-
Czy w Polsce można takowy dostać? Z tego co słyszałam/przeczytałam/obejrzałam to niezła alternatywa dla kostki.
Jutro bedę potrzebować bulionu a tego charakterystycznego smaczku kostek nie znoszę ;/
-
Tylko wkładką(makaronem)?
-
Proszę zdradźcie czy zawsze używacie naturalnie ugotowanego bulionu do risotta (czy zdarza się komuś użyć może z kostki?)
-
Proszę podajcie proporcje warzyw i przypraw na litr wody, tak, żeby powstał dobry bulion który będzie bazą do zupy z dyni. Nigdy nie wiem ile marchewek, czy dodawać cebulę etc. i wychodzi mi bez smaku, a nie chcę używać kostek.
-
typowe zdanie wielu przepisow
ma to w sobie,dlaczego?
nie wiem czy po
takim zalaniu cos
smacznego wyjdzie?
normalna pieczen
potem zalac,hej
gdzie smak,aromat
-
Czytam teraz - ze smakiem - kulinarna biografie Bourdaina 'Kill
grill'. On tam pare razy wspomina o pieczeniu kosci na bulion. Co
to konkretnie daje? Czemu tak przygotowane kosci sa lepsze?
Wyszukiwarka milczy albo zle szukam.
-
Jak ugotować dobry wywar (bulion) pod zupę, jakie proporcje warzyw, mięsa
(jakie) i wody, oraz jakie przyprawy dodać. Nie chcę korzystać z kostek
rosołowych czy przypraw typu vegeta. Pomóżcie
-
Chodzi mi o kostki bez glutaminianu sodu, do tej pory nie trafiłam,
ale słyszałam że takie są.
Tylko proszę nie radzić ugotować własnoręcznie ;) Chodzi o sytuacje
awaryjne, kiedy bulion potrzebny jest na już, na szczęście zdarzają
się rzadko, ale lubię być przygotowana ;)
-
Wiecie może ja przygotować bulion wegetariański? Gdzieś słyszałam że
można samemu ugotować i potem zamrozić w kostkach, ale nie wiem jak.
I jeszcze jedno: ponieważ nie mam zbyt dużo czasu na pichcenie
chciałabym ugotowac za jednym razem większą ilość strączkowych i
miec je na poźniej, ale nie wiem jak je przechowywac i ile wytrzymają
-
Dlaczego w Polsce nie można od dawna kupić bulionu rybnego, takiego w kostkach? Jakieś 3 lata temu pokazał się z firmy Knorr, ale teraz nie ma nigdzie, trzeba przywozić zza granicy, a jest bardzo przydatny, np. do ryby po grecku, do zupy rybnej, łatwo można zrobić rybę w galarecie.
Może gdzieś jest, ale ja nie spotykam? Kiedyś przywiozłam takie kostki Knorra z Luksemburga (Finesse Bouillon, Vis/Poisson), ale już mi się kończą.
-
Chodzi mi o smaczną bazę do zupy. Mój jakos nie ma wyrazu :(
-
Bardzo mnie ciekawi jak sobie radzicie jeśli w trakcie gotowania trzeba dodać
np. szklankę bulionu do potrawy. Z kostki czy macie jakieś pozamrażane
buliony wcześniej gotowane? Bo mnie to ostatnio gnębi ..... a tyle tu czytam
o uprzedzeniach (i słusznie) do sztucznych smaków.
Powiedzcie proszę najświętszą, najprawdziwszą prawdę, jak jest u was ? :)
Pozdrawiam
-
czy macie jakies dobre pomysly, jak zagospodarowac warzywa po ugotowaniu
bulionu? nie chodzi mi o konkretne przepisy (choc beda one mile widziane) lecz
raczej kierunki poszukiwan.
bulion gotuje z pora, marchewki, cebuli, pomidorow, pieczarek, selera
naciowego, bulwy kopru, siekajac to wszystko, mieszajac ze soba i gotujac 15
min. Dobra pozostaje co niemiara i szkoda wyrzucac to wszystko co trzy dni.
-
Postanowiłam się złamać i od czasu do czasu użyć bulionu z kostki. Możecie mi
powiedzieć, jakie są najlepsze?
L
-
Szumak bulionu warzywnego/z kury itp. w formie łatwo rozpuszczalnej -
kostaka, proszek itp.
Chodzi mi o jak najmniej słony produkt. Dostałam zadanie bojowe zaopatrzenia
starszej osoby w takie właśnei cudo. Kostki bulionowe Winiar są zbyt słone :(
-
mam pytanko - piekąc np schab w rękawie - co tam oprócz rzeczonego schabu
dać? jakiś tłuszcz? bulion? jeśli tak to ile? z góry dziękuję :)
-
Proszę mi powiedzieć co robię źle? Na oleju zeszkliłam cebulę, wsypałam ryż arborio, podsmażyłam, aż wszystkie ziarenka stały się przezroczyste, dodałam trochę wina, podsmażyłam, zalałam bulionem, przykryłam. Gotuje się na wolnym ogniu już pół godziny i ryż nadal jest twardy :( Spodziewałam się, że będzie "al dente", twardawy, ale elastyczny, a on ma miękką otoczkę, a w środku jest dosłownie twardy, kruszy się w zębach jak niedogotowany ryż :( Ile jeszcze mam gotować? mam jeszcze bulion, żeb...
-
czy ktos go w ogole produkuje?
-
Obie są kacze.
Oraz pomarańcze.
Bardzo proszę o łopatologiczny przepis na upieczenie tego razem. Bardzo zależy mi na czasie pieczenia i temperaturze - ostatnia kaczka (piekłam w całości) była niestety twardawa.
Dziękuję <dyga>
-
Używacie? Jeśli tak, to przeczytajcie:
media.wp.pl/kat,1022945,wid,15054135,wiadomosc.html