Dodaj do ulubionych

Latarnik Wyborczy

27.10.10, 21:54
rację ma niestety grobelny. pytania są tendencyjne.
Obserwuj wątek
    • bewu Latarnik Wyborczy 27.10.10, 22:27
      co najmniej tendencyjne
      • wlodzimierz_nowak a byli byście tacy uprzejmi 27.10.10, 22:44
        i poinformowali innych Poznaniaków co budzi Wasze zastrzeżenia? Brakuje mi tutaj nieco przekrojowości, jednak szacuję, że 80% pytań dobrze różnicuje kandydatów i są to różnice o fundamentalnym znaczeniu dla decyzji do podjęcia w ciągu najbliższych 4 lat.

Jakby nie było, mam zgodność najwyższą z Jackiem - aczkolwiek do 100% brakuje ;-) I na oko zgodność z Grobelnym miałbym grubo poniżej 50%, Ganowicz jest na 50%, Bachalski i Dziuba zdecydowanie powyżej Ganowicza. Ten sondaż pokazuje także (Grobelny intuicyjnie) jak bardzo Grobelnemu i Ganowiczowi do siebie blisko.
        • ni_mo_sprawy Re: a byli byście tacy uprzejmi 27.10.10, 22:49
          Kuźwa!
          Wyszła mi 60% zgodność z SLD... :-((

... czas umierać...
          • Gość: Do ni_mo_sprawy Re: a byli byście tacy uprzejmi IP: *.versanet.de 27.10.10, 23:03
            Nie rob jaj ! Masz jeszcze multum czasu,aby ratkami strzelic w futeral ! Pierwsi ida na tapete trutnie i zuliki z Wiejskiej !Ni_mo_sprawy,tak bydzie ! ; - ))))
    • Gość: wytlumacz jak pytanie może być tendencyjne?? IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.10, 22:36
      ?
    • l.george.l Pokazali Gądeckiemu figę z makiem 27.10.10, 22:44
      Zobaczymy, czy będą tacy dziarscy, gdy do Ósemki przyjdzie komornik, albo będzie trzeba poświęcić małpiarnię w ZOO.
    • Gość: kobel Tendencyjne? To mało powiedziane IP: *.xdsl.centertel.pl 27.10.10, 22:45
      W oczywisty sposób promują jednego kandydata. I to dla mnie jeden z powodów dla których na pewno na niego nie zagłosuję. Lubię czyste reguły gry.
      • wlodzimierz_nowak Re: Tendencyjne? To mało powiedziane 27.10.10, 22:48
        Gość portalu: kobel napisał(a):

> W oczywisty sposób promują jednego kandydata. I to dla mnie jeden z powodów dla
        > których na pewno na niego nie zagłosuję. Lubię czyste reguły gry.

A to śmiała teza. A dlatego, że oprócz Jacka również jeszcze jeden kandydat jest u mnie bardzo wysoko :-)
        • Gość: kobel Re: Tendencyjne? To mało powiedziane IP: *.xdsl.centertel.pl 27.10.10, 23:01
          Hehehe, a to dobre :D
          Jak to się mówi uderz w stół... Przecież nie napisałem o którego kandydata mi chodzi. Czyżby to było aż tak oczywiste? To zdaje się najlepszy dowód na to, że miałem 100% racji.
          Taka wtopa panie Włodzimierzu. Kto by się spodziewał, ze to właśnie Pan popełni taki lapsus.
          • wlodzimierz_nowak Re: Tendencyjne? To mało powiedziane 27.10.10, 23:08
            Gość portalu: kobel napisał(a):

> Taka wtopa panie Włodzimierzu. Kto by się spodziewał, ze to właśnie Pan popełni
            > taki lapsus.

Ani śladu lapsusa. Tyle zbieżnych głosów w kilka minut nie budzi wątpliwości.
            • Gość: krecik Re: Tendencyjne? To mało powiedziane IP: *.man.poznan.pl 28.10.10, 16:09
              Eeee tak ściemniać. Nie ładnie. Jak już się dało plamę to chyba nie ma co tak się wykręcać. Wg mnie tylko głupi nie zauważy tendencyjności pytań i dopasowywanie ich do jednego, na marginesie słabiutkiego, kandydata. Ilość zwolenników na forum na szczęście nie przekłada się na wyniki w wyborach. Inaczej Polską rządziłby Korwin Mikke, a Poznaniem Jacek Jaśkowiak. Uff jak dobrze że to się nigdy nie stanie :)

• wlodzimierz_nowak Re: Tendencyjne? To mało powiedziane 29.10.10, 00:18
                Tak to sobie oczywiście w kółko można pisać. A doczekam się tych wskazań na tendencyjność? Inaczej nasuwa się, że to zasłona dla złego wrażenia wywołanego niechęcia obecnego prezydenta do prezentacji swych poglądów (co skutecznie czynił do wiosny 2009, a gdy przestał osobiście mu za to podziękowałem, że wreszcie Poznaniacy mogą się dowiedzieć co tak naprawdę myśli).
          • Gość: P-N Re: Tendencyjne? To mało powiedziane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.10, 23:21
            Abstrachujac od prywatnej rozmowy obu forumowiczow uwazam, ze pytania sa skonstruowane tendencyjnie ale nie w sposob promujacy jednego z kandydatow, tylko wrecz sugerujacy odpowiedz pozytywna na wiekszosc z owych pytan. Wydaje mi sie, ze wszyscy kandydaci starali sie tutaj jak najlepiej wypasc 'pod publiczke' (twierdze tak na podstawie ich odpowiedzi). Jedyne co mi sie teraz przypomina to to, ze jedyny Jaskowiak czesc z tych postulatow wypowiada glosno na roznych debatach(poza gazownia Ganowicza), wiec moze to on tutaj najszczerzej odpowiedzial? Tak czy inaczej, odpowiedzi wszystkich kandydatow sa podobne, a wyglada na to, ze najbardziej podobnie do tego co odpowiedzial mysli JJ z My-Poznaniacy...
    • inny2008 Latarnik Wyborczy 27.10.10, 22:50
      No redaktorzy! Wstyd jak diabli! Jeśli kogoś się chce ukarać, to się go kaRZe, a nie każe!
      Za karę przepisać to 100 razy.
    • piter_wlkp No i wyszło na to że 27.10.10, 23:10
      mniej więcej po równo popieram każdego z kandydatów. Jak tak dalej będzie to zbojkotuję te wybory
    • poznan.iak Ściemniacz wyborczy 28.10.10, 00:14
      Niezależnie od opinii innych na forum uważam, że tak bezsensowne stawianie pytań przez teoretycznie poważną gazetę jest żenujące.

8. Konflikty związane z kontrowersyjnymi inwestycjami (np. spalarnią śmieci) i planami zagospodarowania (np. dla Sołacza, czy Parku Rataje) powinny być rozstrzygane w miejskich referendach, których wynik byłby wiążący dla władz Poznania.

Nie ma takiej procedury w prawie polskim jak referendum w sprawie zagospodarowania przestrzeni. Trzeba działać zgodnie z prawem a plany zagospodarowania powinny być prowadzone w oparciu o rzeczywiste konsultacje społeczne. Jak ten problem jest zagmatwany (Park Rataje) odsyłam do artykułu:

www.my-poznaniacy.org/index.php/problemy-miejscowe/park-rataje-mainmenu-103/186
      W latarniku powinno pole do zaznaczenia „pytanie nie ma sensu”. Ciekawe, co by wtedy wyszło.

Mi wyszedł Jaśkowiak i fajnie, bo będę na niego głosował. Ale wolałby, żeby to wyszło z rzetelnych, merytorycznych przekazów a nie z durnej wyliczanki.

Choć organicznie nie toleruję RG tu akurat lekki szacun dla niego, że odmówił odpowiedzi na te pytania.
    • xaliemorph Re: Latarnik Wyborczy 28.10.10, 00:52
      Co ciekawe zgodność moich preferencji wyborczych jest w zasadzie identyczna z każdym kandydatem. 60% zgodności, jedynie z Jaśkowiakiem symboliczne 65%.

I teraz najważniejsze pytanie. Rozumiem że to wynika z tendencyjnych pytań ale po co głosować na różnych kandydatów skoro różnią się od siebie tylko dup... bo przecież poglądy mają bardzo zbieżne? (w uproszczeniu).
      • wlodzimierz_nowak Re: Latarnik Wyborczy 28.10.10, 02:23
        Do rozstrzygania tego typu kwestii w takich testach służą "ściągawki". Czyli po zakończeniu widzisz, w których odpowiedziach masz zgodność z tym, a w których z innym. A potem rozważasz, które z pytań są dla Ciebie ważniejsze, a które mniej. I to pozwala Ci się samookreślić. Przykładowo w czerwcowych wyborach miałem podobny wynik (także między 50 a 60% zbieżności) Napieralskiego i Pawlaka. Jednak wartościując potem ich odpowiedzi nie miałbym wątpliwości, na którego zagłosować, gdyby stanęli razem w drugiej turze.
        • Gość: Do Wlodka Re: Latarnik Wyborczy IP: *.versanet.de 28.10.10, 08:51
          A Ty spac nie mozesz piorunie,ze nockami sie paletasz po necie ? Stara Cie wyciulala z beta czy co ? Zrob sobie dopalacza ze szmatki,cukru i wywaru z makowiny to Cie nawet pioruny nie obudza bobasie ! ;-)))
        • xaliemorph Re: Latarnik Wyborczy 28.10.10, 16:38
          Ależ ja rozumiem że odpowiedzi szczegółowe się różnią. I specjalnie z premedytacją uprościłem swą wypowiedź uciekając się do uogólnienia. DLACZEGO?!?

Bo w dzisiejszej polityce różnice pomiędzy partiami politycznymi się coraz to bardziej zmniejszają a wszelkie buńczuczne spory są tylko papierowymi fasadami byśmy wiedzieli że są różne partie ale tak naprawdę pod płaszczykiem kłótni medialnych robią tylko jedno i to samo. Irytują mnie te kłótnie, kłamstwo i obłuda medialna partii politycznych gdyż dziś to jest obstrukcja na wyborcę. Pamiętacie chociażby nie tak dawne czasy reform Buzka i różnice światopoglądowe także na gospodarkę pomiędzy SLD a AWS ? A dziś jakie są różnice w porównaniu do tamtych? Żadne. To tylko teatrzyk dla głupich. Stąd moja taka a nie inna wypowiedź. Kandydaci pierd... od rzeczy przed wyborami a po wyborach obojętnie jaki kandydat robią co innego niż obiecywali czyli wszyscy robią mniej więcej to samo. Różnic brak.
          • wlodzimierz_nowak Re: Latarnik Wyborczy 29.10.10, 00:15
            Odnośnie obecnej polityki POPiSu mam dokładnie takie samo zdanie, co często wyrażam. Także brakuje mi sporów koncepcyjnych z czasów Buzka, czy choćby Belki. Natomiast jeśli Jacek po wyborach zaparłby się działań, które deklarujemy to publicznie naplułbym sobie na buty. Wyobrażasz sobie to po człowieku, który kilka razy publicznie (artykuły w wyborczej) pewne rzeczy deklarował zanim jeszcze nawet przystąpił do stowarzyszenia, a potem zanim stowarzyszenie postanowiło o udziale jego członków w wyborach?
    • deiner Jacek Jaśkowiak, wszystko się zgadza. 28.10.10, 09:34
      Wychodzi na to, ze Jaskowiak jest najbardziej pozytywnie myslacym, europejskim kandydatem. I w pelni sie z tym zgadzam. Do tego zawodowo zajmuje sie pozyskiwaniem inwestycji zagranicznych dla wielkopolski. Wybor jest oczywisty dla kazdego, kto choc raz w zyciu byl na zachodzie Europy: jak to jest na zachodzie
      • Gość: huf Gdzie zieleń? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 19:25
        "jak to jest na zachodzie"
        Gdzie jest zieleń, drzewa? :(
        Jak My Poznaniacy obejmą władzę to każą wyciąć drzewa? Ja nie chcę!
        --------------
        Według niektórych: złodziej domen i szantażysta.
    • imanust Latarnik Wyborczy 28.10.10, 10:18
      no widze,ze moje pytania dotyczace bradziej gay friendly podejscia wladz oraz uwagi potem zapisane pod artykulem o ostatniej debacie kulturalnej nie zostaly bez echa. :P
      dziekuje i szkoda,ze siedzili wszyscy cicho na debacie
      • kuka9 Re: Latarnik Wyborczy 28.10.10, 18:10
        pytania są jakieś takie trochę dziwacznie skonstruowane.
        ale wyszło mi na jaśkowiaka 65%, na bachalskiego i dziube po 60% a na ganowicza 50% :D
        no to już wiem, że nie mam na kogo głosować :D
        Oddałabym głos - nawet na sld :D gdyby było 90%.
    • dawidjanicki Latarnik Wyborczy 30.10.10, 01:15
      "Poznań powinien kontynuować kampanię promocyjną opartą na haśle Poznań. Miasto know-how"
      Oczywiście że NIE!
      Co nam daje ta promocja? Nikt z poza Poznania nie wie w czym rzecz z tytułem promocji. Promujemy miasto z dziurawymi drogami i chodnikami, nie wspomnę o zaśmieconych ulicach.

Promocja kosztuje nas 1 122 100,00 zł - stan na maj bieżącego roku.
      Pamiętajcie że nasze miasto jest mocno zadłużone, sama obsługa długu kosztuje nas aż 80 mln zł!
      Wszystkie informacje znajdziecie w budżecie miasta, który jest ogólnodostępny w internecie!

Jako kandydat na radnego z listy KWW Porozumienie MY.Poznaniacy na okręg 1 będę blokował dalsze zadłużanie naszego miasta! To z Ciebie mieszkańcu będą ściągać coraz większe podatki! Czas twardo powiedzieć - NIE!
    • emissarius Latarnik Wyborczy 04.11.10, 09:42
      Tylko siedem pytań ma jakiś sens. Wszystko to razem przypomina koncert życzeń - czyli: co tam komu bardziej pasuje z wyborczych obietnic. Potem nastąpi wymuszona realizacja na zasadzie: obiecane - zrealizowane.

A mnie wcale nie o to chodzi.
    • lawandorder Latarnik Wyborczy 15.11.10, 13:45
      I ani jednego pytania nt BEZPIECZEŃSTWA w mieście i okolicach??? Opowiadam się za wprowadzaniem ładu i wzmożoną czujnością, zwłaszcza w godzinach nocnych, zamiast lansowania anarchistów i galerii sklepowych. Mam nadzieję,że nie muszę ilustrować ostatnimi przykładami....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka