Dodaj do ulubionych

Instalacja antenowa

25.03.11, 13:49
Macie jakieś namiary na instalatorów antenowych? Ale nie te od kierownika Tomka?
Obserwuj wątek
    • halskee Instalacja antenowa - jak wejść na dach? 17.04.11, 18:44
      Witam
      Zauważyłem że już kilka anten wisi na kominach. Jak dostać się na dach?
    • trescher Re: Instalacja antenowa 18.04.11, 09:19
      Witam! Dlaczego nie polecasz tego instalatora? Właśnie miałem do neigo dzwonić, ale teraz się zastanawiam.
      • ghakki Re: Instalacja antenowa 18.04.11, 23:07
        Witam wszystkich

Taką instalację najlepiej zrobić samemu temat jest do opanowania, w razie czego mogę podpowiedzieć. Robiąc samemu można to zrobić naprawdę dobrze bez partactwa i znacznie taniej.

Przy okazji w jaki sposób FH rozprowadza kable? to istotne.

Nowoczesna instalacja multiswitchowa wymagałaby poprowadzenia kabli od każdego gniazdka z osobna na strych(poddasze). Czyli np jeżeli mamy w domu 4 gniazdka to prowadzimy 4 niezależne koncentryki na strych (do jakiegoś jednego punktu) gdzie zamontowany będzie multiswitch (specjalny aktywny rozdzielacz). Dalej z multiswitcha podchodzimy do anteny satelitarnej, anteny telewizji naziemnej standardu DVB-T oraz anteny radiowej.
        Zaletą takiej instalacji jest to, że w jednym gniazdku abonenckim mamy 3 sygnały: TV sat, TV cyfrowa naziemna, radio. Jakość odbioru zadowoli najbardziej wymagających.

Moje pytania:
        1.Czy FH ma przygotowane w ten sposób rozprowadzenie kabli? (czy wszystkie kable spotykają się w jakimś jednym wspólnym punkcie? )
        2. Czy na poddaszu jest jakieś standardowe gniazdko 230V, lub możliwość wyprowadzenia 230V (np jakaś puszka)

PS. W tej robocie najtrudniejszą sprawą jest fizyczne zamocowanie anten na dachu.

pozdrawiam
        tom

• trescher Re: Instalacja antenowa 19.04.11, 08:56
          Witam,
          też uważam, że nie ma rzeczy, których człowiek by nie zrobił sam:) Myślę, że razem damy radę! Próbowałem się dowiedzieć u brygadzisty jak jest rozłożona w mieszkaniu ta instalacja, ponieważ wystaje kilka kabli ze ściany, a do komina są odprowadzone ponoć tylko dwa (są 3 gniazdka SAT w mieszkaniu). Z tego co się orientowałem to każdy kabel od każdego gniazdka SAT musi być podłączony bezpośrednio do konwertera przy antenie,czyli trzeba by kupić konwerter z co najmniej trzema wejściami... naprawdę nie da się tego inaczej zrobić? Właśnie poprzez jakiegoś multiswitcha?

A co do wchodzenia na dach to ostatnio widziałem próbę jednego z mieszkańców usiłujących wejść przy silnym wietrze. Naprawdę szacun!:) Na trzeźwo się chyba nie da:)
        • halskee Re: Instalacja antenowa 19.04.11, 09:02
          Witam
          W moim przypadku mam 2 koncentryki wchodzące z dachu do "punktu zbiorczego" i 3 koncentryki z pokojów. jest też przewód 230V oraz skrętki. Docelowo muszę jeszcze z dachu pociągnąć 6 kabli koncentrycznych, zamocować antenę z dwoma konwerterami quatro (HB i Astra) i antenę do dvb-t. Chciałem jedno gniazdko zrobić z sygnałem podwójnym (do podłączenia tunera z nagrywarką z dwoma głowicami) ale do gniazdka w pokojach wchodzi tylko jeden kabel - zresztą bardzo miernej jakości. Oplot składa się z 4 żyłek.
          Zastanawiam się tylko jak wejść na dach :/
          • ghakki Re: Instalacja antenowa 19.04.11, 19:18
            Witam
            W moim przypadku mam 2 koncentryki wchodzące z dachu do "punktu zbiorczego" i 3 koncentryki z pokojów. jest też przewód 230V oraz skrętki. Docelowo muszę jeszcze z dachu pociągnąć 6 kabli koncentrycznych, zamocować antenę z dwoma konwerterami quatro (HB i Astra) i antenę do dvb-t. Chciałem jedno gniazdko zrobić z sygnałem podwójnym (do podłączenia tunera z nagrywarką z dwoma głowicami) ale do gniazdka w pokojach wchodzi tylko jeden kabel - zresztą bardzo miernej jakości. Oplot składa się z 4 żyłek.
            Zastanawiam się tylko jak wejść na dach :/

Dwa koncentryki z dachu to mało. Czy jest miejsce zeby przepuscić ich więcej? Zakładając układ Astra + Hotbird + NTC (naziemna tv cyfrowa) Musimy mieć ich aż 9 (8 na konwertery quatro i 1 dla NTC). Też chciałbym zrobić jedno gniazdo podwójne dla TwinTunera i niestety przypuszczałem, że to zbyt skomplikowane dla FH żeby przewidzieć taką instalację. Czy kable są bezpośrednio w tynku czy w peszlu? Bo jeżeli w peszlu może jakimś cudem udałoby się przeciągnąć 2 obok siebie?.

Kolega wcześniej pisał, że oprócz koncentryków idzie jeszcze kabel zasilający 230V, chociaż o tyle dobrze.

pzdr
            tom
            • onapluson Re: Instalacja antenowa 19.04.11, 20:52
              Samo wejscie na dach to pikus wchodzisz po skosie z balkonu zaden problem.
              Sytuacja komplikuje sie przy kablach rozprowadonych po domu ida w posadzce ze zdiec wynika ze w peszelu ale ilosc zakretow i zalaman nie daje szans na przeprowadzenie nowych z dachu do punktu zbiorczego bezproblemowo przewodem wentylacyjnym pozostamie rozkuc troche sciany w garazu zeby sladow nie bylo:D
              Podpisuje sie pod opcja razem damy rade:)
              mnie by interesowal zestaw np na cyfre lub N-ke plus naziemna cyfrowa badz zwykla obejdzie sie bez radia w takim wypadku ile kabli z dachu musi leciec??
              • halskee Re: Instalacja antenowa 20.04.11, 09:48
                Jeżeli wystarczy ci podłączenie sat w jednym pokoju a sygnału tv we wszystkich wystarczą ci dwa przychodzące przewody z dachu.
                Jeżeli chcesz mieć możliwość podłączenia tunera sat w każdym pokoju i wystarczy ci sygnał z jednego satelity to potrzeba 4 kabli (zakładając że masz 3 pokoje i w każdym gniazdko)
                Jeżeli dodatkowo chcesz mieć możliwość podłączenia tunera z nagrywarką (który umożliwia nagrywanie jednego programu i oglądanie innego) takich kabli musisz mieć 5
                Jeżeli chcesz sygnał z kilku satelitów i konwerter będzie typu monoblock wtedy liczba przewodów będzie taka jak wyżej
                Jeżeli będzie kilka oddzielnych konwerterów na tzw. zezie to ilość przewodów jak wyżej x ilość konwerterów .
            • halskee Re: Instalacja antenowa 20.04.11, 09:30
              U mnie - mieszkanie na piętrze - kable widać w jednym z kominów wentylacyjnych - tu idą bez peszla. Na zdjęciach z FH widzę że są one pociągnięte do posadzki i dopiero tam idą po ścianie do góry do punktu zbiorczego. Na zdjęciach widać że przewody do gniazdek idą peszlem. Komin jest dosyć szeroki tak że wiązka 10 kabli powinna się zmieścić bez problemu, nie ograniczając cyrkulacji powietrza. Nie wiem jak to wygląda na parterze. Problem jednak z tym podwójnym kablem w jednym gniazdku (2xSAT) chyba w grę wchodzi tylko natynkowe gniazdko i kabel puszczony w listwach lub można spróbować założyć eFy i zbeczkować kabel, drugi spiąć np taśmą izolacyjną i na takim pilocie wciągnąć dwa koncentryki, przy okazji zastepując ten słabej jakości przewód lepszym.
              Jakie to wszystko proste :) ... w teorii... Szkoda że FH nie konsultowało z nami ilości potrzebnych przewodów i po ile przewodów ma dochodzić do gniazdek. Obecna instalacja wystarczy na podłączenie sat z 1 konwertera do odbioru w 1 pomieszczeniu + tv naziemna i radio we wszystkich.
              • onapluson Re: Instalacja antenowa 20.04.11, 18:49
                czyli jesli dobrze rozumiem jesli tylko w jednym pokoju chce miec cyfre badz Nke to wystarcza te dwa jesli do tej Nki nagrywarka to musi byc trzeci kabel i w takiej konfiguracji mam w jednym pokoju dekoder a w reszcie normalna tv. Jesli bede chcial zabrac dekoder do innego pokoju to juz bedzie kicha?? a jak bym chcial multiruma to musze dolozyc do tych 3 kabli jeszcze 2 a to gniazdko co mam w pokoju z jednym kablem starczy??
                dobrze zrozumialem kolego??
                podziekowania za pomoc pozdrawiam
                • ghakki Re: Instalacja antenowa 21.04.11, 00:39
                  Z tego co tu koledzy piszecie to FH przygotowało nam instalacje nie na obecne czasy. Może ktoś z Was podesłać zdjęcia albo linki?

pozdrawiam
                • halskee Re: Instalacja antenowa 21.04.11, 11:23
                  >czyli jesli dobrze rozumiem jesli tylko w jednym pokoju chce miec cyfre badz Nk
                  > e to wystarcza te dwa jesli do tej Nki nagrywarka to musi byc trzeci kabel i w
                  > takiej konfiguracji mam w jednym pokoju dekoder a w reszcie normalna tv.

Dokładnie tak

> Jesli bede chcial zabrac dekoder do innego pokoju to juz bedzie kicha??

Możesz sobie w "rozdzielni multimedialnej" :) przepiąć przewód na inny pokój i wtedy będziesz mógł przenieść dekoder

> a jak bym chcial multiruma to musze dolozyc do tych 3 kabli jeszcze 2
                  4 kable przy założeniu że 3 pokoje SAT+TV
                  5 przy założeniu że do jednego z gniazdek będzie podłączany dekoder TWIN (obecna instalacja na to nie pozwala potrzebne są dwa przewody koncentryczne)

Jeżeli będzie to zwykły dekoder pojedyncze kable w gniazdkach wystarczą.
              • trescher Re: Instalacja antenowa 21.04.11, 10:21
                Witam,
                bardzo proszę o proadę - chciałbym u siebie mieć podłączony Cyfrowy Polsat, tak by sygnal byl we wszystkich 3 pokojach - wtedy jak rozumiem przy mutliroomie bede mogl podlaczyc np 2 dekodery do gniazd i goladac kanaly z Polsatu niezaleznie od siebie. Czy istniejaca instalacja do tego wystarczy i jesli tak to jaki sprzet do tego potrzebuje (konwerter z dwoma wyjściami? Multiswitch?)? Mam nadzieję, że moje pytanie nie jest śmieszne, ale nie za bardzo się na tym znam:)
                • halskee Re: Instalacja antenowa 21.04.11, 10:51
                  Konwerter z 4 wyjściami - + multiswitch
                  Tu masz przykładową konfigurację z anteną RTV na 4 pokoje - na 3 będzie wyglądać tak samo
                  W obecnej instalacji brakuje do tego przynajmniej 1 kabla przychodzącego (zakładając że w gniazdkach chcesz mieć tylko SAT)
                  • trescher Re: Instalacja antenowa 18.05.11, 09:45
                    Halskee, dzięki za odpowiedź! Czyli jak rozumiem muszę:
                    - kupić konwerter z 4 wyjściami, ale podłączam do niego tylko 3 kable, bo chcę mieć sygnał tylko w 3 gniazdkach tak?
                    - kupić multiswitch - czy mógłbyś jakis polecić?
                    - połączyć kable z konwertera z odpowiednimi kablami wystającymi ze ściany za pomocą multiswitcha.
                    Dobrze rozumuję?:)
                    • halskee Re: Instalacja antenowa 18.05.11, 15:22
                      konwerter quatro - do niego 4 kable (ze względu na 4 polaryzacje niska i wysoka pionowa oraz niska i wysoka pozioma), które idą do multiswitcha np
                      www.elpiobis.pl/product_info.php/pName/multiswitch-54-triax-tms-5x4-p/cName/multiswitche?osCsid=14ce71757474a01d88de14e98e0a942b albo coś takiego www.elpiobis.pl/product_info.php/cName/multiswitche/pName/multiswitch-tceq-mp-904?osCsid=44af5fd11978d3cb735ad3d58eac1cff
                      w multiswitchu wykorzystujesz 3 wyjścia do których podłączasz kable z poszczególnych pokojów.
                    • halskee Re: Instalacja antenowa 18.05.11, 15:26
                      we wcześniejszym poście 2 link jest zły powinien być www.elpiobis.pl/product_info.php/pName/multiswitch-tceq-mp-504/cName/multiswitche?osCsid=44af5fd11978d3cb735ad3d58eac1cff

pomyłkowo wkleiłem multiswitch mp904, jest on przydatny dla sygnału z dwóch satelit np HB i ASTRA
                      • trescher Re: Instalacja antenowa 18.05.11, 16:03
                        Dzięki wielkie! Mamy jakąś rozpiskę od FH, wskazującą jakie to kable wystają ze ściany? W sensie, który kabel do którego pokoju? Jest tam ich raczej więcej niż 3:)
                        • nexers Re: Instalacja antenowa 18.05.11, 16:49
                          To raczej nie problem sprawdzić będąc na dachu.
                          Omomierz i po sprawie ;), choć może są opisane ..... :)
                        • halskee Re: Instalacja antenowa 19.05.11, 10:14
                          Kable - przynajmniej u mnie nie były opisane
                          2 przychodzące z dachu i 3 na pokoje - mozna było rozpoznać które idą z góry a które z mieszkania.
                          do sprawdzenia kabli może być przydatne takie urządzonko www.atel.com.pl/produkt.php?hash=02309
                          • trescher Re: Instalacja antenowa 19.05.11, 10:21
                            Halske dzięki wielkie za rzeczową i fachową pomoc!
                          • trescher Re: Instalacja antenowa 26.05.11, 11:22
                            Halskee, jeszcze jedno pytanie - chaiłbym na razie podłączyć Cyfrowy Polsat do salonu, czyli jak rozumiem mogę zamontować antenę z pojedynczym konwerterem, przykręcicć do niej 1 koncentryk i w naszej "rozdzielni":) skręcić kabel z dachu z kablem z salonu za pomocą skrętki? Dobrze to rozumiem?
                            • halskee Re: Instalacja antenowa 26.05.11, 12:42
                              Kabel z dachu łączysz z kablem z salonu w "rozdzielni" za pomocą 2 złączy typu f i tzw beczki www.bosat.pl/index.php?p141,zlacze-typu-f-f-beczka
                              • trescher Re: Instalacja antenowa 26.05.11, 13:44
                                Właśnie o tym myślałem, tylko nie znałem fachowego nazewnictwa:) Dzięki wielkie, w takim razie dzisiaj marsz na dach;)
    • andpost Re: Instalacja antenowa 17.06.11, 20:10

> Macie jakieś namiary na instalatorów antenowych? Ale nie te od kierownika Tomka
      > ?

Korzystałem z usług instalatora poleconego przez kier. Tomka - fachowiec rzetelny ,nikt z innych wykonawców nie robi tak rzetelnie , kable pomocowane , połączenia śrubowe zakonserwowane , nic nie dynda na dachu ,skrzynia dostępna z opisem ,łatwość zmiany konfiguracji .
      • kula8452 Re: Instalacja antenowa 12.07.11, 08:57
        No okey ,ale pytanko jak to sie kształtuje cenowo tak plus/minus??
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka