Dodaj do ulubionych

Zamiast kserowania - idzie era skanowania?

24.02.11, 11:45
Może i myśl techniczną polacy mają (chociaż połączenie skanera i komputera rewolucją nazwać nie można :D), ale dizajnu za grosz! Strasznie to brzydkie!
Pomysł ok, chociaż nie jestem pewien czy w czasach kiedy nowy skaner można kupić za 80 zł (allegro) takie urządzenie będzie miało wzięcie...
Obserwuj wątek
    • Gość: zenek A jak autor poradził sobie z prawami autorskimi IP: 95.108.69.* 24.02.11, 11:54
      do kserowanych materiałów?
      Skoro projekt jest przychodowy (dotacja z UE, przychody z reklamy) zawsze można postawić zarzut:

Art 115

3. Kto w celu osiągnięcia korzyści majątkowej w inny sposób niż określony w ust. 1 lub 2 narusza cudze prawa autorskie lub prawa pokrewne określone w Art. 16, Art. 17, Art. 18, Art. 19 ust. 1 lub 2, Art. 20 ust. 1 i 2, Art. 40 ust. 1 lub 2, Art. 86, Art. 94 ust. 2 i Art. 97, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

1. Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w ust. 1 w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

3. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełniania przestępstwa określonego w ust. 1 stałe źródło dochodu albo działalność przestępną, określoną w ust. 1, organizuje lub nią kieruje, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 5.
      • Gość: Do zynka Re: A jak autor poradził sobie z prawami autorski IP: *.versanet.de 24.02.11, 12:06
        No to se mozna 11 rokow POodsiadywac ! Nimo jakichs rabatow dla bidnych zakow lub cosik takiego w (zawiosach) ? Hihi :-)))
      • Gość: el_garret Re: A jak autor poradził sobie z prawami autorski IP: *.icpnet.pl 24.02.11, 12:20
        To jest problem tego, co kopiuje a nie tego, kto daje taką możliwość. Wszystkie ksera byłyby chyba pozamykane, gdyby podchodziłoby to pod taki paragraf ;> Urządzenie służy przede wszystkim do kopiowania notatek a jak ktoś chce to może przecież zrobić kopię swojej książki na użytek własny, bo jest jej właścicielem.
        • Gość: zenek Re: A jak autor poradził sobie z prawami autorski IP: 95.108.69.* 24.02.11, 13:01
          Podchodzą.
          Z kserami jest dokładnie to samo.
          Tam jeszcze dochodzi paragraf o pomocnictwie.
          Jeśli kserowanie książki jest deliktem z ustawy o ochronie praw autorskich, to uczynienie sobie z takich działań lub pomocnictwa źródła dochodu jest przestępstwem.
          Notatki, materiały własne etc. to co innego niż książka objęta ochroną prawną.
          Grepsu z "kopiowaniem książki na własny użytek" nie kupi żaden sąd.
          • emissarius Re: A jak autor poradził sobie z prawami autorski 24.02.11, 13:34
            Skoro ktoś "skonstruował" to urządzenie - to ciekawi mnie, czy też podlega opłatom na rzecz ZAIKS, którym zwyczajowo podlegają producenci i importerzy.

Gdyby się uprzeć - samo posiadanie takiego urządzenia można uznać za przestępstwo, podobnie jak posiadanie komputera. Stąd zwyczaj "konfiskowania" twardych dysków i nośników danych w trakcie przeszukań - zwłaszcza takich, gdzie nie znaleziono niczego niezgodnego z prawem. Taka konfiskata może być równoznaczna z postawieniem zarzutów, gdyby właściciel wpadł na pomysł np. poskarżenia się na bezzasadne przeszukanie.
            • Gość: j26 Re: A jak autor poradził sobie z prawami autorski IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.11, 23:07
              Ludzie! Zgodnie z ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych kopiowanie (nawet całych książek!) jest dozwolone. Producenci urządzeń reptograficznych (m.in. kserokopiarek) są w związku z tym zobowiązani do uiszczenia specjalnego podatku. Podobnie sprawa wygląda z producentami płyt cd (polskie prawo pozwala na skopiowanie danych z cudzego nośnika na własny - np. nagrań muzycznych).
    • etykieta.zastepcza a dane osobowe? 24.02.11, 12:24
      Jak każdy użytkownik ma założyć sobie konto, to pozostają następujące kwestie - gdzie on to konto zakłada, kto zbiera dane i co jest w podawanych danych, jak te dane są chronione?

Pomysł generalnie jest bardzo OK, zupełnie prosty, a przydatny. Schody zaczynają się jednak tuż obok w postaci całej masy eurokołchozowych przepisów.
      • Gość: ekipa skanboxa.pl Re: a dane osobowe? IP: *.icpnet.pl 24.02.11, 13:05
        Konto zakłada się oczywiście na stronie internetowej (www.skanbox.pl) lub bezpośrednio w urządzeniu. Co do danych osobowych to jest wymagane tylko imię (żeby jakoś system się przywitał) oraz e-mail (aby odebrać potwierdzenie rejestracji). Polityka prywatności obowiązuje jak najbardziej :)
    • grasshopper Zamiast kserowania - idzie era skanowania? 24.02.11, 13:16
      Świetna sprawa, postęp być musi .... a dalej można wrzucić skan do netu i udostępnić swoim kolegom ... np na Studenci.net
    • Gość: gość Re: Zamiast kserowania - idzie era skanowania? IP: *.pl 24.02.11, 13:28
      a wniesiesz skaner do biblioteki? Jak tak, to nie będzie miało, jak nie to będzie. Poza tym jest kwestia wygody (nosić skaner?)?
      Idea super, bo nie trzeba będzie marnować tylu kartek, które i tak po sesji często lądują w koszu!!!!
      Jedyne czego się obawiam, to kwestia "praw autorskich", które (nie oszukujmy się, przy kserowaniu książek także) mogą być uznane za łamane (bo to w końcu to powielanie treści - nikt nikogo nie zatrzyma od skanowania całych książek)
      • Gość: siux Re: Zamiast kserowania - idzie era skanowania? IP: 87.212.242.* 24.02.11, 22:02
        w bibliotece u mnie przy uniwerku na każdym piętrze jest 2-3 kopiarki z wbudowanym skanerem, ogólnie nie wyobrażam sobie studenckiej egzystencji bez tego urządzenia
        pomijam te kopiarki ze skanerami które stoją na każdym korytarzu na uniwerku (a nawet w stołówce)

studenci z Holandii pozdrawiają studentów z Polski
    • kogut1487 Zamiast kserowania - idzie era skanowania? 24.02.11, 14:01
      Z tego co mi wiadomo (a z Urządzenia już korzystałem - polecam), to nie jest ScanboX tylko SkanboX, a pliki wysyła się na swoje konto użytkownika w serwisie www.skanbox.pl. No i by miec kontko trzeba zaakceptować regulamin, w którym jest o prawach autorskich itd... heh, tyle że z reguły nikt tego nie czyta:) ja po tej dyskusji przeczytałem właśnie regulamin na skanbox.pl (mimo że już wcześniej zakładając konto zaakceptowałem). Nie jestem prawnikiem i się na tym nie znam, ale wiem już chyba co mogę a co nie:)
      • emissarius Re: Zamiast kserowania - idzie era skanowania? 24.02.11, 14:20
        Czytałeś może regulamin czytelni w bibliotece UE?

Ciekawi mnie, jak traktują fotografowanie stron np. aparatem z telefonu komórkowego.
        • kogut1487 Re: Zamiast kserowania - idzie era skanowania? 24.02.11, 14:55
          hmm, no nie mam zielonego pojęcia, a czytać mi się nie chciało:/ Ale ciekawe... to w sumie jak skan, wiec może na użytek własny można?
          • emissarius Re: Zamiast kserowania - idzie era skanowania? 24.02.11, 15:03
            Jednak na UAM jest obowiązek wyłączania telefonów w czytelni. Istnieje za to możliwość odpłatnego kserowania. Więc chyba powinni pozwalać fotografować. Wiele aparatów ma nawet w tym celu specjalny tryb "tekst". Aparaty foto - nawet te z komórek mają sporą rozdzielczość, więc odczytanie nie powinno sprawić problemów.
      • Gość: es Re: Zamiast kserowania - idzie era skanowania? IP: *.tbcn.telia.com 24.02.11, 15:12
        Moze mnie ktos oswieci co w tym skanerze jest tak rewolucyjnego ze robi sie z tego caly artykul! Od lat przyjete jest na tzw Zachodzie prowadzenie dokumentacji np projektow budowlanych tylko na skanowanych dokumentach. Rysunki, protokoly, obliczenia, ekspertyzy, you name it, skanuje sie i rozsyla mailami. Albo wynajmuje sie wirtualny box do ktorego wszyscy uczestnicy maja zakodowany dostep. Nikt juz w dzisiejszych czasach nie wysyla papierow. Bardzo tez czesto decyzje urzedowe otrzymuje sie poczta mailowa wlasnie z dolaczonym pdf-em. A i podania najrozniejszego rodzaju rowniez wysyla sie w formir plikow - najtansze i ekologiczne. O czym tu pisac? Czyzby Poznan byl jeszcze bardziej zacofany niz to na pierwszy rzut oka widac?
    • grelpawe Zamiast kserowania - idzie era skanowania? 24.02.11, 14:48
      pierwszy skaner w colegium novum się pojawił, nie na AE chciałbym zauważyć...
    • sn00pka Zamiast kserowania - idzie era skanowania? 24.02.11, 15:20
      Maszyna pewnie pożyteczna, ale wielka i niezbyt urodziwa. Dlaczego zatem stoi w pięknie wyremontowanym hallu głównym starego gmachu UE? Już piętro wyżej gdzieś z boku byłoby lepiej...
      • karen888 Re: Zamiast kserowania - idzie era skanowania? 24.02.11, 15:39
        Jeżeli komuś przeszkadza wygląd, to może sam spróbowałby znaleźć firmę wykonującą takie urządzenia, piękne, zgrabne i odpowiadające przewrażliwionym i niewątpliwie wysmakowanym gustom użytkowników. hall głownego budynku UE remontowany był już dawno i do piękna także wiele mu brakuje, poza tym jest to Uniwersytet,a nie muzem . A maszyna zapewne stoi tam, by zwracać uwagę i przypominac o sobie, najprawdpobniej na pierwszym piętrze nie byłaby zauważalna dla takiej ilości studentów.
        • Gość: autor Re: Zamiast kserowania - idzie era skanowania? IP: *.icpnet.pl 24.02.11, 19:03
          Wyobraź sobie jakby to zaprojektowali niemcy - może bez wielkiego polotu, ale na pewno solidnie, a tutaj? Ten skaner wygląda jakby się miał zaraz rozlecieć...
    • Gość: huf Re: Zamiast kserowania - idzie era skanowania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.11, 21:31
      "nie jestem pewien czy w czasach kiedy nowy skaner można kupić za 80 zł (allegro) takie urządzenie będzie miało wzięcie... "
      Będzie miało. Studenci kierunków humanistycznych a zwłaszcza studenci szkół typu Wyższa Szkoła Gotowania na Gazie czy Akademia Dobrego Humoru Oddział Pcim Dolny mają problem z obsługą normalnego skanera.
      • Gość: huf Re: Zamiast kserowania - idzie era skanowania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.11, 21:35
        "Uniwersytet" Ekonomiczny widać najlepiej nadaje się na testy tego urządzenia ;P
    • adamowski1 Zamiast kserowania - idzie era skanowania? 25.02.11, 00:51
      Jednym słowem Unia dopłaciła do powstania urządzenia łamiącego jej przepisy,fajnie,bo jaka jest różnica czy ja zrobię ksero,czy zeskanuję książkę?,mogę ją wydrukować,lub korzystać w postaci pliku PDF-u,czy Worda.
    • kretek_bladzi Zamiast kserowania - idzie era skanowania? 25.02.11, 07:56
      Taki skaner, to chyba w nagłym przypadku. Tak na codzień notatki się fotografuje.
      • Gość: Molier Re: Zamiast kserowania - idzie era skanowania? IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.11, 15:46
        Fotografuje czy skanuje? A po co? :)

Przecież i tak znakomita większość notatek jest dostępna w sieci w .doc'ach i .pdf'ach :) Natomiast podręczniki można bez problemu sobie wypożyczyć choćby z czytelni online. Jeśli chodzi o pozycje ekonomiczne, związane z moją uczelnią to sporo oferuje np. ibuk.pl. Najlepsze, że wypożyczanie, które umożliwia też drukowanie, nie łamie ustawy o prawie autorskim.

Po co tyle kombinować z robieniem nielegalnych fotobooków? ;)
    • rabbinhood papier papierem ważniejsza jest redukcja emisji 25.02.11, 10:35
      mikrocząsteczek (toner) podobnych w działaniu do azbestu i wywołująca raka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka