Dodaj do ulubionych

Coraz mniej pracy dla nauczycieli. A będzie jes...

22.10.10, 09:19
Problemy zaczną się wtedy, gdy do szkół trafi kolejny wyż demograficzny. Wtedy nauczać będą absolwenci szkół średnich, tak jak to miało miejsce kilka- kilkanaście lat temu. Mam nadzieję, że nikt nie wpadnie na pomysł chwilowych (kilkuletnich) oszczędności poprzez zamykanie i likwidację szkół. Prędzej czy później okaże się wtedy, że musimy budować nowe szkoły na co nie ma pieniędzy i ponownie zacznie się nauczanie na zmiany.
Obserwuj wątek
    • Gość: tubylec Ciekawe o jakim wyzu demograficznym mowisz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.10, 11:34
      W tej chwili mamy liczbe nauczycieli na poziomie, gdy w szkolach byl wyz demograficzny dzieciakow urodzonych na przelomie lat 70-80-tych. Wtedy roczniki przekraczly nawet liczbe 700 tys. Obecnie nieco wzrosla liczba urodzen w stosunku do zapasci w pierwszej polowie ostatniej dekady, ale przekroczyla raptem 400 tys, i watpliwe jest czy w najblizszych latach przekroczy 500 tys. (potem zacznie ponownie ubywac).
      Trzeba sobie powiedziec otwarcie, ze tyle nauczycieli, ile jest obecnie juz nigdy nie bedzie potrzeba.
    • szczurek22 Coraz mniej pracy dla nauczycieli. A będzie jes... 22.10.10, 11:43
      A ilu emeryt ów nauczycieli uczy w szkołach walcza o emeryturę wcześniejszą a potem dalej uczą . i tacy kombinatorzy mają nauczać w szkole gdzie ich uczciwość i morale.
      • Gość: belfer morale IP: *.opera-mini.net 22.10.10, 20:05
        szczurek22: Ty myślisz, że ja będę za 1500 zł wegetował? A może mam się dać uśpić, bo już jestem niepotrzebny?
        • Gość: Pau Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.11, 11:39
          Jeszcze trzeba dodać, że nauczyciele pracują w 2-3 szkołach...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka