zero85 13.02.11, 17:20 Hasła szlachetne, a kup po sobie nie posprzątali. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
onefoks Dość zniewolenia. Dość wyzysku ! Przeszedł mars... 13.02.11, 17:32 i jeszcze marsz pogryzionych przechodniów oraz za...ch chodników. Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Marsz pokąsanych 13.02.11, 17:55 onefoks napisał: > i jeszcze marsz pogryzionych .... Tak - sama bym nawet w takim marszu poszła. Duzo poruszam się na rowerze. Psy mają jakąś awersję do dwóch kółek. Nie ma tygodnia by jakiś wyprowadzony - naturalnie bez smyczy - "ratlerek", nieraz wielkosci sporego cielaka, nie rzucił sie na mnie. Zwykle kończy się to awanturą z włascicielem, z których żaden nigdy nawet nie powiedział 'przepraszam'. Przeciwnie - pewni swego psiarze - mnie winią za całe zajscie bo ich podopieczny "tylko tak się bawi", "przestraszył się czegoś więc panią napadł", "on nie gryzie - tylko sobie powącha i poszczeka", a poza tym "pies się musi wybiegać" - tylko dlaczego akurat na chodniku wokół bloku gdzie rezyduje ze swym panem? Dwa razy takie bydlę mnie pogryzło. Raz sprawa zakończyła się polubownie raz w sądzie gdzie zmusiłam posiadacza psa do zapłacenia grzywny i odszkodowania za zniszczoną nogawkę spodni. O tym, że NIKT nie sprząta po swoim psie nie chce mi się nawet pisać. Wystarczy przejść dowolną ulicą w śródmieściu, albo po osiedlach - o ile "cało" w ogóle się przejśc tamtedy da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mea Re: Marsz pokąsanych IP: *.icpnet.pl 13.02.11, 18:07 och, och, zniszczona nogawka spodni przez ratlerka, toż to woła o pomstę do nieba! macie dowody na to, że ktokolwiek został dzisiaj pogryziony? sama zaraz zadzwonię na policję, która uczestniczyła w dzisiejszym marszu i dowiem się, albo raczej upewnię, bo na 100% nie było takich sytuacji. swoją drogą ciekawa jestem w jakim tempie jeździsz na rowerze, skoro "ratlerek" jest w stanie podejść i cię pokąsać. śmiech na sali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Marsz pokąsanych IP: *.cable.net-inotel.pl 13.02.11, 18:55 Śmiech na sali to i owszem jest. Z Twojej wypowiedzi droga przedmówczyni. Prawo jest od tego, żeby je przestrzegać. Niezależnie od tego, czy jest się właścicielem ratlerka czy posokowca bawarskiego. Psy winny być prowadzane na smyczy, tudzież jeżeli należą do rasy agresywnej na smyczy i w kagańcu. A dopóki Twoja interlokutorka jedzie po ścieżce rowerowej, bądź nie stanowi utrudnienia w ruchu jadąc po jezdni, może sobie jechać z taką prędkością jaka jej się żywnie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Re: Marsz pokąsanych 13.02.11, 20:26 Gość portalu: bb napisał(a): > Prawo jest od tego, żeby je przestrzegać. Niezależnie od tego, czy jest się wła > ścicielem ratlerka czy posokowca bawarskiego.... Tu mi nawet nie o prawo chodziło. Chodzi o zwykłą przyzwoitość, o kulturę. Jeżeli mam psa nieszkolonego, nieułozonego, który rzuca się z kłami na każdy dziwnym wydajacy mu się obiekt - rower, dziecko, innego psa, kota czy biegnacego człowieka to oczywistym jest ze wyprowadzam go na rzemiennej silnej smyczy ( a nie na sznurku - coraz powszechniejszym niestety) i w kagańcu. Dla ludzi o minimum kulturalnej ogłady nie trzeba paragrafów i grzywien by powyzsze zrozumieć. Nie trzeba też takim ludziom przypominać by po swoim psie posprzątali bo to jest dla nich oczywiste jak oczywistym jest, że zwierzę trzeba szczepić czy z nim wychodzić i generalnie o nie dbać ale tak by zakłócać spokoj innym. Niestety - może to wina migracji ludnościowych po wojnie, awansu społecznego, parweniuszostwa - u nas jeżeli nie ma w poblizu jakiegoś karbowego z nahajką ( policjanta, straznika miejskiego itp) mozna dać się załatwić swemu psu na środku chodnika i z niezakłoconym poczuciem własnej wartosci wrócić z nim do domu. Mozna spuścić psa ze smyczy i napawać oczy jak gania za ludźmi uprawiającymi biegi czy jeżdżacych rowerami - bo przecież pies musi się wybiegać i wyszczekać a swój niestłumiony tresurą nadmiar agresji najlepiej cudzym kosztem gdzieś uwolnić. Chłopa ze wsi wyprowadzisz, ale wsi z chłopa nigdy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goj Re: Marsz pokąsanych IP: *.awakom.net 13.02.11, 20:58 Nasram ci na twarz, przecież to nic takiego, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Re: Marsz pokąsanych 14.02.11, 06:38 Raczej podtemat. Los zwierząt jest przejawem postaw ludzi od których są one uzależnione. Jednak od krzywdy zwierząt bardziej obchodzi mnie krzywda ludzi. Niestety miłość do ogólnie rzecz biorąc natury nieraz przyjmuje karykaturalne rozmiary. Tak jak opisałam to powyżej na przykładzie tzw psiarzy dla których posiadane zwierzę to nieraz wiecej niż człowiek ba więcej niż członek rodziny. Uczłowieczają swego podopiecznego i karmiąc swój egoizm pozwalają mu na wszystko niczym rozpieszczonemu dziecku. Tak już ten świat jest ułożony, ze wszystko powinno znać i mieć swoje miejsce - gł w hierarchii ważnosci. Są jednak tacy, którzy ten porzadek odwracają - i ci w moim zakresie empatii jakoś się nie mieszczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna Re: Dość zniewolenia. Dość wyzysku ! Przeszedł ma IP: *.dynamic.chello.pl 13.02.11, 19:03 Ciekawa jestem bardzo, których przechodniów i gdzie któryś pies zanieczyścił chodnik... Niektórym neodzieciom powinni odbierać dostęp do internetu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onefoks Re: Dość zniewolenia. Dość wyzysku ! Przeszedł ma IP: 95.108.126.* 13.02.11, 19:33 gdym za każdą znależioną psią kupe na Poznańskich chodnikach dostał 1 zł byłbym bogatym człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Dość zniewolenia. Dość wyzysku ! Przeszedł ma IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.02.11, 20:13 a gdybym ja dostala 1 zl za szoki kazdego zula to przebilabym Kulczyka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Dość zniewolenia. Dość wyzysku ! Przeszedł ma IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.02.11, 20:16 no wlasnie, zaden z przechodzacych psow nie zostawil po sobie sladu, jak to sie mowi sa ludzie i parapety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agg Re: Dość zniewolenia. Dość wyzysku ! Przeszedł ma IP: *.icpnet.pl 13.02.11, 17:51 kaganiec, który ma husky z ostatniego zdjęcia nie jest przyjazny psu. Pies, kiedy jest zmęczony nie może wyrównać oddechu, latem ochłodzić się. Jak najbardziej wspieram inicjatywę, ale zgadzam się że odpowiedzialność za zwierze to nie tylko dobra karma, spacer i dobre traktowanie - sprzątanie kupek również w jej zakres wchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość kaganiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 20:06 to nie kaganiec tylko uzda - która w danym momencie jest zaciśnięta. W poluzowanej pozycji pies ma swobodę ziajania, w razie ciągnięcia przez psa lub próby ataku, uniemożliwia mu to po pierwsze zaciskając pysk, po drugie odwracając głowę. Uzda jest głównie treningowa, choc jak widac używa się jej równiez na co dzień, szczególnie, gdy pies nie jest jeszcze nauczony nieciągnięcia na smyczy. Nie rozumiem skąd tylu psich wrogów społeczeństwie? Czy ktokolwiek z oponentów rozumie po co był ten marsz? Co ma do tego sprzątanie - które powinno być jak najbardziej obowiązkiem właściciela? Widzieliście zdjęcia zmaltretowanych, skatowanych zwierząt? Wiedzieliście? Jak ktoś podpalił, zagłodził, ciagnął za samochodem, wyrzucił przez okno czy pozostawil przywiązane do drzewa w lesie? I co? Sprawca może być bezkarny bo na chodnikach leżą qpy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poz Re: Dość zniewolenia. Dość wyzysku ! Przeszedł ma IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.02.11, 20:14 kaganiec byl po to by nikt sie nie czepial...lepiej klikac na forum niz cos robic zal.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agg Re: Dość zniewolenia. Dość wyzysku ! Przeszedł ma IP: *.icpnet.pl 13.02.11, 21:48 chwila, chwila. Popieram marsz, szłam i oby więcej takich inicjatyw. Uważam jednak, że nie na perfidnym znęcaniu się nad zwierzętami sprawa się kończy. Metalowe kagańce w zimie czy takie uzdy (głównie latem) również nie są najlepsze. Szczegół - wiem, ale na to, też wypada zwracać uwagę. Kwestie zabijania, znęcania się, trzymania psów na łańcuchach czy w kojcach bez możliwości ruchu są jasne i tu nie powinno być dwóch zdań - nie można na to pozwolić, skoro nie da się upomnieniami - surowo karać. O szczegóły też warto dbać by taki marsz mógł być przykładem jak traktować zwierzaczki. A kupy - jak pisałam, sprawa odpowiedzialności właściciela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Czy wszystkie psy na zdjęciach to wegetarianie IP: 95.108.69.* 13.02.11, 18:07 tak jak wszyscy uczestnicy protestu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agg Re: Czy wszystkie psy na zdjęciach to wegetariani IP: *.icpnet.pl 13.02.11, 18:42 tak, jak uczestnicy protestu. Zaznaczyłam fakt to ze względu na komentarze o kupach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saggi TO NIE byl marsz wegetarian!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 01:44 Rzadko który uczestnik marszu był wegetarianinem, ja nie jestem, a byłam organizatorka. Żadna z organizatorek poznańskiego marszu nie jest, nie była i nigdy nie będzie wegetarianka! Marsz byl przeciwko przemocy, a nie prowegetarianski, niech to wreszcie do wszystkich dotrze, a kupy po swoich psach odpowiedzialni wlasciciele sprzątają z chodników! Odpowiedz Link Zgłoś
miroo Dość zniewolenia.Dość wyzysku! Pod kurię z hasłem! 13.02.11, 18:18 Dość zniewolenia i dość wyzysku - powinni z tym hasłem pod kurię się udać aby zaprotestować przeciwko temu co kościół w Polsce robi.. Odpowiedz Link Zgłoś
tsuranni Parytet dla kotów! Minimum 10% miejsc w sejmie! 13.02.11, 19:16 i 5% w senacie!!! I jak słusznie ktoś zauważył - podnieść kary pieniężne i sposób ich egzekwowania dla miłujących zwierzęta oszołomów, którzy po swoich pupilach nie potrafią nawet posprzątać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Parytet dla kotów! Minimum 10% miejsc w sejmi IP: *.icpnet.pl 13.02.11, 19:28 posprzątać to nie potrafią po sobie oszczybramy zamieszkujące centrum starego miasta. nie ci którzy przyszli walczyć o prawa zwierząt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oks Re: Parytet dla kotów! Minimum 10% miejsc w sejmi IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.02.11, 20:11 albo podniesc kary dla oszolomow ktorzy tak mysla jak ty! a najlepiej zamknac w szpitalu... Odpowiedz Link Zgłoś
jarka63 Re: Dość zniewolenia. Dość wyzysku ! Przeszedł ma 13.02.11, 19:26 A marsz udał się bardzo, gratulacje dla organizatorek i wszystkich "zwykłych" ludzi, którym chciało się wziąć udział. Za rok będzie nas jeszcze więcej! Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Dość zniewolenia. Dość wyzysku ! Przeszedł mars... 13.02.11, 19:39 K., myalalem,z e wreszcie jakis przewrot narodowy sie szykuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dość zniewolenia. Dość wyzysku ! Przeszedł ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 19:55 Skąd wiesz? Jeżeli byłeś na miejscu i widziałeś taką sytuację, trzeba było zareagować, zwrócić uwagę. Zrobiłeś/aś to? A nawet jeżeli ktoś nie posprzątał - co jest naganne - to znaczy, że można znęcać się nad zwięrzętami? A jak gdzieś jakiś pies ugryzł kogoś, - co jest naganne - to znaczy, że wolno znęcać się nad zwierzętami? A jak ktoś wypisuje bzdury i nie na temat - to znaczy, że wolno znęcać się nad zwierzętami? Co raz bardziej nasila się moda czy potrzeba podjudzania, atakowania na forach - czy to znaczy, że wolno znęcać się nad zwierzętami? Bo wydaje mi się, że marsz był przeciwko znęcaniu się nad zwierzętami. Jeżeli uważasz - może i słusznie - że potrzebny jest marsz przeciwko niedopowiedzialnym i leniwym właścicielom psów, podejrzewam, że nic nie stoi na przeszkodzie i wiele osób cię poprze. Zorganizuj taki marsz - sama w nim wezmę udział. Ale czy to znaczy, że wolno znęcać się nad zwierzętami?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tsuranni Re: Dość zniewolenia. Dość wyzysku ! Przeszedł ma IP: *.icpnet.pl 13.02.11, 20:26 oczywiście, że nie wolno znęcać się nad zwierzętami. Nie wolno też pluć na głowę sąsiada piętro niżej i robić kupy przed blokiem? Wyobrażasz sobie, że na każdą z okoliczności, których nie wolno organizować będziemy marsze? Trzeba mieć naprawdę dużo wolnego czasu lub nierówno pod sufitem. A najpewniej i jedno i drugie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dość zniewolenia. Dość wyzysku ! Przeszedł ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 23:16 Szkoda, że przeczytanie notki napisanej w języku polskim nie równa się jej zrozumieniu. To może wyłożę łopatologicznie: nie twierdzę, że qpy na ulicach są ok i że nie należy ich sprzątać - wręcz przeciwnie, ja zawsze sprzątam, choc czasami ludzi pytają po co to robię, skoro inni nie. Ale w moim otoczeniu jest co raz więcej sprzątaczy i to się chwali. Sami dajemy przykład. Nie twierdzę też, że należy przyklaskiwać sytuacjom, kiedy to pies w jakikolwiek sposób atakuje przechodnia czy rowerzystę. Nie proponuję marszu z każdej okazji, choć nie ma takiego zakazu. Ale TEN artyk. jest o marszu, który ma uczulić czy naświetlić problem, jakim jest okrucieństwo wobec zwierząt. I szkoda, że procentowo niewiele wypowiedzi dotyczą właśńie tego tematu. Ba, ktoś się nawet pokusił o zahaczenie o kościół - jest jeszcze parę innych tematów, które można poruszyć, które mogą nas bulwersować, którymi można/trzeba się zająć. Ale TEN artyk. jest o marszu, który ma uczulić czy naświetlić problem, jakim jest okrucieństwo wobec zwierząt. Szkoda, że to takie trudne/niemożliwe do zrozumienia. Dla niektórych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Dość zniewolenia. Dość wyzysku ! Przeszedł ma IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.02.11, 20:13 jak w nicku,zwylke zero :/ Odpowiedz Link Zgłoś
piter_wlkp Czy tu chodzi o likwidację przemysłu mięsnego ? 13.02.11, 20:21 Traktuję ten marsz z równie wielką powagą jak działalność Frontu Wyzwolenia Roślin Doniczkowych ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wildziak Re: Dość zniewolenia. Dość wyzysku ! Przeszedł ma IP: *.173.17.121.tesatnet.pl 13.02.11, 21:36 Mogli by jeszcze zorganizować marsz "w obronie pieszych uczestników ruchu chodnikowego przed psimi kupami". Zapraszam na Wildę lub Łazarz gdzie chodniki są zaminowane niemiłosiernie i nikt absolutnie nikt po swoich pupilach nie sprząta! No może widziałem w swoim "wildziańskim życiu" jedną dziewczynę sprzątająca po piesku ale cała reszta nic absolutnie nie robi a wręcz bezczelnie wyprowadza swoje pieski przed blok czy kamienice oczywiście nie swóją tylko sąsiadów bo przed swoją kamienicą brudzić nie będą. Domyślam się, że tak samo jest w innych częściach miasta i innych miastach. Więc może najpierw wypada zrobić porządek i poukładać sprawy "wśród swoich" tak zwanych obrońców zwierząt a później zająć się innymi "zewnętrznymi" problemami? Odpowiedz Link Zgłoś
wroniegniazdo Dość zniewolenia. Dość wyzysku ! Przeszedł mars... 13.02.11, 22:06 typowe dla poznaniakow. marszy byl zeby uczulic na katowanie zwierzat, a oni gadaja o osr*nych chodnikach :D Odpowiedz Link Zgłoś
jakulab Co ci wielcy obrońcy zwierząt sądzą o aborcji? 14.02.11, 03:09 Tak po prostu, jestem ciekaw. Zauważyłem bardzo ciekawą zależność - jeśli ktoś głośno mówi o ochronie praw zwierząt i domaga się ich "humanitarnego" traktowania, to najczęściej ten ktoś nie ma nic przeciwko wyskrobywaniu nienarodzonych dzieci, a więc całkowicie niehumanitarnemu traktowania istoty ludzkiej. No cóż, ale już takie czasy. Żyjemy w epoce totalnego zidiocenia i zubożenia intelektualnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Co ci wielcy obrońcy zwierząt sądzą o aborcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.11, 09:32 Jakim prawem mnie obrażasz? Znasz mnie? Znasz moje wypowiedzi, poglądy i przekonania? Jakim więc prawem wrzucasz wszystkich obrońców praw zwierząt do jednego worka? Jak śmiesz twierdzić, że skoro popieram ochronę praw zwierząt, to jednocześnie popieram skrobankę? Jakim prawem wywyższasz się nade mnie mówiąc o totalnym zidioceniu i zubożeniu intelektualnym - bo popieram prawa zwierząt? A Ty nie popierasz? Ty jesteś za tym, by ludzie, którzy znęcają się nad zwierzętami, unikali konsekwencji za swoje czyny? Czy ty jesteś przeciwko obronie praw zwierząt? Popierasz wszelkiego rodzaju zwyrodnialców, którzy wydłubują oczy, przywiązują puste puszki do ogonów, zakopują żywe, podpalają, głodzą, kopią itd? No bo skoro ja popieram obronę praw zwierząt, co jak z Twojej wypowiedzi wynika jest jednoznaczne z popieraniem aborcji oraz totalnym zidioceniem i zubożeniem intelektualnym, to chyba o sobie nie piszesz? WIęc jak - znęcanie się nad zwierzętami jest ok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saggi Re: Co ci wielcy obrońcy zwierząt sądzą o aborcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 02:06 Dziękuję Ci za Twoje wypowiedzi, bo po czytaniu komentarzy tu i na innych portalach załamałam się. Do ludzi nic nie dociera! Zle się dzieje na tym świecie a oni w kolko o tym samym, nie mając pojęcia o niczym komentują. Czy ja gdzieś kiedyś pisałam, ze popieram kupy, gryzienie, czy z innej beczki maltretowanie dzieci, zabijanie i inne? To, ze kocham zwierzęta i chce ich bronic nie znaczy ze na sercu nie leży mi los ludzi. Zajęłam się marszem dla zwierzaków, bo je mała garstka ludzi broni, same tego nie zrobią. Do pomocy ludziom jest masę organizacji i przede wszystkim Państwo i Kościół, a zwierzakami ja będę się zajmować jakkolwiek będą mnie nazywać bezduszni ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kpina Re: Co ci wielcy obrońcy zwierząt sądzą o aborcji IP: *.centertel.pl 16.02.11, 21:57 Skąd takie niczym nie poparte przypuszczenia??????jestem jedną "obrończyń zierząt" i uwaga! (nie wiem czy Twój ograniczony umysł to ogarnie) ale zawsze bylam jestem i bede przeciwko aborcji!!!!! wybralam ochrone zwierzat a Ty?wygodny fotel i pisanie komentarzy?? Odpowiedz Link Zgłoś