Dodaj do ulubionych

Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandatu!

22.11.10, 13:21
Ordynacja wyborcza zawiera jakiś poważny błąd, skoro reprezentacja z 9% poparciem nie chodzi do rady miasta.
Dla dobra samorządu jako idei przyszłe wybory (przynajmniej na szczeblu rad) powinny wykluczać kandydowanie osób mających jakąś przynależność partyjną. Samorząd (czyli MY) staje się petentem i partii politycznych, i Państwa. Nie taka chyba była idea samorządu III RP.
Obserwuj wątek
    • Gość: zenek Re: Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandat IP: 95.108.69.* 22.11.10, 13:34
      > Ordynacja wyborcza zawiera jakiś poważny błąd, skoro reprezentacja z 9% poparci
      > em nie chodzi do rady miasta.

Czyli jak, chcesz żebyśmy głosowali na partie (a kilka zdań poniżej tego nie chcesz) czy nie rozumiesz na czym polega obecna ordynacja i czemu mając sumarycznie 9% nie zdobyli ani jednego mandatu?

> Dla dobra samorządu jako idei przyszłe wybory (przynajmniej na szczeblu rad) po
      > winny wykluczać kandydowanie osób mających jakąś przynależność partyjną.

Jasne, najlepiej żeby były to przypadkowe, w żaden sposób niezorganizowane i niesprawdzone w działaniu w jakichkolwiek strukturach osoby.

To co piszesz to jak chłostanie morza przez Persów na rozkaz Kserksesa...
      a może bardziej granaty w odświętnym garniturze Pawlaka - prawo prawem, ale sprawiedliwość powinna być po nasze stronie.

Ciekawe czy byś tak samo pisał, jakby to np. komitet Pięknego Rycha miał takie wyniki i nie dostał się w wyniku tego do rady miasta...
    • Gość: Artus Za duzo okregow IP: 95.108.51.* 22.11.10, 13:35
      Blad jest jeden i nawet nie odtyczy bezposrednio dotyczy metody liczenia; problem dotyczy LICZBY OKREGOW przy takiej proporcjonalnej ordynacji. Jesli manadatow jest tylko 5 w okregu, to przy podobnym do obecnego rozkladzie glosow komitety z ok. 10,00 popraciem moga dostac 0 mandatow. Okregow powinno byc mniej, zamiast 7 maksymalnie 5, tak by co najmniej 7-8 mandatow przypadalo na okreg. Wowczas My-Poznaniacy mogloby juz liczyc na 1-2 mandaty.
      • Gość: putin Re: Za duzo okregow IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.10, 13:44
        Słuszne spostrzeżenie
        • Gość: demokrata Re: Za duzo okregow IP: *.wnpid.amu.edu.pl 22.11.10, 13:59
          Ja wolałbym to co PO nam obiecywała juz w 2005 roku. Czyli jednomandatowe okręgi.
          Zapewniłoby to bardziej namacalny kontakt z wybranym radnym i głosowałoby się na ludzi aktywnych w danej społeczności lokalnej, a nie na Ryszarda Grobelnego II (PO).

W samorządowych jednomandatówki wydają sie rozsądnym pomysłem. My-Poznaniacy jako stowarzyszenie społeczników i aktywnych działaczy, też miało by większe szanse, bo ludzie mogliby pokazać co robili zamiast kogo znają i pod jakim szyldem startują.
          • Gość: REDRUK Re: Za duzo okregow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.10, 18:42
            Jednomandatowe okręgi, to 37 radnych "osiedlowych", każdy walczący o "swojego
            bejma". Byli już tacy. Pamiętacie z dawnych lat radnego Kukorowskiego, Soczkę, albo Gubernata? Nic , poza ich grajdołem nie obchodziło. Jak wejdzie gość ze Szczepankowa, to będzie ciągnął na Szczepankowo, a oleje Krzesiny, jak na odwrót, to spadnie Szczepankowo (z ilości mieszkańców wynika, że Szczepankowo - Krzesiny mogłyby być jednym z takich jednomandatowych okręgów).
            To co wyżej, to jeszcze pół biedy. Nie będzie żadnego radnego "miejskiego", zainteresowanego np budową kolektorów, czy teatru, chyba, że przypadkiem jakiś gość ze Szczepankowa będzie miał kanalizacyjne, czy kulturalne hobby. Ale by przepchać większą inwestycje, do każdej sprawy będzie musiał montować koalicje, na zasadzie handlu wymiennego , a i tak skończy się na wyasfaltowaniu kilkunastu osiedlowych uliczek, zamiast nowego mostu nad Wartą. Ja bym zlikwidował w ogóle okręgi - wybieramy radnych miejskich, a nie delegatów do Rady z Piątkowa, czy Grunwaldu. I jeszcze jedno. Jak jest silny lider, to drugi z jego listy, choćby był też b.dobry, zbierze mało głosów. Sposób na to tylko jeden- prawo do postawienia 37 krzyżyków na jednej wielkiej liście miejskiej.
            • Gość: Tomek Re: Za duzo okregow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.10, 18:49
              Akurat Soczka ma kanalizacyjne hobby. Właśnie pracy, kierowanego przez niego, komitetu kanalizacyjnego znaczna część Szczepankowa zawdzięcza kanalizę (a reszta by zawdzięczała obecnie, gdyby nie to że "rura" się skończyła)
            • blic Re: Za duzo okregow 25.11.10, 21:34
              Gość portalu: REDRUK napisał(a):

> Jednomandatowe okręgi, to 37 radnych "osiedlowych", każdy walczący o "swojego
              > bejma".

Ciekawe zatem jakim cudem działa brytyjska Izba Gmin...
    • tsuranni jednym z wniosków jest 22.11.10, 13:50
      że poznaniacy jednak nie są fanatykami rowerowymi i w obliczu mocno kulejącej komunikacji miejskiej chcą mieć prawo do używania samochodów w swoim mieście.
      Poważnie zastanawiałem się nad głosowaniem na Poznaniaków, jednak ich nagonka na użytkowników samochodów skutecznie mnie z tego wyleczyła. Myślę, że takich jak ja jest więcej.
      • Gość: mateo Re: jednym z wniosków jest IP: *.ip.netia.com.pl 22.11.10, 14:08
        Nagonka na użytkowników samochodów?? Raczej odebrałem to jako chęć wprowadzenia u nas znanej choćby z Niemiec zasady zrównoważonego transportu (czyli sprawna komunikacja miejska, a nie tylko zapychanie miasta autami).

A to, że większość poznaniaków to zwolennicy motoryzacji, mający w poważaniu pieszych i ich prawo do korzystania np. z chodnika, to fakt znany od dawna :) Jednym słowem - biedota bez aut won z miasta, my tu rządzim.
      • Gość: fgh Re: jednym z wniosków jest IP: *.icpnet.pl 22.11.10, 14:12
        Sam jestem użytkownikiem samochodu i nie odczułem żadnej nagonki na mnie. No chyba, że Ty jako nagonkę na użytkowników samochodów traktujesz głośne mówienie o problemie, jakim jest parkowanie samochodów na trawnikach, na chodnikach - tak że z wózkiem nie sposób przejść, niekontrolowane wjeżdżanie autami na uliczki wokół Starego Rynku, to, że na deptaku (Półwiejska) non-stop parkuje ok. 20 samochodów, a Straż Miejska nie widzi problemu itp. Mieszkanie w mieście nie sprowadza się tylko do jeżdżenia po nim samochodem.
      • Gość: kkk gdzie masz nagonkę na samochody? IP: *.zurawinet.maverick.com.pl 22.11.10, 14:14
        to raczej trzeźwe spostrzeżenia, że dla samochodów już niewiele więcej da się zrobić w centrum (poszerzanie ulic nic nie da - nie ma nawet na to miejsca, chyba, że zacznie się burzyć kamienice)
        poza tym, np. Jaśkowiak postulował szybkie udrożnienie Naramowickiej (przebudowa skrzyżowań i pasów do skrętu), zamiast czekania w KORKACH kolejnych 4-5 lat na mityczną "nowonaramowicką"
      • Gość: kontemplator07 Re: jednym z wniosków jest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.10, 20:45
        Ciekawe zatem, dlaczego tak chętnie prawie wszyscy kandydaci na prezydenta nagle zaczęli przejawiać zainteresowanie uspokojeniem ruchu, drogami rowerowymi, ładem w centrum miasta i rozwojem komunikacji tramwajowej? Jeżeli to ma być nagonka na zmotoryzowanych, to ja jestem jak najbardziej za taka nagonką.
    • ewengarda Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandatu! 22.11.10, 14:45
      zgadzam się, że w samorządzie powinny byc wybory większościowe, w okręgach jednomandatowych. Stosowanie tui tej samej ordynacji, co przy upartyjnionych wyborach parlamentarnych, daje właśnie takie efekty. Jestem osobisie bardzo rozczarowana, bo głosowałam - podobnie jak duża częśc moich znajomych - na komitet My-Poznaniacy.
      • Gość: kkk można działać też poza radą. IP: *.zurawinet.maverick.com.pl 22.11.10, 14:51
        Na My-Poznaniacy głosowano głównie tam, gdzie dani kandydaci po prostu są znani w społeczności lokalnej - np. jedna z kandydatek My-Poznaniacy zdobyła w kilku sąsiadujących ze sobą obwodowych komisjach powyżej 30% głosów (!) - czyli 1/3 dzielnicy głosowała tylko na tą osobę.

• Gość: zenek Cieszę się że My Poznaniacy odpadło IP: 95.108.69.* 22.11.10, 15:24
      z wyborów prezydenckich, bo to byłaby straszna porażka.

Ale że nie dostali się do rady miasta i nie zdobyli żadnych mandatów - wielki żal.
      Mam nadzieję że za 4 lata, okrzepną trochę organizacyjnie i zdobędą chociaż kilka.

Ze swej strony, jako uczestnika tego forum i jednocześnie wyborcy, mogę tylko poradzić:
      - mniej wodolejstwa - ludzie nie lubią czytać i słuchać gadających głów - krótko, treściwie i na temat;
      - mniej mentorstwa - nie zjedliście wszystkich rozumów i nie macie monopolu na prawdę - to samo da się zrobić na kilka sposobów a każdy ma zady i walety;
      - więcej zrozumienia dla innych postaw i poglądów - chociażby samochodziarzy (sam jestem rowerzystą i pieszym);
      - więcej szacunku dla wyborców - jak chcą centrów handlowych, podwawelskiej z grilla i disco polo - musicie to uszanować, co najwyżej próbując zmienić te (plebejskie) gusta;
      - mniej megalomanii kandydatów - Poznań budowały i budują różne osoby, przypisywanie sobie jakichś gargantuicznych zasług jest wyrazem pychy, szczególnie że są one słabo uzasadnione;
      - i na koniec - nie starajcie się być panną młodą na każdym weselu i nieboszczykiem na każdym pogrzebie. Zabieranie głosu w każdej kwestii, przy każdej okazji, w połączeniu z powyższymi wadami - nie przysparza Wam zwolenników.

Aha, i lepiej dobierajcie sobie partnerów.
      Poznaniacy (tak jak Polacy) są konserwatywni, anarchiści i Marsz Równości może na nich działać jak płachta na byka.

A w ogóle to... powodzenia za 4 lata.
      • kordelk.a Re: Cieszę się że My Poznaniacy odpadło 22.11.10, 17:33
        Bardzo trafne spostrzeżenia. Ludzie przemądrzali i natarczywi w głoszeniu swoich poglądów choćby mieli sporo racji nie znajdą dla niej posłuchu. Natrętna retoryka reprezentującego Stowarzyszenie pana Włodzimierza Nowaka, jego ton moralizatorski i zaśmiecanie forum dziesiątkami podobnych, najczęściej mocno egzaltowanych postów skutecznie zniechęciły mnie do głosowania na ten komitet. Podobnie myślała spora grupa moich znajomych i tym sposobem MP stracili kilkadziesiąt głosów. Życzę więcej skromności i lepszego doboru ludzi do PR-u, a w następnych wyborach powinno być dużo lepiej.
        • Gość: cehaem Re: Cieszę się że My Poznaniacy odpadło IP: *.173.31.97.tesatnet.pl 22.11.10, 18:13
          MP glosza "prawdzy", na ktore juz 20 lat temu wpadl wlodarze innych miast w cywilizowanej czesci swiata. Tylko Polacy, ktorzy jezdzenie smierdzacym rzechem z Rataj do centrum do pracy uwazaja za swoje prawo obywatelskie, uwazaja inaczej. Miedzy innymi dlatego, ze byli wystarczajaco naiwni, aby dac sie przekonac, ze MP jest monotematyczna. Coz, zyczyc przyjemnosci z prezydentem, ktory wrobil miasto w stadion, trzecia rame i oddal teren pod centrum handlowe koledze...
          • Gość: zenek Re: Cieszę się że My Poznaniacy odpadło IP: 95.108.69.* 22.11.10, 18:31
            > Tylko Polacy, ktorzy jezdzenie smierdzacym rzechem z
            > Rataj do centrum do pracy uwazaja za swoje prawo obywatelskie, uwazaja inaczej.

Widzisz, czytać czytasz, ale nic nie rozumiesz...

Nawet jeśli jest tak jak piszesz:
            1. Zmieniaj gusta a nie je krytykuj.
            2. Nie obrażaj innych tylko dlatego że myślą inaczej niż Ty.
            3. Nie miej przeświadczenia że tylko Ty masz monopol na prawdę i rację.

My Poznaniacy posługiwali się dokładnie takim językiem i taką retoryką.
            Z wiadomym skutkiem...
            • negrar Re: Cieszę się że My Poznaniacy odpadło 25.11.10, 23:48
              No ja czytam, że mają piętnaście tysięcy poparcia. Czyli skutek fantastyczny.
        • Gość: ghfk Kawiarniany autorytet Włodzimierz Nowak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.10, 18:36
          Kawiarniany autorytet Włodzimierz Nowak poniósł klęskę w wyborach i zdobył tylko 559 głosów, tzn. 2,25%.
          Nic dziwnego, że w popłochu uciekł z forum

wybory2010.pkw.gov.pl/owk/pl/306401/2c9682212bd3144c012bd537db0d7452.html
          • Gość: @ ghfk Re: Kawiarniany autorytet Włodzimierz Nowak IP: *.xdsl.centertel.pl 25.11.10, 01:44
            Sprawdziłem - miał drugie miejsce na liście i z głosami też u siebie zajął drugie miejsce.
            Komitet Grobelnego zdobył mandat, a osoba, która była druga, miała mniej głosów niż Nowak.
        • Gość: kontemplator07 Re: Cieszę się że My Poznaniacy odpadło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.10, 20:51
          Ale W. Nowak przecież nie startował? Swoja drogą sam piszesz "że miał sporo racji" a dodam, że i sporo wiedzy. A i to forum bez niego było by bardziej wyblakłe.
          • Gość: djh Re: Cieszę się że My Poznaniacy odpadło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.10, 21:25
            Gość portalu: kontemplator07 napisał(a):

> Ale W. Nowak przecież nie startował? Swoja drogą sam piszesz "że miał sporo rac
            > ji" a dodam, że i sporo wiedzy. A i to forum bez niego było by bardziej wyblak
            > łe.

W. Nowak kandydował w okręgu 6.
            kontemplator07 - darmowa rada dla Ciebie - Warto pomyśleć zanim coś się napisze
            • alfalfa Re: Cieszę się że My Poznaniacy odpadło 23.11.10, 14:54
              Przecież tu nawet myśleć nie trzeba było tylko kulturalnie przeczytać posty komentujące, zawsze mogę powtórzyć to co ktoś napisał i wyjdzie niefajnie... Forum to przede wszystkim czytanie a nie pisanie.
              A.
      • Gość: Tomek Re: Cieszę się że My Poznaniacy odpadło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.10, 18:33
        Znakomicie to ująłeś. Postawę stowarzyszenia najlepiej oddaje to co na forum wyprawia jego nieformalny(?) rzecznik, czyli Włodek_Nowak - który zawsze wie lepiej.
        Gdy powstawało to stowarzyszenie to miałem wielką nadzieje, że powstanie alternatywa dla rządzącego Poznaniem od lat układu PO-Grobelny. Alternatywa inna niż PIS.

Marzyła mi się organizacja konserwatywno-liberalna (czyli taka jak prawe skrzydło PO), ale silna w Poznaniu (bo PO jest słabe kadrowo - mimo olbrzymiego poparcia) i znająca to miasto.
        A w miejsce tego powstaje jakaś lewicowa popierdułka (przepraszam, ale inaczej tego się nie da nazwać), wchodząca w układy z anarchistami z Rozbratu, popierająca marsze (Nie)Równości itd.
        Dodatkowo ta organizacja nie przedstawia ani odrobiny alternatywnych rozwiązań dla problemów Poznania, owszem nazwała te problemy, ale to potrafi każdy. Sęk w tym, że organizacja z ambicjami politycznymi powinna przedstawiać sposoby rozwiązania problemów, realizowalne do tego.

Na sam koniec dodam, że śmieszą mnie głosy z obozu My-Poznaniacy (MY?), którzy PO FAKCIE podważają ordynację wyborczą. Jawią się tu dwa warianty:
        - albo ugrupowanie było nieprzygotowane do wyborów - nie zgłosiło swoich zastrzeżeń wcześniej, bądź w ogóle nie znało ordynacji
        - albo tak przekonane o swojej nieomylności i pewnym zwycięstwie, że zgłaszanie uwag uznało za zbędne.
        Oba przypadku uważam za dyskwalifikujące dla kogoś kto chce poważnie zajmować się polityką, choćby na szczeblu lokalny. Zresztą jak ktoś, kto nie potrafi zadbać o takie szczegóły chce dbać o duże miasto jakim jest Poznań.
        • ewengarda Re: Cieszę się że My Poznaniacy odpadło 22.11.10, 19:31
          w stu procentach zgadzam się z Tobą w kwestii marzeń dotyczących sensownej alternatywy dla obecnych włodarzy miasta, natomiast poczułam się wywołana do tablicy tym fragmentem:

> Na sam koniec dodam, że śmieszą mnie głosy z obozu My-Poznaniacy (MY?), którzy
          > PO FAKCIE podważają ordynację wyborczą.

Wcześniej skrytykowałam stosowanie ordynacji większościowej w wyborach samorządowych, natomiast jest to moja prywatna opinia (dodam, że od czasu jak się w 1997 roku zainteresowałam tematem) - ze stowarzyszeniem My Poznaniacy nie mam nic wspólnego, głosowałam na człowieka, który w mojej okolicy od dawna działał w kwestii, która mnie dotyczy - i tyle. Uważam nadal, że właśnie taka jest rola samorządowców - działanie na rzecz interesów lokalnych - a nie partyjnych. Tyle słowem wyjaśnienia:)
          • Gość: Tomek Re: Cieszę się że My Poznaniacy odpadło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.10, 19:40
            Moja wcześniejsza wypowiedź nie odnosiła się akurat do Twojej wypowiedzi. Twoja wypowiedź jest rozsądnie sformułowana i nie podważa wyniku wyborów tylko wyraża smutek z ich powodu.
            To tytułem wyjaśnienia.

Ja też jestem zresztą rozczarowany, bo okazuje się, że nie wykorzystaliśmy okazji na odsunięcie Grobelnego od władzy. Niestety również dzięki stowarzyszeniu MP (które z jednej strony było na tyle nieudolne, że nie potrafiło sięgnąć po więcej, a z drugiej odebrało parę procent innym kandydatom).
            • Gość: inny poznaniak nie ma się z czego cieszyć IP: *.icpnet.pl 23.11.10, 22:46
              Zwróć proszę uwagę, że póki co nie ma żadnego stanowiska Stowarzyszenia M-P w kwestii ordynacji wyborczej. Jest naturalna po wyborach dyskusja, są pojedyncze głosy różnych ludzi (zapewne nie tylko z M-P), którzy wyrażają rozmaite opinie. Nie ma pewności, że np. okręgi jednomandatowe byłyby lepsze (obiektywnie lub dla lokalnych stowarzyszeń).
              Zgoda, że nie wykorzystaliśmy okazji, ale diagnoza, że stało się tak "dzięki stowarzyszeniu" jest postawieniem sytuacji na głowie. To partie na użytek kampanii wyborczej przejmowały postulaty i retorykę M-P, a wcześniej nieudolnie krytykowały Grobelnego lub po cichu kooperowały z nim. Dopiero M-P mieli (i nadal mają) szansę to stopniowo zmienić. Po 3% więcej na polityków z różnych opcji nic by w układach rady miasta nie zmieniło, paru radnych ze stowarzyszenia mogło zmienić wiele.
              • Gość: LMergler My-P Re: nie ma się z czego cieszyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.10, 03:37
                Mogliśmy przed wyborami ogłosić, co myślimy o ordynacji, ale nie mogliśmy startować w wyborach według innej ordynacji, bo jest tylko ta. Zarzut więc, że startowaliśmy mimo iż ordynacja jest wadliwa jest nietrafiony. Doda,, ze gdybyśmy mieli 12-13%, niewiele mniej niż SLD, to przy podobnie pechowym rozkładzie głosów w okręgach też moglibyśmy nie mieć żadnego mandatu. Przy obecnym wyniku, ale innym, bardziej korzystnym rozkładzie głosów w okręgach mogliśmy mieć co najmniej dwa mandaty. Z kolei PO dostała od nas cztery razy więcej głosów, ma 17 mandatów. czysto proporcjonalnie byłoby dla nas ze cztery, nie? Jeśli więc jakaś proporcjonalna reprezentatywność ciał przedstawicielskich jest wartością pożądaną, to z tą ordynacją jest coś nie tak – można mieć znacznie mniej głosów i więcej mandatów (np. Kretkowska w poprzednich wyborach 6,7% i 1 mandat).
                • negrar Re: nie ma się z czego cieszyć 25.11.10, 23:53
                  Panie Lechu, ale przecież osiągnęliście wielki sukces. Ludzie o was rozmawiają. Żałują, że się nie zdecydowali głosować, bo bylibyście dalej. My teraz czekamy co dalej zrobicie. A róbcie swoje. Komentujcie to co się będzie działo i dawajcie swoje propozycje. Bez załamki!
    • kajciech Grunwald: (MP)Białas 1400 głosów, (PO)Fabiś 1100 22.11.10, 16:00
      Grunwald: (MP)Białas 1400 głosów, (PO)Fabiś 1100
      Białas mandatu nie ma, a Fabiś do Rady Miasta wchodzi.
    • Gość: g2g Re: Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.10, 16:05
      Andrzej Białas ma wynik lepszy od jedenastu!!! nowych radnych. Skandal
      Jaka demokracja takie wybory
      • Gość: zenek Czy możesz mi wskazać post IP: 95.108.69.* 22.11.10, 16:09
        w którym ordynacja i zasady naliczania głosów nie podobały Ci się PRZED wyborami?
        Bo zasady te dotyczą WSZYSTKICH, nie tylko pana Białasa.
    • czlowiekzsolacza Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandatu! 22.11.10, 16:09
      W sumia "zenek" całkiem dobrze ujął cały problem. Nie zgadzam sie tylko, że Jacek Jaśkowiak to byłaby porażka. Absolutnie nie. Wręcz odwrotnie. Ale każdy może mieć swoje zdanie.
      Wybory udowodniły jednak, jak ważne są w Polsce partie. W wyborach do rad miejskich miejsca wzięli ludzie przeważnie znani tylko z przynależności partyjnej. W dużych miastach nie sposób poznać wszystkich, wierzy sie więc w poleconych przez partie ludzi i na nich głosuje.
      Stowarzyszenia typu My-Poznaniacy muszą byc bardziej widoczne przez cały okres kadencji. Przez to bardziej identyfikowalni i kojarzeni z tym czy z tamtym. I tak zawsze takim będzie ciężko bo nie będzie żadnego wspomagania z warszawskiej centrali.
      A wracając do samego pana Jacka. Uważam, że niezależnie od tego, że nie wszedł do drugiej tury to odniósł sukces. Zdobyc około 7 % głosów (różnie podają w mediach) będąc kompletnie jeszcze kilka miesięcy temu nie znanym w mieście w szerszym kręgu to moim zdaniem wielki sukces. Pokonał kandydata SLD, które w Poznaniu zawsze miało sporo sympatyków. To świadczy, że jeśli będzie chcieć to może wejść w świat polityki. Startował z najtrudniejszego poziomu i proporcjonalnie przekonał do siebie naprawdęwielu. Gratulacje Panie Jacku !
      • Gość: haha Re: Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandat IP: *.xdsl.centertel.pl 22.11.10, 16:33
        Cóż głosowałem na Was.
        Nie udało się.
        Parafrazując w Poznaniu lubią te rzeczy, które znają.
        I za to Poznań jest postrzegany jako nudny i nieciekawy.
        Jako człowiek spoza, sądzę, że tutaj niewiele można i może się zmienić.
        I pozostanie on juz zwykłym powiatowym miastem, a u przyjezdnych, którzy dłużej tutaj mieszkają wzbudzać będzie zdumienie i lekki uśmieszek mit o wyjątkowości jego mieszkańców.
        • Gość: zenek Re: Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandat IP: 95.108.69.* 22.11.10, 18:33
          > Parafrazując w Poznaniu lubią te rzeczy, które znają.

W polityce to jest akurat bardzo sensowna postawa.
          Trudno głosować na kandydata na prezydenta, który jeszcze 3 miesiące temu znany był tylko swojej rodzinie i znajomym...
          • Gość: Tomek Re: Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.10, 18:36
            Który na dodatek w kampanii przedstawił się (ustami swoich zwolenników i rzeczników) z jednej strony niemal jako mesjasz po wodzie chodzący (VW) a z drugiej jako osoba zupełnie nie rozumiejąca poglądów społecznych Poznaniaków (marsz równości, rozbrat)
            • poz3 Re: Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandat 22.11.10, 18:50
              Gość portalu: Tomek napisał(a):

> [...]osoba zupełnie nie rozumiejąca poglądów społecznych Poznaniaków (marsz równ
              > ości, rozbrat)
              Chcesz przez to powiedzieć, że Poznaniacy to homofobiczne głąby które bardziej dbają o cudzą własność (teren Rozbratu) niż o własną (teren Browaru)?
              • Gość: Tomek Re: Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.10, 19:10
                > Chcesz przez to powiedzieć, że Poznaniacy to homofobiczne głąby które bardziej
                > dbają o cudzą własność (teren Rozbratu) niż o własną (teren Browaru)?

Ot i powód dlaczego organizacje typu MP nie mają najmniejszych szans. Szacunek do innych ich własnych wyborców jest tak żenujący, jak w załączonym obrazku
                • poz3 Re: Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandat 22.11.10, 20:01
                  Może jakieś cytaty od My-P? Czy po prostu wyobraźnia ponosi? :)
                  • Gość: Tomek Re: Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.10, 20:10
                    Wystarczy cytat z Ciebie nazywającego mnie i innych poznaniaków - głąbami.
                    • poz3 Re: Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandat 22.11.10, 20:21
                      Ale ja nie jestem z My-P, ja chcę burzyć kamienice :)

Przynajmniej mogę po imieniu i dosadnie nazywać pewne zachowania. Tak czy siak na szczęście raczej się mylisz i z większością Poznaniaków wcale tak źle nie jest jak sugerujesz.
                      • alfalfa Re: Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandat 23.11.10, 15:16
                        poz3 napisał:

Po pierwsze - wystarczy pokombinować, które ulice powinny być jednokierunkowe i będziesz miał dwupasmowe bez burzenia kamienic. Spytaj Włodka, tak zrobili "na zachodzie" czyli na pewno dobrze;)
                        Druga sprawa to czy wyniki wyborów nie wskazuje, że jednak kalkulacje pod tytułem "raczej się mylisz i z większością Poznaniaków wcale tak źle nie jest jak sugerujesz" są obok rzeczywistości? Poparli przecież faceta, który "oddał park koledze". Może dlatego, że "kolega" jednak coś fajnego w tym miejscu zrobił bo w wersji "poprawnej" nadal szczekały by tam d.. psy? I ostatnie: ten stadion przysłuży(ł) się promocji miasta jakieś 10x bardziej niż bycie Poznania ESK przez 10 lat z rzędu.
                        A.
                        • Gość: EM Re: Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandat IP: *.173.31.97.tesatnet.pl 23.11.10, 22:07
                          Tak, w gazetach wloskich i angielskich napisali, ze mamy fajny stadion. A potem napisali o tym, jak "ochrona" poczyna sobie na nim...

Ile kosztowal stadion? 700 milionow? Droga reklama. Za te kase nie mielibysmy problemow z przedszkolami (i nie tylko). Ale coz, lepiej wsadzic pieniedze w tylek biznesmenowi, zarzadzajacemu banda wyzelowanych paniczow, ktory pewnego dnia, jak mu sie w P-niu nie bedzie podobalo, z tego miasta sie po prostu wyniesie. A wasz ukochany "KKS" wyladuje w okregowce....
                          • Gość: Księgowy Re: Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandat IP: *.icpnet.pl 23.11.10, 22:24
                            Skończmy z tą wycena kosztów budowy stadionu. Nikt nic nie wie,dzika kaczka. Siedemset milionów to było dawno temu. Zbliżamy się niebezpiecznie do miliarda. Czy jest ktoś kto poda rzetelnie Poznaniakom jakie są rzeczywiste koszty budowy,razem z otaczającą infrastrukturą,stadionu Lecha. Może Najwyższa Izba Kontroli i aktualnie wybrany radny Dziuba spowoduje pilną rzetelną kontrolę. Mieszkańcy mają prawo wiedzieć na co wydawane są ich pieniądze. Podobno również zlecony był Audyt w tej sprawie. Gdzie są wyniki. Grobelny tradycyjnie schował pod dywan przed wyborami. Ządamy ujawnienia dokumentu!!!!
                    • Gość: Do Tomcia Palucha Re: Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandat IP: *.versanet.de 22.11.10, 20:24
                      A jak nazwe Was pyrasy kaczany,to tez sie spienisz ?
                • Gość: EM Re: Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandat IP: *.173.31.97.tesatnet.pl 23.11.10, 22:03
                  > Ot i powód dlaczego organizacje typu MP nie mają najmniejszych szans. Szacunek
                  > do innych ich własnych wyborców jest tak żenujący, jak w załączonym obrazku

Tak? A gdzie byl "szacunek" wlasciciela terenu Rozbratu do miasta i jego spolecznosci pare lat temu? Ale tak: pozwolny wykupic cale centrum jakiemus "inwestorowi". Niech je wysadzi w powietrze. W koncu jego....
          • Gość: haha Re: Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandat IP: *.xdsl.centertel.pl 22.11.10, 21:01
            w tym wypadku, gdy Poznaniowi jest potrzebny nowy oddech, bo zrobiło szkodliwy zastój zaczyna pachnieć stęchlizną interesów, to nie jest rozwaga, ale krótkowzroczna zachowawczość.
            Szkodliwa bo skutki jej wyjdą w przyszłości.
            • Gość: zenek Re: Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandat IP: 95.108.69.* 22.11.10, 21:12
              > w tym wypadku, gdy Poznaniowi jest potrzebny nowy oddech

To jest wyłącznie Twoja opinia. (w sensie że tylko opinia a nie że tylko Twoja)

Jeśli to zrozumiesz, zrozumiesz także czemu MP przegrało.
              O tym co jest potrzebne "Poznaniowi" decydują jego mieszkańcy, zwani inaczej wyborcami.
              Poznań nie istnieje bez nich, bo bez nich to tylko pojęcie geograficzno-administracyjne.

A Poznaniacy (czyli Poznań) jak widać zdecydowali, że nie jest im ten oddech potrzebny.
              Więc bądź uprzejmy nie pisać kto czego potrzebuje, jeśli zainteresowani zdecydowali inaczej.

Jeśli dodasz "w mojej opinii", wszystko będzie OK logicznie i formalnie.
              • Gość: ort Re: Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandat IP: *.izacom.pl 23.11.10, 00:35
                Jeśli dodasz "w mojej opinii", wszystko będzie OK logicznie i formalnie

Ale będzie błędnie językowo. Po polsku mówi się "moim zdaniem", "w mojej opinii" to bezsensowne dosłowne tłumaczenie angielskiego zwrotu "in my opinion" :)
        • ni_mo_sprawy Re: Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandat 22.11.10, 20:37

"> Cóż głosowałem na Was.
          > Nie udało się."

"> Jako człowiek spoza, sądzę, że tutaj niewiele można i może się zmienić."

Spoza Poznania, a głosowałeś na MP ?
          • Gość: haha Re: Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandat IP: *.xdsl.centertel.pl 22.11.10, 21:20
            To trudne by zrozumieć?
            Nie musiałem tu się rodzić i dorastać.
            Mieszkam płacę podatki, współuczestniczę w jego rozwoju, nie mam emcjonalnego podejścia do tego miejsca, wciąż zachowuję dystans i widzę.
            Zanim tutaj się znalazłem skończyłem kilka szkół i przy okazji dobrze poznałem kilka miast. Znam je nadal i widzę gdzie były, a gdzie są.
            Mam tam znajomych, których odwiedzam i którzy również mnie odwiedzają.
            I wiem też jak postrzegali, to miasto w latach 90-tych, a jak widzą je teraz.
            I widzę gdzie był Poznań kiedyś, a czym stał pod rządami R.G., który juz 12 lat wyłącznie administruje i tym nigdy nie dorówna legendarnym prezydentom tego miasta, którzy prócz tego mieli wizje rozwoju miasta.
        • Gość: kontemplator07 Re: Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.10, 21:00
          Ja się tu jakoś nie nudzę i żyję ciekawie. Całym powonieniem czuję , że idą zmiany - nie dziś to przyjdą jutro. Poza tym chyba nie zyłeś w powiatowym miasteczku. A gdybyś pożył jeszcze w jakiejś wielkiej metropoli, to przypomnisz sobie, że tu jednak ludzie są bardziej solidni i rzeczowi. A to też jest coś warte.
    • Gość: fachowiec Re: Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.10, 16:37
      gdyby w okręgach wyborczych decydowała liczba głosów, a nie lista partyjna:
      - w okręgu I zamiast Nowickiej z PO radnym byłby Wosicki z PiS
      - w okręgu VI zamiast Fabiś z PO byłby radnym Białas z My Poznaniacy
      - w okręgu VII zamiast Napieraja z KW R. Grobelnego radnym byłby Herbelholz z SLD
      Podsumowując Po miałaby 15 radnych (obecnie 17), PiS miałby 8 radnych (obecnie 7), KW R. G. miałby 7 radnych (obecnie 8 radnych), SLD miałby 6 radnych (obecnie 5), My Poznaniacy mieliby 1 radnego (obecnie 0).
    • qwardian Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandatu! 22.11.10, 16:51
      Dla Poznania te wybory były zupełnie nieistotne i niepotrzebne, zbędne i szkodliwe, zakłóciły jedynie dobrą pracę władz miasta. Coraz częściej okazuje się, że ME wytrącają normalny tryb, chociażby przy okazji budowy dworca kolei i autobusów. Czas się przestroić na harmonogram, który będzie pasować mieszkańcom Poznania. Prezydent będzie potrzebował wsparcia. Mam przekonanie, że zwycięży zdrowy rozsądek i dobra wola. My Poznaniacy, którzy skupiali się na krytyce poczynań Grobelnego wydawali mi się destabilizujący raczej niż budujący więc nie uronię morza łez...
    • renepoznan A po co ludzie mieli głosować na "podróbę"? 22.11.10, 16:55
      My poznaniacy - pokazali si.e raczej z swej lewicowej strony.
      Akcje "rowerowe, poparcie Rozbratu itp swoje zrobiło.
      Jeśli ludzie mieli do wybory LSD i MY Poznaniacy - a ich działalność w Radzie Miejskiej byłaby zbliżona - to zagłosowali na LSD.
      Z punktu widzenia centrysty i prawicowca - MY Poznaniacy zrobili jedną świetną rzecz. Obniżyli "zdobycze" LSD.
      Tak trzymać.
      • qwardian Re: A po co ludzie mieli głosować na "podróbę"? 22.11.10, 17:09

To jest dobre spostrzeżenie Rene. Ale władze miasta muszą zacząć ciąć tłuszcz. Sporo tego, jeżeli sam Teatr Ósmego Dnia obciąża miasto półtoramilionowym domiarem. Z pewnością tego więcej jest...
        • Gość: cehaem Re: A po co ludzie mieli głosować na "podróbę"? IP: *.173.31.97.tesatnet.pl 22.11.10, 18:21
          > To jest dobre spostrzeżenie Rene. Ale władze miasta muszą zacząć ciąć tłuszcz.
          > Sporo tego, jeżeli sam Teatr Ósmego Dnia obciąża miasto półtoramilionowym domia
          > rem. Z pewnością tego więcej jest...

Tak, najlepiej mianujce dozywotnim prezydentem Pana Doktora z Bydgoszczy. Albo Bakowskiego. Dutkiewicz i koledzy juz wyja z zachwytu. O dziwo, we Wroclawiu pieniadze na kulture sa. Chetnie przygarna Teatr Osmego Dnia.
          • Gość: binio Re: A po co ludzie mieli głosować na "podróbę"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.10, 18:36
            Z Wrocławia już dochodzą nieśmiałe głosy o problemach, które są identyczne jak w Poznaniu. Za parę lat Wrocław może paść w tę samą spiralę co my, tylko skala tego będzie u nich większa. Poza tym u nas coraz głośniej słychać NGO
          • Gość: macio Re: A po co ludzie mieli głosować na "podróbę"? IP: 95.108.69.* 22.11.10, 20:55
            Nikt normalny płakac po Generatorze Długu Teatrze Dnia Łusmego płakał nie będzie ;)
      • Gość: fgh Re: A po co ludzie mieli głosować na "podróbę"? IP: *.icpnet.pl 22.11.10, 19:15
        Od kiedy rower jest lewicowy???
        • Gość: binio Re: A po co ludzie mieli głosować na "podróbę"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.10, 19:58
          Nie chodzi o to czy rower jest lewicowy. Generalnie lewica uważa, że jednostka powinna się podporządkować dla dobra ogółu i dbać o słabszych. Prawica zreguły odrzuca takie pojęcie za wyjątkiem etyki a ściślej zasad dekalogu.
          • Gość: huf Re: A po co ludzie mieli głosować na "podróbę"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.10, 20:38
            "Generalnie lewica uważa, że jednostka powinna się podporządkować dla dobra ogółu i dbać o słabszych."
            W tym trybie wyborów prawie 15000 wyborców w Poznaniu musi się podporządkować większości.
          • Gość: kontemplator07 Re: A po co ludzie mieli głosować na "podróbę"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.10, 21:22
            Lubię Teatr Ósmego Dnia, popieram Rozbrat i parady równości, a także mam szacunek dla licznych talentów ludu izraela - głównie dla tego, że czuję równy wstręt do młodej prawicy jak szacunek dla leciwej konserwy. Ten wstręt na ogół bierze się stąd, że młoda prawica w stosunku do różnego rozdzajów talentów lub odmienności przejawia mieszaninę pychy, arogancji i wzgardy przyprawioną lekkim poczuciem własnej niemożności i brakiem uznania dla talentów własnych.
          • Gość: EM Re: A po co ludzie mieli głosować na "podróbę"? IP: *.173.31.97.tesatnet.pl 23.11.10, 21:53
            > Nie chodzi o to czy rower jest lewicowy. Generalnie lewica uważa, że jednostka
            > powinna się podporządkować dla dobra ogółu i dbać o słabszych. Prawica zreguły
            > odrzuca takie pojęcie za wyjątkiem etyki a ściślej zasad dekalogu.

To, co wiesz o lewicy, wiesz od ksiedza czy JKM?
        • Gość: Do fgh Re: A po co ludzie mieli głosować na "podróbę"? IP: *.versanet.de 22.11.10, 20:02
          Bo kierownica jest PO lewej w Toruniu,a "furman" PO prawej.Niczym w Wachocku,gdzie autobusy jezdza bokiem,POniewaz wszyscy chca siedziec kolo kierowcy ! Hihihahabuhaha
      • Gość: pyratyra Re: Lewica, Prawica a gdzie Poznanczycy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.10, 21:19
        Bawią te opcje lewica, prawica, kanapa, fotel!
        A gdzie tu Poznańczycy?
        • Gość: zenek Re: Lewica, Prawica a gdzie Poznanczycy? IP: 95.108.69.* 22.11.10, 21:25
          Uważasz że to ludzie wyprani z poglądów?
      • wlodzimierz_nowak Re: A po co ludzie mieli głosować na "podróbę"? 24.11.10, 22:26
        Myślę Rene, że przede wszystkim obniżyliśmy notowania PO i dokonaliśmy zapoczątkowaliśmy to czego PO się samej nie udało, czyli wykrystalizowanie poglądów. Jak to się dla tej partii skończy pisałem już nie raz.
    • czlowiekzsolacza Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandatu! 22.11.10, 21:37
      >O tym co jest potrzebne "Poznaniowi" decydują jego mieszkańcy, zwani inaczej wyborcami.
      Poznań nie istnieje bez nich, bo bez nich to tylko pojęcie geograficzno-administracyjne. <

Pieknie to ujęte. I dlatego znajomi moich rodziców np. z Krakowa w latach 70-tych
      goszcząc u nas mówili, że mieszkamy w porównaniu z nimi w połowie drogi na Zachód. Czy dzisiaj ich dzieci powiedzą to samo ? Odpowiedzmy sobie sami.
      Zresztą forum niedługo okrzepnie i znowu na najbliższe 4 lata pełne będzie krytycznych uwag pod adresem R.Grobelnego
    • ksmx Wnioski 23.11.10, 01:46
      Są takie, że MyP muszą popracować przez najbliższe cztery lata nad PR. Muszą też przestać słać utopijne myśli, które notabene do Poznaniaków albo najwyraźniej nie trafiły albo Poznaniacy to zwykłe "głupie owce".
      W następnych wyborach będzie lepiej, byleby nie zabrakło entuzjazmu. 9% poparcia to wielki sukces.
      • Gość: Wyborca Grobelnego Re: Wnioski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.10, 09:10
        w kolejnych wyborach nie będą już startowali My Poznaniacy.
        Mieszkańcy Poznania wysłali ich tam gdzie ich miejsce - na śmietnik historii...
        • poz3 Re: Wnioski 23.11.10, 10:50
          Widząc działania Grobelnego to kolejnych wyborów wcale nie będzie bo nie będzie już mieszkańców Poznania, zostaną same PZty ;)
      • Gość: EM Re: Wnioski IP: *.173.31.97.tesatnet.pl 23.11.10, 22:00
        > Są takie, że MyP muszą popracować przez najbliższe cztery lata nad PR. Muszą te
        > ż przestać słać utopijne myśli, które notabene do Poznaniaków albo najwyraźniej
        > nie trafiły albo Poznaniacy to zwykłe "głupie owce".

Niestety, nimi sa. Ale na szczescie sa szanse, ze Ryszard I na wiosne wezmie urlop bezplatny. Tylko co wtedy? Ganowicz, ktorego co druga wypowiedz az razila politykierstwem, typu "duzo gadac, malo powiedziec"?
        Jaskowiak i MP nie sa zadnymi zbawcami, ale akurat to ugrupowanie jako jedyne zaproponowalo jakis konkretny cel. Zamiast tego mamy Ryska, dla ktorego wydatki na drogi to "inwestycja", a na MPK to wlasnie tylko "wydatki". Tak, prosze w godzinach szczytu w centrum miast wiecej samochodow z rejestracjami PO, PZ i POZ, w ktorych siedzi jedna osoba...
    • czlowiekzsolacza Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandatu! 23.11.10, 15:06
      Wyborca Grobelnego:
      >w kolejnych wyborach nie będą już startowali My Poznaniacy.
      Mieszkańcy Poznania wysłali ich tam gdzie ich miejsce - na śmietnik historii...<

Jestem przekonany, że wręcz przeciwnie. Zależy to od samego stowarzyszenia. Warto poczytać co na jego temat mówi R. Grobelny i G. Ganowicz.
      Nie każda partia za pierwszym razem dostawała sie do sejmu i nie każde stowarzyszenie od razu do rady miasta. Dzięki tym wyborom My-Poznaniacy stali się po prostu znani w mieście.

• es_zet_pe MP i Włodek - szacunek! 23.11.10, 16:22
        Głosowałem na My_Poznaniacy i żałuję, że będziemy mieć kolejne 4 lata rządów Grobelnego.
        Żenująca jest schadenfreude niektórych forumowiczów i jazdy na Włodka. O wiele łatwiej jest siedzieć za kompem i wypisywać sofizmaty osłaniając się nickiem, niż występując pod nazwiskiem walczyć o zmiany w realu. Szacunek dla Włodka Nowaka i całego ruchu My-Poznaniacy!
        • Gość: G.Sommer Re: MP i Włodek - szacunek! IP: *.versanet.de 23.11.10, 17:01
          Hihi ! Bedziemy miec ?! Zdecydowanie opowiadam sie za mieli ! Najgorzej jak sie mieli,nie kumajac co sie mieli ! Masz racje,Ci schadenfreude to jedna banda Arschlochow i POwinni byc internowani do Arlamowa ! Hihihahabuhaha
        • wlodzimierz_nowak Re: MP i Włodek - szacunek! 24.11.10, 22:23
          Dziękuję Ci bardzo za te słowa. Wymieniaj proszę najpierw MyP potem jeśli już mnie. Jestem tylko częścią rozpędzającej się maszyny zmian, która nie dzisiaj, nie jutro, ale za wiele lat rozkula proces, który w cywilizowanych demokracjach przeorał tamtejsze społeczeństwa tak, że pewne zachowania naszych "polityków" wykluczałyby ich z bycia liderami, innych z bycia reprezentantami. Daleko nam do tych standardów. Ruszamy do dzieła, będzie wiele do zrobienia, tylko dajcie nam zwyczajowe 14 dni urlopu ;-) Muszę np. nadgonić zaległości w pracy :-)
          • Gość: fgh Re: MP i Włodek - szacunek! IP: *.icpnet.pl 24.11.10, 23:00
            Wynik PM w wyborach pozytywnie mnie zaskoczył; szkoda, że nie ma mandatu, ale 10 proc to dobry punkt wyjścia. Sam jeszcze 4 lata temu bezrefleksyjnie głosowałem na Grobelnego, wychodząc z założenia, że pod jego rządami "miasto przecież w miarę sprawnie działa". Głównie dzięki wpisom Włodka na tym forum zacząłem jednak zauważać rzeczy, na które wcześniej nie zwracałem uwagi (transport, (nie)ład przestrzenny). Kilka wizyt w zachodnich miastach też zrobiło swoje. Większość mieszkańców niestety nie zdaje sobie sprawy z tego, że miasto może być zorganizowane inaczej, przyjaźniej, i że są gotowe recepty przetestowane na Zachodzie. Wg mnie to powinno być jednym z głównych celów MP przez najbliższe lata - pokazanie, że to, o czym Stowarzyszenie mówiło w kampanii wyborczej to nie są jakieś szalone idee "cyklistów, ekooszołomów, żydów i feminstek", tylko sprawdzone wzorce z Kopenhagi, Zurychu, Amsterdamu itd.
    • czlowiekzsolacza Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandatu! 23.11.10, 23:17
      > Ale na szczescie sa szanse, ze Ryszard I na wiosne wezmie urlop bezplatny. <

To bardzo ciekawe co piszesz. Jakie szanse ? Na jakiej podstawie tak sądzisz ?
      • Gość: fgh Re: Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandat IP: *.icpnet.pl 24.11.10, 00:16
        Penie chodzi o to, że na wiosnę powinien być wyrok w sprawie Kulczykparku
        • Gość: huf Re: Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.10, 09:13
          W razie wyroku skazującego (kaktus mi na dłoni wyrośnie) będziemy mieli po prostu prezydenta za kratkami i tyle. Wyborcom Ryszarda G. to wcale nie przez będzie przeszkadzać.
          • Gość: fgh Re: Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandat IP: *.icpnet.pl 24.11.10, 14:36
            W razie prawomocnego wyroku skazującego zostaną rozpisane nowe wybory, a miastem będzie zarządzać do tego czasu komisarz.
            • Gość: Do fgh Re: Kto zostanie radnym? My-Poznaniacy bez mandat IP: *.versanet.de 24.11.10, 14:57
              Najpierw musi zadzialac hycel,pozniej kominiarz,nastepnie nadkomisarz z Piatkowa a na koncu syndyk !!! Hihihahabuhaha
    • 0szo-loom.z.radia.maryja Błogosławiony d`Hont i jego spos przelicz głosów 25.11.10, 13:57

Ten Komitet to skrajne lewactwo, wojujący ekolodzy feministki aborcjonisci zwolennicy parytetów i homoseksualistów. Cieszę się że pan Pawlik w pore wycofał sie z tego towarzystwa, choć te prawie 10% poparcia dla nich mnie przeraża. Inicjatywa parku ratajskiego jest szlachetna ale robią to źli ludzie. Mam nadziewje że ten komitet pójdzie w rozsypke a sprawę parku ratajskiego zajmie siektoś bardziej obliczalny
      • Gość: gogo Re: Błogosławiony d`Hont i jego spos przelicz gło IP: *.147.240.171.nat.umts.dynamic.eranet.pl 25.11.10, 22:20
        Albo jesteś aparatczykiem PO lub włazidupkiem RG albo jestes tak tępy że nic nie rozumiesz. Nie ma innej opcji
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka