Dodaj do ulubionych

Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerArt

17.07.10, 22:51
O proszę, to właśnie ta rewitalizacja na modłę zachodnią - miasta dla pijanych
dresów i innych żuli. To już lepiej zrobić wszędzie parkingi, przynajmniej
będzie spokój...
Obserwuj wątek
    • Gość: zofia Re: Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.10, 23:12
      Węszę tutaj pewną przesadę. Rozumiem, ze można nie chcieć hałasu, ale niektórzy
      mieszkańcy chcieliby mieszkać w mieście a mieć ciszę i spokój jak w domku na
      wsi. Byłam w kontenerarcie na koncercie - odbywał się wewnątrz lokalu i poza
      ternem plaży praktycznie go nie było słychac (więc by posłuchac muzyki trzeba
      było wejsć do srodka). Na trawie gdzie niegdzie siedzą grupki -
      rozmawiają/piją/palą ale nic nadzwyczaj głośnego się tam nie działo. Jasne, że
      dla mieszkańców jest głośniej niż było, bo wcześniej nic tam się nie działo i
      nikt nie przychodził... chyba że wyprowadzić psa. Mieli prawie przedłuzenie
      ogrodu. Teraz po prostu pojawiło się miasto. Szczerze wątpię też w "wolelibyśmy
      parking". Jasne... smród spalin, hałas samochodów, włączjące się alarmy o 4
      rano. Trochę mi to przypomina mieszkańców bloku, którym przeszkadza chodzenie w
      obcasach w mieszkaniu piętro wyżej.
      • mapo0 Re: Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerA 17.07.10, 23:23
        Popieram! Kontenertart to super sprawa i takich miejsc powinno powstać więcej. Jak komuś się w centrum miasta życie kulturalne nie podoba, to niech się przeprowadzi na wieś.
        • Gość: Eco-Osholom Re: Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.10, 23:33
          Istotą miasta nie jest to, ze jest hałas i tłum, tylko to, że się uzgadnia
          potrzeby różnych ludzi, a nie wysyła ich na wieś albo na peryferie (mieszkańców
          lub imprezy). Miasto to wielu ludzi o różnych potrzebach na małej przestrzeni,
          która jest wspólna dla wszystkich. I musi być consensus. A sondaż Gazety jest
          durny, bo napuszcza jednych na drugich.
          Jak wyeksmitujesz wszystkich
          mieszańców ze śródmieścia na wieś, to ono obumrze, bo goście nie utrzymają w nim
          życia, może poza Starym Rynkiem
          • poz3 Re: Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerA 17.07.10, 23:57
            Skoro śródmieście się nie nadaje do mieszkania to może trzeba zacząć je likwidować zostawiając tylko co cenniejsze skrawki dla turystów i pijanych imprezowiczów? Po co dopłacać do tego kosztownego trupa?
          • emissarius Re: Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerA 18.07.10, 11:56
            Pięknie napisałeś, a przy okazji trafiłeś dokładnie w sedno problemu.

Sęk w tym, że każdy ma inną wizję obszaru swego zamieszkania i jest gotów bronić jej do upadłego. O kompromis zazwyczaj bardzo trudno, bo wymaga on odrobiny tolerancji i szacunku dla potrzeb innych [z obu stron], a o to zazwyczaj bardzo, bardzo trudno.
        • cfalek sam się przeprowadź 18.07.10, 00:09
          ryknij se kładem, pierdnij motocyklem, zawyj silnikiem,zapodaj z samochodowego
          alarmu, włącz muzę na maksa, zarycz na polu po pijaku - jak chcesz mieszkać w
          mieście to zapoznaj się z pojęciem immisja i kultura osobista.
          Silent disco z festiwalu Malta powinien być przykładem i wymogiem, chcesz mieć
          hałas we łbie - załóż se słuchawki, jest wilk syty i owca cała.
        • Gość: pod presją Re: Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.10, 11:36
          Nie mogę się wyprowadzić z Centrum, bo Włodek "nie karze"! :)
        • kama_z_poznania Re: Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerA 19.07.10, 13:53
          Popieram, byłam tam i uważam, że miejsce jest super. Teraz kiedy takich miejsc
          nieco brakuje to stanowi spory problem, ale mam nadzieje, że będzie ich przybywać.

Ale jak nadal tak potrwa, to w ogóle nie będzie gdzie się udać wieczorem, po
          południu, czy weekend.

Faktycznie, ludzie żądają sielanki, ale dobrze wiedzą, że mieszkają w centrum i
          powinni akceptować to że miasto się rozwija a nie tylko wychodzić z założenia,
          żeby mi było dobrze...
      • Gość: v Re: Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerA IP: *.xdsl.centertel.pl 18.07.10, 01:10
        Z tymi obcasami, to mam nadzieję - żartujesz. Nikt normalny (tu
        definicja "normalnosci") w domu nie chodzi w obcasach. Goście
        zdejmują buciory i na bosaka. albo w laczkach. Cocktail party to w
        ambasadzie, a nie w blokhauzie.
      • Gość: Ta z pietra niżej Re: Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerA IP: *.icpnet.pl 20.07.10, 10:46
        Gość portalu: zofia napisał(a):

Trochę mi to przypomina mieszkańców bloku, którym przeszkadza chodzenie w
        > obcasach w mieszkaniu piętro wyżej.

A tobie ktoś tak w bloku cały dzień nad głową w obcasach chodził? Czy to ty
        jesteś ta, która chodzi?
    • Gość: VROOOM Re: Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerA IP: *.icpnet.pl 17.07.10, 23:50
      Tak się składa, że to akurat jest właśnie rewitalizacja na modłę polską.
      Uważam, że tegoroczny Kontener Art jest świetną inicjatywą mającą właściwą skalę, ofertę (kulturalną) i lokalizację (w przeciwieństwie do poprzednich eksperymentów z kontenerami na Placu Wolności). Jednakże nie posuwałbym się tak daleko, by nazywać to rewitalizacją, która powinna - właśnie na modłę zachodnią - być długofalowym procesem, o stabilnych źródłach finansowania i zabezpieczającym interes społeczności lokalnych. Taki kontener mógłby potencjalnie być jednym z elementów rewitalizacji.
      A co do hałasu, to niestety trzeba się jakoś dogadać i to szybko, zanim nastąpi eskalacja i każde pokrzykiwanie w okolicy będzie zrzucane na karb Kontener Artu.
      • Gość: zofia Re: Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.10, 01:06
        swoją drogą, chyba jest jakiś dopuszczalny poziom hałasu w czasie ciszy nocnej.
        Moze zmierzyc jaki rzeczywiscie hałas jest przy kontenerarcie.
    • rockville Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerArt 18.07.10, 03:29
      Czy nie zauwazyliscie Panstwo, ze rzadzacy rezim chce stawiac te
      przybytki kultury, to miejsca, gdzi zyja ludzie mali. Rezim,
      oligarchia i elity nigdy nie postawia tych "przybytkow kultury" tam,
      gdzie zyja ludzie wielcy. Dlaczego nie na Starym Grunwaldzie,
      Solaczu, Ogrodach ? Czy zamieszkali w tych okolicach ludzie wielcy
      sa przeciwnikami kultury ? I czy to nie przesada z ta kultura ?
      Wielkie pracie wystawione na Starym Rynku, psie kupy na Starym
      Miescie malowane na kolor zloty, przerobka komina na minaret... Czy
      nie widzicie Panstwo, ze ktos nas robi w konia i to za nasze
      pieniadze ?
      • Gość: rojo Re: Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerA IP: *.adsl.inetia.pl 18.07.10, 09:43
        Zgoda rockville! Z tą kulturą to jakaś przesada. Przecie jest polsat w telewizji
        i jak ktoś chce kultury to sobie znajdzie. Trzeba zamykać tych wszystkich
        pseudoartystów, co malują kupy, bo to zachowanie naganne! Nie daj boże nasz kraj
        dostanie jeszcze kolorów i szarzyzna zacznie ginąć. Być może nawet ludzie zaczną
        się do siebie uśmiechać jak jakieś pedały! Nie przesadzajmy z kulturą, bo
        jeszcze nam się coś pozmienia, a wiadomo przecie, że kiedy budzisz się rankiem
        to pierwszą twoją myślą powinno być: prawica lewica opozycja sejm układy.

Co do biednych mieszkanców chwaliszewa, to świat się zmienia. Ostatnio starszy
        czlowiek w swarzędzu narzekał, że "za jego czasów były tu tylko pola i jeziora,
        a teraz jakichś bloków nastawiali".

a pijani ludzie i hałasy po zmroku to problem akurat połowy polski. wygląda na
        to, że do tych ludzi po prostu dotarła cywilizacja.

skończy się na tym, że ktoś postawi tam 24h market i wtedy wszyscy będą
        wniebowzięci.
      • Gość: dana Re: Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.10, 09:53
        rockville: bzdury piszesz. rzadzacy rezim w sprawie kultury? zemsta na ludziach
        malych? odbilo ci?
        miejsca kulturalne organizuje sie w centrum, bo lepsza jest dostepnosc. w tym
        wypadku mieszkancy fyrtla chwaliszewo marzyli sobie, ze przed ich oknami
        wiecznie bedzie nieuzytek miejski, na ktory beda mogli patrzyc, pielegnujac
        swoje ogrodki w centum miasta. niestety skonczylo sie. nieuzytek zostal
        zagospodarowany- w swietny zreszta sposob. i dlatego obywatelski protest.
        smiechu warte.
        a swoja droga- nie tacy to "mali" ludzie, jak sugerujesz. potrafili dotrzec do
        "gazety", napisac pismo i zorganizowac bezsensowna debate o szkodliwej kulturze.
        troche tych "lepszych" sie jednak w prostym fyrtlu pochowalo. i mysla, ze wara
        od ich "wlasnosci", czyli widoku na spokojna dzialke bez zabudowy. trzymam
        kciuki za "kontener-art", bo to pozytywna i pozyteczna kulturalnie wizja.
        • rockville Re: Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerA 18.07.10, 10:37
          Gość portalu: dana napisał(a):

> odbilo ci? > .
          -------------------------------------------------------------------------
          ------------------------------------Kultura to umiejetnosc uzywania w
          dyskusji argumentow, a nie wyzwisk....
        • Gość: mapo Zgadza się! Jestem z KontenerArt!!! IP: *.icpnet.pl 18.07.10, 14:50
          Zgadza się! Jestem z KontenerArt!!!
      • Gość: zxc Re: Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerA IP: *.icpnet.pl 18.07.10, 09:58
        Oj, nie przesadzaj. Owszem w centrum jest dużo różnych dziwnych rzeczy ale
        wystawiane są tam między innymi dlatego, że to centrum poznania i starówka oraz
        dlatego, że starówkę odwiedza gro turystów i mieszkańców poznania z każdej
        dzielnicy.
        Na Chwaliszewie akurat ludziom przeszkadza chyba sam fakt stania owego obiektu
        bardziej niż hałas. Tam wieczorami zazwyczaj było głośno, jest to dość
        charakterystyczny punkt miasta... Wieczorami i w nocy zawsze kręcą się tam
        głośni pijani ludzie, zwłaszcza pod żabka. Na polanie nieraz dużo ludzi piło i
        imprezowało a nad warto nieraz jeszcze więcej (w tym dużo młodzieży). Sama
        dzielnica ze swoim "mikroklimatem" nie zachwyca i odstraszam ludzi trzeźwych.
        Tam zawsze coś się dzieje i nie koniecznie są to dobre i ciche rzeczy.
        Od kiedy są kontenery zapewne wielu ludziom przeszkadza fakt iż nie mają już
        gdzie wywozić śmieci, że nie ma już miejsca dla dość upierdliwych grupek żuli i
        pijaczków.....
      • Gość: www rockville IP: *.173.30.91.tesatnet.pl 18.07.10, 10:46
        jesteś głupim PIS-dzielczym matołem
        • rockville Re: rockville 18.07.10, 11:02
          Gość portalu: www napisał(a):

> jesteś głupim PIS-dzielczym matołem
          -------------------------------------------------------------------------
          --------------------Tak jak pisalem, te wszysykie kulturalne szopki nie
          maja sensu, kultury nalezy uczyc od podstaw, treba zaczqac uczyc w
          szlolach poprawnego wyslawiania, a nie malowac psie kupy na zloto czy
          budowac kontenery....
          • dalacin4 Re: rockville 18.07.10, 12:51
            rockville napisał:

> Gość portalu: www napisał(a):
            >
            > > jesteś głupim PIS-dzielczym matołem
            > -------------------------------------------------------------------------
            > --------------------Tak jak pisalem, te wszysykie kulturalne szopki nie
            > maja sensu, kultury nalezy uczyc od podstaw, treba zaczqac uczyc w
            > szlolach poprawnego wyslawiania, a nie malowac psie kupy na zloto czy
            > budowac kontenery....

brzydko Cię nazwał - fakt, ale to jeszcze nie jest powód, by równać wszystkich z
            innym zdaniem do niego i mylić kulturę z tresurą
        • dalacin4 Re: rockville 18.07.10, 12:48
          Gość portalu: www napisał(a):

> jesteś głupim PIS-dzielczym matołem

ale odnośmy się do siebie z szacunkiem
    • von.g Ilu ludzi ma tam mieszkanie? 18.07.10, 11:04
      Swoja droga jestem ciekawy ilu ludzi jest tam wlascicielami a ilu mieszkanie
      wynajmuje , albo jeszcze lepiej mieszka w mieszkaniu komunalnym za grosze.

Bo ja bym tak naprawde pytal tylko tych pierwszych o zdanie.

Pozatym pozostaje endemiczny problem braku kultury mieszkancow miasta. Co
      kolwiek sie gdziekolwiek nie otworzy zawsze pojawia pierwiastek "folkloru". I
      tego nie rozwiaze miasto czy policja. Trzeba latorosle uczyc od malego ,ze pewne
      zachowania nie przystaja.
    • dalacin4 Re: Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerA 18.07.10, 12:34
      poz3 napisał:

> O proszę, to właśnie ta rewitalizacja na modłę zachodnią - miasta dla pijanych
      > dresów i innych żuli. To już lepiej zrobić wszędzie parkingi, przynajmniej
      > będzie spokój...

byłem tam trzy razy po zmroku i nie widziałem ani jednego dresa (nie miałby z
      kim tam rozmawiać, nie ten poziom intelektu i kultury), nie widziałem też
      żadnych pijanych ludzi, a muzyka grała tak cicho, że siedząc w środku ledwo ją
      słyszałem - to było w środku tygodnia, może w weekendy jest inaczej, nie wiem
    • oniznimi Kultura za cenę spokoju? Spór wokół KontenerArt 18.07.10, 12:46
      No tak, cokolwiek, gdziekolwiek w Poznaniu próbuje się organizować -
      przeszkadza. Kontener art - be, Rozbrat - be, za chwilę kino Muza i
      okolice też będą be. To niestety efekt polityki miasta. To wlodarze
      miasta powinni ludziom wytłumaczć, że mieszkanie w centrum miasta ma
      plusy, ale też minusy. Kilka lat mieszkałem na ul. Woźnej i latem
      niezbyt odpowiadała mi wieczorana impreza "Światło i dźwięk", ale
      nigdy nie wpadłem na pomysł, żeby protestować. Mieszkając w centrum
      miasta trzeba pogaodzić się z niedogodnościami w postaci wieczornych
      imprez. Alternatywą jest zakazanie wszelkich imprez, a może i
      spacerów po godz. 22.00 w centrum.
      Korzystając z okazji - brawa za Kontener Art.
      • Gość: zapomniał byłbym IP: *.adsl.inetia.pl 18.07.10, 12:58
        na wildzie biedronka w miejsce kina jest dobrym przykładem rozwoju kultury w
        poznaniu.
      • Gość: mapo Popieram! Niech KontenerArt się rozwija!!! IP: *.icpnet.pl 18.07.10, 14:48
        Popieram! Niech KontenerArt się rozwija!!!
    • kobbey Świetnie, to może zbierzemy 6000 podpisów... 19.07.10, 10:57
      Skoro jakaś grupka mieszkańców może zbierać podpisy przeciwko "hałasom" to
      może zbierzmy podpisy przeciwko "stagnacji i wypalania się atmosfery tego
      miasta".
      Ten przyczółek na Chwaliszewie to ostatnie fajne miejsce, w dodatku z
      pomysłem. Byłem tam parę razy i naprawdę nie było głośno... Na Chwaliszewie na
      pewno mieszka ponad 200 mieszkańców, a te 60 to garstka z poprzedniej epoki,
      kiedy się na kremówki do znajomych chodziło o 16!
      • Gość: Ten z poprzedniej Re: Świetnie, to może zbierzemy 6000 podpisów... IP: *.icpnet.pl 20.07.10, 10:50
        kobbey napisał:

> Skoro jakaś grupka mieszkańców może zbierać podpisy przeciwko "hałasom" to
        > może zbierzmy podpisy przeciwko "stagnacji i wypalania się atmosfery tego
        > miasta".
        > Ten przyczółek na Chwaliszewie to ostatnie fajne miejsce, w dodatku z
        > pomysłem. Byłem tam parę razy i naprawdę nie było głośno... Na Chwaliszewie na
        > pewno mieszka ponad 200 mieszkańców, a te 60 to garstka z poprzedniej epoki,
        > kiedy się na kremówki do znajomych chodziło o 16!

Zgadzam się z tobą, okropni ludzie, nie maja już prawa żyć.Do odstrzału przez
        23letnich studenciaków z panem W. z GW na czele!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka