woytolo 29.11.10, 20:59 Kto to jest p.Kompowski? Tekst napisany chaotycznie przez obrażonego z powodu braku przebudowy Kaponiery... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kontemplator07 Grobelny: Kaponiera po Euro, by utrzymać tramwaje 29.11.10, 21:10 1. Gdyby zrobić planowaną trasę tramwajową z Grunwaldzkiej w Szylinga do Kraszewskiego i Zwierzynieckiej przebudowa Kaponiery nie stanowiła by przeszkody w utrzymaniu sprawnej komunikacji tramwajowej - zawsze dwa z trzech wiaduktów byłyby do dyspozycji (M. Teatralny, Uniwersytecki, Dworcowy). Niestety w 2007 (może w2008 r.) podjęto decyzję, żeby tej trasy nie ujmować w planie na Euro a zmodernizować trasę na Bukowskiej. 2. Gdyby prace nad budową węzła Kaponiera prowadzone były profesjonalnie, problem tymczasowej organizacji ruchu rozstrzygał by o harmonogramie i technologii przebudowy rok lub dwa lata temu, a nie tuż przed rozpoczęciem robót. Prawdziwy powód wstrzymania budowy tego węzła jest zagadkowy - a w każdym razie nie taki, jak podano do wiadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gc Re: Grobelny: Kaponiera po Euro, by utrzymać tram IP: *.echostar.pl 30.11.10, 13:54 powodem jes to ze nie starczy kasy na lapowke dla grobelnego i dlateog trzeba poczekac dluzej. poza tym trzeba bylo sfinansowac kampanie wiec kasy na remont zabraklo Odpowiedz Link Zgłoś
negrar Poznań bankrutuje i tyle w temacie. 30.11.10, 18:01 Jaśkowiak mówił o tym w debatach. Spadają przychody bo się ludzie wyprowadzają do gmin, nowi nie meldują. A ten ...belas będzie budował wygodny wjazd do Komornik bo nie może gminom zabronić rozwoju. Ktoś rozumie tego gościa? Ale go wybrano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jackx Re: Grobelny: Kaponiera po Euro, by utrzymać tram IP: *.icpnet.pl 29.11.10, 21:13 Ale co by nie mówić jest to największa porażka prezydenta Poznania. A to co prezydent Grobelny mówi woła o pomstę do nieba. Ostatnio chyba nie był pod Kaponierą. Ona zaczyna się po prostu walić. Szczególnie od strony Mostu Uniwersyteckiego. Tam już kilka miesięcy temu załatano dziurę. Ale co z tego jeśli dziura się pojawia z powrotem, a z sufitu cieknie woda nawet jeśli przez kilkanaście godzin nie pada deszcz. To już lepiej aby przejście podziemne było w budowie niż w takim stanie jak obecnie. Nie dość, że brudno, to jeszcze rozwalające się ściany i sufit oraz cieknąca woda. Do tego jeszcze dochodzi trasa szybkiego tramwaju. Bez przystanku przy Kaponierze ta trasa nie ma sensu. Już słyszę narzekania, jeśli puści się tam 14 lub 12, która będzie omijała to rondo bez zatrzymania. Co więcej jeśli nie powstanie ten węzeł do Euro to już później nigdy nie powstanie. Już wiceprezydent Kruszyński mówi, że mają czas do 2015, a nawet 2016 roku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ezomir Popieram IP: *.sdn-bng-011.adsl.virginmedia.net 29.11.10, 23:53 Wole zeby nie zdazyli na Euro, ale przynajmniej starali sie skonczyc nowa kaponiere przed koncem 2012. Inaczej dotychczasowa Kaponiera zawali sie nam w 2018 i wtedy dopiero zaczna myslec o przebudowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMaI Re: Grobelny: Kaponiera po Euro, by utrzymać tram IP: *.u.itsa.pl 30.11.10, 08:54 Już wiceprezydent Kruszyński mówi, że mają czas do 2015, a nawet 2016 roku! a wiesz czemu mówił? bo to jest inwestycja dofinansowana przez UE i do tego roku może być dofinansowana i została zapoczątkowana zanim to śmieszne EURO się pojawiło w ogóle. i z uwagi na to dofinansowanie musi być wykonana, także nie trzeszcz bo nie masz za dużego pojęcia jak widać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarkusKermite Re: Grobelny: Kaponiera po Euro, by utrzymać tram IP: *.icpnet.pl 29.11.10, 23:17 Mówisz Grobelny, myślisz porażka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: techno-log Re: Grobelny: Kaponiera po Euro, by utrzymać tram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.10, 01:19 Winny jest chyba tzw. rynek. 1. Kiedyś był pomysł połączenia (właściwie stworzenia-utworzenia) tzw. ZDiK (czyli Zarządu Dróg i Komunikacji, tak jak to funkcjonuje w Krakowie czy Wrocławiu), ale stworzono kolejny etat dyrektorski czyli ZDM i jeden zwala na drugiego. 2. ZDM z powodu rynkowych oszczędności nie ma niestety odpowiedniej ilości dobrze przygotowanych kadr do prowadzenia inwestycji. ZDM nie ma prawdziwego Wydziału Inwestycji z fachową obsadą, a nie urzędnikami-księgowymi. Osobnicy Ci powinni przygotować przetargi przede wszystkim pod względem TECHNICZNYM, a dopiero potem pod względem ekonomicznym. 3. Przetarg na projekt przebudowy Kaponiery został wygrany przez firmę "znaną" na rynku ze swoich "sukcesów", przykrywanych do tej pory przez Inwestorów kołderką - za pół realnej ceny i sprzedany produkt odpowiada niestety swojej cenie... 4. Lobby rowerowo-idiotyczne torpedując inwestycje uzupełniające i rozwijające infrastrukturę drogową Poznania jest wygodne dla władz, bo usprawiedliwia brak działalności władz w tej dziedzinie. Potrzebne są czasami niewielkie działania dla usprawnienia ruchu. 5. Dlaczego nic nie słychać o uzupełnieniu przejść podziemnych przy głównym wejściu na Targi (przy Moście Dworcowym), zaniechanych przez Pana RG podczas rozbudowy Mostu. 6. Niestety Poznań stoi w miejscu inne miasta się intensywnie rozbudowują i rozwijają. Doszliśmy do poziomu rozwoju miasta 50 tys. (odwiedźcie np. Bielsko-Białą). Rządy Grobelnego to niestety poznańska siara stulecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzee Re: Grobelny: Kaponiera po Euro, by utrzymać tram IP: *.icpnet.pl 30.11.10, 06:05 Z drugiej strony, jeśli ktoś chce jechać tylko do Kaponiery wystarczy wsiąść w 15. 12 i 14 śmigną ludzie, którzy jadą dalej, na Górczyn, na Starołękę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kier Re: Grobelny: Kaponiera po Euro, by utrzymać tram IP: *.ip.netia.com.pl 30.11.10, 10:33 4. Lobby rowerowo-idiotyczne Też nie zgadzam się ze wszystkimi ich postulatami, ale nie przyszło mi do głowy, żeby w tak chamski i prostacki sposób ich obrażać. Nie umiesz dyskutować kulturalnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontemplator07 Re: Grobelny: Kaponiera po Euro, by utrzymać tram IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.10, 13:29 ad 1. ZDiK we Wroclawiu juz nie ma, w Krakowie też, ostał sią chyba tylko w Bydgoszczy. Faktem jest, że w wielu jednostkach urzędowych odpowiedzialność się rozmywa a przy formule ZDIK jest na kogo zwalać - stąd nie wytrzymują próby czasu i wygodnie jest politykom je w pewnym momencie rozwalić. ad2. Faktycznie, ale to nie tylko Poznań ma z tym kłopoty - firmy wykonawcze wysokimi płacami wydrenowały rynek nadzorów inwestorskich, miasta tworzą różne spółki albo przetargi na nadzór i to bardzo kiepsko wygląda ad3. Faktycznie, tyle, że nie zawsze za niską cenę ad4. Znacznie bardziej szkodzą problemy braków uzgodnień między jednostkami organizacyjnymi miasta i ciągle zmieniające się prawo oraz jego interpretacje, z rowerystami można się jakoś dogadać. ad5. Te decyzje podjął poprzedni Prezydent ad6. Jednak wg rankingu Rzeczpospolitej Poznań w inwestycjach od 2007 r. na głowę mieszkańca ma druga pozycję w kraju a zadłużenie wielokrotnie niższe od innych miast w czołówce tego rankingu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: techno-log Re: Grobelny: Kaponiera po Euro, by utrzymać tram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.10, 00:08 Sorki jestem mocno niedoinformowany ad 1. Moja pomyłka, może to nie był dobry pomysł. Niestety przy takiej mnogości podmiotów zarządzajacych miastem łatwo jest przesunąć problem na kolegę i czekanie na cud z pełnym zadowoleniem, że zrobi to "KOLEGA" (porównaj czas reakcji uruchomienia pętli tramwajowej po przebudowie wiaduktu górczyńskiego i Zawad - czasami konieczne jest zdecydowane działanie Wykonawcy, bo służby miejskie mają to w D.) ad 4. Co do rowerzystów jestem za, ale nie dzisiaj - w istniejącej sytuacji dużego ruchu na zatłoczonych ulicach ilość bodźców na uczestników ruchu jest zbyt duża by zwracać uwagę jadąc tzw. blachosmrodem na zmarznietych cyklistów. Miałem na myśli wszechstronny rozwój różnych "sposobów" przemieszczania się po mieście. W moim wieku i ilości klunkrów, które wożę ze sobą preferuję niestety samochód. Ad 6. Chodząc po mieście: czy po centrum, czy po peryferiach nie czuć tej kasy na inwestycje. A zadłużenie zobaczymy przez następne kilka lat czy takie małe.... ad 5. Zaślepiłą mnie nienawiść. Zapomniałem jak stałem w korkach przed pierwszymi wyborami dla pana R.G. do ronda Kaponiera, gdy inny oszołom z ekipy Ś. P. stwierdził, że nie można podczas remontu Mostu Dworcowego zrobić prawoskrętu od Hetmańskiej na Most. Ale fakt - temat wówczas umarł i nie był podnoszony przez następne lata. Odpowiedz Link Zgłoś
der-rauber każdy powód jest dobry żeby się poopie...ć 30.11.10, 13:58 tak RG, każdy powód jest dobry żeby się poopie...ć, w głowie się nie mieści żeby przez tyle lat musieć się męczyć z tą ekipą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puknij_się_w_czoło Re: każdy powód jest dobry żeby się poopie...ć IP: *.173.21.244.tesatnet.pl 30.11.10, 21:10 > PS. w niedzielę dopisujemy do listy wyborczej Jacka Jaśkowiaka, tak w ramach protestu > przeciwko głupkowatej ordynacji wyborczej Tak głupiej propozycji dawno nie słyszałem Odpowiedz Link Zgłoś
wnukmarycha Przynajmniej jedna rozsadna decyzja miasta 30.11.10, 14:43 Ciekawe, co napisałby w 2012 roku mądrala Kompowski, gdyby przebudowa Kaponiery się 'obsunęła' o 2-3 miesiące (oby tylko o tyle) i Euro 2012 zastałoby miasto z rozgrzebanym newralgicznym punktem? Odpowiedz Link Zgłoś
poznanczyk1947 der-rauber 30.11.10, 17:51 Pamiętaj, że dopisując kogokolwiek, nawet o. T., spowodujesz nieważność głosu. Póki co, zapoznaj się z obowiązującą ordynacją. Zapatrzyłeś się na A-LASKĘ. Dlaczego nie startowałeś na radnego? Może i Ciebie byłoby można opluwać? Ja wolę "starą" żonę - znam ją i wiem czego po niej się spodziewać. A zamiana nic mi nie da. Właśnie słyszę, że SLD popiera kandydata PO. A ten siusiumajutek, pogrobowiec pezetpeerowczyków nie zostawił suchej nitki na Panu Prezydencie Ryszardzie Grobelnym. Od czasu, gdy PO wycofała poparcie dla RG, zacząłem zastanawiać się, czy mam być zwolennikiem PO? Od momentu usłyszenia, że pogrobowcy nieboszczki pzpr, popierają PO, uitwierdzim się, że PO idzie drogą PiS. PAMIĘTACIE? PiS+LPR+SAMOOBRONA wczoraj = PO+SLD dziś. ŁO LABOGA jak mówiła Fruncka. Odpowiedz Link Zgłoś
negrar Re: der-rauber 30.11.10, 17:55 poznanczyk1947 napisał: > Ja wolę "starą" żonę - znam ją i wiem czego po niej się spodziewać. A zamiana n > ic mi nie da. Czyli trwanie dużo tobie daje. No to ładnie podsumowałeś o czym piszesz ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER Re: der-rauber IP: *.spray.net.pl 30.11.10, 20:21 i w następnych wyborach wystartuję, teraz też byłem bliski startu :) co więcej wiem że oddam głos nie ważny, bo teraz mam wybór między dżumą a tyfusem co do opluwania, już teraz niektórzy na mnie plują co na forum widać Odpowiedz Link Zgłoś