Dodaj do ulubionych

Menu nie tylko dla Polaków

31.01.11, 21:54
Jestem jak najbardziej za tym aby tolerancyjne lokale oznaczać naklejkami. Będzie to jasny i czytelny przekaz informujący, gdzie można natknąć się na osoby narodowości romskiej.
Ja jednak takie lokale będę omijał.
Obserwuj wątek
    • drmuras Kulturalna Stolica Jewropy 31.01.11, 21:59
      Z takimi naklejkami to obciach na calego. Ale Poznań miasto how how. Lepiej okleić te lokale które nie toleruja. Bedzie zabawnie głośno o Poznaniu w Jewropie
    • drmuras Re: Menu nie tylko dla Polaków 31.01.11, 22:01
      morswin114b napisał:

> Jestem jak najbardziej za tym aby tolerancyjne lokale oznaczać naklejkam
      > i. Będzie to jasny i czytelny przekaz informujący, gdzie można natknąć się na o
      > soby narodowości romskiej.
      > Ja jednak takie lokale będę omijał.

To ciekawe gdzie będzisz robił zakup? Na Bema ? Tam mają duży wybór dresiaków
      • morswin114b Re: Menu nie tylko dla Polaków 31.01.11, 22:07
        Robisz zakupy w restauracjach ? Ciekawe.
        • pamejudd Re: Menu nie tylko dla Polaków 31.01.11, 22:58
          On z reguly nazywa "zakupami" podpieprzanie sztuccow.
    • rockville Menu nie tylko dla Polaków 31.01.11, 22:14
      Nigdy nie kloc sie z obsluga restauracji , nigdy nie wygrasz. Kucharz w takiej sytuacji nie jest Twoim przyjacielem, dolozy do Twego jedzenia kupe z ubikacji, a rozzloszczona kelnerka wycisnie krew z podpaski do Twego barszczu ! Jezeli masz jakis argument z obsluga, wyjdz i szukaj innej restauracji, pamietaj, nigdy nie wygrasz, tylko dostaniesz dezynterii.
    • gall.anonim.pn Menu nie tylko dla Polaków 31.01.11, 23:08
      "Kiedy przeczytałem w "Gazecie", jak restauratorzy wyrzucają Romów z niektórych lokali, byłem wstrząśnięty. Nie mogłem uwierzyć, że dzieje się to w moim mieście - opowiada Arkady Fiedler, poseł PO z Poznania, który jest członkiem komisji"

Ha,ha, ha! Uśmiałem się jak rzadko kiedy. Dlaczego? Nie wiem czy Sz. Czytelnicy i Sz. Redakcja wiedzą że nikt inny jak Arkady Fiedler (oczywiście senior) był nie tylko pomysłodawcą hasła "Żydzi na Madagaskar", ale też gorącym jego orędownikiem. Było to jednym z kilku powodów wyprawy madagaskarskiej w roku 1937. Oczywiście w muzeum-pracowni o tym ani słowa bo to teraz bardzo passe.
      • Gość: Ezekiel 25:17 Re: Menu nie tylko dla Polaków IP: *.washdc.fios.verizon.net 01.02.11, 07:07
        Poznanskie restauracje powinny rowniez nie wpuszczac dresiarzy czy osilkow z Wiary Lecha. To skandal, ze nawet w restauracjach, gdzie obiad kosztuje 100 zlotych zmusza sie normalnych ludzi do ogladania wygolonych glow, grubych karkow, dresow, sluchania przeklenstw.....
        • gall.anonim.pn Re: Menu nie tylko dla Polaków 01.02.11, 07:49
          Masz rację w tym znaczeniu, że rzeczywiście chamstwo nie powinno mieć wstępu. I naprawdę mi jest to obojętne czy będzie to Cygan (pardon: Rom), skin, kibic czy ktokolwiek inny. Zupełnie oddzielną sprawą jest sposób selekcji. Z jednej strony przypuszczam, że są kulturalni Cyganie, skini czy kibice, z drugiej strony jestem w stanie zrozumieć restauratorów którzy po demolce zrobionej powiedzmy przez na przykład "Wiarę Lecha" nie będą chcieli ich więcej wpuszczać. Mam nadzieję, że wtedy Sz. Redakcja "GW", profesor Podemski oraz zwolennicy "Polski jagiellońskiej" ujmą się za nimi.

Aha, znajomi się zdziwili co do tego Fiedlera i planów osiedlenia en masse polskich Żydów na Madagaskarze. Radzę przeczytać książki Fiedlera "Jutro na Madagaskar" oraz majora Mieczysława Lepeckiego "Madagaskar, ludzie, kultura i kolonizacja" (mogą być kłopoty z dostaniem, bo książki stały się passe, zwłaszcza ta druga). Leniwym polecam przeczytanie pl.wikipedia.org/wiki/Projekt_osiedlenia_Żydów_europejskich_na_Madagaskarze a posła Arkadego Radosława Fiedlera pozdrawiam :-D
          • Gość: inny poznaniak Re: Menu nie tylko dla Polaków IP: *.icpnet.pl 01.02.11, 12:07
            Co mają ksenofobiczne opinie ludzi sprzed siedemdziesięciu paru lat do rozsądnej - zwłaszcza jak na posła - wypowiedzi pana Fiedlera o dzisiejszych problemach z wielokulturowością w Poznaniu? Segregacja czy dyskryminacja klienta w oparciu o jego narodowość, a nie osobiste zachowanie, to łamanie prawa, chamstwo i nieudolność restauratora. Dlatego zamiast polaryzujących lub stygmatyzujących nalepek przydałoby się może parę branżowych spotkań przy piwie i parę profesjonalnych tekstów bez epitetów, w których osoby lepiej radzące sobie w konfliktowych sytuacjach podpowiedziałyby właścicielom, pracownikom i klientom pubów i restauracji, jak z sensem wybrnąć z okazjonalnych kłopotów z nieszablonowymi gośćmi (np. kibicami zagranicznych drużyn, uczestnikami międzynarodowych zlotów, targów, itp.), by nie tracić nie tylko klientów i ich kasy, ale też - twarzy i dobrej opinii. Dla sporej grupy osób wielobarwność i wielokulturowość lokalu to zaleta zachęcająca do odwiedzania go. Zniechęcają elementarne braki kultury i gości, i gospodarzy - niezależnie od ich pochodzenia czy majątku.
            • gall.anonim.pn Re: Menu nie tylko dla Polaków 01.02.11, 14:07
              Te opinie mają o tyle znaczenie, że to ironia losu, że na temat wchodzenia czy nie wchodzenia do knajpy przez Cyganów i regulacji tego urzędowo mówi człowiek którego ojciec chciał urzędowo wyekspediować całą, znacznie większą grupę obywateli (nie dobrowolnie,a z urzędu!) na inny kontynent. Przyznam, że mnie to bawi. Jak byłem latem w muzeum-pracowni to jakoś nie widziałem oryginalnego wydania książki o wyekspediowaniu nie tylko Żydów ale również Cyganów na Madagaskar, a jedynie ugrzecznioną wersję pod nowym tytułem "Żarliwa wyspa Beniowskiego" (bez rozdziałów: XXX. Madagaskar – tak, czy nie? XXXIII. Rzeczywistość: 44 000 ha. XXXIV. Jutro na Madagaskar.). A chyba nie był to jedyny poseł, który mógł się wypowiedzieć, tak jak Podemski i Łazuga nie są chyba jedynymi profesorami znanymi kolegium redakcyjnemu poznańskiej "GW" (choć czasem mam co do tego wątpliwości).

Co do wymowy twojej wypowiedzi to nie zgodzę się o tyle, że uważam, że niestety powinien być to problem policji (ktoś się awanturuje to obsługa dzwoni na policję i ta wyprowadza kłopotliwych gości, jak nie płaci za obiad - ściga). Jak znam życie pewnie restauratorzy zostali zostawieni samym sobie. Mam znajomych którzy wyprowadzili się z mieszkania przy ulicy Jeżyckiej 44, bo zamieszkujący tam Cyganie (mieszkający w wynajętym mieszkaniu bodajże na drugim piętrze) urządzali regularne burdy i zastraszali mieszkańców. Policja (odległa o 200 metrów, na ulicy Kochanowskiego) najpierw reagowali, a później przestali. Rezultat był taki że wyprowadzić musieli się wcale ni ci, którzy urządzali burdy, a ci którzy chcieli normalnie żyć. I podejrzewam, że tu mechanizm był podobny.
        • alfalfa Re: Menu nie tylko dla Polaków 01.02.11, 12:58
          nie wiem czy się orientujesz ale np. część stacji benzynowych na tracie przejazdu kibiców (zwłaszcza z nielubiących się zespołów) często na ten moment zamykały się lub tylko sklep, a paliwo sprzedawały jak w środku nocy przez specjalne okienko. Taką sytuację opisywał mi znajomy z Gorzowa Wlkp. Straty wynikające z uciekających obrotów były mniejsze niż wartość ukradzionego towaru po odwiezdzinach tej szarańczy.

Nie czytałem żeby jakaś postępowa gazeta jak np. GW tym problemem dyskryminacji kibiców się zajęła...
          A.
      • Gość: ludumójludu Re: Menu nie tylko dla Polaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 19:05
        Nietolerancyjni jesteśmy strasznie...tylko, że często niestety jak na obywateli gorszej kategorii patrzą na nas - Polaków na zachodzie Europy:) Rozpoznają nas po znoszonych, niedoczyszczonych butach i niezbyt chętnie obsługują w restauracjach.Czyżbyśmy leczyli swoje kompleksy niechętnie obsługując Romów? Wstyd.
    • archfil To nie problem Cyganów, tylko braku kultury 01.02.11, 07:13
      To nie jest kwestia Romów, czy nawet wszystkich innych mniejszości narodowych, tylko sposobu ich zachowania. Zachowanie restauratorów nie wynika z rasizmu, tylko z obawy utraty zarobów. Rozbawiona grupa Cyganów potrafi skutecznie przepłoszyć wszystkich innych klientów.
    • three-gun-max Jestem za! Będe wiedział gdzie nie wchodzić. 01.02.11, 08:31
      Po co prosicie o opinie skoro przy przewadze negatywnych zamykacie forum?
      • mig1anc Re: Jestem za! Będe wiedział gdzie nie wchodzić. 01.02.11, 13:51
        No bo przecież problemu nie ma - wszyscy są święci kosztem Tych, którzy na prawdę mają codzienne kłopoty z tak uprzejmymi, szarmanckimi i wyedukowanymi przedstawicielami Cygaństwa.
        To są fora poprawne politycznie, cokolwiek to znaczy.
    • iulius Będzie wiadomo, gdzie nie chodzić 01.02.11, 10:15
      O ile towarzystwo Cyganów by mi nie przeszkadzało, tolerancjonistów nie zdzierżę.
    • haja7 Menu nie tylko dla Polaków 01.02.11, 12:11
      A ....OBUDZIŁ SIĘ A. FIDLER (POSEŁ),NO ZROZUMIAŁE ZBLIŻAJĄ SIĘ NASTĘPNE WYBORY, ,,,,,A DYSKRYMINACJE NALEŻY TĘPIĆ.....
    • mig1anc Menu nie tylko dla Polaków 01.02.11, 13:48
      Oklejać, piętnować - bu haha.
      Tylko sprawnie działający monitoring we współpracy z kompetentnymi Strażą Miejską / Policją pozwoli wytępić robactwo chamstwa i bałaganu.
      Na razie jednak wolno mi opuścić lokal, w którym sąsiedztwo mi nie będzie odpowiadało.
      • alfalfa Re: Menu nie tylko dla Polaków 01.02.11, 14:35
        na razie...

Może się okazać, że w "ostentacyjny" sposób opuściłeś lokal a wtedy... znajdzie się naklejka na Ciebie.
        A.
        ps. na forum ktoś napisał, że nie można (nie należy, nie opłaca się) wzywać policji czy sm bo można utracić koncesję.
    • kontemplator07 Menu nie tylko dla Polaków 01.02.11, 18:57
      Nie dzielił bym ludzi na Romów, gejów i innych. Właściwe jest dzielić ludzi normalnych od prostaków i chamów. Podejrzewam, że wśród tych drugich jest więcej ksenofobii niż wśród ludzi normalnych.
      • mapo0 Re: Menu nie tylko dla Polaków 01.02.11, 19:22
        Wkrótce Gazeta zrobi akcję "Tęsknię, za Tobą, Romie" :) I nie chodzi tu o płytę kompaktową CD-ROM. Ale najpierw muszą uporać się z tematem rzeką - opluciem na stadionie, na razie w tym temacie codziennie mogą umieszczać jakiś artykuł.
    • rybomix1 Menu nie tylko dla Polaków 01.02.11, 20:52
      Może trochę śledztwa...
      www.youtube.com/watch?v=vmKWXh8B1d4&feature=player_embedded
    • rybomix1 Menu nie tylko dla Polaków 02.02.11, 03:46
      Afera goni aferę
      www.youtube.com/watch?v=vmKWXh8B1d4&feature=player_embedded
    • qwww w menu wyraźnie wpisać wieprzowina 01.03.12, 00:47
      i parchy i muzułmanie nie przyjdą
      z Cyganami gorzej... :)
    • esther.ajzensztadt Re: Menu nie tylko dla Polaków 01.03.12, 01:09
      66 lat po tym, jak w komorach gazowych Auschwitz ginęli Cyganie właścicielka prywatnego klubu prywatnie bawiła się w selekcję na rampie - przy wejściu segregowała gości na wchodzących do klubu i Cyganów - skategoryzowanych jako chuliganów. Już od czasu publikacji pierwszego artykułu właścicielka otwarcie broniła s w o j e j własnej decyzji ( na fb Cuba Libre pojawiały się rasistowskie, uręgające dobremu wychowaniu i kulturze komentarze) i dopiero gdy sprawa trafiła do sądu zmieniła linię obrony ( decyzja ochrony, co brzmi absurdalnie, bo jasne jest, że ochrona spełnia życzenia właściciela). Wyrok Sądu Okręgowego był wielkim wstydem dla Poznania, decyzja Sądu Apelacyjnego to dobra wiadomość. W Warszawie czy w Londynie klub dyskryminujący mniejszość etniczną padłby już dawno, w Poznaniu niestety nadal działam przy aplauzie lokalnych rasistó

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka