poz3 17.07.10, 22:51 O proszę, to właśnie ta rewitalizacja na modłę zachodnią - miasta dla pijanych dresów i innych żuli. To już lepiej zrobić wszędzie parkingi, przynajmniej będzie spokój... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zofia Re: Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.10, 23:12 Węszę tutaj pewną przesadę. Rozumiem, ze można nie chcieć hałasu, ale niektórzy mieszkańcy chcieliby mieszkać w mieście a mieć ciszę i spokój jak w domku na wsi. Byłam w kontenerarcie na koncercie - odbywał się wewnątrz lokalu i poza ternem plaży praktycznie go nie było słychac (więc by posłuchac muzyki trzeba było wejsć do srodka). Na trawie gdzie niegdzie siedzą grupki - rozmawiają/piją/palą ale nic nadzwyczaj głośnego się tam nie działo. Jasne, że dla mieszkańców jest głośniej niż było, bo wcześniej nic tam się nie działo i nikt nie przychodził... chyba że wyprowadzić psa. Mieli prawie przedłuzenie ogrodu. Teraz po prostu pojawiło się miasto. Szczerze wątpię też w "wolelibyśmy parking". Jasne... smród spalin, hałas samochodów, włączjące się alarmy o 4 rano. Trochę mi to przypomina mieszkańców bloku, którym przeszkadza chodzenie w obcasach w mieszkaniu piętro wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
mapo0 Re: Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerA 17.07.10, 23:23 Popieram! Kontenertart to super sprawa i takich miejsc powinno powstać więcej. Jak komuś się w centrum miasta życie kulturalne nie podoba, to niech się przeprowadzi na wieś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eco-Osholom Re: Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.10, 23:33 Istotą miasta nie jest to, ze jest hałas i tłum, tylko to, że się uzgadnia potrzeby różnych ludzi, a nie wysyła ich na wieś albo na peryferie (mieszkańców lub imprezy). Miasto to wielu ludzi o różnych potrzebach na małej przestrzeni, która jest wspólna dla wszystkich. I musi być consensus. A sondaż Gazety jest durny, bo napuszcza jednych na drugich. Jak wyeksmitujesz wszystkich mieszańców ze śródmieścia na wieś, to ono obumrze, bo goście nie utrzymają w nim życia, może poza Starym Rynkiem Odpowiedz Link Zgłoś
poz3 Re: Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerA 17.07.10, 23:57 Skoro śródmieście się nie nadaje do mieszkania to może trzeba zacząć je likwidować zostawiając tylko co cenniejsze skrawki dla turystów i pijanych imprezowiczów? Po co dopłacać do tego kosztownego trupa? Odpowiedz Link Zgłoś
emissarius Re: Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerA 18.07.10, 11:56 Pięknie napisałeś, a przy okazji trafiłeś dokładnie w sedno problemu. Sęk w tym, że każdy ma inną wizję obszaru swego zamieszkania i jest gotów bronić jej do upadłego. O kompromis zazwyczaj bardzo trudno, bo wymaga on odrobiny tolerancji i szacunku dla potrzeb innych [z obu stron], a o to zazwyczaj bardzo, bardzo trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
cfalek sam się przeprowadź 18.07.10, 00:09 ryknij se kładem, pierdnij motocyklem, zawyj silnikiem,zapodaj z samochodowego alarmu, włącz muzę na maksa, zarycz na polu po pijaku - jak chcesz mieszkać w mieście to zapoznaj się z pojęciem immisja i kultura osobista. Silent disco z festiwalu Malta powinien być przykładem i wymogiem, chcesz mieć hałas we łbie - załóż se słuchawki, jest wilk syty i owca cała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pod presją Re: Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.10, 11:36 Nie mogę się wyprowadzić z Centrum, bo Włodek "nie karze"! :) Odpowiedz Link Zgłoś
kama_z_poznania Re: Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerA 19.07.10, 13:53 Popieram, byłam tam i uważam, że miejsce jest super. Teraz kiedy takich miejsc nieco brakuje to stanowi spory problem, ale mam nadzieje, że będzie ich przybywać. Ale jak nadal tak potrwa, to w ogóle nie będzie gdzie się udać wieczorem, po południu, czy weekend. Faktycznie, ludzie żądają sielanki, ale dobrze wiedzą, że mieszkają w centrum i powinni akceptować to że miasto się rozwija a nie tylko wychodzić z założenia, żeby mi było dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Re: Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerA IP: *.xdsl.centertel.pl 18.07.10, 01:10 Z tymi obcasami, to mam nadzieję - żartujesz. Nikt normalny (tu definicja "normalnosci") w domu nie chodzi w obcasach. Goście zdejmują buciory i na bosaka. albo w laczkach. Cocktail party to w ambasadzie, a nie w blokhauzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ta z pietra niżej Re: Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerA IP: *.icpnet.pl 20.07.10, 10:46 Gość portalu: zofia napisał(a): Trochę mi to przypomina mieszkańców bloku, którym przeszkadza chodzenie w > obcasach w mieszkaniu piętro wyżej. A tobie ktoś tak w bloku cały dzień nad głową w obcasach chodził? Czy to ty jesteś ta, która chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VROOOM Re: Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerA IP: *.icpnet.pl 17.07.10, 23:50 Tak się składa, że to akurat jest właśnie rewitalizacja na modłę polską. Uważam, że tegoroczny Kontener Art jest świetną inicjatywą mającą właściwą skalę, ofertę (kulturalną) i lokalizację (w przeciwieństwie do poprzednich eksperymentów z kontenerami na Placu Wolności). Jednakże nie posuwałbym się tak daleko, by nazywać to rewitalizacją, która powinna - właśnie na modłę zachodnią - być długofalowym procesem, o stabilnych źródłach finansowania i zabezpieczającym interes społeczności lokalnych. Taki kontener mógłby potencjalnie być jednym z elementów rewitalizacji. A co do hałasu, to niestety trzeba się jakoś dogadać i to szybko, zanim nastąpi eskalacja i każde pokrzykiwanie w okolicy będzie zrzucane na karb Kontener Artu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zofia Re: Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.10, 01:06 swoją drogą, chyba jest jakiś dopuszczalny poziom hałasu w czasie ciszy nocnej. Moze zmierzyc jaki rzeczywiscie hałas jest przy kontenerarcie. Odpowiedz Link Zgłoś
rockville Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerArt 18.07.10, 03:29 Czy nie zauwazyliscie Panstwo, ze rzadzacy rezim chce stawiac te przybytki kultury, to miejsca, gdzi zyja ludzie mali. Rezim, oligarchia i elity nigdy nie postawia tych "przybytkow kultury" tam, gdzie zyja ludzie wielcy. Dlaczego nie na Starym Grunwaldzie, Solaczu, Ogrodach ? Czy zamieszkali w tych okolicach ludzie wielcy sa przeciwnikami kultury ? I czy to nie przesada z ta kultura ? Wielkie pracie wystawione na Starym Rynku, psie kupy na Starym Miescie malowane na kolor zloty, przerobka komina na minaret... Czy nie widzicie Panstwo, ze ktos nas robi w konia i to za nasze pieniadze ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rojo Re: Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerA IP: *.adsl.inetia.pl 18.07.10, 09:43 Zgoda rockville! Z tą kulturą to jakaś przesada. Przecie jest polsat w telewizji i jak ktoś chce kultury to sobie znajdzie. Trzeba zamykać tych wszystkich pseudoartystów, co malują kupy, bo to zachowanie naganne! Nie daj boże nasz kraj dostanie jeszcze kolorów i szarzyzna zacznie ginąć. Być może nawet ludzie zaczną się do siebie uśmiechać jak jakieś pedały! Nie przesadzajmy z kulturą, bo jeszcze nam się coś pozmienia, a wiadomo przecie, że kiedy budzisz się rankiem to pierwszą twoją myślą powinno być: prawica lewica opozycja sejm układy. Co do biednych mieszkanców chwaliszewa, to świat się zmienia. Ostatnio starszy czlowiek w swarzędzu narzekał, że "za jego czasów były tu tylko pola i jeziora, a teraz jakichś bloków nastawiali". a pijani ludzie i hałasy po zmroku to problem akurat połowy polski. wygląda na to, że do tych ludzi po prostu dotarła cywilizacja. skończy się na tym, że ktoś postawi tam 24h market i wtedy wszyscy będą wniebowzięci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.10, 09:53 rockville: bzdury piszesz. rzadzacy rezim w sprawie kultury? zemsta na ludziach malych? odbilo ci? miejsca kulturalne organizuje sie w centrum, bo lepsza jest dostepnosc. w tym wypadku mieszkancy fyrtla chwaliszewo marzyli sobie, ze przed ich oknami wiecznie bedzie nieuzytek miejski, na ktory beda mogli patrzyc, pielegnujac swoje ogrodki w centum miasta. niestety skonczylo sie. nieuzytek zostal zagospodarowany- w swietny zreszta sposob. i dlatego obywatelski protest. smiechu warte. a swoja droga- nie tacy to "mali" ludzie, jak sugerujesz. potrafili dotrzec do "gazety", napisac pismo i zorganizowac bezsensowna debate o szkodliwej kulturze. troche tych "lepszych" sie jednak w prostym fyrtlu pochowalo. i mysla, ze wara od ich "wlasnosci", czyli widoku na spokojna dzialke bez zabudowy. trzymam kciuki za "kontener-art", bo to pozytywna i pozyteczna kulturalnie wizja. Odpowiedz Link Zgłoś
rockville Re: Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerA 18.07.10, 10:37 Gość portalu: dana napisał(a): > odbilo ci? > . ------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------Kultura to umiejetnosc uzywania w dyskusji argumentow, a nie wyzwisk.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mapo Zgadza się! Jestem z KontenerArt!!! IP: *.icpnet.pl 18.07.10, 14:50 Zgadza się! Jestem z KontenerArt!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc Re: Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerA IP: *.icpnet.pl 18.07.10, 09:58 Oj, nie przesadzaj. Owszem w centrum jest dużo różnych dziwnych rzeczy ale wystawiane są tam między innymi dlatego, że to centrum poznania i starówka oraz dlatego, że starówkę odwiedza gro turystów i mieszkańców poznania z każdej dzielnicy. Na Chwaliszewie akurat ludziom przeszkadza chyba sam fakt stania owego obiektu bardziej niż hałas. Tam wieczorami zazwyczaj było głośno, jest to dość charakterystyczny punkt miasta... Wieczorami i w nocy zawsze kręcą się tam głośni pijani ludzie, zwłaszcza pod żabka. Na polanie nieraz dużo ludzi piło i imprezowało a nad warto nieraz jeszcze więcej (w tym dużo młodzieży). Sama dzielnica ze swoim "mikroklimatem" nie zachwyca i odstraszam ludzi trzeźwych. Tam zawsze coś się dzieje i nie koniecznie są to dobre i ciche rzeczy. Od kiedy są kontenery zapewne wielu ludziom przeszkadza fakt iż nie mają już gdzie wywozić śmieci, że nie ma już miejsca dla dość upierdliwych grupek żuli i pijaczków..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www rockville IP: *.173.30.91.tesatnet.pl 18.07.10, 10:46 jesteś głupim PIS-dzielczym matołem Odpowiedz Link Zgłoś
rockville Re: rockville 18.07.10, 11:02 Gość portalu: www napisał(a): > jesteś głupim PIS-dzielczym matołem ------------------------------------------------------------------------- --------------------Tak jak pisalem, te wszysykie kulturalne szopki nie maja sensu, kultury nalezy uczyc od podstaw, treba zaczqac uczyc w szlolach poprawnego wyslawiania, a nie malowac psie kupy na zloto czy budowac kontenery.... Odpowiedz Link Zgłoś
dalacin4 Re: rockville 18.07.10, 12:51 rockville napisał: > Gość portalu: www napisał(a): > > > jesteś głupim PIS-dzielczym matołem > ------------------------------------------------------------------------- > --------------------Tak jak pisalem, te wszysykie kulturalne szopki nie > maja sensu, kultury nalezy uczyc od podstaw, treba zaczqac uczyc w > szlolach poprawnego wyslawiania, a nie malowac psie kupy na zloto czy > budowac kontenery.... brzydko Cię nazwał - fakt, ale to jeszcze nie jest powód, by równać wszystkich z innym zdaniem do niego i mylić kulturę z tresurą Odpowiedz Link Zgłoś
dalacin4 Re: rockville 18.07.10, 12:48 Gość portalu: www napisał(a): > jesteś głupim PIS-dzielczym matołem ale odnośmy się do siebie z szacunkiem Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Ilu ludzi ma tam mieszkanie? 18.07.10, 11:04 Swoja droga jestem ciekawy ilu ludzi jest tam wlascicielami a ilu mieszkanie wynajmuje , albo jeszcze lepiej mieszka w mieszkaniu komunalnym za grosze. Bo ja bym tak naprawde pytal tylko tych pierwszych o zdanie. Pozatym pozostaje endemiczny problem braku kultury mieszkancow miasta. Co kolwiek sie gdziekolwiek nie otworzy zawsze pojawia pierwiastek "folkloru". I tego nie rozwiaze miasto czy policja. Trzeba latorosle uczyc od malego ,ze pewne zachowania nie przystaja. Odpowiedz Link Zgłoś
dalacin4 Re: Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerA 18.07.10, 12:34 poz3 napisał: > O proszę, to właśnie ta rewitalizacja na modłę zachodnią - miasta dla pijanych > dresów i innych żuli. To już lepiej zrobić wszędzie parkingi, przynajmniej > będzie spokój... byłem tam trzy razy po zmroku i nie widziałem ani jednego dresa (nie miałby z kim tam rozmawiać, nie ten poziom intelektu i kultury), nie widziałem też żadnych pijanych ludzi, a muzyka grała tak cicho, że siedząc w środku ledwo ją słyszałem - to było w środku tygodnia, może w weekendy jest inaczej, nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
oniznimi Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerArt 18.07.10, 12:46 No tak, cokolwiek, gdziekolwiek w Poznaniu próbuje się organizować - przeszkadza. Kontener art - be, Rozbrat - be, za chwilę kino Muza i okolice też będą be. To niestety efekt polityki miasta. To wlodarze miasta powinni ludziom wytłumaczć, że mieszkanie w centrum miasta ma plusy, ale też minusy. Kilka lat mieszkałem na ul. Woźnej i latem niezbyt odpowiadała mi wieczorana impreza "Światło i dźwięk", ale nigdy nie wpadłem na pomysł, żeby protestować. Mieszkając w centrum miasta trzeba pogaodzić się z niedogodnościami w postaci wieczornych imprez. Alternatywą jest zakazanie wszelkich imprez, a może i spacerów po godz. 22.00 w centrum. Korzystając z okazji - brawa za Kontener Art. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zapomniał byłbym IP: *.adsl.inetia.pl 18.07.10, 12:58 na wildzie biedronka w miejsce kina jest dobrym przykładem rozwoju kultury w poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mapo Popieram! Niech KontenerArt się rozwija!!! IP: *.icpnet.pl 18.07.10, 14:48 Popieram! Niech KontenerArt się rozwija!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kobbey Świetnie, to może zbierzemy 6000 podpisów... 19.07.10, 10:57 Skoro jakaś grupka mieszkańców może zbierać podpisy przeciwko "hałasom" to może zbierzmy podpisy przeciwko "stagnacji i wypalania się atmosfery tego miasta". Ten przyczółek na Chwaliszewie to ostatnie fajne miejsce, w dodatku z pomysłem. Byłem tam parę razy i naprawdę nie było głośno... Na Chwaliszewie na pewno mieszka ponad 200 mieszkańców, a te 60 to garstka z poprzedniej epoki, kiedy się na kremówki do znajomych chodziło o 16! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ten z poprzedniej Re: Świetnie, to może zbierzemy 6000 podpisów... IP: *.icpnet.pl 20.07.10, 10:50 kobbey napisał: > Skoro jakaś grupka mieszkańców może zbierać podpisy przeciwko "hałasom" to > może zbierzmy podpisy przeciwko "stagnacji i wypalania się atmosfery tego > miasta". > Ten przyczółek na Chwaliszewie to ostatnie fajne miejsce, w dodatku z > pomysłem. Byłem tam parę razy i naprawdę nie było głośno... Na Chwaliszewie na > pewno mieszka ponad 200 mieszkańców, a te 60 to garstka z poprzedniej epoki, > kiedy się na kremówki do znajomych chodziło o 16! Zgadzam się z tobą, okropni ludzie, nie maja już prawa żyć.Do odstrzału przez 23letnich studenciaków z panem W. z GW na czele! Odpowiedz Link Zgłoś