-
Chce w sobote zrobic przekaske przed wspolnym wyjsciem z przjaciolmi -
wymyslilam bliny z kawiorem i szampana.
Tylko nie moge nigdzie dostac maki gryczanej....ale mam za to kasze gryczana.
Czy wystarczy ja zmielic w mlynku ktorego uzywam do mielenia przypraw?
Aha, i czy ktos probowal robic te bliny Liski? Ile ich wychodzi i jakie duze
sie je smazy? Bo wygladaja cudnie...
whiteplate.blogspot.com/2009/01/bliny-z-kawiorem-i-kwan-mietan.html
A dla ciekawosci napisze, ze moja znajoma Ros...
-
Nurtuje mnie od dłuższego czasu - chociaż sprawa jest raczej błaha - co jest [b]istotą blina[/b]? Co sprawia, że mały, okrągły placek jest blinem, a nie pankejkiem czy racuchem? Bo nie mąka przecież - bliny robi się z gryczanej, ale i pszennej. Dodatek drożdży też raczej nie. Więc co? Czy to wszystko kwestia nazewnictwa? Blin czy placek, wszystko jedno. Podpowiedzcie proszę :)
-
A konkretnie jeśli nie z wędzonymi na zimno rybami ani z kawiorem, to z czym
oprócz kwaśnej śmietany bliny będą fajne?
-
Słuchajcie kochani, nie mogę wejść w aktualny wątek z blinami w GP, taki na
1kg mąki i 5 ziemniaków, czy mógłby ktoś sprawdzić, czy na pewno w przepisie
nie ma jajek?! Proszę!
-
mam gości z Rosji- prawdziwych :) Rosjan- i cóż sie okazało;
całe zycie myślałam , że bliny to racuchy względnie coś racuchopodobnego,
tymczasem bliny to nalesniki;
natomiast nasze racuchy to ołady
-
juz mnie qrwica strzela:) natarłem się godzinę ziemniaków i teraz nie mogę obrócić na patelni! wszystko się przypala, próbowałem na drugiej patelni - to samo! pomóżcie:) starte ziemniaki, sól, 2 jajka, 5 łyżek mąki, łyżka śmietany i łyżeczka proszku do pieczenia dałem. co jest? cos źle zrobiłem?
-
W przypływie poczucia humoru kupiałam sobie mąkę gryczaną. I jak juz kupiłam,
to mnie oświeciło, że jak kiedys dawno temupodawano przepis na bliny to nie
zapisałam, ponieważ uznałam, że po co mi to skoro u nas nie da się kupić mąki
gryczanej. Teraz mam mąkę, a nie mam przepisu. Poratujcie!
-
posiadam standardowa tarke czworoscienna :)
na tej drobnej podluznej [na malym boku]?
poprosze szybciutko odpowiedziec kto wie, ja juz ide obierac warzywa :)
smaku mi narobiliscie ;)
-
ogladałąm wczoraj programik tego pana o kuchni litewskiej. kołduny,
zeppeliny - oki, nawet w mojej ksiażce kucharskiej przepisy podobne.
ale bliny - to nieporozumienie kompletne!!! po pierwsze robione z ziemniaków,
po drugie z farszem mięsnym...
prawdziwe bliny (i blińczyki też) robi sie z mąki, na rozczynie, porządnie
(dla porządku sprawdziłam w kilku książkach kucharskich).
no i pytanie - czy makłowicz sie nie zna czy istnieja 2 potrawy o identycznej
nazwie? jedna niemal identyc...
-
Całkiem niedawno jadłam w sejneńskiej restauracji pyszne bliny na piwie w
sosie rumowym.Wczoraj próbowałam zrobić je w domu i niestety plajta.Może
znacie przepis na to cudo?
Jadłam jeszcze czenaki ale nie mam pojęcia z czego dokładnie to było.Gdyby
ktoś wiedział będę wdzięczna
-
Czy wiecie, że od poniedziałku 8go lutego aż do niedzieli 14go trwa
Maślenica czyli zapusty i świeto obżarstwa?! :-))
-
www.gotovim.ru/recepts/bake/pancake/
-
Zastanawiam się właśnie czy jak zamrożę placki ziemniaczane to będą potem
smaczne po odgrzaniu? Może ktoś z Was sprawdzał. Pozdrawiam
-
W Tłusty Czwartek nie bawię się w cukiernika. Kupuję po prostu pączki na
mieście, żeby coś było do podwieczorkowej kawy. Co zrobię ZAMIAST? Bliny
gryczane! Podam je z kwaśną śmietaną, łososiem wędzonym lub śledziami w oleju.
Kawior jest, moim zdaniem, leciutką przesadą - poza tym skrzypi między zębami :) )
-
W kraju, w ktorym mieszkam znalezienie maki gryczanej graniczy z niemozliwoscia.
Ostatnio kupilam w PL dwa kilo maki gryczanej, skorzystalam kilka razy (pyszne bliny!). Dzis zauwazylam, ze termin waznosci minal w listopadzie 2010!
Maka zawsze wydawala mi sie produktem z niedoscignionym terminem waznosci... Jak myslicie? Lepiej jej nie uzywac?
-
Robilam wczoraj pierwszy raz w życiu bliny (z dodatkiem mąki gryczanej).
Zostało mi trochę ciasta, ale nie wlozylam go do lodówki na noc. Rano
usmazylam bliny z reszty ciasta. Sprobowalam jednego i jest inny. Nie wiem jak
to opisac... jest ostrzejszy w smaku, moze jakby kwasnawy. Czy to jest
jadalne? Czy ciasto mi przypadkiem nie skisło? W wyglądzie są identyczne jak
wczoraj.
-
...jakie macie pomysły na kawior? Czarny, drobny. Na zimno i ciepło, poza
jajkami przepiórczymi na twardo. Czy ktoś coś?...
-
dostałam słoiczek kawioru, taki zwykły sklepowy, ale spory i chyba nie uda mi
się tego wykorzystać za jednym razem. Mam pytanie do WAs eksperci kuchenni:)
ile może kawior stać w słoiczku w lodówce po otwarciu??
-
dotąd żyłam w przekonaniu ze to nalesniki biszkoptowe
ostatnio w wyniku dyskusji ktos mi powiedzial, że są z maki gryczanej
a z mąki gryczanej są przecież BLINY
no i co Wy na to ?
kto ma rację?
ja ? czy mój interlokutor? a może nikt z nas>
pozdrówka
-
Nikt? Żadnego zainteresowania? Żadnych przepisów w orginale? Nic?