woytolo 04.05.10, 21:07 Mapka? Co ma wspólnego z Bukowską? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kosztorysik Bukowska będzie szersza aż do obwodnicy Poznania 04.05.10, 22:01 Chyba się komuś mapki popierdzieliły. A swoją drogą odcinek obwodnicy od A2 do Swadzimia niewiele da. Dopiero cały odcinek od Złotkowa przyniesie odciążenie Niestachowskiej i pozostałych w tym ciągu. A tak w ogóle to bardzo brakuje jeszcze dalszego - do Wołowa, by ominąć Stęszew. Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: Bukowska będzie szersza aż do obwodnicy Pozna 05.05.10, 09:44 Duzo da. Przejedz sobie dzisiaj przez Przezmierowo, Skorzewo, Malwowa w Poznaniu - tragedia. I to bedzie odciazone. Odpowiedz Link Zgłoś
dziodu Re: Bukowska będzie szersza aż do obwodnicy Pozna 05.05.10, 13:14 No i planowane rondo Malwowa/Złotowska/Skórzewska w Skórzewie, które (może) rozładuje chociaż trochę korki img689.imageshack.us/img689/2883/rondoprojekt.png Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx I światła co 100 m? 04.05.10, 22:40 Jestem absolutnym zwolennikiem rozbudowy infrastruktury drogowej ale równocześnie jestem sceptykiem. Nie ma takiej drogi, której ZDM nie spieprzy sygnalizacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m42 Re: I światła co 100 m? IP: 213.156.122.* 04.05.10, 23:24 To podstawowe zabezpieczenie dla takich entuzjastów jak ty - umożliwia niektórym przeżycie Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx I dlatego... 04.05.10, 23:33 Zatrzymuję się na światłach, a na przejścia dla pieszych nie mam już cierpliwości. Z resztą nie muszę się przed przejściami zatrzymywać. Przepisowo zwalniam i czekam aż łaskawcy wejdą na zeberkę. Nie wchodzą, trudno, jadę dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: I dlatego... IP: 89.204.153.* 05.05.10, 00:32 Tutaj w Niemczech takim burakiem jak ty od razu zajelaby sie Policja. Nie do pomyslenia jest tutaj, zeby nie zatrzymac sie przed przejsciem dla pieszych - coz, niemieccy kierowcy jednak przewyzszaja poznanskich pod wzgledem kultury jazdy. A tobie zycze, zebys (kiedy juz nie bedziesz mogl prowadzic auta, bedac osoba w podeszlym wieku) czekal na mozliwosc przejscia na druga strone ulicy godzinami, bezradnie obserwujac pedzace samochody. Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Re: I dlatego... 05.05.10, 08:14 Pokaż mi zapis w polskim lub niemieckim kodeksie, że pieszy ma wejść na pasy dopiero po zatrzymaniu się pojazdu! Bo widzisz o to się wszystko rozbija. W twoich Niemczech samochód zwalnia, a pieszy bezzwłocznie wchodzi na pasy. W sporym procencie przypadków samochód w ogóle się nie zatrzymuje ustępując jednak pierwszeństwa pieszemu na pasach. W Polsce to jest jakiś horror do którego nie da się logicznie rzecz biorąc dostosować. Pieszy jest jak święta krowa, na pasy nie wejdzie dopóki się nie zatrzyma samochód. Uwielbiam pieszych, którzy wchodzą na pasy ówcześnie pokazując wyraźny zamiar. Wtedy wszystko jest płynnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: góral Niemcy - Polska - inne przepisy IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.10, 13:57 W Niemczech wg kodeksu drogowego należy się zatrzymać, gdy pieszy zbliża się do przejścia (wcale nie musi na nim być), a w Polsce pieszy ma pierwszeństwo dopiero gdy jest na przejściu. Ja jako pieszy robię taki trik i schodzę z krawężnika na jezdnię obserwując samochody - prawnie mam już pierwszeństwo, a w razie czego krok w tył i jestem bezpieczny - oczywiście robię to z głową i nie wyłażę jak pędzi ciężarówka. Jako ciekawostkę dodam, że w Niemczech jest przepis, który mówi, że w przypadku kolizji z dzieckiem (bodajże do 12 roku życia) kierowca jest zawsze winny, nawet gdy dzieciak wyskoczy pod koła - może głupie - ale kierowcy w miejscach gdzie jest dużo dzieci uważają. U nas jest jeszcze dzicz, sposób jazdy pokazuje poziom rozwoju społeczeństwa. Jeżdżenie 80 km/h w obszarze zabudowanym, gdzie jest dużo wąskich uliczek to prowokowanie wypadku. No ale nie można się spodziewać zbyt wiele od ludzi, którzy dopiero co przesiedli się z furmanek do samochodów. Pewnie z 2 pokolenia kierowców muszą się przewinąć byśmy się ucywilizowali. Ja też jestem kierowcą i też przekraczam dozwoloną prędkość - ale poza miastem to raczej rozbiję tylko siebie. Przed przejściami zatrzymuję się prawie zawsze gdy widzę dzieci lub kobiety z dziećmi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Pewnymi rzeczami, po prostu nie wypada IP: 95.108.45.* 05.05.10, 01:06 się chwalić. Wiedzą to nawet średniaki, które przez nieuwagę zafajdały rajtuzki... Odpowiedz Link Zgłoś
wielkilebowski Bukowska będzie szersza aż do obwodnicy Poznania 04.05.10, 22:56 Halo, czy redaktorzyna pisząca ten tekst (i załączająca mapke) była tylko pijana czy również ujarana? Dawno nie czytałem takiego bełkotu. Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Akapit 04.05.10, 23:31 Wszystko ni z gruszki ni z pietruszki, bez ładu i składu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Bełkot i błędy IP: 95.108.20.* 05.05.10, 07:30 > Halo, czy redaktorzyna pisząca ten tekst (i załączająca mapke) była > tylko pijana czy również ujarana? Dawno nie czytałem takiego bełkotu. Zgadza się. Tak to jest, jak ktoś zapali i się napije, a potem w odlocie bełkocze publicznie... żenada Odpowiedz Link Zgłoś
kazior_2004 Bukowska będzie szersza aż do obwodnicy Poznania 04.05.10, 23:26 Ale o co chodzi!?!?!?!?!? Czy redaktor przeczytał to przed publikacją?!?!?! BEŁKOT! Odpowiedz Link Zgłoś
mordack Bukowska będzie szersza aż do obwodnicy Poznania 04.05.10, 23:30 Dlaczego przy Przezmierowie nie mozna zrobić WIADUKTU zamiast RONDA?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: techno-log Re: Bukowska będzie szersza aż do obwodnicy Pozna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 22:33 Za zaoszczędzone pieniądze. Nie można bo nie i jest to bardzo niebezpieczne (wiadukt). Jedyny bezpieczny samochód to stojący samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
1nexus1 należy leczyć autorów 05.05.10, 02:24 i ona, ta nowa pestka wbija się w głogowską pod kątem 90 stopni? należy leczyć autorów zarówno artykułu jak i mapki. najlepiej zakazem dostepu do mediów. Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja_poznan Re: Bukowska będzie szersza aż do obwodnicy Pozna 05.05.10, 09:19 Przepraszamy za błędy. Już naprawiliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: Bukowska będzie szersza aż do obwodnicy Pozna 05.05.10, 09:47 Moze czas uderzyc sie w piers i zrobic drobna reorganizacje? A jak juz nie macie o czym pisac, czy tez nie umiecie pisac, to moze lepiej zamilczec? Ludzie naprawde nie potrzebuja belkotu i bzdur, ktore im serwujecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary oblech Rada o charakterze praktycznym IP: *.ip.netia.com.pl 05.05.10, 09:51 redakcja_poznan napisał: > Przepraszamy za błędy. Już naprawiliśmy Pani Moniko - proponuję taki 'disclaimer' umieścić przy każdym artykule. Część pierwszą na początku, część drugą na końcu. Wówczas redakcja będzie kryta i narażona na mniej głosów oburzonych czytelników. Odpowiedz Link Zgłoś