Dodaj do ulubionych

Krzesiny nadal w grze o Amerykanów

28.05.11, 09:05
Jak to jest, że w rzekomo suwerennym kraju wciskają nam po 20 latach przerwy obce wojska, politycy i pismaki się z tego cieszą a jeszcze okupanci mają nam wybierać, gdzie te wojska będą stacjonować?
Panie redaktorze, pan zapyta przy okazji ile wojska US płacą Polsce za korzystanie z naszej infrastruktury. Żeby się przypadkiem nie okazało, że to MY IM płacimy.
Obserwuj wątek
    • Gość: POZNANIAK Re: Krzesiny nadal w grze o Amerykanów IP: *.icpnet.pl 28.05.11, 09:47
      Nareszcie zostaną wysłuchane nasze modły.Dręczenie ludzi w Krzesinach i na Lawicy.
      Nigdzie na świecie nie ma bazy F16 w centrum 2 milionowej aglomeracji. Czyżby Obama
      dojrzał problem którego nie widzą nasi "wybrańcy"??.
      F16 Lask lub Powidz,Krzesiny -lotnisko pasażerskie,Lawica-osiedle domków. Dawno o tym
      wszyscy w Pioznaniu mówią tylko nie nasz RYSZARD WIELKI. Wszyscy będą zadowoleni!!!
      • k_1_0 Re: Krzesiny nadal w grze o Amerykanów 28.05.11, 15:13
        O matko, ale wam ta aglomercja rosnie. Macie już 2 mln :) do końca roku pewnie dojdzie do 3 mln. Trzymajmy sie faktów wasza aglomeracja nie ma nawet miliona. Nie napisałem o twz. metropolii, która też się rozrasta jak rak i zajmuje już sporą część woj. Tylko patrzeć jak całe woj. będzie poznańską metropolią :)
        • der-rauber Re: Krzesiny nadal w grze o Amerykanów 28.05.11, 15:23
          Półtora miliona do dwóch. Taki przedział wielkości szacują producenci z branży spożywczej jako wielkość rynku. Najczęściej mówi się o 1,5-1,8 mln, z rzadka 2 mln i tą wartość (mimo że jestem POZfanatykiem) uważam za przesadzoną. Aglomeracja jest zamieszkała przez ok 1-1,2 mln zameldowanych mieszkańców, do tego trzeba doliczyć dojeżdżających do pracy i studentów. Wówczas przedział jaki podałem robi się zupełnie realny.
      • Gość: Toni Re: Krzesiny nadal w grze o Amerykanów IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 28.05.11, 17:01
        F-16 to chory pomysl od poczatku do dzisiaj. Polsce nie jest potrzebny samolot dalekiego ataku, tylko do obrony granic.
        A umieszczenie tych ptaszkow w miescie to kolejne grube nieporozumienie. Ta "walke" o amerykanskie F-16 to ja oddam walkowerem i doloze obecne z przyjemnoscia.
        Obie te sprawy tzn. zakup i lokalizacje to chyba mamy do zawdzieczenia Leszkowi Niewielkiemu.
        Masz calkowita racje, 16-tki do Powidza, Lotnisko cywilne na Krzesiny, Lawica pod zabudowe a spokoj w powietrzu dla mieszkancow miasta.
        • wlodzimierz_nowak Krzesiny, działki, osobista odpowiedzialność 31.05.11, 10:32
          W planie miasta z 1994 roku (ostatnim naprawdę sensownym mimo ujęcia przestarzałej już wówczas III ramy, która już wówczas była trasą wewnątrzaglomeracyjną, a nie obwodnicą) pola Ławicy przewidziano pod osiedle i rozwój miejski, zaś przeniesienia lotniska na Krzesiny w przypadku silnego wzrostu ruchu (ruch wzrósł o 5000% od tego czasu). Dlatego pisanie, że ktoś tanio kupił działkę przy Ławicy, czy przy Krzesinach jest wyłącznie ignorancją i/albo złą wolą.
          Obecny prezydent zamiast protestować wobec planów powstrzymania planowanego zamknięcia Krzesin, tym planom przyklasnął. Nie wiemy dlaczego. Natomiast wówczas gdy proces zainicjował jako szef MONu prezydent Komorowski, a dokończył minister Szmajdziński należało protestować przeciw takiemu barbarzyństwu.
      • Gość: realista Re: Krzesiny-lotnisko pasażerskie, Lawica-osiedle IP: *.icpnet.pl 29.05.11, 05:51

Likwidacja lotniska na Ławicy to mrzonka.

Jeśli cokolwiek z Waszych marzeń mogłoby być realne - to jedynie ew. wymuszenie na wojsku zamiany: F-16 do Powidza, Herculesy - do Krzesin...
        • wlodzimierz_nowak Re: Krzesiny-lotnisko pasażerskie, Lawica-osiedle 31.05.11, 23:17
          Tak? A dlaczego? Dlaczego Poznań ma być jednym z niewielu dużych miast, które nie może się normalnie rozwijać, gdy inne otrzymują albo otrzymały wojskowe lotniska na użytek cywilny? A są to Wrocław, Trójmiasto, Kraków i górnośląskie Pyrzowice.
    • kasprowiczlukasz Krzesiny nadal w grze o Amerykanów 28.05.11, 10:32
      Wczoraj byłem w bazie w Krzesinach. Dowódca jednostki powiedział, że w Krzesinach nie przybędzie więcej samolotów. Ja to traktuję jako prawdę
    • Gość: czarnyhs Re: Krzesiny nadal w grze o Amerykanów IP: *.play-internet.pl 28.05.11, 10:35
      Chopie!!!! Jakim suwerennym!!! Spod buta wyleźliśmy, a teraz sami włazimy od 22 lat w siedzenie bez wazeliny "wielkiemu białemu bratu". W trakcie tej podróży w poprzednich miejscach był z małżonką - bo TAM BYŁ Z WIZYTĄ. Do wasala przyjechał sam - NA WIZYTACJĘ - a to jest różnica. I to nie oni będą utrzymywać swoje wojsko u nas, ale my - bo my o to błagamy ( za wyjątkiem nielicznych mieszkańców ciemnogrodu, do tych nielicznych i siebie zaliczam ). A co do lokalizacji jednostki??? On cóż - wleźliśmy w odbyt, więc od nich zależy gdzie się wypróżnią.
    • Gość: x Re: Krzesiny nadal w grze o Amerykanów IP: *.web-proxy.us 28.05.11, 10:49
      Rozumiem, że ołowianym żołnierzykom za mało bezsensownych zabawek pamiętających czasy Apollo. Propozycja dla nich - zamknijmy Miasto i zróbmy z tego wojskowy folwark lotniczy. Nikt się nie będzie awanturował, a "samolociki" będą mogły sobie po woli zapi... nad miastem. Jeśli ktoś mieszka w okolicy Ławicy, to wie, że pasażerskie Boeingi czy Airbusy są cichym śpiewem w porównaniu do wycia Złomu-16.
      "Bazie" wojskowej w Poznaniu mówimy stanowcze: "NIE!!"
      • Gość: mieszkaniec Re: Krzesiny nadal w grze o Amerykanów IP: 213.156.124.* 28.05.11, 13:52
        dokładnie tak jak piszesz, ale nie można zapomnieć o ołowianych samorządowcach, którzy nie zajmują się losem mieszkańców aglomeracji tylko w milczeniu zgadzają się na wszystkie bezsensowne pomysły MON... może tak będą stacjonować na Okęciu, tam też jest lotnisko wojskowe, dlaczego nie??
    • p8 He he he 28.05.11, 11:27
      Wiele lat zajęło wyproszenie jednych. Teraz z tradycyjnie polską gościnnością zapraszamy drugich. A Konrad III Mazowiecki chichocze półgębkiem turlając się w grobie...
      Żadnych obcych wojsk w tym kraju. Bez odbioru.
    • tsuranni niech spie...ją 28.05.11, 13:22
      amerykańska zaraza
      • negrar Re: niech spie...ją 01.06.11, 09:41
        Amerykanie nie winni że głąby. Ale F16 trzeba gonić.
    • der-rauber Do Seweryna Lipońskiego 28.05.11, 13:58
      Szanowny Panie
      nie wiem cóż to za szkółkę pan kończył, ani tym bardziej nie wiem co też miał pan z geografii ale spieszę pana poinformować że Krzesiny nie są pod Poznaniem tylko są częścią naszego miasta i leżą w dzielnicy Nowe Miasto. W tej samej dzielnicy jest największy zespół osiedli mieszkaniowych czyli Rataje, to taki poznański odpowiednik Ursynowa. Zatem pisanie że baza jest pod Poznaniem jest zwyczajnym kłamstwem albo indolencją i niewiedzą.

Poza tym jak już się pisze że coś się dzieje w danej dzielnicy lub osiedlu to pisze się na Grunwaldzie, na Ratajach, na Bemowie, na Pogodnie czy na Saskiej Kępie.

Jeżeli pan pisać nie umie i nie wie pan o czym pisze to niech pan nie pisze wcale.

Tu chciałbym też pana poinformować że F-16 latają sobie nad całym Poznaniem bo widuję je nad domem (Górczyn), nad Świerczewem, Dębcem, Ratajami, Wildą, Ogrodami, Naramowicami, Umultowem, Centrum. Wszędzie w Poznaniu tylko nie nad Strzeszynem gdzie jest wojskowe osiedle. Lotnisko wojskowe w tym miejscu blokuje naszemu miastu możliwości rozwojowe ponieważ zablokowane są tereny wzdłuż A2 w pobliżu skrzyżowania z DK11 oraz uniemożliwia przeniesienie (tymczasowego) lotniska cywilnego z Ławicy na Krzesiny. Podejście na Ławicę przebiega nad centrum Poznania, nad ośmioma szpitalami, nad uczelniami, nad terenami targowymi, nad osiedlami - czyli mamy tu raj dla kumpli Bin Ladena którzy to mogą zaparkować samolot pasażerski np w jednej z hal targowych podczas imprezy wystawienniczej albo w budynku szpitala. Jak pan już potrzebuje tematu na artykuł to polecam panu skontaktowanie się z rodzicami mającymi dzieci w przedszkolach w południowym Poznaniu które po każdym przelocie tego cholernego złomu sikają ze strachu w pieluchy i dostają ataku płaczu i paniki.
      Sugerowałbym też panu ministrowi Klichowi umieszczenie tych kretyńskich samolocików u siebie w Krakowie na Balicach. Po czymś takim z wielkim zainteresowaniem śledziłbym jego wynik wyborczy po takim uszczęśliwieniu krakowian.

Uwaga Poznaniacy! Nie głosujemy na polityków którzy jednoznacznie nie zażądają wywalenia wojska z bazy na osiedlu Krzesiny i nie nie zdeklarują się do regularnej i kontrolowanej przez nas pracy na rzecz tego zdarzenia.

F-16 WON Z POZNANIA!!!
      • Gość: strzeszynianin Re: Do Seweryna Lipońskiego IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.11, 16:19
        > tylko nie nad Strzeszynem
        Kurde - mieszkam w Strzeszynie i dopiero teraz do mnie dotarło, że te myśliwce latające nad m.in. moim domem to Alkaida.
        Śpieszę zatem cie poinformować, że tu latają nie tylko myśliwce, ale nader często zahaczają tutaj szerokim kręgiem samoloty z Ławicy. A jak wiatr wieje z tamtej strony to każdy start i lądowanie na Ławicy słychać jak za ścianą.
        Po 2 - gdy kupowałem działkę to m.in. oferowano mi działkę na Marlewie. Ale wiedziałem, że tam jest lotnisko i zrezygnowałem - kupiłem na drugim końcu miasta.
        Dzisiaj się dowiaduję, że jestem skur..lem, bo nie wybudowałem sobie domu za płotem lotniska i mam za oknem względny spokój. Tylko, że zapłaciłem za tą działkę 2x więcej. To może mi też ktoś fundnie odszkodowanie za dodatkowo poniesione koszty, skoro ci cu kupili tanio dostają kasę za to, że kupili taniej ?
        Po 3 - osiedle wojskowe powstało na terenie wojskowym. Kiedyś tędy przebiegało czołgowisko z Golęcina na Biedrusko. Mnie osobiście to blokowisko też nie odpowiada, ale zarzucanie komuś, że wybudował osiedle NA SWOIM terenie to kolejna manipulacja tych, co nie potrafią się przyznać, że dali doopy kupując działki i budując domy przy wojskowym lotnisku.
        • Gość: cehaem Re: Do Seweryna Lipońskiego IP: 79.173.46.* 28.05.11, 21:32
          > to zahaczają tutaj szerokim kręgiem samoloty z Ławicy. A jak wiatr wieje z tamt
          > ej strony to każdy start i lądowanie na Ławicy słychać jak za ścianą.

Uwazaj, bo jeszcze ktos tobie uwierzy.

taz.de/1/berlin/fluglaerm-bbi/
          Tu masz prognoze natezenia halasu w okolicy BBI, a wiec lotniska, na ktorym beda ladowac znacznie wieksze maszyny, niz te na Lawicy. A teraz mozesz sobie porownac odleglosci...

> Śpieszę zatem cie poinformować, że tu latają nie tylko myśliwce,

To wpadnij kiedys przed poludniem na Debiec, to uslyszysz startujacego na dopalaczu F-16. Sama frajda.

> Po 2 - gdy kupowałem działkę to m.in. oferowano mi działkę na Marlewie. Ale wie
          > działem, że tam jest lotnisko i zrezygnowałem - kupiłem na drugim końcu miasta.
          > Dzisiaj się dowiaduję, że jestem skur..lem, bo nie wybudowałem sobie domu za pł
          > otem lotniska i mam za oknem względny spokój. Tylko, że zapłaciłem za tą działk
          > ę 2x więcej. To może mi też ktoś fundnie odszkodowanie za dodatkowo poniesione
          > koszty, skoro ci cu kupili tanio dostają kasę za to, że kupili taniej ?

Ja i jakies 150.000 ludzi nie kupowalismy dzialek, po prostu sobie mieszkamy. Gdybysmy sie chcieli nawet przeprowadzic, to nie mamy dokad. Ale tylko kretyn moze zainwestowac w takim miejscu ciezkie miliony na rozbudowe lotniska wojskowego, skoro sa alternatywy. Zamiast powiedziec - miasto jest za blisko, my chcemy rozbudowac baze, wzmozyc loty, wiec lepsza by byla przeprowadzka.
        • der-rauber Kolego 28.05.11, 22:18
          Kolego, nie zarzucam Ci sku...elostwa bo nie wybudowałeś się na Krzesinach. Jeżdżę po różnych miejscach w Poznaniu i nad Strzeszynem nie widziałem NIGDY F-16, jeżeli latają Ci one nad głową to Cię w tym miejscu przepraszam. Jeżeli natomiast latają Ci nad głową samoloty pasażerskie z Ławicy to wybacz ale nie przeżywasz katuszy takich jak mieszkańcy z południa miasta. Wiem co mówię bo często jestem też w W-wie na Bemowie nad którym samoloty pasażerskie przelatują w drodze na lub z Okęcia. To jest przelot co 3-5 min jak się ustawią w kolejce do lądowania i jest to w porównaniu z F-16 pieszczota dla uszu.

PS nie kupiłem działki na Krzesinach, mieszkam na Górczynie.
        • der-rauber i jeszcze 28.05.11, 22:37
          Zasięgnąłem języka, w tej okolicy myśliwce nie latają bo jest tam granica przestrzeni powietrznej na Ławicy, czyli wychodzi na moje i to że NIGDY nie widziałem na Strzeszynie F-16 to nie kwestia mojego szczęścia, ich tam być nie może.

Nadal nie rozumiem twojego wpisu, co ma do rzeczy to że mieszkasz na Strzeszynie? No chyba że się wściekasz bo masz jakieś interesy związane z wojskiem na Krzesinach.
      • Gość: Eco-Osholom Re: Do Seweryna Lipońskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.11, 02:02
        Hellou Der-Rauber, Lipoński nie przyznał się do błędu, nie przeprosił i pewnie tego nie zrobi, jest ponad forum jego czytelników... Co pan redaktor to pana redaktor, cała gębą...
        Z dalszych zeznań tutejszego koleżeństwa, zwłaszcza zagubionego w czasie rycerza-krzyżowca ksywa Gwardian wynika, że tytuł Lipońskiego tekstu powstał na zamówienie chrześcijańskiej Polski, bo poza tym krzyżowcem nikt tu nie chce grać o Amerykanów na Krzesinach, poza Lipońskim oczywizda, może też krzyżowcem zresztą... Gazeta zmienia orientację?
        • Gość: RAUBER Re: Do Seweryna Lipońskiego IP: *.146.59.31.nat.umts.dynamic.eranet.pl 29.05.11, 09:52
          może jakby kliknąć w koszyk koło mojego posta to by moderacja przekierowała mój wpis? ale poczekajmy z oceną do poniedziałku, załóżmy że redaktor ma weekend
      • marek.es Re: Do Seweryna Lipońskiego 29.05.11, 07:55
        "Jeżeli pan pisać nie umie i nie wie pan o czym pisze to niech pan nie pisze wcale. "
        W takim wypadku dodatek poznański mógłby się nie pojawić. Chyba,że zamiast studentów zaczęliby pisywać gimnazjaliści.
        • Gość: RAUBER Re: Do Seweryna Lipońskiego IP: *.146.59.31.nat.umts.dynamic.eranet.pl 29.05.11, 09:48
          Czasem mam ochotę wysłać im moje CV i sam pisać artykuły. Ale jestem ekonomistą, temat ruszyłbym ciekawy (ale z mojego punktu widzenia), pokazałbym korzyści i zyski dla miasta / społeczności, piękno tradycyjnego życia a nie rozjeżdżanego samochodem, ale moje władanie polszczyzną nie jest wybitne na tyle żebym nie obawiał się wtopy.

Ale maniakalnie pisałbym o drogach rowerowych, korzyściach dla mieszkańców z deptaków, drobnego handlu, o szkodliwości zbrodniczych CH, o korzyściach płynących z używania tramwajów, S-Bahnu, zadbanej przestrzeni publicznej. Inne tematy też bym ruszał ale te regularnie.
    • qwardian Nie walczyć z chrześcijańską Polską... 28.05.11, 16:37

Stawiam na F-16 biorąc pod uwagę co nam sąsiedzi wywinęli piekąc setki tysięcy ludzi żywcem, dziesiątkom tysięcy strzelając w tył potylicy, a reszcie gotując nędzę. Chcę tych F-16 i kilka tuzinów baterii rakiet z głowicami pełnymi różnego rodzaju świństwa, które skutecznie wybiją im z głowy głupie myśli.

Zdaje się, już się przejechali na Nord Stream, ponieważ zrezygnowano z projektu transportowania złoża gazu Sztokman na Morzu Barentsa przez rurociąg co stawia całą inwestycję jako największą plajtę wszechczasów...

Zacytuję:

Wiceprezydent Gazpromu Aleksandr Miedwiediew przyznał w raporcie dla Rady Dyrektorów koncernu, że gaz łupkowy przekształcił rynek gazowy USA z deficytowego w prawie samowystarczalny, a także, że nadmiar gazu skroplonego (LNG) uderza w konkurencyjność rosyjskiego surowca w Unii Europejskiej.

Buhahahahha..
      • Gość: LMergler My-Pozna. Re: Nie walczyć z chrześcijańską Polską... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 17:04
        Jeśli nawet, to dlaczego akurat w samym Poznaniu? Jaki w tym sens blokować rozwój przestrzenny aglomeracji? Wyłączać dziesiątki tysięcy hektarów spod normalnego gospodarowania, bo tyle zajmuje strefa ograniczonego użytkowania? Jak już ta Twoja chrześcijańska Polska potrzebuje samolotów bojowych, rakiet, armat, to może montuj ją w innym, mniej zamieszkałym miejscu?
        • qwardian Re: Nie walczyć z chrześcijańską Polską... 28.05.11, 17:56

W aglomeracji poznańskiej nie brakuje "przestrzeni". Zajmijmy się zagospodarowaniem tego co jest w tym drugie tyle tysięcy hektarów w ogródkach działkowych...
          • Gość: ehh Re: Nie walczyć z chrześcijańską Polską... IP: *.web-proxy.us 28.05.11, 18:49
            Ale ogródki działkowe przynoszą więcej korzyści mieszkańcom Miasta niż te samolociki :] Po drugie, nie hałasują one nad całą algomeracją. Po trzecie, ogródki istnieją, bo ludzie ich chcieli i nikomu nie zawadzają, a o Krzesiny nikt się nie pytał. Jak już ktoś napisał wcześniej - nie popierać politykierów popierających istnienie chorego tworu zwanego "bazą lotniczą" Krzesiny.
          • wlodzimierz_nowak Re: Nie walczyć z chrześcijańską Polską... 31.05.11, 10:37
            qwardian napisał:
            > W aglomeracji poznańskiej nie brakuje "przestrzeni". Zajmijmy się zagospodarowa
            > niem tego co jest w tym drugie tyle tysięcy hektarów w ogródkach działkowych...

Istnienie bazy F-16 w Krzesinach i powstrzymanie w ten sposób (planowanego jeszcze w latach 90-tych w miejskich i wojewódzkich dokumentach) przeniesienia na nie lotniska cywilnego jest stratą ekonomiczną dla przestrzeni miasta oraz obiektywną dolegliwością dla 1/10-1/8 aglomeracji. A Ty tymczasem wymigujesz się od jasnego stanowiska. Dlaczego?
            • Gość: Eco-Osholom Re: Nie walczyć z chrześcijańską Polską... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.11, 12:56
              Panie Włodek, błędem metodologicznym jest traktowanie świra lub też fanatyka – a brat qwardian jest wash & go, dwoje w jednym) jako poważnego dyskutanta, to nie jest zgodne z zasadami ekonomii wysiłku. Racjonalne wobec niego jest albo zastrzyk (uspokajający), albo kaftan (bezpieczeństwo otoczenia) albo knebel (komfort otoczenia), a najlepiej wszystko to razem. Mowa oczywiście o posunięciach humanitarnych, wszak jesteśmy cywilizowanymi ludźmi, także wobec zagubionych w czasoprzestrzeni krzyżowców z F16 zamiast mieczy.
      • Gość: cehaem Re: Nie walczyć z chrześcijańską Polską... IP: 79.173.46.* 28.05.11, 21:37
        > Stawiam na F-16 biorąc pod uwagę co nam sąsiedzi wywinęli piekąc setki tysięcy
        > ludzi żywcem, dziesiątkom tysięcy strzelając w tył potylicy, a reszcie gotując
        > nędzę. Chcę tych F-16 i kilka tuzinów baterii rakiet z głowicami pełnymi różneg
        > o rodzaju świństwa, które skutecznie wybiją im z głowy głupie myśli.

Tak, poniewaz Rosjanie nie marza o niczym innym, jak o podboju Przywislanskiego Kraju. Nie zapomnij sprawdzic przed spaniem, czy aby nie masz w lodowce zakamuflowanego specnaza. Np. w jogurcie....

Dla twojej informacji, to wlasnie posty jak twoje pokazuje sie na forach dyskusyjnych pewnych partii w Rosji, aby niedowiarkom pokazac, jak chorzy z nienawisci sa Polacy. Hardlinerzy w Kremlu sie ciesza, bo robisz im wielka przysluge. Na serio.
        • qwardian Re: Nie walczyć z chrześcijańską Polską... 29.05.11, 18:10

Posłuchaj swoich alte kameraden...

Dnia 17 października 1939 roku na konferencji Führera III Rzeszy Adolfa Hitlera.

„Mądrość i surowość w tej walce narodowościowej muszą nam oszczędzić konieczności wyruszenia raz jeszcze na pole bitwy z powodu tego kraju”.

Józef Wissarionowicz Stalin

"Polska jest państwem faszystowskim, ciemiężącym Ukraińców, Białorusinów i innych. Likwidacja tego Państwa w obecnych warunkach oznaczałoby o jedno burżuazyjno - faszystowskie państwo mniej".
          • Gość: cehaem Re: Nie walczyć z chrześcijańską Polską... IP: 79.173.46.* 29.05.11, 21:48
            Ty na prawde potrzebujesz leczenia. Coz, niektorym nienawisc do innych zastepuje osobowosc. Najgorszym jest jednak, ze ty mozesz miec dzieci i zatruwac im umysly.
          • Gość: Eco-Osholom Re: Nie walczyć z chrześcijańską Polską... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.11, 18:25
            Dawaj gwardian więcej takich bzdur, w imię twojej chrześcijańskiej Polski opartej na F16 i amerykańskich wojskach, im więcej bredzisz, tym bardziej się kompromitujesz, czyli tym lepiej
    • jacqal Krzesiny nadal w grze o Amerykanów 28.05.11, 16:49
      Byle nie w Krzesinach ! Jak ktoś bardzo chce się bawić w wojenkę poza piaskownicą niech wybierze lokalizację, nad którą przelatujące F16 nie będą wkur...ć kilkuset tysięcy ludzi. A tak przy okazji - na czym polega w tym przypadku demokracja ? Ktoś nas, Poznaniaków pytał czy nam się to podoba ? Wiem, że mówimy o tzw. bezpieczeństwie narodowym itp itd., ale (1) nie czuję jakoś żeby ktoś nam strasznie groził, (2) lokalizacja w regionie mniej zamieszkanym (Łask) też przecież zapewnia odpowiedni poziom gotowości bojowej, (3) czy nie lepiej wydać kasy na coś pożytecznego a nie na kompleks wojskowy ?
      • qwardian Re: Krzesiny nadal w grze o Amerykanów 28.05.11, 17:02
        jacqal napisał:

> Ktoś nas, Poznaniaków pytał czy nam się to podoba ?

Projekty są weryfikowane podczas wyborów. Dla elektoratu (i to w zasadzie wszystkich opcji)lotnisko w Krzesinach jest oczywistością...
    • bert76 Krzesiny nadal w grze o Amerykanów 29.05.11, 01:23
      Mieszkam w bezpośrednim sąsiedztwie lotniska na Krzesinach.Te ch..je potrafią latać nawet o godz.23.Kochamy ich tutaj!
    • marek.es Re: Krzesiny nadal w grze o Amerykanów 30.05.11, 19:17
      Nie jest to niemożliwe. Do offsetu za F16 amerykanie usiłowali podłączyć SmithField Foods (przemyslowy tucz świń) i McDonalds. My na to nie, to oni też nie. Taka równowaga.
      • Gość: Bella Re: Krzesiny nadal w grze o Amerykanów IP: *.xdsl.centertel.pl 31.05.11, 20:21
        To ich sprawka mój dzisiejszy niemal zawał? Siedzę przed domem (miłostowo) i nagle był tak potworny hałas, że serce skoczyło mi do gardła i zaczęło bić jak szalone. Przez kilkanaście sekund był tak silny, że zatkałam uszy z bólu...Po chwili jakoś wyjątkowo nisko mignęły mi dwa batmany. Przy tym hałasie wrażenie było jakby zaraz miały walnąć w ziemię. Przez następne 15 minut czułam się jakby tuż obok mnie wybuchła bomba. Mroczki przed oczami, niemal głuchota (tylko wrażenie głosów z daleka i potworne dzwonienie w uszach)....Głowa mnie od tego momentu boli cały dzień.

To co ma być?! Jakieś normy emisji hałasu ich obowiązują?! W życiu bym nie przypuszczała, że dźwięk może być tak bolesny....aż się bałam, że ogłuchnę!
    • rejestr1 Krzesiny nadal w grze o Amerykanów 01.06.11, 18:06
      Tytuł, jak i reszta artykułu, sugeruje, że obecność amerykanskich F-16 mogłaby być niebywałym wyróżnieniem, czy też niesamowitym interesem dla lotniska wojskowego w poznańskich Krzesinach. Być może nawet z punktu widzenia zatrudnionych tam wojskowych może tak być. Dla samej aglomeracji poznańskiej, pośrodku której to lotnisko się mieści, oznaczałoby jednak tylko i wyłącznie jeszcze większą uciążliwość.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka