Dodaj do ulubionych

Rowerzysta potrącony przez samochód

12.07.11, 21:32
"Do wypadku doszło późnym wieczorem na rondzie Solidarności
Przed godziną 19 (...)"

Nie mogłem się powstrzymać;-) To w końcu takie względne...

Obserwuj wątek
    • distefano5 Rowerzysta potrącony przez samochód 12.07.11, 21:33
      Współczuję potrąconemu ale jak widzę rowerzystę przejezdżającego po pasach przejścia dla pieszych to mnie trafia szlak i czekam tylko jak dojdzie do potrącenia. Czy rowerzyści nie wiedzą że kierowca nie jest w stanie zareagować na szybko , prostopadle poruszający się obiekt, którego szybkość jest często znacznie wyższa niż szybkość pieszego zbliżającego się do przejścia ?
      • l.george.l Re: Rowerzysta potrącony przez samochód 12.07.11, 21:39
        Tam są światła. Niestety, kierowcom się wydaje, że jeśli mają strzałkę, to jest to równoznaczne z prawem przejazdu.
        • boniek_82 Re: Rowerzysta potrącony przez samochód 12.07.11, 22:28
          l.george.l napisał:

> Tam są światła. Niestety, kierowcom się wydaje, że jeśli mają strzałkę, to jest
          > to równoznaczne z prawem przejazdu.

Są światła i jest również ścieżka dla rowerów. Zapewne kierowca samochodu nie zatrzymał się na "strzałce".
        • bimota Re: Rowerzysta potrącony przez samochód 12.07.11, 22:43
          Dlaczego akurat musial miec strzalke, a nie normalne zielone ??

Jak sie skreca to sie przepuszcza, obojetnie co bylo...
      • Gość: m@g Re: Rowerzysta potrącony przez samochód IP: *.wtvk.pl 12.07.11, 21:52
        Nie wiem gdzie byl ten wypadek ale tam tez sa sciezki rowerowe - wiec nie musial przejezdzac po przejsciu dla pieszych. A wszyskich zapraszam na to rondo zobaczyc jak na przejsci od Castoramy w kierunku os. Wichrowe Wzgorze kierowcy jadacy od ul. Naramowickiej wymuszaja pierszenstwo. Strach tam przechodzic/przejezdzac. Trzy pasy dwa auta sie zatrzymuja a trzeci uderza w przechodzacego. Przejscie masakra.
      • bimota Re: Rowerzysta potrącony przez samochód 12.07.11, 22:43
        Tak cie te psy oslepiaja, ze rowerzysty nie widzisz ? :P

• l.george.l Rowerzysta potrącony przez samochód 12.07.11, 21:37
      Przejeżdżałem tam na rowerze wkrótce po wypadku. Rowerzysta był już w karetce. Przejechałem dziś po mieście 30 km i trzech kierowców wymusiło na mnie pierwszeństwo. Chętnie bym ich zajebał. Kiedyś jednej kretynce kopniakiem uszkodziłem błotnik. Myślę o obkuciu czymś metalowym adidasów.
      • Gość: cynique Re: Rowerzysta potrącony przez samochód IP: *.szczecin.mm.pl 12.07.11, 21:53
        @l.george.l -lepiej uważaj, żeby mi kiedyś nie zachciało się nie hamować na Twój widok :> Mogę mieć w tyłku fakt, że będę miał problem prawny po rozjechaniu niezważającego na nic pajaca na rowerze. Ja siedzę względnie bezpiecznie za blachą, Ty masz co najwyżej kask na głowie, a to dość mizerne zabezpieczenie w konfrontacji z samochodem.

Dla Twojej wiedzy: jestem zarówno kierowcą, jak i rowerzystą. Znajomość tych dwóch punktów widzenia ułatwia mi zachowanie w zależności od miejsca siedzenia. A jadąc na rowerze przez miasto staram się przede wszystkim nie pakować pod koła samochodów, jak to mają w zwyczaju niektórzy jednośladowi samobójcy, bo wiem jak wygląda pole widzenia kierowcy samochodu, jak wyglądają reakcje za kierownicą i ile metrów zajmuje zatrzymanie tony blachy (jadącej nawet 30 km/h). Wiem, że nie jest łatwo jeździć rowerem po mieście (o kretynach parkujących na ścieżkach rowerowych albo o "uprzejmości" taksówkarzy względem rowerzystów mógłbym długo opowiadać), ale rozwiązania siłowe to nie jest dobry pomysł jeśli nie ma się przewagi masy i prędkości. A uwierz mi - zawsze możesz trafić na furiata, który za wgniot na zderzaku będzie Cię gonił, nie patrząc na dalsze uszkodzenia samochodu, po to tylko, żeby Ciebie uszkodzić ;-) Peace, man! ;)
        • l.george.l Re: Rowerzysta potrącony przez samochód 12.07.11, 22:05
          Gość portalu: cynique napisał(a):
          [...]
          > Dla Twojej wiedzy: jestem zarówno kierowcą, jak i rowerzystą. [...]

Ja także. Dodam, że jestem użytkownikiem dróg, który uważnie zapoznaje się z każda nowelą kodeksu drogowego.
          • Gość: antyrowerek Re: Rowerzysta potrącony przez samochód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.11, 22:19
            "Ja także. Dodam, że jestem użytkownikiem dróg, który uważnie zapoznaje się z każda nowelą kodeksu drogowego. "

To Cię, tępy antykrelykale, bynajmniej nie określa pozytywnie! Świadczy tylko o tępym wczytywaniu się w przepisy - jakież to "wielkopolskie: "ja mom prawo!" (i chooy!).
            A tak BTW - z Twoich licznych na forum postów dotychczas nie wyczytałem, że taki z Ciebie prostacki "rowerek"....

• ksmx Re: Rowerzysta potrącony przez samochód 12.07.11, 22:23
        l.george.l napisał:

> Przejeżdżałem tam na rowerze wkrótce po wypadku. Rowerzysta był już w karetce.
        > Przejechałem dziś po mieście 30 km i trzech kierowców wymusiło na mnie pierwsze
        > ństwo. Chętnie bym ich zajebał. Kiedyś jednej kretynce kopniakiem uszkodziłem b
        > łotnik. Myślę o obkuciu czymś metalowym adidasów.

Ja przejechałem dziś 60 km i wielu rowerzystów jechało środkiem. Zwolniłem, a potem zasypałem sadzą z dwururki.
        • Gość: Do lowczego Re: Rowerzysta potrącony przez samochód IP: 178.8.250.* 12.07.11, 22:37
          Tej lowiec,pilnuj sie,aby nikt nie zatkal tej dwururki pyrami,bo bedziesz napierdzielal frytkami ! Hihi :-))
        • Gość: geordi Re: Rowerzysta potrącony przez samochód IP: *.pg.gda.pl 13.07.11, 09:50
          jak Powolniak z serialu "Co ludzie powiedzą?" ? ;)
      • alfalfa Re: Rowerzysta potrącony przez samochód 12.07.11, 23:18
        No i co z tego, że wymusili. Na rowerze jadę z luzem i takie załażenie/zajeżdżanie olewam.
        A.
        • Gość: m Re: Rowerzysta potrącony przez samochód IP: *.icpnet.pl 13.07.11, 11:58
          Przy takim nastawieniu nie zdziw się jak jakiś kierowca ci buzię pokiereszuje.
      • Gość: seniorsenior Re: Rowerzysta potrącony przez samochód IP: *.icpnet.pl 13.07.11, 00:06
        łeb sobie obrecza obkuj.
    • mason_i_cyklista Rowerzysta potrącony przez samochód 12.07.11, 21:51
      problem w tym, że w tym miejscu jest przejazd dla rowerzystów, a nie tylko przejście dla pieszych:/ gazeta mogłaby być obiektywna, a nie od razu oskarżać rowerzystę:/

kierowca opla skręcał w prawo, na pasie wykorzystywanym przez skręcających na zielonej strzałce. Hm...
      • Gość: szok Re: Rowerzysta potrącony przez samochód IP: *.adsl.xs4all.nl 12.07.11, 21:56
        Człowieku, jestem teraz w Hadze. Nie wierzyłem gdy o tym słyszałem, ale to prawda. Tu chodzą na piechotę turyści i zwierzęta. Kierowcy autobusów nie spychają rowerzystów.
        • Gość: Lugh Re: Rowerzysta potrącony przez samochód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.11, 23:45
          Ja dwa tygodnie temu byłem na Bornholmie, jadąc ścieżką rowerową przez skrzyżowanie, kierowca stojący po drugiej stronie skrzyżowania czekał jak je opuszczę. Mało tego kierowcy jak widzieli dzieci jadące szosą to zwalniali wyprzedając je. Ale na szczęście polak jeździ jak na Ukrainie czy Rosji jest panem wszystkiego i on powinien decydować o przepisach ruchu drogowego.
          • Gość: m Re: Rowerzysta potrącony przez samochód IP: *.icpnet.pl 13.07.11, 12:00
            A ja byłem w Kanadzie - normalnie rowerzystów nie widać...

Jakby nie docierało to łopatologicznie: patrz na to co mamy w Poznaniu, a nie co za granicami naszego pięknego kraju.
    • bimota Rowerzysta potrącony przez samochód 12.07.11, 22:52
      Ja jezdze normalnie jezdnia. Pieprzyc te glupie sciezki i kierowcow...
      • alfalfa Re: Rowerzysta potrącony przez samochód 12.07.11, 23:22
        Tak jest najlepiej. Mniej świateł i czekania.
        A.
        • Gość: m Re: Rowerzysta potrącony przez samochód IP: *.icpnet.pl 13.07.11, 12:02
          Jasssne
          Najlepiej jechać jak wariat i mieć wszystko w 4.

Piękne podejście do życia... Ciekawe jak długiego?
          • Gość: S Re: Rowerzysta potrącony przez samochód IP: *.play-internet.pl 13.07.11, 13:45
            A co tobie do tego? Zatroszcz się o siebie jak umiesz, o innych się nie martw.
            Mnóstwo ludzi budzi się codziennie rano z nadzieją na przeszczep, więc od czasu do czasu potrącony rowerzysta, albo motocyklista po wypadku - są bardzo pożyteczni. Może to i straszne, ale jeśli ludzie sami nie potrafią o siebie zadbać, to kto ma to za nich zrobić, państwo? Niech jeżdżą, jak chcą.
          • bimota Re: Rowerzysta potrącony przez samochód 13.07.11, 13:49
            Jak widac - zdrowiej...
    • Gość: fred widziałem to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.11, 23:17
      opel nie zatrzymał się na warunkowej strzałce. rowerzysta ma tam ścieżkę więc może przejeżdżać. pomijam fakt jaką prędkością jechał opel. rowerzysta wpadł mu na przednią szybę, a powyginany rower wylądował na środku ronda. ma fart, że go nie zabił.
      • Gość: m Re: widziałem to IP: *.icpnet.pl 12.07.11, 23:51
        Widzę codziennie, że jesteście cykliści świętymi krowami - czy to na jezdni czy na chodniku. Na jezdni szaleje takie toto nie zważając na przepisy ruchu drogowego. Na chodniku jak idę nie czuję się bezpiecznie - ruszę ręką i nadzieję się na rower rozjeżdżający mnie od tyłu.

Miłość do rowerkowania jest gorsza od faszyzmu

NIE dla rowerów w mieście!!!
        • Gość: observer Re: widziałem to IP: *.icpnet.pl 12.07.11, 23:58
          ale glupek. Faktycznie lepiej oddychac spalinami z samochodow...
          W bardziej cywilizowanych krajach przesiadka ludzi na rowery jest lekarstwem na korki w miescie i brak miejsc parkingowych. Zmniejsza sie tez zanieczyszczenie powietrza spalinami.
          Ale my ciagle jestesmy za murzynami. U nas wladze ma ten, kto ma wieksze argumenty - tir>osobowka>rowerzysta.
          • Gość: m Re: widziałem to IP: *.icpnet.pl 13.07.11, 00:36
            posłuchaj "ale głupku"
            Nie każdy ma do podjechania rowerkiem 1 czy 2 km. Ja mam codziennie autkiem 20-30 km w różne miejsca w Poznaniu i okolicach. Więc proszę łaskawie od GŁUPKÓW mi nie startuj. Wsiadaj na rowerek i pedałuj sobie ile wlezie dla przyjemności w smrodzie spalin po naszym mieście szanując przepisy ruchu drogowego: uważaj na samochody - nie zmieniaj toru jazdy bez ostrzeżenia - uznawaj, że czerwone światło jest również dla ciebie - nie rozjeżdżaj pieszych na chodniku. I więcej takich tekstów nie puszczaj, bo jednak mało zorientowany w realiach życiowych jesteś.

Albo nawiedzony oszołom
            • Gość: JaJo Re: widziałem to IP: *.ip.netia.com.pl 13.07.11, 21:03
              A ja wyjadę od głupków - skoro jest zeznanie że opel nie zatrzymał się na strzałce (a miał obowiązek) to nie pisz w odpowiedzi o rowerzystach którzy się rozpychają - bo tylko głupek nie widzi ciągu przyczynowo-skutkowego między niezgodnym z prawem zachowaniem kierowcy a tym wypadkiem.
              Chyba że podważasz zeznanie, ale wtedy napisz to wprost
              • Gość: m Re: widziałem to IP: *.icpnet.pl 14.07.11, 04:06
                Akurat nie znam opisywanego skrzyżowania tak, aby dyskutować kto ma rację, ale...
                Rowerkowicze zawsze się wpierdzielają pod samochody (owszem są miłe wyjątki) nie patrząc wstecz (czemu ja muszę mieć oczy na 360 stopni, a taki nie raczy się obejrzeć czy nie wjeżdża pod koła). No wiem - on ma rowerek to ma luz i wszyscy mu ustąpcie. Dopiero jak się facet/baba zabije -vide akcja rowerkowiczów na moście dworcowym - to wielkie ach i och. Chcecie używać rowerków do jazdy po mieście? Skoro tak to uważajcie na innych użytkowników dróg.

bez pozdrowień dla wariatów na rowerkach
        • Gość: fred cyklista raczej ze mnie niedzielny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.11, 08:38
          mówię jak było. ewidentna wina kierowcy. rower nie jechał po przejściu tylko po ścieżce rowerowej. na codzień jeżdżę autem więcej niż te 30km ale... "nie dla rowerów w mieście"... kim ty jesteś? jaskiniowcem?
          • Gość: m Re: cyklista raczej ze mnie niedzielny IP: *.icpnet.pl 13.07.11, 09:16
            Jestem użytkownikiem zarówno dróg, jak i chodników. I nie lubię jak z nienacka ktoś mi wjeżdża pod koła czy mija mnie na chodniku na centymetry z prędkością 25-30 km/h. Mam dalej się wywodzić?

P.S. Po jaskiniach lubiłem łazić jak byłem młody. Coś jeszcze o mnie chcesz wiedzieć?
    • talsen Rowerzysta potrącony przez samochód 12.07.11, 23:59
      Trzeba samemu od czasu do czasu jeździć rowerem, by kierując samochodem "widzieć" rowerzystów. Ten kierowca widocznie nigdy nie jeździł rowerem i pewnie myśli, że ci co jeżdżą rowerami, jeżdżą nimi z biedy. Dla równowagi dodam,że rowerzyści też nie są bez winy. Czasami nie myślą, jadąc wieczorem bez jakiegokolwiek oświetlenia.
      • Gość: seniorsenior Re: Rowerzysta potrącony przez samochód IP: *.icpnet.pl 13.07.11, 00:05
        Przecież po pasach sie k...wa nie jeździ tylko chodzi. Wina rowerzysty i niech cierpi
        • Gość: m Re: Rowerzysta potrącony przez samochód IP: *.icpnet.pl 13.07.11, 00:41
          powtórzę się tu - masz rację

Nie każdy ma do podjechania rowerkiem 1 czy 2 km. Ja mam codziennie autkiem 20-30 km w różne miejsca w Poznaniu i okolicach.

Szanuj przepisy ruchu drogowego: uważaj na samochody - nie zmieniaj toru jazdy bez ostrzeżenia - uznawaj, że czerwone światło jest również dla ciebie - nie rozjeżdżaj pieszych na chodniku.

To takie proste rady dla rowerkowiczów...
          • Gość: PanMarcepan Re: Rowerzysta potrącony przez samochód IP: *.static.icpnet.pl 13.07.11, 10:18
            Przejezdzalem obok tego wypadku wczoraj. Sam dziennie jezdze 20km rowerem do pracy i niektorzy kierowcy zbyt czesto wymuszaja pierszenstwo na przejazdach dla rowerow. Sam tego dnia zostalbym rozjechany, gdybym nie wychamowal przed autem, co nawet nie zwolnila przed przejazdem rowerowym - na ktorym z daleka widac rowerzyste.

Tam przy przejsciu tez jest przejazd rowerowy.
            • Gość: m Re: Rowerzysta potrącony przez samochód IP: *.icpnet.pl 13.07.11, 11:57
              To może lepiej HAMUJ zamiast CHAMOWAĆ?

I prośba: nie uważaj się za świętego na drodze czy chodniku.
    • bimota Rowerzysta potrącony przez samochód 13.07.11, 11:18
      Co jeden to madrzejszy...

1. Dzis tam jechalem i na strzalce warunkowej piesi mieli czerwone. Czyli raczej ruszyl na zielonym, nie na zadnej warunkowej strzalce, co i tak nie ma znaczenia, jak juz mowilem...
      2. By wyladowac na srodku ronda to auto by musialo jechaz z przeciwnej strony, czyli pod prad.
      3. Po pasach sie przejezdza, kazdy o tym wie, poza kilkoma, ktorzy jezdzic nie umieja i wszystko im przeszkadza, oczywiscie nie potrafia wyjasnic dlaczego. To tez nie ma znaczenia bo 100 razy bylo mowione, ze nie jechal po pasach tylko przejazdem dla rowerow. Nie wiem ile jeszcze razy trzaba powtorzyc by doszlo to do zakutych lbow...
      • Gość: m Re: Rowerzysta potrącony przez samochód IP: *.icpnet.pl 13.07.11, 11:44
        Na różnych skrzyżowaniach jest różnie z tą strzałką w prawo. Raz piesi mają czerwone, gdzieś indziej niby ty (autkowicz) możesz jechać, ale... uwaga - piesi też mają zielone.
        Wujek dobra rada mówi: za kółkiem jak i za kierownicą rowerku UWAŻAJ na wszystko dookoła.

No i przede wszystkim do rowerkowiczów daltonistów: CZERWONE światło znaczy STOP !!!
        • bimota Re: Rowerzysta potrącony przez samochód 13.07.11, 13:43
          Daltonisci nie rozrozniaja kolorow, pajacu... Co wy sie tak troszczycie o tych znienawidoznych rowerzystow... ;)
        • Gość: m Re: Rowerzysta potrącony przez samochód IP: *.icpnet.pl 13.07.11, 15:03
          bimota

kimkolwiek jesteś (robotnikiem od łopaty czy dyrektorem wielkiej firmy) pokazałeś swoją kulturę. Słoma zawsze wyjdzie z bucików nawet najdroższych.
          • bimota Re: Rowerzysta potrącony przez samochód 14.07.11, 00:40
            A jesli ani jednym ani drugim ? Rozumiem, ze jestem rozgtrzeszony... :)
            • Gość: m Re: Rowerzysta potrącony przez samochód IP: *.icpnet.pl 14.07.11, 04:14
              Nie jesteś rozgrzeszony , bo chamowo (mamy nową dzielnicę Poznania?) wyszło z ciebie:(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka