Gość: Piero IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 05.05.04, 00:11 Znowu kompletny brak profesjonalizmu ze strony Policji. Co o tym sądzicie. Ja jako ojciec tą tragedię strasznie przeżywam . Znam ojca tego młodzienca . Cześć jego pamięci !!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guerra Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol IP: *.icpnet.pl 05.05.04, 09:24 jakoś mało kogo ten fakt interesuje:( Moim zdaniem skandal nad skandale Aż dziw bierze że nie ma zamieszek po czymś takim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo-jo Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol IP: 193.128.25.* 05.05.04, 09:34 Komentarze pojawią się dopiero pod ewentualnym artykułem. leniwe to forum, czeka sie na gotowca. Juz nieraz tak było. Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol 05.05.04, 10:01 Komentarze są na forach ogólnopolskich: tu do pierwszej informacji forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=12385029 (we wtorek był to najczęściej komentowany tekst) a tu do drugiej (opublikowanej w środowej gazecie) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=12409565pozdrawiam Błażej Wandtke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol IP: *.blt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.04, 02:37 Skurwysyny Odpowiedz Link Zgłoś
tulin Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol 05.05.04, 10:41 A skad wiesz ze brak profesjonalizmu ? Wszyscy obwiniaja policjantow a przeciez nikt nie wie jak bylo naprawde. Nie mozna ferowac wyrokow na podstawie krotkiego artykulu w gazecie. A po tym co sie dzieje na forum Kraj widze ze wszyscy tak robia. Dla mnei oczywiste jest jedno - jak policja zatrzymuje to nie wolno uciekac. I tyle. Reszte wykaze sledztwo. Dlatego nie obwiniam policjantow bo jest tak zwane domniemanie niewinnosci a wiec musimy przyjac ze policjanci postapili zgodnie z prawem dot. zatrzymywania PODEJRZANYCH osob. A wiec ze pokazali legitymacje i oznajmili ze sa z Policji. A Wy przyjmujecie od razu ze to wina policjantow i ze na pewno zlamali prawo.Na jakiej podstawie ? ja w to raczej watpie. Mysle ze zachowali sie zgodnie z nakazana procedura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sknera Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol IP: *.epsa.pl 05.05.04, 12:38 Bredzisz. Nie wiemy jak było, więc było tak .... O co Ci chodzi??? Podkręcasz temat? Jeśli tak, to idiotycznie. Domniemanie niewinności he, he. Za dużo filmów z holiwudu. Lepiej idź spać wtedy mózg odpoczywa :))) Odpowiedz Link Zgłoś
tulin Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol 05.05.04, 12:50 Nie rozumiem skad ten natarczywy ton. Nie wiemy jak bylo wiec nalezy przyjac stan taki jaki powinien byc - czyli ze policjanci zachowali sie zgodnie z procedura- nie mamy podstaw zeby twierdzic ze bylo inaczej. Reszte (czyli kazde odstepstwo od stanu normalnego) wykaze sledztwo a nam pozostaje tylko zalowac ze zginela prawdopodobnie niewinna osoba - niewinna w sensie nie ta ktora byla poszukiwana. Na reszte Twojego postu nie bede odpowiadac bo nie wnosi nic nowego do tematu watku i jest prymitywnie obrazliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sknera Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol IP: *.epsa.pl 05.05.04, 12:58 Znasz te procedury? Jaka procedura dotycząca jazdy samochodem w zależności od tego co robi kierowca pozwala go zastrzelić? Po odpowiedzi "nie" na pierwsze pytanie nie odpowiadaj na drugie i skończ temat. Odpowiedz Link Zgłoś
tulin Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol 05.05.04, 13:19 Znam. Policjant ma prawo użycia broni palnej : w bezpośrednim pościgu za osobą, wobec której istnieje uzasadnione podejrzenie popełnienia (...) rozboju, kradzieży rozbójniczej, wymuszenia rozbójniczego, umyślnego ciężkiego uszkodzenia ciała... Policjanci przed użyciem broni palnej są obowiązani: 1) po uprzednim okrzyku "POLICJA" wezwać osobę do zachowania się zgodnego z prawem, a w szczególności do natychmiastowego porzucenia broni lub niebezpiecznego narzędzia, zaniechania ucieczki, odstąpienia od bezprawnych działań lub użycia przemocy, 2) w razie niepodporządkowania się wezwaniom określonym w pkt 1, zagrozić użyciem broni palnej, wzywając: "STÓJ - BO STRZELAM", 3) oddać strzał ostrzegawczy w górę, jeżeli wezwania określone w pkt 1 i 2 okażą się bezskuteczne. 2. Przepisów ust. 1 nie stosuje się w przypadku, gdy z zachowania osoby posiadającej broń lub niebezpieczne narzędzie wynika, że wszelka zwłoka groziłaby bezpośrednim niebezpieczeństwem dla życia lub zdrowia ludzkiego. 3. Użycie broni palnej w sytuacji, o której mowa w ust. 2, musi być poprzedzone okrzykiem "POLICJA". NIE WIADOMO czy policjanci dostosowali sie do tych przepisow, ale nalezy domniemywac ze tak. Wszelkie osady sa przedwczesne bo bezpodstawne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sknera Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol IP: *.epsa.pl 05.05.04, 13:56 Jeżeli zabity i jego ranny kolega nie byli ściganymi, poszukiwanymi przestępcami i zatrzymała ich POLICJA (to fakty, a dalej) w radiowozach i mundurach , która darła się do nich że mają się zatrzymać gdy ci już stali następnie policjanci strzelali sobie w czwórkę w powietrze to co sprowokowało u młodych paniczną próbę ucieczki, pewnie zabity dostał ataku padaczkowego od byskających niebieskich świateł i kurczowo nacisnął gaz. Nadal nie wiem dlaczego musimy domniemywać że policja działała prawidłowo. Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 woda z mózgu 06.05.04, 11:57 Gość portalu: sknera napisał(a): > i zatrzymała ich POLICJA (to fakty, a dalej) w radiowozach i > mundurach , Kolego, dałeś sobie zrobic wodę z mózgu komunikatom Policji. Wszyscy uparcie powtarzają "radiowozy" - tymczasem były to pojazdy cywilne, nieoznakowane i niczym się nie wyróżniające. Dzisiaj wiemy też, że funkcjonariusze nawet nie założyli kamizelek z napisem "Policja". >która darła się do nich że mają się zatrzymać Skąd to info? Jeżeli tak darli papy, to czemu świadek tego nie słyszał ?? >pewnie zabity dostał ataku padaczkowego od > byskających niebieskich świateł Czy masz wiarygodne informacje, że te cywilne samochody miały jakiekolwiek "błyskające niebieskie światła", czy tylko gdybasz? > dlaczego musimy domniemywać że policja działała prawidłowo. Musimy domniemywać, że ze strony Policji nastąpiło działanie niewspółmierne do zagrożenia. Zauważcie, jak chętnie policyjni oficjele używają sformułowania "staranowali radiowóz" - tymczasem chodzi o uderzenie cofającym samochodem w nieoznakowany pojazd stojący z tyłu. Ale słówko "staranowali"... jak to medialnie brzmi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: woda z mózgu IP: *.icpnet.pl 09.05.04, 14:17 Jak będziesz ścigał przestępców to wystaw "transparent" żeby cię było lepiej widać. Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: woda z mózgu 13.05.04, 10:00 Gość portalu: gość napisał(a): > Jak będziesz ścigał przestępców to wystaw "transparent" żeby cię było lepiej > widać. Ścigać możesz nawet przebrany za zakonnicę. Ale ZATRZYMANIA powinni dokonywać osobnicy co do których nie ma najmniejszych wątpliwości kim są i kogo reprezentują. A jeżeli nie mają założonych nawet kamizelek z napisem "policja", tylko trzymają spluwy w łapach to mi się nijak nie kojarzą z oficjalnym wymiarem sprawiedliwości. Zaś z wymiarem "nieoficjanym" nie chcę mieć do czynienia i mam prawo się bronić - choćby ucieczką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 05.05.04, 23:56 tulin napisał: > Znam. Smiem watpic czy policja oddala strzal ostrzegawczy. Bo to taki "prysznic" - ze po tym automatycznie czlowiek powinien sie zatrzymac. Sytuacje druga wykluczam, bo tutaj akurat nie bylo zagrozenia zycia innych osob ze strony dwoch mlodych ludiz w aucie. Odpowiedz Link Zgłoś
patyczako Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol 05.05.04, 22:18 Alez nie kazdy na czole ma napisane ze jest policjantem zwlaszcza jak dziala po cywilnemu... Odpowiedz Link Zgłoś
patyczako Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol 05.05.04, 22:20 Tylko ciekawe jaka burza by sie rozpetala jakby to byl syn jakiegos waznego w tym kraju...sam by rozszarpal tych policjantow ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 05.05.04, 23:52 tulin napisał: > Nie wiemy jak bylo wiec nalezy przyjac stan taki jaki powinien byc - czyli ze > policjanci zachowali sie zgodnie z procedura- nie mamy podstaw zeby twierdzic > ze bylo inaczej. Reszte (czyli kazde odstepstwo od stanu normalnego) wykaze > sledztwo a nam pozostaje tylko zalowac ze zginela prawdopodobnie niewinna > osoba - niewinna w sensie nie ta ktora byla poszukiwana. Zyjemy w tak skorumpowanym kraju, ze watpie czy sledztwo cokolwiek wykaze. Sorry, ale strzelanie w srodku miasta, na skrzyzowaniu serii z kalacha tylko dlatego, ze ktos nie zatrzymuje sie jak widzi pare osob z bronia - to dla mnie przegiecie! Czlowieku, czy Ty nie widzisz, ze rownie dobrze mogloby cos takiego zdarzyc sie Tobie lub Twemu dziecku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaliszfornianin Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 05.05.04, 16:42 PODEJRZEWANYCH:)podejrzani to by byli po zatrzymaniu Pozdro(ale to chyba tylko roznica dla dla lawyerow:) Odpowiedz Link Zgłoś
tulin Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol 05.05.04, 17:05 W prawie nie jest znane pojecie "podejrzewany". Jest podejrzany i zatrzymany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaliszfornianin Doktrynalny sporek!!!!! IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 05.05.04, 23:39 de facto to jest podejrzany i osoba podejrzana(podejrzewana) podejrzany to jest po przedstawieniu zarzutów i przysługują mu okreslone uprawnienia i obowiązki. Pozdrawiam i odsyłam do podręczników w razie wątpliwości:) Odpowiedz Link Zgłoś
tulin Re: Doktrynalny sporek!!!!! 06.05.04, 00:10 Podaj w takim razie zrodlo Twej zaskakujacej wiedzy - tzn jak prawo definiuje PODEJRZEWANEGO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 05.05.04, 23:49 tulin napisał: > Dla mnei oczywiste jest jedno - jak policja zatrzymuje to nie wolno uciekac. I > tyle. Reszte wykaze sledztwo. Gdyby w nocy podlecialo do Ciebie kilka osob, kazdy z gnatem w lapie i slyszalbys, ze cos krzycza, ale nie wiesz dokladnie co - to mysle ze bys spanikowal. Tutaj absolutna wina jest po stronie policji - IMO jest duze prawdopodobienstwo, ze ci kolesie zwyczajnie nie wiedzieli, ze to policja na nich leci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obrokon Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.04, 16:28 Fundacja Helsińska Nawet niewolnik ma prawo się bronić. Państwo ma obowiązek obrony obywatela. Jeśli Państwo nie wywiązuje się z tego obowiązku, obywatel ma prawo bronić się sam, policja stosowała przemoc w PRL W odczuciu publicznym ktoś, kto dokonał czynu zabronionego jest przestępcą, również w języku potocznym. W języku prawniczym przestępcą zostaje się po udowodnieniu winy przez Sąd. To jest typowe (myślenie)dla policjanta. 8 czy więcej zwykłych bandytów przy współpracy jednostek koordynacyjnych, przy użyciu dobrego sprzętu, przy pomocy swoich szefów i różnego rodzaju specjalistów, morduje bestialsko dwóch młodych, niewinnych ludzi. ONI SIĘ POMYLILI? A dwóch zamordowanych chłopców bez żadnego doświadczenia, bez broni, bez, bez oskarżanych jest teraz przez zbrodniarzy, że powinni wiedzieć. TAK znowu będzie można napadać na obywateli na ulicach i w domach, wystarczy krzyknąć POLICJA i każdy się zesra. BANDYCI WAM ZA TO PŁACĄ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 06.05.04, 22:33 Moim zdaniem to co sie stalo, jest oczywiste. Policjanci nie chcieli zatrzymac zadnego bandyty - chcieli go zabic. Moze slusznie, moze nie. Ale jesli juz po cichu taka decyzje podejmuja - to sorry, ale powinni miec 100, a nawet 200% pewnosci ze jedzie miedzy nimi bandzior - a nie, ze "to musi byc on, bo wychodzil z obserwowanej przez nas klatki". Gdyby chcieli go zatrzymac - nie widze problemu, zwlaszcza ze z obu stron byly samochody ktorymi droge zatarasowac mozna, strzelac mozna po laczkach - mnostwo sposobow, by zatrzymac. Wiec wina lezy tylko i wylacznie po stronie policji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dupek Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.04, 16:30 A zatem morderstwo zgodne z prawem? Myśl godna policjanta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol IP: *.icpnet.pl 09.05.04, 14:15 Zgadzam się z Tobą w 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol IP: *.icpnet.pl 09.05.04, 14:22 Zgadzam się z Tobą w 100%. Mieliczekać aż sami oberwią? Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 PROTESTUJĘ !!!! 05.05.04, 15:11 przeciwko nazywaniu jakiejś "cywilbandy" w kominiarkach POLICJĄ! Mataczeniem jest dla mnie nazywanie przez Panią Rzecznik Alicję Hytrek cywilnych, nieoznakowanych samochodów "radiowozami"! A fakt, że facio se krzyknie "policja" i już czuje się uprawniony do zabawy w Dziki Zachód jest PARANOJĄ !!! Przypominam, że w wydaniu "papierowym" GW artykuł na ten temat sąsiadował z notatką "przebierańcy Mistrza" o podszywaczach wykorzystujących policyjne mundury do wyłudzeń. Ci biedacy musieli się wysilić - skombinować lewe mundury. A po co? Wystarczy nałożyć kominiarkę, krzyknąć "policja" i zarekwirować auto czy cokolwiek co posiadasz/niesiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
vipunia Re: PROTESTUJĘ !!!! 05.05.04, 15:47 > przeciwko nazywaniu jakiejś "cywilbandy" w kominiarkach POLICJĄ! abstrahuję zupełnie od tego przypadku, gdyz chcę poczekać, aż wszystko zostanie wyjaśnione... Wiem jedno jako uczciwy obywatel nie zamierzam bać się policji! Niestety nie zamierzam się ani zatrzymywać, ani działać zgodnie z poleceniami osoby, która podaje się za policjanta ma nawet czapeczkę itp. Dopóki nie przedstawi dokładnych papierów - mówi się trudno... pozostaje mi tylko liczyć na to, że policjant (jeśli nim rzeczywiście jest) umie dobrze strzelać i nie strzeli mi w głowe, a w dlon albo stope. Chociaz wolalabym juz lewą dlon, jakbym miala wybierac. Co do sprawy to się nie wypowiem... hmmm no może tylko tyle, że zasada "brać żywcem" nie zawsze jest możliwa do zrealizowania, dodatkowo patrząc na to co robią nasze sądy, każdemu czasem przychodzi ochota jak ma okazję zastrzelić typka "być czystym" wobec prawa. Jak mogli się pomylić? - pytacie. A może większą pomyłkę popełnili ich szkoleniowcy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaiszfornianin Re: PROTESTUJĘ !!!! IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 05.05.04, 16:51 A gdybys byl bandziorem (aka loodziem z miasta)zobaczylbys w tylnym lusterku poloneza=passata z panami w mundurach to co bys zrobil?Nie zapominaj ze oni szukali faceta uzbrojonego jak na wojne.Wolalbys druga magdalenke?Z calym szacunkiem dla tragicznie zmarlego.Jak wyskakuja faceci z bronia to lepiej nie naciskac wstecznego i wiac bo moze wydarzyc sie tragedia.Boje sie ze pod presja policjantow przycisna i znowu prawdziwe bandziory beda bezkarne Pozdro Ps A ze niektory niebieskim wydaje sie ze maja na imie Brudny Hary no coz...dla takich nie powinno byc miejsca. poczekajmy na ustalenia Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 jak się bronić przed Policją? 05.05.04, 21:54 W dzisiejszym Teleskopie wypowiadał się ktoś z policyjnej wierchuszki. "Policjanci" dokonujący próby zatrzymania nie byli !!!! ubrani w kamizelki z napisem Policja. A więc: jak odróżnić czterech zbójów z giwerami od czterech funkcjonariuszy Policji? Po jakiś identyfikatorach na szyi ??? Nie rozśmieszajcie mnie..... ps jak mi coś ukradli, to Policja potrafiła tylko umorzyć dochodzenie, kompletnie olewając swoje obowiązki. I co, mam grzecznie zatrzymywać samochód przed cywilami tylko dlatego, że krzykną (albo i nie) "policja" ???? Ja MUSZĘ bronić swego mienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: jak się bronić przed Policją? IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 06.05.04, 00:07 Mi jak ukradli to wyglada na to, ze policja wspolpracowala ze zlodziejami - bo sku***ela zlapali, ale sledztwo umorzono z powodu nie znalezienia przestepcy. A dowody niezbite mielismy... No coz, ale ja juz wiele razy czytalem w gazetach o tym, ze swarzedzka policja wspolpracuje ze zlodziejami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: PROTESTUJĘ !!!! IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 06.05.04, 00:06 1) Nieoznakowanych aut maja od cholery - hondy, fordy, ople itd - wiec w ten sposob mozna sie "zamaskowac" 2) W nocy ciemny mundur w aucie ktore jedzie 20 metrow za toba jest raczej niewidoczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obrokon Re: PROTESTUJĘ !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.04, 16:38 Tym sposobem można zabić każdego. To mysl z PRL LUB Chin. To jest typowe (myślenie)dla policjanta. 8 czy więcej zwykłych bandytów przy współpracy jednostek koordynacyjnych, przy użyciu dobrego sprzętu, przy pomocy swoich szefów i różnego rodzaju specjalistów, morduje bestialsko dwóch młodych, niewinnych ludzi. ONI SIĘ POMYLILI? A dwóch zamordowanych chłopców bez żadnego doświadczenia, bez broni, bez, bez oskarżanych jest teraz przez zbrodniarzy, że powinni wiedzieć. TAK znowu będzie można napadać na obywateli na ulicach i w domach, wystarczy krzyknąć POLICJA i każdy się zesra. BANDYCI WAM ZA TO PŁACĄ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guciek Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol IP: *.autocom.pl 05.05.04, 17:31 Jestem Ciekaw jakby któryś z forumowiczów zobaczył kilku gości zmierzających z bronią w kierunku jego samochodu w nocy na światłach - jestem ciekaw jakbyście sie mądrale zachowali? pani rzecznik raczy zauważyć, że przed Policją sie nie ucieka owaszem przed Policją nie ale przed bandziorami tak !!!! A ska ja niby mam wiedzieć, że wybiegający faceci to policjanci w cywilu wiele razy sie zdazało, że byli to tzw przebierańcy? Wystarczy przejechać super autem "gierkówka" z Katowic do Warszawy po zmroku a jestem ciekaw czy nie napotka sie tam złodziejaszków udających policjantów... W mojej ocenie jakby sie Ci panowie zachowali zgodnie z procedurą to nikomu - NIKOMU nie powinno sie nic stac !!!! A za takie brednie jakie gada Pani rzecznik należałoby wyciagnąć konsekwencje - głupota powinna być karalna i to srogo !!! Natomiast coż policjanci za brak profesjonalizmu powinni stracic prace i wiecej płacic tej rodzinie odszkodowanie za stratę dziecka - nie jako Policja ze skrbu państwa tylko jako obywatele z własnej kieszeni, którzy wyrządzili komuś krzywdę !!! I jeszcze jedna uwaga NALEŻY podać nazwiska tych panów do publicznej wiadomości. Niech każdy z imienia i nazwiska odpowiada za swoje błedy i brak profesjonalizmu !!!! Wtedy będzie sie do wykonywanych obowiązków podchodziło z większym szacunkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
vipunia Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol 06.05.04, 08:13 Gość portalu: Guciek napisał(a): [...] I jeszcze jedna uwaga NALEŻY podać nazwiska tych panów do > publicznej wiadomości. Niech każdy z imienia i nazwiska odpowiada za swoje > błedy i brak profesjonalizmu !!!! Wtedy będzie sie do wykonywanych obowiązków > podchodziło z większym szacunkiem. Zauważ, że Ci co strzelali mają/mieli też swoich przełożonych i najwidoczniej mieli pozwolenie "na otwarcie ognia". Tylko tak jak w artykule jest napisane, najwidoczniej chcieli zabić, a nie zatrzymać. Pisałam zresztą o tym powyżej. Co do "przebierańców" tp też się wypowiadałam, mam poważną wątpliwość, czy jak ktoś mi wyskoczy w kominiarkach i krzyknie policja to bym posłusznie wyszła z rękami do góry. Przecież dziecko w przedszkolu wie, że policjant krzyczy "stój, policja". To co dopiero bandzior, który chciałby napaść na świetny wózek? Hmmm no potencjalnie nie mam czego się obawiać, zwłaszcza jak najczęściej jeżdzę PKP. Zastanawia mnie zatem... że to trzeba być strasznie nerwowym człowiekiem, gdy się jeździ takim ekstra samochodem jak Rover (?!) ... i to jeszcze mając zaledwie 19 lat. VIPunia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Kto zatrudnia takich ludzi do Policji ???? IP: *.echostar.pl 05.05.04, 18:46 Biedacy są TERAZ w szoku a lekarz nie pozwala na ich przesłuchanie. Cholera kto przyjmuje takich ludzi do pracy w policji ????!!!!! Banda nieudaczników nie potrafi zatrzymać samochodu. Cymbały nie potrafią strzelać tak by zatrzymać smochód a nie aby zabić. A teraz po akcji są w szoku, po każej są tak zszokowani ??? Kurna profesjonaliści ?????!!!! To może trzeba by specjalny psychiatryk założyć dla policjantów jak oni tacy wrażliwi. Ja się tym nastolatkom nie dziwię. Sam miałem już na drodze takie przypadki, że mierzono do mnie z broni. Tylko refleks mnie uratował. Tu nie ma czasu na kalkulacje i myślenie tylko hamulec i gaz. A niedługo po takim wydarzeniu miałem też spotkanie z policją. Dwóch łysych karków w ciemnym samochodzie jedzie mi na ogonie parę metrów z tyłu. Ja przyśpieszam oni też, ja zwalniam oni też. To że to policja to jest ostatnie co można wtedy pomyśleć. Jak mnie wyprzedzili (okazało się, że to fotoradar) to też byłem przygotowany do ucieczki z nogą na gazie. W sumie prowokowali do przekroczenia prędkości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guciek Zwolnić ich z pracy IP: *.autocom.pl 05.05.04, 19:48 ja uwazam, ze takich ludzi nalezy zwolnic z pracy i osadzic. Nie wazne czy to policjant czy nie kazdy jest rowny wobec prawa i koniec i kazdy ma prawo do zycia - i guzik mnie obchodzi czy potrzebuja psychiatry czy nie. Rodzice tego nastolatka tez potrzebuja pomocy a jakos nieslychac aby sie ktos nimi zajmowal. banda partaczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: Zwolnić ich z pracy IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 06.05.04, 00:11 Tak jak generalnie jestem po stronie policji i uwazam, ze czasem uprawnienia maja za male, tak tu jest zupelnie inaczej. K***a, jak mozna strzelac do nierozpoznanego na 100% celu??? Oni powinni odpowiadac za morderstwo, a nie za postrzelenie ze skutkiem smiertelnym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaliszfornianin Re: Kto zatrudnia takich ludzi do Policji ???? IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 05.05.04, 23:56 > Ja się tym nastolatkom nie dziwię. Sam miałem już na drodze takie przypadki, > że mierzono do mnie z broni. Tylko refleks mnie uratował. Tu nie ma > czasu na kalkulacje i myślenie tylko hamulec i gaz. stary jak prowadzisz takie aktywne "życie na krawedzi" to sie nie dziw że ci kiedys tyłek odstrzelą.Nie mówie że policjanci nie spieprzyli tej akcji ale Ci kolesie ich STARANOWALI samochodem i właśnie za to policjanci mieli prawo otworzyć ogień.Posłuchaj opini ekspertów (prwaników i policjantów, gromowców)a nie pisz tu scenariuszy rodem z filmów klasy B .Ci mężczyźni mieli sie zatrzymać nieważne czy bali sie ze to nie policja.Zatrzymała ich grupa z sekcji kryminalnej a jak myslisz ilu bandziorów by złapali gdyby paradowali w galowych mundurach?Akcje spieprzyli to prawda ale smierć chłopaka jest niestety spowodowana mysleniem takim jak twoje. Pozdrawiam Oprychy maja bać sie policji i koniec.Co nie znaczy że nie należy jej patrzeć dokładnie na rece.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Driver Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 05.05.04, 21:10 Strach pomyslec co za durnie to zrobily. Jeszcze to ze nie mozna ich przesluchac - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samael Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 09:31 Powiem jedno: CHWDP!!! Różnica między psem a bandytą jest taka, że pies może swoje bandycką profesję uprawiać w imię tzw "prawa" za przyzwoleniem - policja to prowokatorzy, podobnie jest na stadionie - od chuliganów różnią się tylko tym, że mają mundur, chęć wyżycia się jest taka sama - dlatego nie żałuję tych bandziorów w mundurkach pobitych na meczach - należy się sk...lom, mam nadzieję że tych morderców spotka zasłużona kara - np kilka lat we Wronkach - już tam by się nimi odpowiednio zajęto :-))) I jak śpiewał Slums Attack: "Być stróżem prawa to jest pomysł durny, p....lmy wszyscy policyjne k...y" - tak na marginiesie nigdy nie podam ręki policjantowi, wolałbym już pocałować prostytutkę... Odpowiedz Link Zgłoś
vipunia Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol 06.05.04, 10:06 Gość portalu: samael napisał(a): > Powiem jedno: CHWDP!!! Bez przesady, OK? To ze zdazylo sie nieszczescie nie świadczy o tym, ze nagle wszyscy mają prawo oczerniac wszystkich funkcjonariuszy policji. Przeginacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaliszfornianin Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 06.05.04, 10:10 Proponuje jednak uscisnąc dłoń policjanta ,przynajmniej cie nie skasuje jak za zboże:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 06.05.04, 10:38 Zal mi Ciebie. W kazdym normalnym kraju zwykly, normalny, "bez skazy" obywatel powinien nie bac sie policji, drzec przed policja powinni ci, co maja cos na sumieniu. Niestety, wypadki ostatniego tygodnia pokazaly, ze niewinni ludzie tez dostaja czasem po mordzie - i to trzeba zmienic. Ukarac winnych jak za morderstwo itp - ale zwiazku z meczami nie widze - bo jak na mecz przyjezdza wiara ktora zaczyna rozrobe robic, to uwazam ze w takiej sytuacji policja powinna do nich strzelac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush A jednak... IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 06.05.04, 10:40 info.onet.pl/914543,11,item.html Ciekawe co teraz powie najwiekszy obronca policji z tego watku... Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: A jednak... 06.05.04, 11:47 Gość portalu: dr huckenbush napisał(a): > info.onet.pl/914543,11,item.html a tam napisali: "W miniony czwartek funkcjonariusze z wydziału kryminalnego Komendy Wojewódzkiej Policji w Poznaniu usiłowali zatrzymać i wylegitymować kierowcę samochodu rover. Kiedy młodzi ludzie nie chcieli się zatrzymać, policjanci zaczęli strzelać. " Znaczy ktoś kłamie - bo samochód rover ZOSTAŁ zatrzymany (tyle, że mało skutecznie zablokowany). Ciekawe tylko komu nosek się wydłuża - dziennikarzom, czy policji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sknera Re: A jednak... IP: *.epsa.pl 06.05.04, 13:12 re do wczorajszego postu. po wskazaniu jedynych faktów (patrz tekst przed słowem fakty)piszę dalej wymyśloną historyjkę jak to prawidłowe zatrzymanie które należy domniemywać wg tullina doprowadziło do śmierci 19 latka. Przepraszam za mało widoczną ironię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HeHe Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 13:12 Proponuje dać im drugi certyfikat za to!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax Policjanci - mordercy IP: *.ite.waw.pl 06.05.04, 13:55 Najgorsze, że na tym forum znajdują się też tacy (zapewne policjanci), którzy bronią swoich kolegów-morderców, idą w zaparte i pieprzą !!! TO CO SIĘ STAŁO W POZNANIU, TO BYŁO POLICYJNE MORDERSTWO. Policjant idąc na akcję musi mieć świadomość, że krzycząc "Stój policja" może nie być usłyszany ... no bo na przykład trafia na głuchoniemego (TAK, TACY TEŻ SĄ MIĘDZY NAMI !!!!!), obcokrajowca, kierowcę w samochodzie dobrze wyciszonym, osobę zalęknioną, chorą, .... Idąc po cywilnemu - że nie zostanie przez swoją ofiarę rozpoznany jako policjant, szczególnie wtedy kiedy akcja odbywa się po zmroku, na odludziu. Wreszcie policjant idąc na taką akcję powinien mieć adekwatne środki obezwładniające - gaz paraliżujący, granaty ogłuszające, wystrzeliwane siatki, kolczatki - żeby zrobić jak najmniejszą krzywdę osobom postronnym (a także przestępcy). Taką akcję trzeba było dobrze zaplanować (trzeba ustalić nazwisko dowódcy odpowiedzialnego za planowanie tej akcji i go surowo osądzić). Żeby zaplanować, trzeba mieć stosowną wiedzę i wyobraźnię. Tego zabrakło w Magdalence i w Poznaniu. To, że policjanci boją się przestępców, to wiemy. Ale to taki zawód - nie dla tchórzy. Ja na miejscu zamordowanego też bym próbowałbym uciec, bronić się. Kondolencje dla rodziny zabitego ajax Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obrokon Re: Policjanci - mordercy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.04, 16:47 Oczywiście, że to zwykłe zabójstwo. W dodatku dokonane przez ludzi psychicznie nie stabilnych. Ich szefowie i psychiatra, który wydał pozwolenie na bron do pudła oni do Tworek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Tragedia, młody człowiek zastrzelony przez Pol IP: *.icpnet.pl 06.05.04, 17:20 Szczerze mowiac, nikt z nas nie wie jak bylo naprawde. Z gazet na pewno sie nie dowiemy. Wyobrazmy sobie jak reagujemy, gdy ktos celuje do nas z broni...blokuje, paralizuje nas strach, nie jestesmy w stanie sie poruszyc. Kierowca rovera, Łukasz, zobaczyl co sie dzieje, ruszyl do przodu, uderzyl w stojacy przed nim samochod, dal na wsteczny, uderzyl w stojacy za nim samochod i ruszyl w strone policjantow. 19 letni dzieciak potrafil az tak zachowac zimna krew?? Padly strzaly... Po pierwsze chlopcy wyszli z mieszkanie obserwowanego przez policje, wsiedli do podobnego auta, w trakcie oblawy probowali uciec. Po drugie policja juz nie ma obowiazku strzelania w nogi, czy opony sciganego samochodu! Skad wiecie, ze kula, ktora zbila Łukasza nie byla rykoszetem z asfaltu??? Po trzecie policja ma sprzet, ktory wola o pomste do nieba. Bron jest wrecz archaiczna! Nie bronie policjantow, to byla jedna z tych glupich smierci, ktora nie powinna byla sie wydarzyc, ale nie wieszajmy policji na latarni, bo nie jest tak do konca winna tej tragedii!!!! Zapalmy swieczke na czesc Łukasza ['] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CHwDp Re: Tragedia, młody człowiek zastrzelony przez Po IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.04, 17:22 Masz rację policja jest biedna więc nich zabija z biedy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Tragedia, młody człowiek zastrzelony przez Po IP: *.icpnet.pl 06.05.04, 17:29 A czy ja pisze, ze policja zabija z biedy? CHwDp przeczytaj jeszcze raz CALY moj watek, bo raz Ci nie wystarczy by go zrozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obrokon Re: Tragedia, młody człowiek zastrzelony przez Po IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.04, 18:10 oczywiście, ze trzeba to kilka razy przeczytać. Ale pewne wątki sa przezroczyste pisząc opanowuje nas strach, stajemy patrzymy itd, nie mówisz o sobie tylko wciskasz kit. Napisz my policjanci sramy ze strachu. bo jesteśmy biednymi głąbami. I to jest konkretne i zrozumiałe. Ale jak piszesz my to my tamto to kłamiesz. Nikt wam nie każe pracować i nadstawiać karku za marne grosze. Zrobiliście to sami i składaliście przysięgę. Już sam fakt narzekania na warunki pracy kwalifikuje was do ludzi mało myślących i mało zaradnych, dołącz do tego pukawkę i zasrane spodnie i już masz swój obraz. 8 czy więcej zwykłych bandytów przy współpracy jednostek koordynacyjnych, przy użyciu dobrego sprzętu, przy pomocy swoich szefów i różnego rodzaju specjalistów, morduje bestialsko dwóch młodych, niewinnych ludzi. ONI SIĘ POMYLILI? A dwóch zamordowanych chłopców bez żadnego doświadczenia, bez broni, bez, bez oskarżanych jest teraz przez zbrodniarzy, że powinni wiedzieć. TAK znowu będzie można napadać na obywateli na ulicach i w domach, wystarczy krzyknąć POLICJA i każdy się zesra. BANDYCI WAM ZA TO PŁACĄ??? Nikt zdrowo myślący nie zgodzi się tłumaczeniem zab€jstwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Tragedia, młody człowiek zastrzelony przez Po IP: *.icpnet.pl 06.05.04, 21:35 chyba troche wyolbrzymiasz- sranie w gacie, malo myslacy i malo zaradni. Prawda jest taka, ze te akcje winni przeprowadzic antyterrorysci, a nie policjanci z kryminalnej. Tego co sie stalo nie mozna tez tlumaczyc "ONI SIE POMYLILI". Nie mowie, ze policja jest swieta! Popelniono fatalny w skutkach blad, popelnila go policja. Zal mi rodziny, zal mi straconego zycia, ale gdyby nie uciekal zylby. Niestety chcial uciec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guciek Re: Tragedia, młody człowiek zastrzelony przez Po IP: *.gze.pl 06.05.04, 22:29 Chrzanisz obserwator i to az milo... Odpowiedz Link Zgłoś
chuck.morris Re: Tragedia, młody człowiek zastrzelony przez Po 07.05.04, 09:45 Gość portalu: Obserwator napisał(a): > policja. Zal mi rodziny, zal mi straconego zycia, ale gdyby nie uciekal zylby. > Niestety chcial uciec. gdyby akcja była przeprowadzona bardziej profesjonalnie to NIE UCIEKAŁBY. Nie przyszło ci to do głowy? Cała sprawa niestety jest ze szkodą dla nas, z paraliżu zaufania do policji skorzystać mogą jedynie przestępcy - ci prawdziwi. Niestety panowie w mundurach (owego dnia bez nich) nie popisali się, tym samym utrudnili pracę bardziej normalnym kolegom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: Tragedia, młody człowiek zastrzelony przez Po IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 06.05.04, 22:39 Gość portalu: Obserwator napisał(a): > Po pierwsze chlopcy wyszli z mieszkanie obserwowanego przez policje Nie przeinaczaj faktow - wyszli z klatki obserwowanej przez policje. A jak wiemy, w klatce jest 10 mieszkan - a tu wypowiedzi dziennikarzy byly rozne i nie wiem w koncu nawet, czy czasem policja nie pomylila klatek! > Po drugie policja juz nie ma obowiazku strzelania w nogi, czy opony sciganego > samochodu! Policja ma obowiazek zatrzymac przestepce - a jak strzelaja w leb to znaczy, ze chca zabic! > Nie bronie policjantow, to byla jedna z tych glupich smierci, ktora nie powinna > > byla sie wydarzyc, ale nie wieszajmy policji na latarni, bo nie jest tak do > konca winna tej tragedii!!!! Tej tragedii jest winna tylko policja. Tak jak generalnie jestem przeciwnikiem wieszania psow na policji - tak tutaj niestety postapili ku***sko karygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spirifer Święto - policja wreszdzie działa !!! IP: 213.77.27.* 07.05.04, 07:28 Odpowiedz Link Zgłoś
chuck.morris a może... 07.05.04, 09:52 ...zamiast prostacko napinać się tu na forum powtórzysz te słowa rodzinie ofiary prosto w oczy, koleś? Sądzisz, że możesz napisać każą głupotę bo nikt ciebie nie widzi? Kiedyś się zdziwisz jak naprawdę przesadzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neck Wspaniała wiadomość !! Bandytów należy eliminować IP: 213.77.27.* 07.05.04, 07:29 Odpowiedz Link Zgłoś
chuck.morris może powinni zacząć od ciebie? 07.05.04, 09:39 ...w końcu czym istotnym różnisz się od tego chłopaka, który zginął? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax procedury IP: *.ite.waw.pl 07.05.04, 12:47 Ciekaw jestem o jakich procedurach pieprzy policja. To była zwykła strzelanina i o mało co, a oberwałby przypadkowy swiadek. Udało mu się uciec z dziurą w karoserii. W USA policjant ma znacznie mniejsze uprawnienia. Na przykład nie ma prawa zatrzymać przepisowo jadącego pojazdu do kontoli dokumentów (prawa jazdy, rejestracji, ubezpieczenia). W stanach, w których obowiązuje zapinanie pasów nie może zatrzymać samochodu, mimo że widzi kierowce/pasażera bez pasów. Są sytuacje, że policja w ogóle odstępuje od ścigania pirata drogowego, żeby ten w szaleństwie ucieczki nie pozabijał przechodniów i innych kierowców. Akcja zatrzymania pojazdu (na przykład za przekroczenie prrędkości) jest w całości filmowana. W tym celu radiowóz staje za pojazdem delikwenta, oświetla go i automatyczna kamera rejestruje każdy ruch. Przy okazji "szczytu" w Warszawie policja miała prawo bez powodu legitymować przechodniów. W USA nie ma takiego prawa i nie ma dowodów osobistych. Dodajmy do tego, że obyywatele USA mogą posiadać i wozić ze sobą broń. Nie mam stosownej wiedzy o tamtejszych procedurach, ale wydaje mi się, że policjant bez munduru nie ma prawa grasować po drogach. Pytania : czemu policjanci byli bez mundurów (co im to w akcji dawało, że byli w cywilu) ? czemu od razu strzelali ? czemu nie użyli innych środków (piro-) technicznych, helikoptera, kamery, megafonu ? czemu wybrali tak mało dogodny moment dla zatrzymania ? czemu w ogóle policjanci chodzą po ulicach w cywilu, a nie w mundurach (podobno przebierają się w nie dopiero na komisariatach) ? Wstydzą się, boją się bandziorów, czy dlatego, że jako "cywile" mogą uniknąć interwencji i mają spokój ? Skoro bandzior był tak groźny (dzień pozniej został zatrzymany bez problemów), to trzeba było poprosić o interwencję profesjonalistów z odpowiednim sprzętem. W TV oglądałem jakiegoś generała i Dziewulskiego. Ewidentnie kryli swoich. Działa solidarność zawodowa. TO JEST ZŁA DROGA !!! Wydziały kontroli wewnętrznej w policji powinny zacząć działąć i zacząć narażać się kolegom- partaczom. ajax Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyPAŁA Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol IP: *.net / 83.16.3.* 08.05.04, 11:38 W nawiązaniu do wyjaśnień pań rzecznik Policji - Hytrek i Olkiewicz, pojazd, który jest moją prywatną własnością uważam w kontekście ich wyjaśnień za radiowóz. Uzasadnienie: Powoziłem ostatnio znajomego Policjanta do pracy moim autem. Wnioski: Wobec powyższego wzywam całą Policję do zaniechania jakichkolwiek i kiedykolwiem mojego pojazdu, gdyż jest to "radiowóz". Ponadto należy mój pojazd uznać także za uprzywilejowany. Apel: Wzywam także inne osoby, które kiedykolwiek przyczyniły (usłuzyły) się Policji (policjantom) dzięki swojemu samochodowi, to aby niezwłocznie na swych autach umieściły napis bardzo czytelny, że to jest RADIOWÓZ !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyPAŁA2 Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol IP: *.net / 83.16.3.* 08.05.04, 12:08 Przechodziłem wczoraj przez przedszkolny plac zabaw, i w pewnej chwili zobaczyłem 6-ciu "wyrostków" wyglądających na czynnych policjantów. Mieli bardzo poważne miny, każdy z nich był łysy i mierzył około; od 1 m do 1,20 m wzrostu. Mieli ze sobą "blachy", kajdanki made in Turkai oraz broń gładkolufową wyglądającą na palną. W pobliżu stał wózek dziecięcy, koloru niebieskiego z białym pasem podłużnym na bocznej fakturze - typu "radiowóz", który z uwagi na jego usytuowanie w poprzek chodnika należało uznać za celową - policyjną - blokadę. W pewnej chwili usłyszałem stanowcze "stój Policja" !!! Natychmiast rzuciłem się na ziemię w rozkroku, z ramionami rozpoztartymi jak Jezus na krzyżu. Leżałem bez dechu. Osobnicy wyglądający na Policjantów,bo posiadający policyjne wyposażenie oraz posługujący się zastrzeżonym dla tej formacji hasłem "stój policja", dokonali natychmiast przeszukania mojej osoby. Nie mogę jednak dokładnie opisać ich rysopisów, gdyż nie widziałem ich twarzy, bo kazali mi leżeć "ryjem do ziemi". W tym czasie wyjęli mi z kieszeni nieużywaną paczkę landrynek oraz nadgryzionego Snikersa. Nie podali jednak ani podstawy prawnej oraz celu zatrzymania. Leżałem tak na ziemi aż do późnego wieczora. W między czasie nawet dwa razy osikał mnie jakiś kot przybłęda oraz nogawkę poszarpał pies marki wilk, który próbwał mnie przeciągnąć do piskownicy. Pod osłoną nocy udało mi się dopiero w sposób niezauważony czmychnąć do domu. Wobec powyższego mam pytanie do rzecznik Olkiewicz oraz Komendanta Tusińskiego - czy w kontekście powyższego zachowałem się zgodnie z procedurą nakreśloną w przepisach obowiązujących Policję i obywateli RP. Naprawdę nie wiem czy to byli policjanci, czy też nie, ale na wszelki wypadek o tej sprawie mówię dziennikarzom, bo nie wiem czy jednak w jakiś sposób nie uchybiłem innym przepisom i procedurom? Ten epizod spowodował, że nie tylko najadłem się strachu, ale także nie odebrałem swojego dziecka z przedszkola i czeka mnie za to wezwanie do prokuratury z powodu niedopełnienia opieki nad dzieckiem /oznajmiła mi to pani dyrektor przedszkola dziś przez telefon. Ponadto dziś od rana - w skutek wielogodzinnego leżenia - strasznie mnie rwie nerka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obyw. III RP Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol IP: *.net / 83.16.3.* 08.05.04, 12:24 Przechodziłem wczoraj przez przedszkolny plac zabaw, i w pewnej chwili zobaczyłem 6-ciu "wyrostków" wyglądających na czynnych policjantów. Mieli bardzo poważne miny, każdy z nich był łysy i mierzył około; od 1 m do 1,20 m wzrostu. Mieli ze sobą "blachy", kajdanki made in Turkai oraz broń gładkolufową wyglądającą na palną. W pobliżu stał wózek dziecięcy, koloru niebieskiego z białym pasem podłużnym na bocznej fakturze - typu "radiowóz", który z uwagi na jego usytuowanie w poprzek chodnika należało uznać za celową - policyjną - blokadę. W pewnej chwili usłyszałem stanowcze "stój Policja" !!! Natychmiast rzuciłem się na ziemię w rozkroku, z ramionami rozpostartymi jak Jezus na krzyżu. Leżałem bez dechu. Osobnicy wyglądający na Policjantów,bo posiadający policyjne wyposażenie oraz posługujący się zastrzeżonym dla tej formacji hasłem "stój policja", dokonali natychmiast przeszukania mojej osoby. Nie mogę jednak dokładnie opisać ich rysopisów, gdyż nie widziałem ich twarzy, bo kazali mi leżeć "ryjem do ziemi". W tym czasie wyjęli mi z kieszeni nieużywaną paczkę landrynek oraz nadgryzionego Snikersa. Nie podali jednak ani podstawy prawnej oraz celu zatrzymania. Leżałem tak na ziemi - trzęsąc się jak osika - aż do późnego wieczora. W między czasie nawet dwa razy osikał mnie jakiś kot przybłęda oraz nogawkę od spodni poszarpał pies marki wilk, który próbwał mnie przeciągnąć do piskownicy. Pod osłoną nocy udało mi się dopiero w sposób niezauważony czmychnąć do domu. Wobec powyższego mam pytanie do rzecznik Olkiewicz z KWP oraz Komendanta Tusińskiego -czy w kontekście powyższego zdarzenia zachowałem się zgodnie z procedurą nakreśloną w przepisach obowiązujących zarówno Policję jak i obywateli RP. Naprawdę nie wiem czy to byli prawdziwi policjanci, czy też nie...(nawet w to wątpię), ale na wszelki wypadek o tej sprawie mówię dziennikarzom, a nie Policji, bo i tak nie wiem czy jednak w jakiś sposób nie uchybiłem innym przepisom i procedurom, które obowiązają mnie jako obywatela Państwa Prawa? Ten epizod spowodował, że nie tylko najadłem się strachu,i byłem ofiarą zwierzęcych igraszek, ale także nie odebrałem swojego dziecka z przedszkola, a przez to czeka mnie za to wezwanie do prokuratury z powodu niedopełnienia opieki nad dzieckiem. Tą wiadomość odebrałem od pani dyrektor przedszkola na sekretarce swego telefonu. Ponadto dziś od rana - w skutek wielogodzinnego leżenia na ziemi - strasznie mnie rwie nerka. Jak więc zostać praworządnym obywatelem III RP i do tego nie podzielić losu pana Piszczyka? A może tak "Żydzi na Madagaskar"...?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
matys.poznan Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol 08.05.04, 13:24 Łączę się w bólu. Ja znałem chłopaków- więcej z widzenia niż osobiście, ale to wystarczyło żeby stwierdzić że byli bardzo wporządku. Szkoda, że niestety jeden już znich odszedł... ... A może przejść się Św Marcinem ku jego pamięci?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zatroskany Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol IP: *.net / 83.16.3.* 08.05.04, 14:31 Arcybiskup - pedał, dyrygent chóru dziecięcego - pedofil, policja - mordercy,prokuratorzy - matacze, urzędnicy skarbowi - złodzieje. Może najwyższy czas by odbić Poznań z rąk kryminalistów i przekazać go NORMALNYM LUDZIOM !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zatroskany Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol IP: *.net / 83.16.3.* 08.05.04, 14:33 Zapomniałem dodać, że Kulczyk to też Poznań. Boże, nie wiedziałem, że centrum piekielne jest w Poznaniu, choć w powietrzu od dawna tu czuć siarkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łuki Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol IP: *.icpnet.pl 10.05.04, 06:35 całe szczęscie, że mamy tego Kulczyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbulwersowany to skandal IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 10.05.04, 11:26 Po tej okropnej tragedii najgorsze jest teraz to, że widać wyraźnie, po działaniach Policji i Prokuratury, że mataczą, że Sciemniają, że robią wszystko aby się wybielić. WIELKI WSTYD I HAŃBA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Król Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol IP: 217.153.71.* 10.05.04, 15:42 mamy dobrych kilerów w policji.Wczoraj Poznań,dzisiaj Łódż, a jutro.Znam jednego takiego.Mózg wielkości orzecha,umie pisać i robić dzieci.Mieszka na osiedlu Marysieńki w Poznaniu,ul.Wilanowska 54.Po paru latach w policji jeżdzi audi80.Szybko strzela, nawet w swoim /u tesciowej/ ogródku.Kogo on zabije? Czujmy się bezpieczni pod taką opieką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Driver pochod ??? IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 10.05.04, 22:20 Czy ktos planuje demonstracje przeciwko brutalnosci policyi tak jak w Lodzi ??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: pochod ??? IP: 212.244.61.* 11.05.04, 10:29 no wlasnie co z tym czarnym marszem czy dzialo sie cos w niedziele po programie "Pod napieciem"?????????????????????? Suchy Las nigdy nie zapomni Łukasza i jego bezsensownej smierci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Tragedia młody człowiek zastrzelony przez Pol IP: *.icpnet.pl 11.05.04, 20:44 www2.gazeta.pl/metroon/1,0,1969874.html Certyfikat jakości dla poznańskiej policji tyle (16-03-2004 19:15) Poznańska policja ma wszystko w normie. We wtorek oficjalnie odebrała certyfikat ISO świadczący o doskonałej jakości pracy policjantów Artykuł archiwalny; Poznań / 1.3 kB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pozhoga Naćpani i pijani IP: *.crowley.pl 12.05.04, 16:36 Jak podaje dzisiaj Wirtualna Polska za Radiem Zet, cztery kolejne testy doprowadziły do wykrycia we krwi zabitego amfetaminy, a także pewne jest już, iż ranny kolega feralnego wieczoru był pijany. Jeśli to prawda, jasne jest dlaczego obaj młodzieńcy zachowali się tak a nie inaczej. Jeśli to prawda, wypada odszczekać drodzy Państwo te wszystkie kalumnie (eufemistycznie rzecz nazywając) rzucane przez Was na policjantów. Nie oznacza to bynajmniej zdjęcia CAŁEJ winy z policjantów, bo może oni rzeczywiście nie pokazali odznak itd. Ale już nie jest tak czarno-biało, co nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Suuuper Re: Naćpani i pijani IP: *.icpnet.pl 12.05.04, 17:42 Jeden pił, drugi ćpał. Razem to robili? A badanie alkomatem zajęło tydzień? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pozhoga Re: Naćpani i pijani IP: *.crowley.pl 12.05.04, 18:27 Razem to robili ? Nie wiem, ale skoro razem wracali z miejsca, gdzie przedtem razem byli, to jest to prawdopodobne. Badanie alkomatem zajęło tydzień ? Nie wiem ile zajmuje badanie zawartości alkoholu we krwi gościa z kulą w kręgosłupie. Pewnie nie jest to dla lekarzy najpilniejsza sprawa. Pewnie nie robi się tego alkomatem. Pewnie robi się to (dla pewności) kilka razy, a na wyniki się czeka. Całość może zająć kilka dni. Pzdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Suuuper Re: Naćpani i pijani IP: *.icpnet.pl 12.05.04, 20:20 Nnno, tak, eee, zawartość alkoholu we krwi najlepiej mierzy się tydzień po wypiciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Naćpani i pijani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 23:25 ty podły dupku policyjny szpiclu Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 woda z mózgu - ciąg dalszy 13.05.04, 09:55 Gość portalu: Pozhoga napisał(a): > Jak podaje dzisiaj Wirtualna Polska za Radiem > Zet, cztery kolejne testy doprowadziły do > wykrycia we krwi zabitego amfetaminy, a także > pewne jest już, iż ranny kolega feralnego > wieczoru był pijany. Ot i mamy kolejny przykład "eleganckiego" robienia przysłowiowej wody z mózgu... Tak, pasażer BYŁ pijany - ale nie ma zakazu przewożenia pijanego pasażera. Amfetamina - podobno swierdzono niewielkie (czy śladowe) ilości we krwi kierowcy. Lecz nie użyto określenia "był pod wpływem środków odurzających". No i nie wiadomo, jak taka (czyli jaka?) ilość mogła wpłynąc na postrzeganie rzeczywistości. Mnie w tej sprawie bulwersują dwie rzeczy: 1. sposób zatrzymania przez anonimowych facetów z giwerami. Przypominam, że ostatnie wypowiedzi policyjnych oficjeli mówią, iż funkcjonariusz w cywilu na obszarze zabudowanym może zatrzymać samochód TYLKO latarką lub "lizakiem". Jakoś policyjna spluwa nijak ani latarki, ani "lizaka" nie przypomina. 2. tydzień minął, zanim można było przesłuchać biednych funkcjonariuszy znajdujących się w szoku. Tymczasem (choćby dzisiejsza GW): "policjanci [...] są szkoleni także w zakresie odporności psychicznej i odpowiedniej oceny zagrożenia" (wypowiedź podinspektora z Biura Prewencji KGP). Niby tacy odpowrni, a tydzień zwłoki potrzebowali???? Kto nie zauważył informacji prasowej: zajście zarejestrowała kamera przemysłowa z Unilewera (dawne Amino), co prawda bez dźwięku. Ale... nagranie zostało rutynowo skasowane po czterech dniach. Dopiero teraz zabezpieczono dysk twardy rejestrujący obraz i będą próby odzyskania jego zawartości. Dlaczego Unilewer nie udostępnił takiego nagrania wcześniej? Czy to oznacza, że ta firma się wypina na nas - potencjalnych konsumentów? To może i my wypniemy się na ich produkty? Odpowiedz Link Zgłoś