kissinger77 17.05.10, 07:59 Ludzie...jak ja nie lubię piłki nożnej i kibiców. Ale cieszy mnie, że poznańscy kibole unieśli się honorem. Może dadzą przykład kibolom innych drużyn. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
k0les Wiara Lecha chce pokryć straty 17.05.10, 08:17 Czyzby objaw cywilizacji?? BRAWO!! Co prawda nie bardzo wiem do czego ma sie odnosic to "godne" swietowanie (bo chyba nie chodzi o demolowanie wszystkiego co stanie na drodze??) ale skoro narozrabiali..chca sami naprawic szkody..oby tak dalej..jeszcze sie okaze ze kibice to cywilizowani ludzie a nie bydlo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Wiara Lecha chce pokryć straty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.10, 08:27 Kibole to kibole. Z definicji, "cywilizacja" się z nimi nie kojarzy, więc czego oczekiwać. Rzucili hasło, a na oceny dopiero przyjdzie czas, bo może się okazać, że zbiórka wystarczy na piwo dla roboników naprawiających straty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buhuhuh Re: Wiara Lecha chce pokryć straty IP: *.icpnet.pl 17.05.10, 10:42 no coz, sklotowcy jak bazgrali po murach w miescie w roznych miejscach i okolicach starego rynku to nie mieli tyle odwagi by sie przyznac i potem naprawic. do dzis te napisy 'wisza' i nikt sie nie poczuwa, co wiecej, oni chyba wrecz sa dumni z tego ze udalo im sie zdemolowac obiekty sponorowane przez wladze (a w rzeczywistosci przez nas wszystkich podatnikow) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak, zdemolowalem Re: Wiara Lecha chce pokryć straty IP: *.lanet.net.pl 17.05.10, 11:43 Byłeś ? Nie? To się nie wypowiadaj. Przyznaję się do zdemolowania ogródka Lecha Premium... tak, przez 3 godziny gryzłem belki o średnicy 15cm, aż w końcu przegryzłem i złamałem. Ciężko zrozumieć, że przy takim ścisku pękały płotki od naporu ludzi? ( ten obok mnie "puścił" jak karetkę przepuszczaliśmy... ) Ludzie nie mieścili się na placu, więc starali się wbić gdzie popadnie ( krzesła, stoły, ławki, lampy ) Puszki i butelki wędrowały pod nogi, bo kosza tam się znaleść nie dało ( chociaż jak stało się blisko ogródka piwnego, to barmani przyjmowali butelki do siebie ). Fruwajace confetti miałem pozbierać też? 14 osób w izbach, 40 interwencji sanitariuszy - jaki to % ogółu? Tak, są straty, ale nikt umyślnie nie urwał ręki Prozperinie i nikt nie demolował... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc To jedyne honorowe wyjście IP: 195.20.110.* 17.05.10, 08:23 Bardzo dobry gest, tylko mam jedno ale - skąd WL wie jakie są straty i ile trzeba uzbierać? Czy aby na pewno uzbierają tyle, ile wynoszą straty? Ale najważniejsze jest poczucie odpowiedzialności za to co się stało, więc uznanie dla WL. Mam nadzieję, że w przyszłości wszyscy pójdą po rozum do głowy i więcej tego typu imprez nikt na Starym już organizować nie będzie. Tu też potrzebny jest zdrowy rozsądek WL. Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: To jedyne honorowe wyjście 17.05.10, 09:57 Ale o przygotowaniu miejsca na swietowanie zdobycia Mistrza powinny pomyslec tez wladze miasta chyba, prawda? Z jakiej racji Wiara Lecha ma organizowac cos dla 100000 spontanicznego tlumu, ktorego nie bylo na stadionie? Jestem pewien ze w takiej organizcji by pomogla, ale jednak w duzej mierze jest to zadania miasta. Chocby taka podstawowa rzecz jak ustalenie miejsca zabawy, odpowiednie zabezpieczenie sluzb medycznych, przygotowanie przenosnych toalet, byc moze telebimow tak, by kazdy widzial dokladnie co sie dzieje. I warto o tym myslec juz teraz - bo kto wie, moze za rok nastepny tytul? Bo jesli ktos sie za pozno obudzi i swietowanie na Starym Rynku stanie sie tradycja, to ciezko bedzie te tradycje zlamac. A Noc Muzeow to dla mnie kompletna porazka - w Krakowie, ktory byl duzo dalej od tytulu Mistrza Polski pomysleli wczesniej i przelozyli Noc Muzeow na piatek. U nas nie pomysleli i potem narzekaja... Odpowiedz Link Zgłoś
pinola Wiara Lecha chce pokryć straty 17.05.10, 08:30 jeśli to pokrycie strat przez kibiców stanie się faktem - to wielki szacun i zmieniam zdanie o kibicach. Na lepsze ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wujekleon0 Żałujcie,że nie bylściei w Sobotę w Poznaniu 17.05.10, 08:37 Macie czego żałować. Było świetnie! Na wspaniały klimat składało się wiele czynników. Najważniejsi byli elokwentni przystojniacy kipiący testosteronem, którzy pokazali, co to znaczy "być prawdziwym mężczyzną". Teraz już wiem, że można czuć dumę ze swojej drużyny, gdy wraz z setką innych osób gremialnie sikasz na elewacje kamienic tuż przy głównych ulicach. Możesz głosić chwałę rzucając flaszką na jezdnię, możesz zatrzymać tramwaj, możesz unieść się honorem i oderwać rękę Prozerpinie (rzeźba przed ratuszem), bo "szmata" była za Legią. Wreszcie wiem, że możesz mnie zaczepić około 10 razy (a ja tylko 3 razy będę prosił ochronę o interwencję). Byłbym zapomniał, że prawdziwy kibic ma też w sobie niewinność i psotliwość dziecka, dlatego fajnie jest poświecić laserem (takim z podstawówki) po oczach ludziom w pubie. Radości dostarcza też wskoczenie na czyjś stolik i rozwalenie czyjegoś tortu urodzinowego, a na to wszystko można jakże oryginalnie wydrzeć mordę: "Lech Kolejorz, Lech Kolejorz". Ha, ha, ha, kupa śmiechu co nie? Byłbym zapomniał o drobnych radościach typu: łamanie krzeseł, szturmowanie Muzeów (była noc muzeów). Jeszcze można pokazać jak to jest być samcem i przytulać moje koleżanki, które tego nie chcą, bo wiadomo, że żadna nie oprze się urokowi szalika. Jeśli jakimś cudem niewiasta ulegnie czarowi, to wiem już, że jako prawdziwy men powinienem oburącz klepać ją po pupie, a w zasadzie po d****, tak by odgłos klaskania mknął przez cały pub niczym strzała Amora. Brawo prawdziwi kibice, teraz już na prawdę wiem, że jaka jest różnica między Wami a tymi co są zwykłymi kibolami. Przyswoiłem sobie już, że opinie typu "bydło", ”podludzie”, ”debile”, „chuligani”, „kmioty” są zupełnie przesadzone. To po prostu niesprawiedliwe uogólnienia, krew mi się burzy, gdy ktoś porywa się na takie świętości. Wrrrrrrr… Szczerze cieszę się z Mistrza dla drużyny z mojego miasta, bo mogłem patrzeć na radość i dumę tych wspaniałych indywidualistów, a nie wiem jakby wyglądała ewentualna frustracja po przegranej. Każdy kretyn, menel i pener, jeśli tylko miał szalik to był wczoraj kimś i to kimś przez naprawdę duże K. Osiągnął coś, doszedł do czegoś, był po prostu lepszym człowiekiem. Zazdroszczę. Jeszcze raz GRATULUJĘ i kończę gromkim "Lech kolejorz, Lech koleeeeeeeeejooooooorz". A teraz bierzcie się do płacenia, chociaż myślę, że skończy się na chęciach. Image'u i tak nie naprawicie za szybko, musielibyście oczyscic szeregi, a to jest niewykonalne, bo odsetek idiotów wśród kibiców jest pokaźny i nie ma co się czarować, że jest inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: west wreszcie jakaś męska decycja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.10, 09:09 godna człowieka, trzeba brać odpowiedzialność na siebie, jak nie cierpię kiboli i tej całej zafajdanej wiary lecha, to to mi się podoba, brawo Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Najpierw prokurator 17.05.10, 09:33 Pastuchy nie upilnowały bydła i sądzą, że kubeł farby załatwi sprawę. Byłby to precedens, który sprawi, że Miasto co rusz będzie terroryzowane przez watahy hołoty, a kawał niebieskiej szmaty na szyi będzie usprawiedliwieniem dla darcia ryja, zaczepiania ludzi i szczania po murach. Fanatycy spoconych chłopców biegających w gatkach po trawie za piłką otrzymali od mieszkańców Poznania prezent wart ponad 600 mln zł. Otrzymali stadion, ale nie prawo do zawłaszczania przestrzeni publicznej całego miasta. Organizatorowi sobotniej orgii impreza wymknęła się spod kontroli i powinien ponieść tego konsekwencje - konsekwencje prawne. Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: Najpierw prokurator 17.05.10, 09:46 Jakiemu organizatorowi?? Gdzie Ty zyjesz? Ludzie sa normalni i umieja samemu wyjsc na ulice i swietowac zwyciestwo ukochanego Lecha Poznan. Nikt nie musial nic organizowac, nikt nikogo do niczego nie namawial. To wyjscie na miasto bylo oczywista reakcja kazdego, kto tego dnia byl Poznaniakiem z krwi i kosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: Najpierw prokurator IP: *.icpnet.pl 17.05.10, 11:48 Poznaniak z krwi i kosci nie kibicuje Amice Wronki. Nawet jesli ma inna nazwe. W poznaniu raczej tego klubu nikt za bardzo nie lubil. Ale chyba sie widze ostatnio duzo pozmienialo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S Re: Najpierw prokurator IP: *.1-4.cable.virginmedia.com 17.05.10, 11:57 No Ty zapewne rodowitym poznaniakiem nie jestes ,domyslam sie ze jestes z jakiejs wioski i studiujesz w Poznaniu ,lub jestes elementem naplywowym pracujacym w Poznaniu bo w Polsce B Ci sie nie udalo.Pozdrawiam Cie serdecznie ,udaj sie do lekarza moze cos pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: Najpierw prokurator 17.05.10, 20:34 Zanim zaczniesz pisac o Amice, poczytaj troche historii Lecha Poznan. Ze zrozumieniem (mam nadzieje, ze za duzo nie wymagam). Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Najpierw prokurator 18.05.10, 13:26 Poznaniacy akurat tym sie roznia od reszty swiata, ze kibicuja wszystkim klubom w swoim regionie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duplech Nagle sie poczuli?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.10, 09:43 Jesli "godne swietowanie" polega na demolce w centrum, szczaniu gdzie popadnie i zniszczeniu zabytkowych elementow miasta, no to gratuluje wyobrazni. Nie ma co - pseudokibole to nadal margines spoleczny... A swoja droga, jeszcze wczoraj na forach zarzekaliscie sie drodzy kibice Lecha, ze przeciez rozroba nie byla taka wielka i, ze my - normalni i kulturalni - przesadzamy, wyolbrzymiamy, bo nas tam nie bylo, a Gazeta zawsze robi z Was bandytow. Teraz pomyslcie - Wasz przedstawiciel Wiara Lecha sam zdecydowal o naprawie zniszczen. To chyba swiadczy o tym, ze jednak cos bylo na rzeczy, co nie?? Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: Nagle sie poczuli?? 17.05.10, 09:50 Nie "nasz przedstawiciel", bo Wiara Lecha - o ile sie nie myle - liczy okolo tysiaca osob, a na Starym Rynku bawilo sie niemal 100 tysiecy osob. I nic nie ma na rzeczy, po prostu ludzie chcieli zobaczyc jak najwiecej, byc jak najblizej pilkarzy, kilka osob weszlo na fontanne i sie ona uszkodzila. I tyle w tym temacie. Zadnego dzialania z premedytacja, umyslnego niszczenia. Dziwi mnie wasza postawa: chca pokryc straty - zle; nie pokryliby - tez zle. Ciekawe co musieliby zrobic, zebyscie barany byli zadowoleni? A o szczanie na murach miej pretensje do wladz miasta. Wiedzieli ze bedzie duzo ludzi, mogli zorganizowac toi toie. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 żebyście barany 17.05.10, 10:11 > Ciekawe co musieliby zrobic, zebyscie barany byli zadowoleni? Hej, koleżko. Takimi komplementami możesz raczyć swoją rodzinę, jeśli jest do tego przyzyczajona. > A o szczanie na murach miej pretensje do wladz miasta. Wiedzieli > ze bedzie duzo ludzi, mogli zorganizowac toi toie. Powinny też wystawić pod dostatkiem kopii Prozerpiny, żeby każdy mógł sobie coś odłamać. Normalny człowiek jak idzie pobalangować i widzi, że nie ma dla niego stolika, czy nawet miejsca do postania i wysikania, idzie tam, gdzie będzie mógł się nawalić do oporu, odlać i wyrzygać, jak przystało na normalnego kibica, czyli prawego obywatela tego miasta. Jestem przeciwny temu, żeby miasto nieustannie finansowało wybryki tysięcy nieumiejących się zachować tłumów. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Prawo do miasta także dla kibiców 17.05.10, 16:47 Takie spontaniczne wielotysięczne wyrazy radości, to taki sam wyraz obywatelskiego prawa do miasta, jak pragnienie sprawnego systemu transportowego, przyjemnego miejsca do rekreacji, wolności wyrażania poglądów, tak ruchów ochrony życia, jak i gejów, czy wyrażania swego anarchistycznego poglądu poprzez przejmowanie pustostanów. 1. Bardzo mi przykro, że w tej imprezie dziesiątek tysięcy normalnych ludzi zabrakło kilkunastu odważnych i trzeźwych, którzy powstrzymaliby dewastację zabytków. Tu powinna była zadziałać przede wszystkim samokontrola tysięcy ludzi bawiących się wspólnie. 2. Bardzo się cieszę, że Wiara Lecha poczuwa się do odpowiedzialności. To poznańskie zachowania. 3. Bardzo mi przykro, że - jak napisano w innym artykule na ten temat - miasto organizując tę imprezę całkowicie zaniedbało stronę zabezpieczenia. Jeśli istnieją podejrzenia o złamanie prawa, to może i powinna zbadać je prokuratura, jak postulował jeden z autorów. Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: Prawo do miasta także dla kibiców 17.05.10, 20:39 Dewastacja to moim zdaniem zle slowo. Wszystko, co zostalo zniszczone, zdarzylo sie tak naprawde przez przypadek. Nikt celowo nic nie niszczyl. Wiec gadanie Twojego przedmowcy o tym, ze powinny byc kopie prozerpiny by kazdy mogl cos urwac, sa po prostu zenujace i pokazuja, ze niestety najwiecej do powiedzenia maja ci, ktorzy tej wspanialej atmosfery nie widzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak w Rzymie 17.05.10, 21:02 Byłem poza Poznaniem, więc niestety nie mogłem uczestniczyć. Jednak w 1988 byłem w Rzymie, gdy kibice zwaśnionych AS Roma i Lazio nie zorganizowali demolki, a fiestę z okazji 3 miejsca AS w Seria A oraz awansu Lazio po długiej przerwie z Serie B. Całe miasto tańczyło i piło. Tamtejsze zabytki nie ucierpiały. A skoro byłeś tak blisko, że widziałeś że to przypadek a nie demolka, to dlaczego nie interweniowałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 tej wspaniałej atmosfery... 18.05.10, 16:24 tak się składa, że byłem w zupełnie innej sprawie na ul. Woźnej. Ledwo wyszedłem z samochodu, a tuż obok mnie zaczęła się bójka. Ulica cała zasypana potłuczonymi butelkami. Gdy wracałem parę godzin później, właśnie jacyś kulturalni kibice skopywali innego kulturalnego kibica, leżącego na masce cudzego samochodu. Bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frea Re: tej wspaniałej atmosfery... IP: *.rev.numericable.fr 18.05.10, 16:26 *aaaaa kolejny inteligent sie znalazl!! do muzeuw sie chodzi?!?! na mecze to nie laska?? ja ci dam, nie jestes prawdziwym poznaniakiem, nie cieszyc sie ze zwyciestwa - co prawda nie naszego, tylko druzyny pilkarzy, ale my sie tez cieszymy zeby podbudowac sobie nasze niskie poczucie wartosci *ironia Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: żebyście barany 17.05.10, 20:37 "Wy" nazywacie mnie bydlem, ja "Was" baranami. Isc sie wysikac gdzie indziej? A niby gdzie? No gdzie? Od razu mowie, ze ja zadnej bramy nie oszczalem, bo w sumie bawilem sie dosc krotko i nie mialem potrzeby korzystania z toalety. Ale dla wlasnej ciekawosci sprawdzilem czy sa dostepne. I co? I nie bylo. Wiec w razie potrzeby to niby dokad mialbym isc???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duplech Postawa jest prosta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.10, 10:12 Nasza postawa jest prosta - gdyby kibole byli chociaz w najmniejszym stopniu cywilizowani to nie zniszczyli by niczego, a zeby sie odlac poszliby kulturalnie do knajpy, zaplacili te 2zl i tyle!! Tu nie chodzi o to czy nam sie podoba czy nie, ze Wiara Lecha bedzie naprawiac, tylko o to, ze gdyby wszystko odbylo sie normalnie, to W OGOLE nie trzeba by niczego naprawiac!! Wladze miasta z kolei moga polegac tylko i wylacznie na tym co kibice maja w glowach. Wychodzi na to, ze maja sieczke... Zreszta sami piszecie, ze miasto niczego nie organizowalo, bo kazdy normalny kibic sam przyszedl na rynek. Zdecydujcie sie co do wersji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: Nagle sie poczuli?? IP: *.icpnet.pl 17.05.10, 11:39 Skoro Wiara Lecha liczy 1000 osob to sporo kasy kazdy z osobna bedzie musial wybulic na remonty starówki i nie tylko. Pewnie nie jedna pensja pójdzie. I moze sie sama wiara lecha zapyta zawodników, którzy grali w KKS Lech Poznan, ze tego klubu juz nie ma. No chyba ze dla was wszystko co ma w nazwie lech to sie z klubem KKS Lech Poznan kojarzy. Np lechoslaw wspanialy, golech, lech k. itd. To wtedy juz tylko wspołczuc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niekulturalny... Re: Nagle sie poczuli?? IP: *.lanet.net.pl 17.05.10, 11:47 Wtlocz do opery tylu "normalnych i kulturalnych" ludzi ( proporcjonalnie do powierzchni ) ilu stalo na rynku... Podejrzewam, że zniszczenia bylyby rownie dotkliwe. Fajny zreszta podzial... to ze bylem na Rynku, to juz jestem "nienormalny i niekulturalny" tak? no to gratuluje wychowania :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Re: Nagle sie poczuli?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.10, 13:17 Ze zacytuje stare polskie porzekadlo: "Kiedy wchodzisz miedzy wrony musisz krakac tak jak one". Oznacza to tylko tyle, ze jesli byles na rynku to niestety TAK! - bedziesz utozsamiany z tymi, ktorzy dewastowali zabytki nawet jesli grzecznie stales i sie nie odzywales (choc w to akurat watpie). Jak pracujesz w duzej korporacji to tez bierzesz posrednio odpowiedzialnosc jesli Twoja firma cos zmajstruje... Jesli jestes czlonkiem jakiejs grupy - oceniani bedziecie jako calosc, a nie jako jednostki. Jedyne wyjscie to zrobic czystke i wyp.erniczyc wszystkich tych, ktorzy psuja Wam image - powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
wielkilebowski Wiara Lecha chce pokryć straty 17.05.10, 10:00 czyżby chcieli w ten sposób wyprać brudne pieniądze z handlu narkotykami i wymuszeń? a tak na poważnie to żadnej łaski kibole nie robią, oprócz wlepienia kary finansowej powinni to bydełko zagonić jeszcze do prac publicznych na rzecz miasta! Sama kara finasowa ich nie odstraszy na przyszłość ( w końcu co to za praca - dilowanie dragami, lekka łatwa i przyjemna - kasa łatwo przyszła i łatwo wyszła ) ale kopanie rowów prędzej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Wiara Lecha chce pokryć straty IP: 91.198.118.* 17.05.10, 10:25 Pewnie nie było Ciebie na tym świętowaniu, bo nie wiesz o czym piszesz. Ja byłem, z żoną w ciąży i 4-letnim dzieckiem. Wśród kibiców były tłumy ludzi starszych, z małymi dziećmi i .... zdziwisz się - pijąca alkohol młodzież, która przechodząc w tłumie mówiła przepraszam. Tłok był duży, ale radość, szacunek i wspaniała atmosfera była ponad to. Nie jestem kibicem, chciałem poczuć atmosferę i uważam, że Wiara Lecha i Poznaniacy zasługują na ogromny szacunek, a nie obelgi ze strony takich jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karbulot Re: Wiara Lecha chce pokryć straty IP: *.ip.netia.com.pl 17.05.10, 10:27 Czy odrąbana ręka z fontanny Prozerpiny będzie wyceniona na podstawie jej wartości jako zabytku czy po cenie betonu i gipsu? To samo z ramieniem rycerza stojącego na pręgierzu. Ciekawe kto w ogóle podejmie się wyceny powstałych strat i jak odniesie się do tego "Wiara Lecha" - czy przypadkiem nie przedstawią własnych szacunków, z których będzie wynikało, że straty moga pokryć ale to sumy 1500 zł (bo tyle uda im się zebrać). A przecież wystarczy obejrzeć kilka zdjęć i będzie już wiadomo kto wlazł na Prozerpinę a kto na pręgierz - co za problem namierzyc taką łajzę jedną z drugą, pociągnąć do odpowiedzialności? Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: Wiara Lecha chce pokryć straty 17.05.10, 20:44 Tak, wystarczy kilka zdjec przejrzec. A co jak sie okaze, ze osoby widoczne wokol fontanny nie naleza do Wiary Lecha (co jest bardziej niz prawdopodobne)? Wtedy nawet 1 zl podarowana przez WL okaze sie PREZENTEM. Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: Wiara Lecha chce pokryć straty 17.05.10, 20:41 A kary finansowej od kogo i za co? Przestancie pier***ic, jest to wspanialy gest ze strony Wiary Lecha. Wzieli odpowiedzialnosc za cos, czego nie zrobili. Bo przypominam, do Wiary Lecha nalezy okolo 1000 osob. Wiec rownie dobrze WL moglaby sie odciac mowiac, ze nie ma dowodow, by ktorykolwiek z ich 1000 osob cos zrobil. Ale Wiara Lecha wyszla krok do przodu, naprawia szkody, ktorych nie wyrzadzila. Niech inni naucza sie i biora z WL przyklad. Odpowiedz Link Zgłoś
milo1981 Wiara Lecha chce pokryć straty po fecie 17.05.10, 11:23 Śmieszą mnie opinie wszystkich "oburzonych", którzy najchętniej powywieszaliby wszystkich kiboli Lecha bawiących się w sobotę na Rynku. Bawiło się tam kilkadziesiąt tysięcy ludzi, a ilu było potrzebnych do uszkodzenia Prozerpiny i pręgierza? Kilku, kilkudziesięciu? W takim tłumie zawsze znajdą się jednostki, które przesadzą z radością albo zwykli wandale. Wrzucanie wszystkich do jednego wora i obrażanie to po prostu nieuczciwość i nadużycie. Podejrzewam że gdyby przez Poznań przetoczyła się demonstracja np. stoczniowców albo górników (na szczęście wolą Warszawę ;) ), to straty byłby o wiele większe. No ale wówczas ci wszyscy oburzeni pisaliby pewnie że to objaw demokracji i nie bydło tylko "związkowcy walczący o słuszną sprawę". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: Wiara Lecha chce pokryć straty po fecie IP: *.icpnet.pl 17.05.10, 11:45 Widziales kiedys demonstracje, toczaca sie przez Stary Rynek, niszczaca zabytkowa kamienice, Ratusz, lub jakis zamek? Trasy demonstracji sa tak wyznaczane zeby jak najmniej zabytki ucierpialy i na ogol koncza sie pod urzedem miejskim/wojewodzkim. A kawalek chodnika czy fragment jezdni do zabytkow nie nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
milo1981 Re: Wiara Lecha chce pokryć straty po fecie 17.05.10, 12:41 To chyba logiczne że gdyby fetę po zdobyciu mistrzostwa zorganizowano np. pod urzędem wojewódzkim to nie ucierpiałyby zabytki na Starym Rynku. W którym miejscu mojej wypowiedzi znalazłeś opinię że Stary Rynek był dobrym miejscem na tego typu imprezę? Przecież mój post dotyczył czegoś zupełnie innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aqq "Kibol" to określenie obraźilwe :D IP: 109.243.164.* 17.05.10, 11:46 Może to nie jest do końca jasne, ale słowo "kibol" jest obraźliwe, wymyślone po to, żeby odróżnić spokojnego kibica od skończonego idioty (właśnie "kibola"). Czyżbyście w swojej bezgranicznej głupocie tego nie zauważyli i łykneli to jak te durne pelikany? Podobnie zreszta jak zrobiliście z określeniem "pseudokibic", z którego niektórzy są dumni, mimo że oznacza ono po prostu "skończony idiota udający kibica"? Naprawdę, głupota kibiców tego idiotycznego "sportu" sięga zenitu jeśli na określenie siebie samych używacie słów obraźliwych i jesteście z tego dumni :D Odpowiedz Link Zgłoś
milo1981 Re: "Kibol" to określenie obraźilwe :D 17.05.10, 12:16 W Poznaniu słowo "kibol" funkcjonowało na długo przed tym zanim media nadały mu negatywny wydźwięk, i wcale nie jest obraźliwe. W twojej opinii powinniśmy przestać go używać bo panowie z telewizji albo gazety powiedzieli że jest be? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aqq Re: "Kibol" to określenie obraźilwe :D IP: 109.243.164.* 17.05.10, 12:45 Powinniscie przestac go uzywac, bo cala cywilizowana Polska rozumie pod tym pojeciem cos w okolicach niecenzuralnego okreslenia panny lekkich obyczajow :) Ale jak kto lubi, jak sami siebie chcecie obrazac, no to prosze bardzo :> Odpowiedz Link Zgłoś
milo1981 Re: "Kibol" to określenie obraźilwe :D 17.05.10, 13:13 Wiesz może kto to Bamber albo Hanys? Idąc twoim tokiem rozumowania oni też powinni przestać się tak nazywać, bo w potocznym języku słowo "bamber" albo "hanys" ma również obraźliwe znaczenie (hanys akurat w mniejszym stopniu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aqq Re: "Kibol" to określenie obraźilwe :D IP: 109.243.164.* 17.05.10, 14:00 Jak pisałem wcześniej - kto co woli. Dla mnie i pewnie większości cywilizowanego świata "kibol" to właśnie coś takiego jak obserwowaliśmy w sobotę na Starym Rynku - ograniczony, agresywny troglodyta, którego powinno się izolować. A, że wam się podoba dodatkowo to określenie to tym lepiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: "Kibol" to określenie obraźilwe :D 17.05.10, 20:48 Tak, bo tak napisal Michnik w GW, tak powiedzial Walter w TVN, wiec tak musi byc. Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: "Kibol" to określenie obraźilwe :D 17.05.10, 20:47 W gwarze poznanskiej kibol to po prostu kibic. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biedronka123 Re: Wiara Lecha chce pokryć straty po fecie IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.10, 19:30 Dobra zabawa nie ma nic wspolnego z dewastacją dóbr narodowych,życze,aby nie skonczylo sie na obietnicy pokrycia kosztow tej dobrej zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: Wiara Lecha chce pokryć straty po fecie 17.05.10, 20:46 Idziesz za daleko - obecna wladza uwaza Solidarnosc za warholow, rozrabiakow i zadymiarzy. My jestesmy tu gdzie wtedy, oni tam, gdzie stalo ZOMO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: Wiara Lecha chce pokryć straty IP: *.icpnet.pl 17.05.10, 11:32 Cytujac - "tytułu Mistrza Polski przez poznański KKS" - czytamy w oświadczeniu na stronie internetowej stowarzyszenia." Chyba nie wiedza ze ten klub juz nie istnieje. Co za matoły sa w tej Wiarze Lecha. Lech SA ma dopiero jeden tytuł mistrzowski. I chyba tez nie wiedza jakie kwoty trzeba zbieraz na renowacje zabytkow. Pisali to albo pod wpływem alko albo co gorsza drugów. Tak czy owak, ten list nic nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Wiara Lecha chce pokryć straty po fecie 17.05.10, 11:35 Ja mam lepszy pomysl. Wystarczy, ze pokryja koszty w 50%, ale sami zorganizuja naprawe, bo jak miasto sie za to wezmie to bedzie kosztowala 10x wiecej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: Wiara Lecha chce pokryć straty po fecie IP: *.icpnet.pl 17.05.10, 11:42 Ja jednak chcialbym zeby kase wplacali na konto. Wole zeby Odwach wygladal jak Odwach a nie jak budka z piwem lech, gdzie kazdy sika kiedy za duzo sie napije. Swoja droga jestem ciekaw skad oni te pare milionow na renowacje wezma? Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Wiara Lecha chce pokryć straty po fecie 17.05.10, 11:55 Pare milionow ? No tak sie zastanawialem o ile zer za malo wpsalem... Odpowiedz Link Zgłoś
krystian10 Re: Wiara Lecha chce pokryć straty 17.05.10, 14:07 Nie wystarcza chcieć, trzeba to po prostu zrobić, a swoją drogą mogli by się lepiej pilnować skoro tacy zorganizowani są. Odpowiedz Link Zgłoś
iguana77 Wiara Lecha chce pokryć straty po fecie 17.05.10, 15:09 no bo organizatorzy mogli pomyśleć i wybrać jakieś mniej zabytkowe miejsce to było pewne, że przy takiej ilości ludzi jakieś straty będą. Dziwię się dlaczego nie był to stadion? Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Wiara Lecha chce pokryć straty po fecie 17.05.10, 17:43 iguana77 napisała: [...] > Dziwię się dlaczego nie był to stadion? [...] Przypuszczam, że wiele osób zadaje sobie to pytanie. Przecież wystarczyło po meczu zaimprowizować scenę, wypuścić na nią Peję, czy coś w tym rodzaju, adekwatnego do możliwości percepcyjnych gawiedzi. Rysiek mógłby odpalać race, kibole mogliby zaszczać swój ukochany stadion, miasto by nie ucierpiało i wszyscy byliby szczęśliwi. Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: Wiara Lecha chce pokryć straty po fecie 17.05.10, 20:48 Stadionu nikt by nie zaszczal, bo jest tam duzo toalet. Odpowiedz Link Zgłoś
emissarius Wiara Lecha chce pokryć straty po fecie 17.05.10, 23:19 Daleki jestem od dramatyzowania z powodu tego, co się stało. Choć OCZYWIŚCIE doszło do wielu skandalicznych incydentów, typu: "fontanna się uszkodziła". Umiem docenić gest WL, bo świadczy on o tym, że ktoś tam ma elementarne poczucie przyzwoitości i czuje, że posunięto się stanowczo za daleko. Jednak trzeba sobie powiedzieć wprost: miasto organizacyjnie całkiem poległo. Nade wszystko przychylam się do zasłyszanej w TV opinii jednego z restauratorów ze Starego Rynku: władze miasta powinny tydzień leżeć krzyżem w farze i dziękować Bogu za to, że nie było ofiar. Odpowiedz Link Zgłoś
vondemelon Wiara Lecha chce pokryć straty po fecie 17.05.10, 23:25 1. Wsrod kibicow Lecha jest taki sam odsetek idiotow, jak wsrod calego spoleczenstwa... Czyli niestety calkiem spory. 2. Jestem przekonany, ze wiekszosc zniszczen byla przypadkowa (choc trzeba byc idiota by myslec ze wieszanie sie na posagach ich nie uszkodzi). 3. Jestem przekonany, ze czesc zniszczen byla dokonanych celowo. Jacys idioci zniszczyli bodajze z rok temu bamberke... Tym razem wsrod tlumu kibicow znalazlo sie pewnie paru podobnych wandali. 4. Problem smieci i sikania gdzie popadnie - wynik glownie zlej organizacji. Nie sadze by bylo latwo skorzystac z toalet w pubach i restauracjach - zapewne trudno bylo sie tam dopchac; przed samymi toaletami pewnie byly kolejki. 5. Co do inicjatywy Wiary Lecha - pomysl bardzo dobry, choc nie wierze by na czele WL byli sami swieci... Odpowiedz Link Zgłoś