Dodaj do ulubionych

SKM kolej aglomeracyjna

15.01.11, 18:19
działa SKM w Trójmieście, działa SKM w Warszawie (3 linie SKM + WKD + jedna linia metra + Koleje Mazowieckie + druga i trzecia linie metra w budowie), a kiedy będzie SKM w Poznaniu?
teraz można by utworzyć linię łącząca dwa miasta przylegające do Poznania czyli Swarzędz z Luboniem (co któryś kurs do Mosiny przez Puszczykowo). Przydałaby się też SKM w kierunku Obornik czy Szamotuł, ale z Obornik do Poznania pociąg jedzie teraz godzinę (do Swarzędza czy Lubonia 10-14 minut ze stacji Poznań Główny).
Obserwuj wątek
    • wyb01 Re: SKM kolej aglomeracyjna 15.01.11, 18:40
      na nowym dworcu peron SKM powinien znajdować się przy peronie PST, kursy co 15 minut. Podróż z Lubonia czy Swarzędza na Uniwersytet na Morasku trwałaby maksymalnie 30 minut.
      no i trzeba remontować kolejne tory i dodawać nowe linie SKM.
    • Gość: Sw.Mikolaj Re: SKM kolej aglomeracyjna IP: *.versanet.de 15.01.11, 18:47
      Tej,mam to rozumiec,ze te PObozne zyczenia kierujesz do mnie !? Wiec ci oficjalnie oswiadczam : nie licz na kogos,tylko licz na siebie i wykladaj kase z wlasnej kabzy na swoje fantazje ! (((- : Ps.Oj rozga by ci sie przydala !
      • wyb01 Re: SKM kolej aglomeracyjna 15.01.11, 20:25
        to nie sa fantazje (juz dzis 11-14 minut do Lubonia i Swarzedza), tylko kwestia organizacji.
        • Gość: Bormann Re: SKM kolej aglomeracyjna IP: *.cable.net-inotel.pl 16.01.11, 08:59
          Zgadzam się z Tobą, ale nie oczekuj, że ktoś Ci to zorganizuje. Chba, że przegramy z kimś wojnę, to może wtedy.
          • Gość: Sw.Mikolaj Re: SKM kolej aglomeracyjna IP: *.versanet.de 16.01.11, 13:01
            Ja tam na zadna wojne z wami nie wybieram,wiec nadal twierdze,nie liczcie na nikogo,tylko na siebie i kasiorke z kabzy wyciagac jak jestescie tacy madrzy i liczycie na drapane.Sanie moge wam wypozyczyc z rogatym napedem w okresie wiosenno jesiennym i nic POzatym.Chyba ze rozgi,te macie zawsze gratis ! OHOHOOOO !
    • ksmx Aglomeracja 16.01.11, 11:20
      Poznań wraz z przyległymi miejscowościami mógłby stanowić fajną aglomerację. Póki co jest tak, że gminy sobie i Poznań sobie. Nie dość, że nie ma porozumienia to jakbyś nie zauważył toczy się wojna PO vs PZ.
      Jeśli o mnie chodzi to powiat poznański powinien się oddzielić grubym murem od powiatu poznań, a następnie zrobić sobie dookoła muru linię metra.
    • wlodzimierz_nowak Re: SKM kolej aglomeracyjna 17.01.11, 20:24
      Takie projekty snują się od dawna. Ostatnio Marszałek Jankowiak zaczął realizację pierwszego kroku, który miał zostać ujęty już w grudniowym rozkładzie jazdy, teraz zapowiadany jest na maj. Wtedy co 30 minut zaczną kursować pociągi do Nowego Tomyśla i Wrześni, do Mosiny i Pobiedzisk, do Stęszewa i Murowanej Gośliy., do Środy Wlkp. i co drugi do Szamotuł oraz Obornik Wlkp. Poszukaj w internecie opracowania Urzędu Marszałkowskiego "Transport Kolejowy w Aglomeracji Poznańskiej - Budowa Systemu Kolei Aglomeracyjnej". W mojej ocenie to jest najważniejszy krok w polityce transportowej...miasta od decyzji o dokończeniu PST w początkach lat 90-tych. Przydałyby się tak naprawdę kursy co 20 minut, które silniej zintegrowałyby aglomerację, które w początkowym okresie mogłyby się kończyć wcześniej niż w sąsiednich powiatach - z powodzeniem np. w Złotnikach, Rokietnicy, Dopiewie, Kostrzynie Wlkp, czy Kórniku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka