Dodaj do ulubionych

Autobus 69 z Kopernika zawsze spóźniony lub wypada

31.05.11, 00:24
Czy inni pasażerowie lini 69 z Kopernika też uważają, że z autobusy tej linii przyjeżdża na przystanej tylko co drugi z tych wymienionych w rozkładzie i do tego spóźniony minimum 5 minut mimo że mówią tutaj o drugim przystanku na trasie. Może to tylko ja mam takie szczęście?
Obserwuj wątek
    • chirurgjezyce 93 31.05.11, 08:52
      Gdyby to był problem tylko jednej linii. Korzystam regularnie z 93.
      Jeszcze 3-4 lata temu można było zegarek pod nie nastawiać. Teraz przed wyjściem proponuje wypić herbatę z melisy (bez wzgledu na kierunek jazdy).
      Autobusy nie dość, że już kilka przystanków od pętli nie pasują do rozkładu ni w ząb to często bywa tak (2-3 razy w tygodniu), że popołudniu czekać trzeba po 20-25 minut... czyli autobus "wypada".
      Odkąd ZTM sprawuje pieczę nad komunikacją jakość usług wydatnie się zmniejszyła.
      Właśnie dlatego tydzień temu przesiadłem się na rower i przynajmniej do października MPK moich pieniedzy nie zobaczy
      • aleabc linia 60 31.05.11, 09:05
        Nie dość, że zmniejszyli częstotliwość kursowania z 30 na co 40min, to jeszcze regularnie wypada, a następny się spóźnia. 10 lat dojeżdżałem do pracy autobusem MPK i często zdarzało mi się stać na przystanku przy Solnej ponad 1h (!!!).
        Od roku dojeżdżam do pracy autem (kupiłem drugie auto za "parę groszy") i po roku stwierdzam, że przez 10 lat byłem frajerem dającym się robić w ch.... przez MPK.
        • gall.anonim.pn Re: linia 60 31.05.11, 10:26
          Niestety nie tylko mogę ale nawet muszę się zgodzić - a mieszkam na Strzeszynie Greckim i kiedyś zdarzało mi się przechodzić na przystanek przez tory kolejowe na wysokości ulicy Krynickiej. Własnie do autobusu linii 60. Rozumiem, że nie wszystko zależy od MPK i ZTMu (jak korki na Lutyckiej), ale to co leży w gestii niestety zostało spaprane. I nie poprawią tego nawet nowe autobusy z klimatyzacją. Nie dziwi mnie, że w niektórych kierunkach potoki pasażerskie zmniejszają się. Równie dobrze można na przystankach zamiast rozkładu jazdy nalepić "Prosimy o używanie samochodu/roweru/nóg*** (***niepotrzebne skreślić)".

PS Często ostatnio zdarzają się autobusy 64 "ni pięć ni dziewięć", nie wiadomo czy to autobus się mocno pospieszył czy mocno spóźnił.
    • jarka63 Re: Autobus 69 z Kopernika zawsze spóźniony lub w 31.05.11, 11:19
      69 to notoryczny przestępca. Albo jedzie co drugi, albo za wcześnie, albo się spóźnia, albo jedzie pomiędzy godzinami odjazdu, tak że nie sposób na niego trafić. I to w obie strony.
      • michmaj Re: Autobus 69 z Kopernika zawsze spóźniony lub w 31.05.11, 23:16
        Ale płacić za przejazdy trzeba tak samo w spóźnionym jak i punktualnym autobusie.
    • wlodzimierz_nowak komunikacja publiczna systemowo niewydolna 31.05.11, 23:27
      Kto widział puszczanie linii autobusowych przez pół miasta w czasach, gdy nie ma buspasów, a w Poznaniu mamy o 15-30% więcej samochodów niż w porównywalnych miastach Niemiec, Szwajcarii, Holandii, Austrii, czy Danii? Przecież one będą tkwiły w korkach. Autobusy mają służyć do dotarcia z osiedli mieszkalnych do przystanków tramwajowych albo kolei aglomeracyjnej jako komunikacja wspierająca, a sieć tramwajowa albo kolejowa ma rozprowadzać w sposób uprzywilejowany albo bezkolizyjny mieszkańców po mieście/aglomeracji. Ale cóż poradzić skoro od lat za obecnie rządzących na transport publiczny wydano raptem 20% wszystkich środków na transport, w tym jedną trasę tramwajową zaplanowaną w 1994 roku, a kolejną jedną zaplanowano i ogłoszono przetarg. Od tego czasu nic się nie zdarzyło mimo kolejnych 3 tras zaplanowanych już od 17 lat.
      • kajciech Re: Wydłużyć "końcówki" i dodać prawdziwy P+R 01.06.11, 08:44
        > Kto widział puszczanie linii autobusowych przez pół miasta w czasach, gdy nie m
        > a buspasów

OK. Masz teoretycznie rację, ale:
        1. kolejne przesiadki w obecnych realiach zabijają ideę korzystania z komunikacji. Przesiadka = 10-15 minut straconych na przystanku.
        2. Brak linii tramwajowych pozwalających na np. na tylko 1 przesiadkę. Sieć tramwajowa jest zbyt zwarta - końcówki powinny wychodzić daleko poza dotychczaoswy obręb (zwłaszcza ringu kolejowego).
        3. Brak P+R z prawdziwego zdarzenia.

Dębina (+stacja kolei między Luboniem a Dębcem), Fabianowo, Os. Kopernika, Plewiska(+stacja kolei), Smochowice, Morasko(+stacja kolei przy Sobieskiego) , Naramowice, Poznań-Wschód (+kolej), Antoninek (+kolej), Szczepankowo(+kolej na Franowie), Minikowo (+kolej na Starołęce)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka