gdańskiej 6-8. Makran najpierw kupił cały budynek z lokatorami od firmy Tarpan za grosze. Następnie sprzedał część mieszkań z krociowym zyskiem. Kolejnym ruchem było zarządzanie ta nieruchomością w skandaliczny sposób. Potem kiedy głośno zrobiło się o możliwości zwrotu mieszkań lokatorom, których Tarpan nie spytał nawet czy chcą wykupić swoje mieszkania, prezes Ślachciak szybciutko sprzedał resztę mieszkań. Gdyby nie dociekliwy lokator który zauważył ogłoszenie o sprzedaży mieszkań, znowu kolejni lokatorzy zostali by sprzedani razem ze swoimi mieszkaniami. Na całe szczęście mamy teraz tam już Wspólnotę i sami gospodarzymy się lepiej niż z tą „firmą”. Lepiej szerokim łukiem omijać wszystko co ma w nazwie Makran. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina dlaczego redaktor Marta Tylenda chronii Lokum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.04, 06:50 W Poznaniu upadła spółka Lokum . Oszukano wiele ludzi. Pisały o tym inne Gazety. Gazeta Wyborcza ani słowa. Dlaczego redatkor Marta Tylenda chroni właścicieli Lokum. Dlaczego Gazeta chroni Spółdzielnie Wielkopolankę ?.Czy Agora ma udziały w tym spółdzielniach ? Dlaczego są lepsi i gorsi Spółdzielcy w tym mieście ? Dlaczego o jednych poszkodowanych się piszę , a o innych nie . Prosiłabym o wyjaśnienie tego rodzaju wybiórczego dziennikarstwa na łamach Gazety Wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja Re: dlaczego redaktor Marta Tylenda chronii Lokum 12.02.04, 13:44 Do Karoliny: nie chronię ani firmy Lokum, ani Wielkopolanki - pisałam o nich wielokrotnie, m.in. 03.07.2003, 13.03.2003, 28.02.2003, 27.02.2003, 26.11.2002, 30.10.2002, 31.05.2002, 15.03.2002, 22.02.2002, 22.01.2002... rozumiem, że można przeoczyć dwa, trzy artykuły, ale aż tyle? Proszę nie czytać„Gazety” aż tak wybiórczo. Do Franciszka również proponuję zajrzeć o archiwum „Gazety”. O politycznych grach w TBS-ach pisaliśmy m.in.15.10.2003, 01.10.2003, 25.09.2003, 24.09.2003... także w wydaniach ogólnopolskich. Po nas pociągnęły ten temat inne gazety, nie tylko w Poznaniu. Do Xaviera Niestety nigdy nie dotarła do mnie informacja o Osiedlu Przy Lesie. Szkoda. pozdrawiam wszystkich Marta Tylenda Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja Re: dlaczego redaktor Marta Tylenda chronii Lokum 12.02.04, 14:00 Jeszcze raz do Xaviera. Proszę o kontakt e-mailowy, chciałbym wyjaśnić sprawę Osiedla Przy Lesie. blazej.wandtke@poznan.agora.pl pozdrawiam Błażej Wandtke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magaje Re: dlaczego redaktor Marta Tylenda chronii Lokum IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 12.02.04, 17:24 Oczywiście, że Gazeta Wyborcza nie zrobiła nic (okło 2000- 2001 roku), gdzie przyniosłem do redakcji gotowe materiały, dowody (zdjęcia i kaseta VHS) na celową niegospodarność i marnotrastwo byłych "Prezesów"- J.Woś, Z. Kowalczyk, B. Rączka jak również Pana K. Linkowskiego.Prosiłem o zajęcie się tym tematem!!! Gdyby wtedy odpowiednie gazety (również Głos, Poznańska) w Poznaniu zareagowały to dzisiaj SM "Wielkopolanka" byłaby prawdopodobnie w lepszej kondycji finansowej.A może Pani Redaktor napisze czytelnikom co dzisiaj porabiają W/W "prezesi".Jakie postępy robi prokuratura w śledztwie dotyczącej w/w osób.Pozdrawiam: magaje@poczta onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magaje Re: dlaczego redaktor Marta Tylenda chronii Lokum IP: *.b.dial.de.ignite.net 12.02.04, 23:04 KAROLINA ma rację!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pelos Re: Makran nadal ściąga klientów IP: *.homus.com.pl 12.02.04, 07:57 Ha! Nic dodac nic ujac. Wlasciciel Makranu chodzi sobie spokojnie po ulichach Poznania. Dodam, ze Makran rowniez "obslugiwal" spoldzielnie "DOM". Tutaj sie dopiero wałki kręciły ! Wiecej info tutaj <A HREF="http://www.pelos.pl/zmig/zmigrodzka.html">www.pelos.pl/zmig/zmigrod zka.html</A> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PELOS JESZCZE RAZ LINK IP: *.homus.com.pl 12.02.04, 08:34 www.pelos.pl/zmig/zmigrodzka.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franciszek Re: Makran nadal ściąga klientów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.04, 08:48 Zgadzam się z Karoliną, może by tak Pani Tylenda opisała inne bardziej rażące przypadki oszukiwania ludzi, np. TBS które działają pod przkrywką urzędu miasta Poznania, a tam też wewnątrz dzieje się wiele ciekawych spraw, bo ten Makran zaczyna już wyłazić uszami. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda2 Re: Makran nadal ściąga klientów 12.02.04, 10:47 O co chodzi z tymi TBS-ami? Mieszkam w PTBS i o niczym mi nie wiadomo, a chętnie bym się dowiedziała, co "w trawie piszczy" w TBS-ie, w którym mieszkam. Tak więc prosze o oświecenie. Jagoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarod Re: Makran nadal ściąga klientów IP: *.pec.poznan.pl 12.02.04, 08:51 obecny adres nieruchomości pod złotą kulą www.zlotakula.com.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mclain Makran nadal ściąga klientów IP: *.pec.poznan.pl 12.02.04, 09:00 Adres nieruchomości pod złotą kulą www.zlotakula.com.pl/- tak napradę to stary "dobry" Makran Sp.zoo oraz Makran Projekt i Administrator (dawny adres nie działa). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ujawanić Re: Makran nadal ściąga klientów IP: 213.77.39.* 12.02.04, 09:18 moim zdaniem powinno sie podawać do publicznej wiadomości (nawet na słupach ogłoszeniowych) dane osobowe takich delikwentów; fotka, adres, imię , nazwisko i wystarczy - reszta to już sprawa społeczeństwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kika Re: Makran nadal ściąga klientów IP: *.icpnet.pl 12.02.04, 09:35 Jestem jak najbardziej za. Oszukani niedoszli właściciele mieszkań mogliby nawet zrzucić się po kilka złotych i wykupić na miesiąc jakiś bilboard w centrum miasta z informacją o oszustach. Że nie wspomnę o wpisie na "czarną listę" dłużników. Ulotki też byłyby nie od rzeczy, np. z cytatem z artykułu GW, ogłoszenie w dodatku Nieruchomości itp. akcje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magaje Re: Makran nadal ściąga klientów IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 12.02.04, 17:30 Ja to robię od 2000 roku - Dotyczy SM "wielkopolanka".Byłych "prezesów"- J. Woś, Z. Kowalczyk, B. Rączka i K. Linkowski.Markiety rodziny byłego prezesa działają B. dobrze? Pozdrawiam: magaje@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xavier Re: Makran nadal ściąga klientów IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.02.04, 10:45 Ta żałosna firma zarządzała na Osiedlu Przy Lesie w podpoznańskich Tulcach. Kanty jakie się przy tej okazji odbywały rosły w kwoty gigantyczne. Co gorsza mieszkańcy nie mogli się uwolnić od władzy Ślachciaka, ponieważ ten sam Makran sprawował funkcję Zarządu wspólnoty mieszkaniowej. Firma to została osadzona przez budującą osiedle firmę Domek z Ostrowa Wlkp. Makran sam organizował sobie zebrania wspólnoty i przy pomocy swoich klakierów spośród mieszkańców przeprowadzał uchwały. Mało tego sam przed sobą się z nich rozliczał. Sam Ślachciak odpowiedział mieszkańcom na zebraniu że mogli tu nie kupić mieszkań jak im się Makran nie podoba. Dodam że Ślachciak przemówił w ten sposób do właścicieli mieszkań !!! Gdy w końcu złodziei udało się odwołać legalną uchwałą grupa klakierów złożyła protest w Sądzie w Środzie Wlkp, który do wglądu jest do dziś. Czemu o tym piszę ? Otóż dlatego, ponieważ informowana kilkakrotnie o tych faktach moja droga Wyborzcza nie zwróciła nawet najmniejszej uwagi na tą sprawę. Konsekwencje poczynań Makranu są na naszym Osiedlu do dziś. Mieszkańcy podzieleni na dwa wrogie obozy, dwa Zarządy i ucinanie rur od C.O. niepokornym. Sytuację opisuje na całe szczęście Gazeta Poznańska. Wyborcza postanowiła zacząć kopać Makran jak już leżał. No cóż, tego w przypadku złodziei z Makranu nigdy za wiele ... Całe szczęście że Wyborcza pisze o tych złodziejach choć teraz, pozwoli to może uratować przed utratą dorobku całego życia następnych których los na ich nieszczęście zetknął z Makranem i Ślachciakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osek Re: Makran nadal ściąga klientów IP: *.wzm.pl / 217.153.54.* 12.02.04, 10:59 ...dzięki ludzie za pozytywne wypowiedzi ja jestem członkiem spółdzielni Poznanianka ....... oszukanej przez tego gno..... Szlachciaka.....no ale mam jeszcze nadzieje że zamieszkam w moim wymarzonym mieszkanku...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokator z SM Re: Makran nadal ściąga klientów IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.04, 12:06 Prezesami i załozycielami tych Spółdzielni są pracownicy Makranu. Takim pionkiem w SM Lokator jest "przezes???" Krzysztof Woszczak, który zapewniał mnie w chwili podpisania umowy, że wszystko jest OK. Oszukał mnie już w chwili podpisania takiej umowy, gdzie było napisane, że:"...warunkiem zawarcia umowy jest dokumentacja bloków na Omańskowskiej..." A takiej dokumentacji Lokator nie kupił. Kapitał założycielski SM Lokator to: 11 członków (pracowników Makranu) wpłacających po 20,oo zł wpisowego, po to tylko aby taka Spółdzielnia mogła zarejestrować się w KRS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joy Re: Makran nadal ściąga klientów IP: *.icpnet.pl 12.02.04, 12:39 Ciekawe! Prezesem Lokatora jest czlowiek, ktory wraz z rodzina mieszka katem u tesciowej . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zrobiony w członka Re: Makran nadal ściąga klientów IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.04, 12:56 Jak mi podasz adres teściowej Woszczaka to ułatwisz mi zadanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zrobiony w członka Re: Makran nadal ściąga klientów IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.04, 13:00 Na uroczystym wmurowaniu kamienia węgielnego przy ulicy Czystej w Poznaniu w grudniu 2000 roku (pierwsza inwestycja ,,Poznanianki'') obecna była Krystyna Łybacka. Ciekawe, kto ją zaprosił (pewno Ślachciak) no i czemu tam się znalazła??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joy Re: Makran nadal ściąga klientów IP: *.icpnet.pl 12.02.04, 14:02 Ciekawe! Ludzie! Przeciez Wasz Prezes to sprzedawca kanapek na dworcu PKP wPoznaniu. No troche ubylo mu wlosow od czasu, kiedy handlowal bulami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Re: Makran nadal ściąga klientów IP: *.dialup.online.no 12.02.04, 18:49 Pracowalam w Makranie przez rok jako zwykly pionek. Jak tam przyszlam to byla to swietnie prosperujaca firma, przed moim odejsciem slyszalam tylko przeklenstwa i obelgi przez telefon, a dlugom nie bylo konca. I wcale sie nie dziwie ludziom! Stracili tak wiele. Ale dziwie sie, ze nic sie nie stalo p. Slachciakowi i jego podopiecznej p.Grobelnej. Tylu poszkodowanych,a oni wciaz rozbijaja sie Afla Romeo!!! Wyplat tez nie bylo, bo p.prezes Grobelna musiala kupic nowe buty i plaszcz na jesien za jedyne 3.ooozl. Co do Prezesow wszystkich SM, oni naprawde o 99% nie wiedzieli o przekretach Slachciaka - przychodzil i mowil: "albo Pan/Pani to podpisze, albo zwalniam"! A ludzie znaja sytuacje na rynku pracy. Co do K.Woszczaka, to wpanialy facet, ktory wyklocal sie o kazdy grosz dla oszukanych - tylko, ze on teraz niewiele moze. Ludzie robcie cos!! Slachciak codziennie siedzi na Sw. Marcina 45 i uwaza sie za swietnego buisnessmana a waszym losem nie przejmuje sie wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnu Re: Makran nadal ściąga klientów IP: *.icpnet.pl 12.02.04, 21:57 w pełni się zgadzam z przedmówcą .... niestety nie każdy może pracować w normalnej firmie, a mając do wyboru pracę albo nic co byście wybrali ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu2 Re: Makran nadal ściąga klientów IP: *.tele2.pl 13.02.04, 15:13 pani Monika Nowakowska (bubu)obecnie spikerka radia s, przygarnięta do Makranu po wcześniejszych przekrętach w rodzinnym interesie, z którego wyleciała z hukiem powinna raczej podziękować Szlachciakowi za jego dobre serduszko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: achu Re: Makran nadal ściąga klientów IP: *.icpnet.pl 12.02.04, 19:41 A może uprzykrzymy mu jakoś życie? Pomysł z bilboardem popieram w pełni...Ja osobiście wybieram się na Św. Marcin 45 i w bramie poczekam na niego...oszukał mojego ojca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oszukany Re: Makran nadal ściąga klientów IP: *.icpnet.pl 12.02.04, 23:34 Jestem jednym z oszukanych spółdzielców. Takich jak ja - oszukanych przez Ślachciaka i jego ekipę - jest w Poznaniu około 1000 osób (słownie tysiąć!!!). Z tego co wiem to poza pozwami i zawiadomieniami do prokuratury i policji, które były składane przez pojedyncze osoby także Spółdzielnie Dom i Poznanianka zgłosiły sprawy o popełnienie przestępstwa jako przedsiębiorstwa. I co ..? i nic. Prokuratura i policja nawet nie kiwnęła palcem. Dodatkowo należy zanzaczyć, że drugim głównym winowajcą całej sytuacji Spółdzielni jest BGK, który obiecywał, że po rozwiązaniu umów z Makranem pomoże w zakończeniu inwestycji. Proszę się przejechać chociażby na ulicę Czystą w Poznaniu gdzie niszczeją budynki Poznanianki, a dlaczego? bo indolencja urzędników bankowych, ich totalny brak wiedzy ekonomicznej a do tego setki popełnianych błędów doprowadziły właśnie do tego. Prawie 1000 osób straciło swoje pieniądze i wszyscy mają to w głębokim poważaniu :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: achu Re: Makran nadal ściąga klientów IP: *.icpnet.pl 13.02.04, 19:38 Nadal proponuję jakąś akcję...Czy po prostu dać mu w ryja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oszukany Re: Makran nadal ściąga klientów IP: *.icpnet.pl 13.02.04, 22:27 Podobno we wtorek lub w środę był w jednej z poznańskich stacji TV program o Makranie. I o dziwo był on tam przedstawiany jako super firma. Ludzie!!! 3majta mnie bo nie wytrzymam, czy ta Polska jest już tak sprzedajna, że taki oszust jak Ślachciak może wszystko kupić? a to poodbno media miały dbać o interes społeczeństwa :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Re: Makran nadal ściąga klientów IP: *.dialup.online.no 14.02.04, 18:34 sory, ale nie jestem M. Nowakowska, a ona nie musi nikomu dziekowac. Sama tez sobie swietnie daje rade. Bubu2, daj spokoj! Odpowiedz Link Zgłoś