dudus_badus 13.03.11, 12:28 Miasto Spotkań! PRomują,że genetycznie im bliżej do wiedeńczyków lol :-))) www.polityka.pl/nauka/czlowiek/1513302,1,ewolucja-ma-zawsze-racje.read a zachowujo sie jak Azjaci spłod Tarnopłola lol :-))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ellll Re: Pseudokibice z Wrocławia pobili poznaniaków n IP: *.icpnet.pl 13.03.11, 12:51 Co za buraki - ręce opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observer Re: Pseudokibice z Wrocławia pobili poznaniaków n IP: *.icpnet.pl 13.03.11, 12:58 Poznanskie bandziory by zrobily to samo. Litar jest tego przykladem. Odpowiedz Link Zgłoś
zezzem Re: Pseudokibice z Wrocławia pobili poznaniaków n 13.03.11, 13:41 Trzeba być kretynem by się rzucać na dzieciaki bo grają w klubie przeciwnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observer Re: Pseudokibice z Wrocławia pobili poznaniaków n IP: *.icpnet.pl 13.03.11, 13:42 trzeba byc kretynem by rzucac sie na kogokolwiek bo ma szalik/koszulke innego klubu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Pseudokibice z Wrocławia pobili poznaniaków n IP: *.icpnet.pl 13.03.11, 13:43 odwet za udział litara-lamy parę lat temu we Wrocławiu w ustawce bojówki WL,w której zginął nie winny kibic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: Pseudokibice z Wrocławia pobili poznaniaków n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.11, 14:52 ale troll ;) dla twojej informacji wtedy zginął kibic zaprzyjaźnionej z Lechem Arki, więc nie wiem za co mieliby brać wrocławianie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Pseudokibice z Wrocławia pobili poznaniaków n IP: *.echostar.pl 13.03.11, 15:00 typowe dla wrocławskich meneli. Bylem w tym miastyeczku kilka razy i mowie wam wiocha. Kloszardzi na ulicach, brud syf i ubostwo, po miescie łaża jakies ogolone dresy wygladaja jak goryle. Same kresowiaki, zero inteligencji. Typowy kibol KIepskich Wrocław to niedomyty pijany bandzior. Zenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niklot Re: Pseudokibice z Wrocławia pobili poznaniaków n IP: *.internetunion.pl 13.03.11, 16:15 Tak, za to wasz Dębiec to zamiejscowa delegatura Wersalu... Natomiast wasi koleżkowie - IQ = 150. Jadą z DZIEĆMI w koszulkach pyrlandii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Pseudokibice z Wrocławia pobili poznaniaków n IP: 79.173.46.* 13.03.11, 14:06 W sumie racja, tylko zapytam tak z ciekawości: co masz do Tarnopola? Byłeś? Całkiem europejskie miasto, założone przez hetmana J. Tarnowskiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
dudus_badus Re: Pseudokibice z Wrocławia pobili poznaniaków n 13.03.11, 14:33 Do Tarnopola nic nie mam.Absolutnie:) Nawiązałem tylko do dyskusji nr. 142.753 :) toczącej się w Poznaniu pod nie zmienionym tytułem: "Poznań<Wrocław" forum.gazeta.pl/forum/w,67,123135920,123168664,Re_Grobelny_dobrze_czyta_swoje_miasto.html Odpowiedz Link Zgłoś
wredek Pseudokibice z Wrocławia pobili poznaniaków na ... 13.03.11, 14:32 Dla takich chuliganów(nazywanych pieszczotliwie pseudokibicami) miasta budują za setki mln stadiony. P.S. Ileż potrzeba odwagi albo głupoty aby w koszulkach Lecha zwiedzać osiedla we Wrocławiu, Krakowie, Warszawie, ....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ezekiel 25:17 Re: Pseudokibice z Wrocławia pobili poznaniaków n IP: *.washdc.fios.verizon.net 13.03.11, 17:01 Rodzicom tym powinny zostac odebrane prawa rodzicielskie . Ci kibole mogli dzieciom poderznac gardla czy powydlubywac galki oczne srubokretami. Trudno nawet napisac, ze ci rodzice to zwierzeta, bo zwierzeta troszcza sie o swoje potomstwo. Rodzicom tym powinien zostac przeczytany Ezekiel 25 :17 !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niklot Re: Pseudokibice z Wrocławia pobili poznaniaków n IP: *.internetunion.pl 13.03.11, 17:27 Owi "rodzice" postanowili oddać mocz na ścianę, tak więc postawa godna naśladowania przez latorośl. Moim zdaniem poszukiwania sprawców zdarzenia, to pieniądze podatników wyrzycone w błoto. Kto szuka guza, zawsze go znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dom uciech Re: Pseudokibice z Wrocławia pobili poznaniaków n IP: *.play-internet.pl 13.03.11, 17:08 Godz 12.06, Niedziela. Po kolegium redakcyjnym i konsultacjach z Warszawą;-) postanowili opublikować. Linia polityczna na najbliższe tygodnie załamana. Teraz niech piszą o słynnym dworcu w Kutnie (z muzyki Kazika), jako wzorze dla Poznania. Proszę nie mędrkować, że ktoś jest głupi, bo nie zna sympatii i antypatii kibicowskich, zapewniam, że większość (!!!) nie zna. Spytaj Matkę jeden z drugim np. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocławianin Re: Pseudokibice z Wrocławia pobili poznaniaków n IP: *.wroclaw.vectranet.pl 13.03.11, 19:21 Jest mi za to wstyd. I nawet dodam - zaradni Wielkopolanie pojechali do Breslau opanowanego przez kresowych "tutejszych" katoryje nie znali, szto ani Paljaki ili Łukraynce. Jak w Poznaniu już dawno były toalety w domach pewnie w latach 30. to przyszly wrocalwiak (wieśniak kresowy, co w 45 z krowami pociągiem przyjechał) narzekał, że musi sławojkę budowac, bo to tak przyjemnie po krzakach kupe robić. A jak w Wielkopolsce już traktory były do orki, to kresowiako-dolnoślązak krowę brał do orki, bo kuń darmozjad. Ale nie można generaliozwać - jest mi wstyd, jest mi przykro, ale ta swołocz to wyjątek. Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf ???? 13.03.11, 22:01 > nawet dodam - zaradni Wielkopolanie pojechali do Breslau > opanowanego przez kresowych "tutejszych" katoryje nie znali, szto ani Paljaki > ili Łukraynce. Jak w Poznaniu już dawno były toalety w domach pewnie w latach 30. to przyszly > wrocalwiak (wieśniak kresowy, co w 45 z krowami pociągiem przyjechał) narzekał, > że musi sławojkę budowac, bo to tak przyjemnie po krzakach kupe robić. Typowa próba dowartościowania się przez zakompleksioną część poznaniaków ( bo tylko tak można wytłumaczyć te brednie ). Być może to co napiszę cię zaszokuje ( w wersji optymistycznej zakładając że jesteś tylko ignorantem) być może nie wywoła żadnej reakcji ( zakładając że działałeś z premedytacją i motywowały cię kompleksy oraz zła wola), ale najwięcej tych "przeciętnych" wrocławian przyjechało do tego miasta z miasteczek i wsi Wielkopolski, Mazowsza i Małopolski, a także trochę ze zburzonej po powstaniu Warszawy. Jedynie nieco ponad co piąty z nich przybył do Wrocławia z terenów dawnych Kresów. Co więcej to właśnie wśród tej ostatniej grupy ( tej pogardzanej przez ciebie) najwięcej było osób wykształconych (mieszczanie Lwowscy w tym profesorowie tamtejszego Uniwersytetu i Politechniki) i to właśnie dzięki tej grupie a nie Wielkopolanom czy innej społeczności w powojennym Wrocławiu możliwe było wznowienie działalności Uniwersytetu, Politechniki (wcześniej Królewskie Wyższej Szkoły Technicznej), komunikacji tramwajowej czy sieci wodociągowej, dzięki nim odżyła w zrujnowanym mieście kultura, teatry, opera i ukształtowała się nowa wrocławska świadomość. Także jeśli wiesz co to przyzwoitość to powinieneś się o tych ludziach odnosić z szacunkiem na jaki zasługiwali . Ale nie można generalizować. Mam nadzieję że nie przemyślałeś tego co napisałeś, pisząc być może pod wpływem złych emocji i że większość poznaniaków ( mam nadzieję ludzi inteligentnych i rozsądnych) nie podziela poglądów które przedstawiłeś, bazujących na fałszywych stereotypach ukształtowanych za komuny. Zainteresowanym tematem polecam ciekawe opracowania na ten temat: Turnau Irena „Studia nad strukturą ludnościową polskiego Wrocławia”, Thum Gregor "Obce miasto Wrocław 1945 i potem" Odpowiedz Link Zgłoś
dudus_badus Re: ???? 13.03.11, 22:08 O żesz k.... Przodkowie z 5 dzielnic Polski a potomek z wiedeńskimi genami pro-nazistowskiego Ludendorffa lol:-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf na małostkowy jad i złośliwośći wygrałeś!!!! 13.03.11, 22:19 Na argumenty wygrałem ja (walkower). A czemu mam taki a nie inny nick to i tak byś pewnie nie zrozumiał lol ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
dudus_badus Re: na małostkowy jad i złośliwośći wygrałeś!!!! 13.03.11, 22:39 Na argumenty??? wybacz,ale mam b.zły humor-cóż mianowicie udowodniłeś??? masz pod ręką naukowe publikacje,zacytuj dane proszę! - z rozkładem na regiony. 23 % obecnych mieszkańców Wrocławia pochodzi zza Buga-nie ma się czego wstydzić. przy okazji podaj ilość wrocławsko-wiedeńskich mieszanych małżeństw po wojnie żeby była jasność co do waszej wysokiej kultury:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf ???? 14.03.11, 00:49 > wybacz,ale mam b.zły humor-cóż mianowicie udowodniłeś??? Ja ci nic nie chciałem udowadniać. To ty czyniąc złośliwą uwagę pod moim adresem zamiast odnieść się jakoś do tego co napisałem milcząco przyznałeś mi rację > masz pod ręką naukowe publikacje,zacytuj dane proszę! - z rozkładem na regiony. Jeśli to uczyni cię szczęśliwszym zacytuję ci to o co prosisz a nawet więcej... Cytaty z pracy doktorskiej Gregora Thuma (prof uniwersytetu Viadrina we Frankfurcie nad Odrą obecnie wykłada w USA) o Wrocławiu, wydanej w Polsce pod wspomnianym przeze mnie tytułem "Obce Miasto Wrocław 1945 i potem". Strony 136-137 "Do dziś powszechnie się uważa że Wrocław po wojnie zasiedlili przede wszystkim Polacy ze Wschodu, zwłaszcza ze Lwowa. Jest to tym ciekawsze że już w 1960 rezultaty szczegółowych badań wrocławskiej socjolog Ireny Turnau obaliły to przekonanie. Przeprowadzone przez nią analizy powojennej populacji Wrocławia wykazały mianowicie, że pod koniec 1947r. repatrianci stanowili zaledwie 20-23% tutejszej ludności.[...]. Natomiast 70-75% powojennych wrocławian było przesiedleńcami ze środkowej Polski(...). Badaczka zdołała jednak również udowodnić skąd wzięło się przekonanie, że Wrocław zasiedlony został głównie przez deportowanych z Polski Wschodniej. Okazało się bowiem że w obrębie określonych nstytucjii i grup zawodowych, w których poziom wykształcenia znacznie przewyższał średnią demograficzną, byli oni reprezentowani znacznie silniej, niż wyniosił ich procentowy udział w ogólnej liczbie ludności. [...] Wśród profesorów uniwersytetu i politechniki w 1948r. repatrianci stanowili ponad 60%, ze wschodu pochodziła również znaczna część pozostałych pracowników naukowych i nauczycieli akademickich. (...)Odgrywali oni ważną, a często nawet główną rolę w oświacie i i w życiu kulturalnym miasta. Prym wiedli to zwłaszcza profesorowie i naukowcy ze Lwowa. Stanisław Kulczyński, jeden z ostatnich rektorów Uniw. Jana Kazimierza we Lwowie, został pierwszym rektorem obydwu polskich uczelni (...). Urząd prorektora objął Edward Sucharda, ostatni rektor politechniki Lwowskiej(...) Jerzy Güttler -pierwszy wojewódzki konserwator zabytków (...) architekt Józef Rybicki - kierownik Wrocławskiej Dyrekcji Odbudowy (...) Pisarka Anna Kowalska (...)stała się jedną z najważniejszych postaci wrocławskiego życia literackiego. Dlatego też Jagielski mówi o "quasi-lwowskim charakterze" który owe elity nadały(...). Ze Lwowa pochodziło także wielu konduktorów tramwajowych, dzięki którym można było odnieść wrażenie, że Wrocław jest miastem pełnym lwowian. Rzadko natomiast wspomina się o przesiedleńcach z Poznańskiego, chociaż pod koniec 1947 stanowili oni 15% ludności Wrocławia (...) Gdy zaś za kryterium posłuży nie miejsce urodzenia, lecz miejsce zameldowania przesiedleńców (...) to ów procentowy udział wzrośnie nawet do 19,5%. Drugie miejsce w tej klasyfikacji zajmowali przybysze z województwa warszawskiego (13,6%). Sporo osadników przybyło również z Kielecczyzny (około 8%) oraz krakowskiego i rzeszowskiego ( po około 7-8%). (...) Obecność znacznej liczby warszawian w powojennym Wrocławiu, sięgająca w niektórych zakładach przemysłowych i instytucjach oświaty 20% była w znacznej mierze konsekwencją zniszczeń, jakich doznała polska stolica(...)" Także jak ktoś z poznania pogardliwie odnosi się o mieszkańcach Wrocławia po wojnie pluje też w dużej merze na byłych Wielkopolan nawet nie zdając sobie z tego sprawy. > 23 % obecnych mieszkańców Wrocławia pochodzi zza Buga-nie ma się czego wstydzić Czy ja gdzieś wspomniałem o wstydzie? Jestem dumny że przybyło ich aż tyle bez nich nie byłoby (albo byłaby znacznie później i gorzej) wrocławskich uczelni wyższych, teatrów, wodociągów. Brak szacunku i pogarda dla tej grupy społecznej z powodu ich pochodzenia to specjalność Poznaniaków, a przynajmniej wielu z nich. Chciałbym wierzyć że powodem tego jest bardziej ignorancja i niewiedza niż kompleksy, typowa dla "polaczków" złośliwość oraz konformizm i przyzwyczajenie do "wygodnych" mitów. Nie jestem jednak aż tak naiwny. Warto jeszcze jeden fragment przytoczyć z tej książki: "Rząd komunistyczny widział w repatriantach potencjalnych wrogów politycznych, których nie sposób było pozyskać dla idei socjalizmu i dlatego musieli być poddani dokładniejszej obserwacji niż inne grupy ludności" I tu między innymi sądzę leży geneza takiego a nie innego myślenia i odnoszenia się do mieszkańców dawnych Kresów dziś w Polsce. Byli oni zaciekłymi i nieprzejednanymi wrogami systemu komunistycznego, dlatego też "partia" robiła wszystko co w jej mocy aby zohydzić ich w oczach reszty społeczeństwa. Wielu nabierało się na tą retorykę i do dziś się nią posługuje (ukraińcy, zabużanie, kargule itd.) Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf aneks 14.03.11, 00:54 > Także jak ktoś z poznania pogardliwie odnosi się o mieszkańcach Wrocławia po wo > jnie pluje też w dużej merze na byłych Wielkopolan nawet nie zdając sobie z teg > o sprawy. Od razu mówię Poznań z małej litery to literówka nie żadna celowa złośliwość z mojej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koala Re: Pseudokibice z Wrocławia pobili poznaniaków n IP: *.przylep1.do.przylep.22lipca6a.pawluk.org 13.03.11, 19:17 byłem na tym turnieju i szkoda ze gazeta nie pisze całej prawdy ze kibice /rodzice /Lecha byli pod wpływem ALKOHOLU!!!!!!!!!!!!!!ł i zachowywali się prowokacyjnie.ładna opieka nad dzieckiem ............... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Pseudokibice z Wrocławia pobili poznaniaków n IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.11, 20:29 Rodzice WKS Śląsk też bylo pod wpływem alkoholu. I wiesz co? Jedni i drudzy dzień wcześniej razem pili w Dopiewie (każdy w swoich koszulkach) i jakoś nikt nikomu do gardła nie skakał. Wiesz czemu? Bo to są dorośli odpowiedzialni ludzie, a nie bandziory którym się wydaje że prawdziwy kibic to ten co kogoś za.je.bie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawe Czy Sąd Rodzinny będzie badał czy odbierać dzieci? IP: *.icpnet.pl 13.03.11, 20:57 W końcu nie codziennie "opiekunowie" 10 latków w obcym mieście są pijani w środku dnia (godz 13!!) : wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,9243984,Wroclawscy_kibole_pobili_rodzicow_trampkarzy_Lecha.html Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf A o promilach alkocholu we krwi poznaniaków cisza 13.03.11, 21:06 O niewygodnych faktach dla poznaniaków GW** poznańskie oczywiście nie wspomina. Ciekawe jacy to rodzice "opiekują się" dziećmi podczas zawodów sportowych mając 2 promile alkoholu we krwi? No i zapewne zupełnie nie miało to związku z tym co się stało no bo jak to pijani poznaniacy we Wrocławiu w koszulkach Lecha nie mogli przecież zachowywać się inaczej niż wzorowo.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: A o promilach alkocholu we krwi poznaniaków c IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.11, 21:17 Już pisałem, ale odpisze i tobie. Rodzice WKS Śląsk też bylo pod wpływem alkoholu. I wiesz co? Jedni i drudzy dzień wcześniej razem pili w Dopiewie (każdy w swoich koszulkach) i jakoś nikt nikomu do gardła nie skakał. Wiesz czemu? Bo to są dorośli odpowiedzialni ludzie, a nie bandziory którym się wydaje że prawdziwy kibic to ten co kogoś za.je.bie !!! Zadziwiające, że każdy kibolski bandzior usprawiedliwia się że napadł na kogoś, bo ten ktoś był pijany. Litar też twierdził, że opluł kobietę bo ta była pijana. Aż żal, że Dzierżyński przestał być bohaterem narodowym. Przydałby się taki dzisiaj na tą kibolską bande z wszystkich klubów. Odpowiedz Link Zgłoś
dudus_badus Re: A o promilach alkocholu we krwi poznaniaków c 13.03.11, 21:35 ludendorf napisał: ludendorf??? To jakiś Twój pradziadek Kargulu??? Tak ma wyglądać wasza nowa wrocławska Tożsamość??? Choć urodzony niedaleko Poznania to My Polacy, Poznaniacy za bardzo za nim nie przepadamy... pl.wikipedia.org/wiki/Erich_Ludendorff Odpowiedz Link Zgłoś