Dodaj do ulubionych

Starbucks otworzył kawiarnię w Starym Browarze

27.04.10, 14:16
LINK SPONSOROWANY ???
Obserwuj wątek
    • krzysiek_nowe_konto Starbucks otworzył kawiarnię w Starym Browarze 27.04.10, 14:18
      Nie wiem w jakim kierunku zmierza ten świat - mała kawa za 9,50 zł, duża 13,50
      zł. Dla mnie to szczyt snobizmu i lansu chodzić po takich lokalach oraz czyste
      pompowanie kasy w kieszenie USA. Podobnie jak robi to np. McDonald. W czym ta
      kawa jest lepsza od prawdziwej świeżo mielonej, że musi tyle kosztować ?
      Rozumiem że chodzi o markę ale co to daje ludziom że kupują kawę w kubku z
      logiem ? Śmieszne.
      • Gość: www pita w tekturowym kubku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.10, 14:20
        pokrytym woskiem, bleeee obrzydliwe
        • wlodekzpoznania serio za tyle nie stać ich na porcelanę ni fajans? 27.04.10, 16:17
          Tyle jest doskonałej kawy w Poznaniu, liczne kawiarnie i restauracje serwują
          znakomite kawy Illy, Vergnano, Lavazza, Segafredo, Mokarabbia. I kto lubi kawę
          taką wybiera. A takie sieciowe coś tam? Z racji licznych podróży służbowych
          próbowałem różnych miejsc i z sieciowych na razie jedynie brytyjsko-portugalska
          Costa parzy dobrą kawę. Do Starbucks bym zajrzał z ciekawości, ale jeśli nie ma
          tam porcelany, to znaczy, że to lokal dla turystów z USA.
      • Gość: Poznaniak Re: Starbucks otworzył kawiarnię w Starym Browarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 14:35
        He, he - to jak z większością produktów brandowych.
        Ale tak na marginesie - przecież możesz tam kupic mieszankę firmową
        (jesli ci smakuje),poprosic o zmielenie i parzyc ją sobie samemu w
        domu. Ja tak robię - mam kawiarkę Bialetti (mukka), kupuję dobrą,
        świeżo zmielona kawę i parzę ją sobie w domu. Efekt lepszy niż w
        Starbucks czy Coffee Haeven, bo mam wpływ na proporcje kawy/wody i
        mleka. A Mukka Bialetti ubija mleko tak samo jak profesjonalny
        wysokociśnieniowy ekspres tyle, że zamiast 10.000pln kosztuje 200pln
        na Allegro.
        A jakie mam experience!!!
        tyle że czasem wpadam tez na kawę do kawiarni, żeby popatrzeć sobie
        jak robią ją dobrzy bariści. jakbym jednak wszystkie kawy które
        wypijam kupował w Starbucks to bym poszedł z torbami :) ale pójdę
        spróbować jak u nich smakuje jak już nie będzie tłumów....
        • gall.anonim.pn Re: Starbucks otworzył kawiarnię w Starym Browarz 27.04.10, 14:51
          Ja też używam produktów Bialettiego, konkretnie Mokki Dama i spieniacza do mleka :-)
          Domyślam się, że kawa espresso objętości ~3/4 litra w Starbucksie musi budzić we Włoszech nielichą wesołość.
        • Gość: mickey Re: Starbucks otworzył kawiarnię w Starym Browarz IP: 87.205.112.* 27.04.10, 14:52
          Mam zarówno mukke jak i ekspres-więc wiem co i jak działa. Więc nie ściemniaj że
          mukka "ubija" mleko tak samo jak profesjonalny ekspres. Jeżeli już to spienia
          ale i tak nie można tego porównać do mleka spienionego przy użyciu pary z dyszy
          ekspresu ciśnieniowego...
          • Gość: Poznaniak Re: Starbucks otworzył kawiarnię w Starym Browarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 07:47
            He, he - mukka może ubić mleko PRAWIE tak samo jak ekspress ciśnieniowy tylko
            trzeba wiedzieć jak uzyskać wyższe ciśnienie :)
            Ale generalnie to chodziło mi bardziej o fakt, że nie trzeba w Starbuksie czy
            Coffee Heaven siedzieć jeśli nam klimat sieciówek nie odpowiada. Można kupić
            sobie świeżo zmieloną kawę, zaparzyć samemu w domku i pić np. na swoim tarasie
            ze smakiem.

Z tymi kubkami papierowymi to bzdura - jak poprosić w kubku ceramicznym
            (porcelanowym) to też dostaniesz.

Poza tym nie bądźmy już tacy NO LOGO, bo można popaść w drugą skrajność
            bluzgając na wszystko co markowe.
      • szfeniko Re: Starbucks otworzył kawiarnię w Starym Browarz 27.04.10, 19:48
        A dychę na piwo wydać w knajpie, to nie szkoda i to na 5 na pięc kolejek do
        padnięcia pod stół??? To już chyba lepiej jedną kawkę za 13 zł
      • Gość: krypciocha kryptoreklama IP: *.beyond.pl 28.04.10, 08:31
        Szanowna Gazeto ,

To się nazywa k r y p t o r e k l a m a.

Kto zezwolił na opublikowanie tego artykułu.

Czy gazeta dostała za tyle modułów honorarium ?

Czy redaktor naczelny był na urlopie , że coś takiego puścił ?

Pytań jest więcej ?
        • Gość: antyGWno wyborcza pinokio IP: 95.108.0.* 30.04.10, 09:35
          z calego serca zyczzmy upadku!
      • Gość: ZeneQ Re: Starbucks otworzył kawiarnię w Starym Browarz IP: *.opera-mini.net 29.04.10, 10:40
        Dokładnie. A najzabawniejsze jest to, że podobne zdanie ma nawet część Amerykanów. Wczoraj niemal nie padłem ze śmiechu jak oglądałem komedię "Heartbreakers" ("Wielki podryw") a tam taki ironiczno-prześmiewczy tekst "Niedługo cały świat wypełnią GAP i Starbucks" jako wyraz dezaprobaty do czego dąży świat. A tu okazuje się, że w Poznaniu są osobniki dla których Starbucks to chyba szczyt elegancji i kawowego dobrego smaku.
    • krzysiek_nowe_konto Starbucks otworzył kawiarnię w Starym Browarze 27.04.10, 14:32
      Zastanawiam nad środkami stylistycznymi jakich użył piszący ten artykuł:
      "Od rana tworzyły sie kolejki..."
      "Każdy chciał spróbować"
      "Właśnie Poznań bo to miasto z ogromnym potencjałem"
      Zapewne nie były to kolejki jak w PRL-u - takie skojarzenie mi automatycznie
      przyszło na myśl. Zapewne nie każdy też chciał owej kawy za 13.50 spróbować.
      No i od kiedy do picia tej śmiesznej kawy potrzebne jest miasto z ogromnym
      potencjałem ?
      Ale cóż - Cud ! Mamy taką markę - korzystajmy bo możemy się nie załapać na
      pyszną kawkę.
    • der-rauber sieciowe paskudztwo 27.04.10, 15:02
      ta sieciówka nie ma klimatu, nie wiem co tam ludzi kręci, pokazanie się z
      kubkiem to jakby jakaś nobilitacja, klimaty fastfoodowe?
    • pamejudd Starbucks: szczyt tandety w twoim miescie. 27.04.10, 15:05
      W sumie dobrze, ze otworzyli - przynajmniej ta cala zgraja polglowkow z teczkami bedzie omijac DOBRE kawiarnie.
      • rennee12 Re: Starbucks: szczyt tandety w twoim miescie. 27.04.10, 15:25
        zgadza sie! :)
    • rennee12 Starbucks otworzył kawiarnię w Starym Browarze 27.04.10, 15:22
      ważniejsza niż sama kawa jest atmosfera, w jakiej się ją wypije, i emocje,
      jakie się z nią wiążą.

jestem satromodna - dla mnie najważniejsza jest smak kawy w gustownej
      filiżance. Starbucks jak widac ma inne priorytety
      • pamejudd Atmosfera :D 27.04.10, 16:30
        Lsniace podlogi i meble niczym z dzialu "kuchnia" w Ikei. No i jeszcze "ambitna" muzyka z firmowej skladanki. Ach, jaki klimat, czaisz? Po prostu sie kurna IQ mi bylo podskoczylo, takem sie naenergetyzowal w tem Starbucksie.

Zycie rozszerza moja prywatna definicje pojecia "absurd"...
    • zdzichu_bhp D**y nie urywa 27.04.10, 15:29
      Za kawę jakościowo porównywalną z kawami z niższej półki dyskontów płacić 9,50
      PLN ??? Chyba lekka przeginka. No ale jest kubek z "magicznym znaczkiem". Jest
      lans - jest GIT. Ci, którzy lubią kawę zapewne tam nie zawitają ale dla
      lansiarzy to będzie jedna z następnych "przydrożnych kapliczek" podczas
      wyczesanych zakupów :) I GIT :)
      • schwarzwaldmaedel Re: D**y nie urywa 27.04.10, 15:33
        nie chodze do Starbucks bo placi robotnikom za zbieranie kawy 1 euro za
        dzien......po czym sprzedaje kubek kawy za 3,5....nowoczesny kolonializm.
        • Gość: zenek I to jest zapewne ta sama kawa IP: 95.108.45.* 27.04.10, 17:11
          niepalona, niezmielona i przegryzasz ją sobie na sucho, na stojąco pośrodku pola
          w Brazylii...

Rzeczywiście, co za wyzysk... a wystarczyło by żebyś sam sobie podszedł do
          krzaka i nazrywał, a nie wyręczasz się robotnikiem kapitalistyczny krwiopijco!
      • smutnybelg Re: D**y nie urywa 27.04.10, 20:25

Jeden z niewielu madrych.
        Trzeba byc niezle pojebanym by kupowac takie SIKI Swietej WERONIKI.
        NO ale liczy sie LANS.
        Niektorzy to pewnie KUBECZKI papierowe beda myc i nalewac sobie kawy w domu...
        HAHAHAa. GLUPI NAROD.
        A KAPITALISTA SIEDZI W CHACIE , liczy kase co mu przyniesli glupie ludziska i
        SIE Z WAS SMIEJE.

zdzichu_bhp napisał:

> Za kawę jakościowo porównywalną z kawami z niższej półki dyskontów płacić 9,50
        > PLN ??? Chyba lekka przeginka. No ale jest kubek z "magicznym znaczkiem". Jest
        > lans - jest GIT. Ci, którzy lubią kawę zapewne tam nie zawitają ale dla
        > lansiarzy to będzie jedna z następnych "przydrożnych kapliczek" podczas
        > wyczesanych zakupów :) I GIT :)
      • Gość: marek.es Re: D**y nie urywa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 10:44
        "A mainstream supermarket brand in Northern Europe, Gevalia is
        marketed in the United States as a premium brand." To cytat
        Wikipedii dot. marki Gevalia (en.wikipedia.org/wiki/Gevalia),
        ale dobrze pokazuje różnicę w podejściu do jakości. To co w Europie
        jest "średnią" półką, w USA jest już "premium"!
    • von.g Starbucks otworzył kawiarnię w Starym Browarze 27.04.10, 16:33
      Gazetka informuje o kazdej kawiarni otwartej w Poznaniu?

Co bedzie jutro? Nowy MCDonalds albo Zabka?
    • gugoslaw Re: Starbucks otworzył kawiarnię w Starym Browarz 27.04.10, 17:11
      kawowy macdonald.
    • bonniecameron Starbucks otworzył kawiarnię w Starym Browarze 27.04.10, 19:12
      Ah, jaki to będzie lans, przechadzać się Półwiejską z kubkiem z logo
      Starbucks ;)A tak na serio, może tam kiedyś zajrzę z ciekawości, ale
      prawdziwą, świeżo mieloną kawę pijam w staroświeckiej kawiarni ukrytej
      w małej uliczce i nie podam nazwy, bo cenię sobie kameralność tego
      miejsca. Ale jeśli komuś nie przeszkadza kawa z sieciówki, jego święte
      prawo, żeby taką pić. Śmieszy mnie tylko cała ta otoczka wokół w
      gruncie rzeczy, jak ktoś wyżej zauważył, kawowego McDonald's.
      • pamejudd Re: Starbucks otworzył kawiarnię w Starym Browarz 27.04.10, 20:05
        Oczywiscie masz na mysli "Przyjaciol" jak mniemam :-)
        • bonniecameron Re: Starbucks otworzył kawiarnię w Starym Browarz 28.04.10, 16:55
          A nie :) jest jeszcze kilka innych klimatycznych miejsc w Poznaniu. Na
          szczęście sieciówki nie opanowały całego rynku :)
    • smutnybelg Ludzie sa pojebani. Staac za kawa do Starbuksa.lol 27.04.10, 20:12

I placic za kawe 13 zl hahaah.
      TYLKO GLUPIE LANSERY i idioci. A moze Starbucks zaplacil za robienie tlumu i
      szumu. Kawa w papierowym kubku? Szczyt obciachu i zadna mi to kawa. POMYJE od
      Starbaksa za ktore idioci wydaja swoja ciezko zarobiona kawe. Nawet wypita w
      filizankach na miejscu nie jest warta ani polowy tej ceny. CENY jak W LONDON
      CITY. WOLE isc do zwyklej, polskiej kawiarni. ANI TLUMOW ani papierowych
      wiesniakowych kubeczkow. Ani halasu.
      POMYSLCIE POZNANIOKI TROCHE zanim wydacie swoja mamone. Wszak slyniecie z
      OSZCZEDNOSCI ( skapstwa nawet...) uppps..
    • Gość: Kuba Smutasy Poznanskie IP: 192.35.79.* 27.04.10, 20:41
      Tak to juz z nami jest, ze cokolwiek nowego sie pojawia w Poznaniu
      to chor Smutasow Poznanskich zaczyna zawodzenie. A ze siki, a ze
      nie w kubku, a to ze wyzysk robotnika, a to ze najlepiej w domu przy
      telewizorze. I to tez takie poznanskie. Tanio i dobrze!
    • Gość: autor Re: Starbucks otworzył kawiarnię w Starym Browarz IP: *.icpnet.pl 28.04.10, 10:07
      Już tak nie narzekajcie! Dziwniejsze jest to, że w takim kraju jak Polska są
      tylko 4 takie kawiarnie (z czego dwie w Warszawie)! A w takich prawie 4 razy
      mniejszych Czechach takich kawiarni jest chyba z 10!

Ale może to dlatego, że tam się cieszą, że nowa sieć otwiera się w ich kraju, a
      nie opluwają z góry do dołu...
      • Gość: RAUBER Re: Starbucks otworzył kawiarnię w Starym Browarz IP: *.spray.net.pl 28.04.10, 12:30
        no i kubek im na drogę :)

cieszyć się można z pojawienia się dobrej firmy oferującej dobry produkt, a Ty
        się dziwisz że się nie cieszymy z możliwości wypicia kawy w kartonowym kubku.
        • pamejudd No wiesz, to "elyta"... 28.04.10, 14:22
          Czlowiek ktory skonczy zarzadzanie niekoniecznie musi wiedziec, w czym pije sie kawe i jaki wystroj jest tandetny...

Wazne zeby logo bylo i teczke bylo gdzie polozyc.
          • Gość: RAUBER Re: No wiesz, to "elyta"... IP: *.spray.net.pl 28.04.10, 14:46
            ja też jestem po zarządzaniu, też biegam z torbą z lapkiem ale kawy z
            jednorazówki z kartonu nie pijam i wiele osób po mojej uczelni też nie :D

ja dla odmiany unikam logo a teczkę mogę powiesić na oparciu krzesełka, ale co
            ja wiem, ja tam troglodyta jestem i dzikus, ja sobie wolę kawę wypić u mnie na
            tarasie z porcelanowej filiżanki

albo zimną Fortunkę Miodową lub Noteckie Ciemne co zaraz uczynię bo na dziś
            dzień sprawy firmowe kończę i przełączam się w tryb domowy

PSSSSSYK!
            • Gość: es Re: No wiesz, to "elyta"... IP: *.tbcn.telia.com 28.04.10, 19:53
              Nad czym rozdzierac szaty? Starbuck znakomicie wpisuje w profil SB.
              Posledniej klasy sklepy nalezace do sieci H&M, KappAhl, Zara,
              Mothercare, Duka, Sia. Do tego pare sklepow typu outlet gdzie
              sprzedaje sie markowe rzeczy ktore nie sprzedaly sie w innych
              krajach. Komu to odpowiada to niech tam pije i kupuje, komu nie to
              niech idzie gdzie indziej. A artykul jest po prostu reklama, taka
              sama notka w Glosie ma winiete "reklama".
            • pamejudd Kurka flaczek - z calym szacunkiem... 28.04.10, 23:37
              ...ale z tym zarzadzaniem to zaokraglilem.

W sumie to wszyscy ludzie ktorych znam z AE to zajebiaszcze persony, ale chodzilo mi o podanie jaskrawego przykladu. ;-)

Na zdrowie! :-)
    • Gość: misia Re: Starbucks otworzył kawiarnię w Starym Browarz IP: 150.254.67.* 28.04.10, 13:22
      Wybór kaw w Starbucksie (w USA) jest tak duży, że każdy znajdzie coś
      dla siebie. Nie piłam tam nigdy "amerykańskiej lury" - taką podają
      raczej w lokalach typu diner, nie w barach kawowych. Muffiny
      mają znakomite. Pozostaje mieć nadzieję, że polski Starbucks utrzyma
      podobną jakość.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka