Dodaj do ulubionych

My też musimy zrobić krok w stronę Roma

04.02.11, 09:28
Kolejny artykuł pełen pobożnych życzeń.
Co znaczy "my też musimy..."? Sugeruje to, że Cyganie już coś pozytywnego zrobili... a to raczej nie jest prawda.
Podobnie kłamliwe jest stwierdzenie autorek "To dobrze, że właścicielki obu opisanych lokali zapewniają, że nie są rasistkami. Cieszy nas zmiana ich postawy." Właściciele lokali nigdy ie twierdzili, ze są rasistami, a jedynie że nie życzą sobie awantur i demolki w lokalach, których sprawcami są głównie Cyganie. O jaką zmianę postawy więc chodzi? Że zaczną wpuszczać Cyganów i będzie znów z nimi sajgon? I wtedy będzie cacy, bo tolerancyjnie? Trzeba dać się Cyganom politycznie-poprawnie wyszumieć i pozwolić na rozpieprzenie lokalu, czy nie tak ma się stać wg szanownych autorek?
A gdzie mowa o zmianie postawy Cyganów, która nas by ucieszyła? Zresztą mowa-mową, wiele rzeczy było mówionych, z których nic nie wynikało. Jedynym wymiernym potwierdzeniem zmian będą one same, a nie tylko deklaracje, że w razie czego możemy do cygańskiego szefostwa zadzwonić ze skargą.
Obserwuj wątek
    • hellbert Ależ ja ten krok już dawno zrobiłem, sam z siebie 04.02.11, 09:38
      bez "opieki" i "oświecenia" przez zaplute lewactwo, które MUSI mieć ofiarę do obrony. Dla mnie Cygan - też klient. Tylko wymaga innego podejścia, najczęściej ostrego ucięcia nazbyt poufałego tonu. Relacja "proszę pana/dziękuję panu" z obu stron załatwi sprawę, nie trzeba bronić na siłę ich "pan mi daj to!". Bo lewactwo może swoje instynkty krzyżowca zaspokoić:/

A co do zarzutu, że mówię Cygan (po naszemu) a nie Rom (po ichniemu) - jak lewactwo nauczy się nazywać Węgrów - Madziarami, Włochy - Italią (bo tak jest po ichniemu) to pogadamy.
      • etykieta.zastepcza a na nas mówią Lachy, fajnie nie? 04.02.11, 09:43
        A w ogóle, skoro Cyganie nie życzą sobie być nazywanie Cyganami, to i ja mam życzenie - nie nazywać mnie gadziem, bo mnie to obraża. Kojarzy mi się z gadem i w ogóle źle mi z tym.
        Czy Gazeta weźmie mnie w obronę i powalczy o nasze dobre imię?
    • Gość: mlx Re: My też musimy zrobić krok w stronę Roma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.11, 09:45
      Pełna zgoda.
      PS: Czy będzie tak jak ostatnio, że po ok. 99% komentarzy odnoszących się negatywnie do akcji "tolerancja dla Cyganów" w wydaniu Wyborczej rycerze wolności słowa z GW zlikwidują możliwość komentowania? ;)
    • Gość: zenek Aż boję się otworzyć lodówkę... IP: 95.108.69.* 04.02.11, 09:46
      Bo tam może czaić się jakiś Rom...

BTW, gazeta robiąc tą serię artykułów nie przysłużyła się Romom (zwanym ze staropolska Cyganami).
      Teraz każdy będzie bacznie przyglądał się ich zachowaniu w przestrzeni publicznej, choć pewnie wcześniej wiele osób (w tym podpisany) na nie nie zwracało uwagi.

Żeby była jasność, uważam i zawsze uważałem, że wszyscy ludzie są sobie równi z urodzenia, bez względu na kolor skóry, wyznanie czy narodowość.
      Ale rozumiem też restauratorki, które bronią swojego interesu i klientów.
      Może nie do końca taktownie i poprawnie politycznie, ale działają w jasno określonym interesie i na podstawie konkretnych doświadczeń. I (według ich deklaracji) nie ma w tym nic z rasizmu, który zakładałby czyjąś gorszość a priori.
    • bada62 My też musimy zrobić krok w stronę Roma 04.02.11, 09:56
      Ja patrzę na to z nutką optymizmu. Sam fakt, że starszyzna chce się zebrać dyskutować, że utworzono miejsce, gdzie można interweniować, uważam za ważny.
      Nie chodzi o to, że kocham Romów albo nie. Nie raz złościły mnie np romskie dzieci latające jak opętane po centrach handlowych i różniące się od rozrabiających dzieci polskich tym, że po pierwsze jest ich dużo więcej, a po drugie reagujące agresją na zwróconą im uwagę. Nie ukrywam, że grupki młodych Romów wywołuję we mnie po prostu strach.... ale grupka polskich dresiarzy nie mniejszy. Żyjemy w europejskim kraju, to jest nasz kraj, ale też, od 600 lat kraj zamieszkany przez Romów. Już dawno nie budzą w nas sprzeciw czarnoskórzy, a Romowie nadal.
      Wierzę w skuteczność romskiego "telefonu zaufania". Nawet bardziej niż w skuteczne reakcje policji czy straży miejskiej
      a-ja-slyszala.blog.onet.pl/
      • alfalfa Re: My też musimy zrobić krok w stronę Roma 04.02.11, 15:15
        "utworzono miesce, gdzie można interweniować" - ciekawym jakby Pani to zgłosiła? Poprosiłaby Pani o nazwisko z peselem by móc zgłosić?
        A.
        • bada62 Re: My też musimy zrobić krok w stronę Roma 04.02.11, 15:49
          Nie, no skąd. Zadzwoniłabym z informacją, że jestem tu i tu i osoba wyglądająca na Roma rozrabia i zaraz ktoś wezwie policję. Jak znam życie ktoś, spod tego telefonu, byłby szybszy niż policja. I mam takie przekonanie, że przynajmniej ta jedna, konkretna osoba już by więcej nigdy nie rozrabiała publicznie. Gdyby takie akcje były częste to myślę, że zadziałałoby to prewencyjnie dla innych. Społeczność Romów rządzi swoimi prawami z jednej strony, a swoje prawo bardzo szanują - z drugiej.
          • alfalfa Re: My też musimy zrobić krok w stronę Roma 04.02.11, 16:04
            > Nie, no skąd. Zadzwoniłabym z informacją, że jestem tu i tu i osoba wyglądająca
            > na Roma rozrabia i zaraz ktoś wezwie policję. Jak znam życie ktoś, spod tego t
            > elefonu, byłby szybszy niż policja.

Jak ja znam życie, faktycznie byłby szybszy niż policja, ślimak pewnie byłby szybszy. Niemniej ciekawe w jakim czasie, rozróba ma zazwyczaj charakter dynamiczny i nie trwa więcej niż kilka-kilkanaście minut (w tym czasie pozostali goście opuszczają lokal...)? Uwierzę jak ktoś to sprawdzi i będzie działało. Na razie to "pobożne życzenia" lub też "słuszna dobra wola" czyli w zasadzie to samo. Poza tym to wygląda na "branie sprawy w swoje ręce" przez społeczność romska co zgodne z prawem nie jest. Z kolei wzywania policji przez restauratorów się nie praktykuje - zbyt częste może się skończyć odebraniem koncesji.
            A.
            • bada62 Re: My też musimy zrobić krok w stronę Roma 04.02.11, 17:10
              Skoro tak mówisz, pewnie tak jest, że restauratorzy wolą bez policji rozwiązywać problemy burd w swoim lokalu. Tym bardziej chyba interwencja spod "telefonu zaufania" może okazać się skuteczna i trwała.
    • dziodu Polecam Autorkom tego "artykułu" 04.02.11, 10:06
      parl.sejm.gov.pl/WydBAS.nsf/0/70025DBBF8E646A6C125781B0043FFFF/$file/Analiza_%20BAS_2011_45.pdf
      ciekawa lektura-polecam.

To dobrze, że właścicielki obu opisanych lokali zapewniają, że nie są rasistkami. Cieszy nas zmiana ich postawy.
      tego nie powstydziłby się tow. Urban - żenada
      • hellbert Bo autorki to "osatnie sprawiedliwe" w morzu poz- 04.02.11, 10:35
        nańskiej ksenofobii i rasizmu;) Normalne jest, że my - Poznaniacy, palimy krzyże, domy Cygańskie, dokonujemy pogromów, "innych" mordujemy milionami. I oto autorki dokonują cudów - odmieniają nas:/

Autorki jak każdy lewak - sr..ją do własnego gniazda, wszystko w imię idei i teoryjek. A dowody? A na co one komu. Wszystko można przekręcić, wyolbrzymić, rozdmuchać i ukazać tylko siebie w glorii mejasza:/
        • hellbert sorki, "mesjasza" 04.02.11, 10:36
    • Gość: zenek A w Rumunii Murzynów biją... IP: 95.108.69.* 04.02.11, 10:45
      Więcej, w dzisiejszej wyborczej:

wyborcza.pl/1,75477,9050925,Rumunia_ma_mowic__Cyganie.html
      • dziodu Re: A w Rumunii Murzynów biją... 04.02.11, 11:01
        Mi się nie podoba słowo "gadź" (jakim Cyganie nas określają) ale jakoś nie rozwściecza
      • mapo0 Zdecydowanie wolę Rumunów od Cyganów... 04.02.11, 20:51
        ...więc będę Cyganów nazywał Cyganami a nie Romami. Może zrobimy jakąś akcję na Facebooku, "Nazwijmy Cygana po imieniu" ?:) Gazeto, dlaczego obrażasz 22 milionowy naród Rumunów w swoich artykułach, nazywając Cyganów Romami? Gdzie tu Twa poprawność polityczna? :)
        • mapo0 Re: Zdecydowanie wolę Rumunów od Cyganów... 11.05.13, 18:00
          właśnie, brońmy dobrego imienia Rumunów
          • Gość: Fan Inki Borsuk Mapo0 - no co Ty..?? IP: *.pools.arcor-ip.net 11.05.13, 18:09
            Mapo0... Choinki zapachowe (niemieckie najlepsze) sluza (jak sama nazwa wskazuje) do wachania a nie do uszlachetniania kawy INKI...!! :))
    • Gość: ekolog kolejny, żenujący artykuł wybiórczej IP: *.au.poznan.pl 04.02.11, 11:43
      Redaktorki chyba same przerażone są negatywnym odbiorem cyklu swoich publikacji o Cyganach i próbują się jakoś rakiem wycofać.
      Ktoś określił - artykuł w stylu komunistycznego okresu Urbana. Ja bym dodał - tylko wtedy byliśmy do tego przyzwyczajeni, a teraz to jest żałosne i pożałowania godne.

I do autorek - choćby stanęły na głowie w szale swojego ideologicznego polityczno-poprawnego zacietrzewienia - to nie zmienią negatywnego nastawienia Polaków do grupy, która sama nie chce przestrzegać norm współżycia społecznego.
    • gall.anonim.pn My też musimy zrobić krok w stronę Roma 04.02.11, 12:09
      Jakie "My też musimy zrobić krok w stronę Roma"? Czy redaktorki myślały o sobie? Ja nic robić nie muszę - po prostu jak zwykle idę do lokalu, kulturalnie jem i płacę. O awanturowaniu się oczywiście nie ma mowy. Tymczasem grupy cygańskie (tak, będę używać tego terminu rozmyślnie bo 1. Sinti nie są Romami, a mieszkają nie tylko w Polsce, ale i w okolicach Poznania 2. bo to nazwa ugruntowana językowo stąd "Spotkałem szczęśliwych Cyganów" lub pojęcie "cyganeria artystyczna" a nie "Spotkałem szczęśliwych Romów" czy "romania artystyczna") przyłażą, hałasują, przeszkadzają wszystkim innym, awanturują się, a na koniec często nie płacą. A na koniec są zdziwieni, że ktoś tego nie akceptuje.
      PS "Romowie chcą się zmieniać, po to, by nikt już nie wyrzucał ich z knajpy tylko dlatego, że są Romami". Mam nadzieję, że się zmienią. Zobaczymy ile z tych zapowiedzi wyjdzie.
      • Gość: lynx Re: My też musimy zrobić krok w stronę Roma IP: *.ppkbhm.com.pl 04.02.11, 14:09
        Amen!
      • Gość: macio masz 100% racji! IP: 95.108.69.* 04.02.11, 22:23
        Niech redaktorka zrobi krok w stronę cyganów, a nawet zaoferuje im swój własny krok - skoro taka jest zaangażowana w zbliżenie polsko-cygańskie ;)
    • Gość: Bywalec Dużo jeżdzę po Polsce IP: *.tsi.tychy.pl 04.02.11, 15:55
      poznańscy cyganie to nic strasznego , kto np spotkał się 25 czy 15 lat temu z cyganami z Katowic ten ma dopiero niezapomniane przeżycia hahaha

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka