micnow 16.02.10, 09:45 oh,oh, zawodowi dostawacze dotacji na kulturę od miasta poczuli się zagrożeni ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
micnow Iza Kowalczyk: Kultura to nie igrzyska 16.02.10, 09:49 IK "nie tylko dla najbogatszych, których stać na uczestnictwo w kulturze, ale również te odbywające się w dzielnicach zagrożonych biedą. Bo tak pojmowana kultura pokazuje alternatywy, może mobilizować i wyrywać z marazmu" co za wyjątkowej jakości bzdura! Alternatywę można pokazać i zmobilizować inwestując w edukację, zajęcia dodatkowe, uczenie czegoś niebanalnego, pokazać postawy życiowe, że można inaczej, a nie wasze instalacje artystyczne za miliony! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Iza Kowalczyk: Kultura to nie igrzyska IP: *.icpnet.pl 16.02.10, 13:11 Iza Kowalczyk trafila w sedno problemu. przeniesienie Camerimage do Poznania, to kuriozalny pomysl, zwlaszcza w obliczu permanentnego braku srodkow na kulture. Pytanie za co i po co? czy mamy w poznaniu jakies tradycje filmowe? Kowalczyk ma racje rowniez w kwestii Nowej Gazowni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maki Re: Iza Kowalczyk: Kultura to nie igrzyska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.10, 17:49 nie wiem czy mamy tradycje filmowe, pewnie nie, ale wszystko kiedyś musi mieć swój początek, a film to ta dziedzina w którą warto zainwestować wszelkie pieniądze, w przeciwieństwie do pieniędzy przejadanych przez ekipę wenlada Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Polacy są kłótliwi, a polscy artyści.. ;-) Wyjście 16.02.10, 22:23 jest jednak jakieś z tego pata. Primo, potraktować wsparcie dużych imprez kulturalnych, jako imprezy promocyjne i wesprzeć z budżetu marketingowego. Secundo, znacznie zwiększyć nakłady na kulturę do poziomu takiego jak np. w Krakowie, czy Wrocławiu. Jednak oba powyższe uwarunkowane są jednym ważnym czynnikiem - konieczne jest odsunięcie od władzy PO i Grobelnego w wyborach jesienią. Odpowiedz Link Zgłoś
kolo125 kontenery to stawia się na budowie czegoś tam 16.02.10, 10:46 nie mieszajmy tymczasowych kontenerów - barakowozów do kultury, bo to ani ładne, ani kulturalne, czasy Drzymały dawno minęły i to na szczęście dla nas wszystkich!!! ja obskurnym gó...m mówię NIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glizda Re: kontenery to stawia się na budowie czegoś tam IP: *.dip.t-dialin.net 16.02.10, 10:55 wcale nie jest albo albo. Mozna urzadzic fajne igrzyska dla ludu i przyciagnac tym samym pieniadze do miasta, za ktore to pozniej wesprze sie male inicjatywy kulturalne. Poznan to nie Krakow, gdzie wkitnie knajpka na knajpce. Poza tym skoro mamy tyle igrzysk typu 123243447 Galeria Handlowa i 345632645 Multipleks i one nie upadaja, to znaczy ze jest na nie zapotrzebowanie....Oczywiscie mozemy wlaczac masie po wiadomosciach zamiast M jak Milosc koncert Chica Corea, ale czy to cos zmieni????? Odpowiedz Link Zgłoś
es_zet_pe Re: Iza Kowalczyk: Kultura to nie igrzyska 16.02.10, 11:03 micnow napisał: > oh,oh, zawodowi dostawacze dotacji na kulturę od miasta poczuli się zagrożeni ; > -)) Najłatwiej napisać takie złośliwości siedząc za komputerem. Ale nic to nie wnosi. Tak się składa że działalność kulturalna prawie zawsze jest dotowana i wymaga pracy zawodowców. Pani Kowalska ma rację w swoim artykule - proponowanie wielkich fajerwerków w sytuacji gdy upadają lokalne "pracujące u podstaw" instytucje kultury, to polityka w stylu latynoamerykańskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micnow Re: Iza Kowalczyk: Kultura to nie igrzyska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.10, 11:16 es_zet_pe napisał: > micnow napisał: > > oh,oh, zawodowi dostawacze dotacji na kulturę od miasta poczuli się zagro > żeni ; > > -)) > > Najłatwiej napisać takie złośliwości siedząc za komputerem. Ale nic to nie > wnosi. Tak się składa że działalność kulturalna prawie zawsze jest dotowana i > wymaga pracy zawodowców. > Pani Kowalska ma rację w swoim artykule - proponowanie wielkich fajerwerków w > sytuacji gdy upadają lokalne "pracujące u podstaw" instytucje kultury, to > polityka w stylu latynoamerykańskim. ohhh, zabolało? podatników też boli jak płacą na waszą zabawę dla 20 osób, w ramach waszego towarzystwa wzajemnej adoracji, dużo bardziej wolę płacić na duże imprezy, w których mam szanse brać udział i z których moje miasto będzie znane.. Odpowiedz Link Zgłoś
es_zet_pe Re: Iza Kowalczyk: Kultura to nie igrzyska 16.02.10, 21:49 Kolego szanowny, tak się składa że nie mam nic wspólnego z branżą kultury, nie pracuję w niej, ani nikt z mojej rodziny, ani nie korzystam z żadnych dotacji. Jeżeli sądzisz, że w obronie instytucji kultury występują tylko ludzie którzy mają w tym jakiś osobisty interes, to się mylisz. Ale cóż, każdy sądzi według siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
felus500 Amarant - świetny przykład 16.02.10, 11:34 Faktycznie, po co nam Camerimage, lepiej żeby miasto finansowało działanie pustych kin typu Amarant. Pani Kowalczyk niech może od razu zaproponuje, aby nasze podatki przeznaczyć na stworzenie małych kin w każdej dzielnicy. Co prawda, Amarant dobitnie pokazuje, że są one niepotrzebne, skoro nikt tam nie chodzi, ale nieważne, wg pani Kowalczyk takie oddolne inicjatywy są takie cool. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maki Re: Amarant - świetny przykład IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.10, 11:54 tak, powinniśmy finansować z podatków wszystkie puste kina z nudnym repertuarem i marketingiem prosto z głębokiego PRLu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rialto Re: Amarant - świetny przykład IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.10, 13:13 Jako przedstawiciel małego kina oświadczam, że nigdy nie dostałem z miasta ani złotówki. Natomiast wszystkich tych, którzy twierdzą, że kina studyjne nie powinny być dotowane informuję, że realizując taki program repertuarowy jaki realizuję (kino polskie, europejskie, przeglądy mało znanych kinematografii, krótkie metraże, kino edukacyjne) wypełniam zadania statutowe miasta poprzez "upowszechnianie kultury filmowej" - tak to się urzędowo nazywa. I naprawdę nie obchodzi mnie, czy 100% mieszkańców Poznania jest z tego zadowolone - dla mnie ważni są Ci, którzy chcą te filmy zobaczyć, a w multiplexach nie mają takiej szansy. Zapewniam również, że nie jest to parę osób, a nawet jeśli czasami tak jest, to pytam się wszystkich tych co oglądają filmy tylko w kinach wielosalowych, czy nigdy nie byli na seansie sami lub w towarzystwie zaledwie paru osób... Bo ja byłem nie raz. Reasumując: prowadząc w Poznaniu art-house i promując Poznań w świecie (tak, tak, często uczestniczymy we wspólnych ogólnoświatowych imprezach), nie mam w zamian żadnej pomocy ze strony miasta - ani finansowej, ani promocyjnej, ani innej. Nie ma nawet zainteresowania. Pozdrawiam Piotr Zakens Odpowiedz Link Zgłoś
0_gonia123 Iza Kowalczyk: Kultura to nie igrzyska 16.02.10, 13:45 BRAWO, Pani Izo!! Bardzo dobry artykuł.To znaczy ,ze nie wszyscy jesteśmy żądni igrzysk,zwłaszcza jak wypowiada się fachowiec, taki jak Pani. Takich ekspertów powinno wypowiadać się więcej, bo to oni tworzą opinię, to oni nadają ton ,(a przynajmniej powinni) a nie przeciętna , szara masa, do której niestety również siebie zaliczam. Z kulturą tak jak z modą-nie przychodzi sama, modę tworzą projektanci.A fachowcy od kultury powinni wskazywać, co jest warte uwagi , a co nie;co jest plewą a co ziarnem. Jeżeli będziemy tworzyć tylko igrzyska (bo przecież wybory niedługo!!!), to reszty kultury po prostu nie będzie. A co z INNER Spaces na Jackowskiego? Młodzi ludzie za własne pieniadze chcieli utworzyć (patrz:przywrócić)centrum kulturalne, a przetarg wygrała....knajpa, nie płacąca od jakiegoś czasu czynszu...itp. Miałam okazję przypadkowo poznać tych młodych ludzi i byłam mile rozczarowana, że jednak niektórym młodym coś chce się robić:za swoje pieniądze, tracąc swój wolny czas.Miałam również okazję obejrzeć kiedyś piwnice:rewelacyjne miejsce , które mogło spełnić swoje zadanie.A tak- będzie kiepska knajpa, w nietrafionym miejscu, z nie do końca rzetelnym właścicielem.Ale może o to chodzi? Potem popadnie to w ruinę i miasto będzie musiało teren sprzedać,aby UPORZĄDKOWAĆ(na co jest tylko jeden sposób według miasta-ZABUDOWAĆ)-patrz:sprzedać deweloperowi na np.plombę. Brak demokracji w POznaniu , niestety dotknął nawet kulturę. Jeszcze raz dziękuję Pani za świetny artykuł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyruś Re: Iza Kowalczyk: Kultura to nie igrzyska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.10, 19:56 Miasto najpierw niech nam przywróci Kino: Amarant i Malta, a z Kina Wilda wywali Biedronkę!!! No i w Olimpii niech w końcu urządzi Teatr Muzyczny, to wtedy możemy pogadać o CamerImage. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyruś Re: Iza Kowalczyk: Kultura to nie igrzyska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.10, 19:57 I przy okazji: Chciwość kleru nie zna granic. To ma być kościół??? To jest firma. Może już czas najwyższy, aby kler zaczął publicznie się rozliczać, szkoda, bo my PITy wypełniać musimy, święte krowy nie. Odpowiedz Link Zgłoś