Dodaj do ulubionych

Poznań Główny City Center? Jestem przeciw.

26.07.11, 10:21
"Głęboko wierzę, że nazwa szybko i na trwałe wpisze się w krajobraz miasta i zyska sympatię mieszkańców".

Nie zyskała. Więc won z tą wieśniacką nazwą. Skąd pan pochodzisz panie Lisiecki? Z Psich Kiszek? To w Psich Kiszkach nazywaj sobie budynki Psie Kiszki Great Center Market. Wieśniaku!
Obserwuj wątek
    • mark014 Poznań Główny City Center? Jestem przeciw. 26.07.11, 10:30
      Czy naprawdę nie stać poznaniaków i Wielkopolan na jakąś polską, bardziej wyszukaną nazwę? Mieszkamy w Polsce, a ciągle nasz kompleks niższości pcha nas w nazywanie wszystkiego po angielsku, bo to tak "profesjonalnie" brzmi (żeby nie było znam dobrze angielski).
      Po drugie uzależnienie tytułu od głosowania większości to nie jest zbyt dobry pomysł. Czy słupki ogląalności i słuchalności stacji TV i radiowych świadczą o wysublimowanym guście telewidzów i słuchaczy? Nie, większość wybiera pustą rozrywkową papkę.
      Poznaniu, jesteś jednym z większych i bardziej znaczących polskich miast, nie musisz sobie dopisywać słabych sloganów, gdzie tylko się da...
    • starystormy Wolff-Powęska: Poznań Główny City Center? Jeste... 26.07.11, 10:34
      dlaczego dworzec glowny nie moze sie nazywac po polsku jak od dawien dawna - Poznan Główny?
      zbyt prostackie dla pana Lisieckiego czy za malo obcojezyczne? w Polsce mieszkamy wiec uzywajmy polskiego jezyka.
      • Gość: m Re: Wolff-Powęska: Poznań Główny City Center? Jes IP: *.icpnet.pl 26.07.11, 10:40
        Otóż to: CH Poznań Główny lub CH Dworzec Główny. I wszystko jasne.
      • Gość: mlx Re: Wolff-Powęska: Poznań Główny City Center? Jes IP: *.ip.netia.com.pl 26.07.11, 11:04
        Ale dworzec tak się będzie nazywał. Dyskusja dotyczy nazwy centrum handlowego obok/przy/nad dworcem. Jak prywatny inwestor chce mieć badziewną nazwę to jego ryzyko.
    • master520 Wolff-Powęska: Poznań Główny City Center? Jeste... 26.07.11, 10:38
      Śmieszne są te komentarze dotyczące nazw. Niech ten dworzec w ogóle powstanie, bo nie nazwa ale stan dzisiejszy jest żenujący... I postęp prac budowlanych... Niech ten dworzec się nazywa nawet Poznań Hauptbahnhof. who cares o nazwę?
      Co kilka dni jeżdżę do Warszawy i na naszym zapyziałym DWORCU GŁÓWNYM nic się nie dzieje. Od 10 lat Poznań się cofa... Popatrzcie na Gdańsk, Kraków, Wrocław, Warszawę...
      Pozdrawiam, mimo wszystko z optymizmem.
      • Gość: mlx Re: Wolff-Powęska: Poznań Główny City Center? Jes IP: *.ip.netia.com.pl 26.07.11, 11:06
        A co się takiego ciekawego dzieje na dworcu w Gdańsku?
      • Gość: J.J-P. Re: Wolff-Powęska: Poznań Główny City Center? Jes IP: *.icpnet.pl 26.07.11, 11:41
        Sęk w tym, że ten nowy dworzec nie będzie funkcjonalniejszy od starego.
        Stary zostanie, ale tylko do oglądania, jako niedościgniony wzór funkcjonalności i świadectwo rozkwitu kolei żelaznej.
        Dworzec był tylko pretekstem do sięgniecia po tereny "wolne tory".
        Nazwa winna pozostać dla stacji kolejowej, Poznań Główny, a dla reszty winna pozostać "Wolne tory".
        Jeśli powstanie coś wyjątkowego np. wysokościowiec to nazwa jakaś się sama przyjmie, może będzie to "pewuka" , może "nowa iglica " albo coś o czym nie dziś mamy pojęcia (np. Srebrzysty Grzmot, czy Grobelny Tri City,).
        Pożyjemy zobaczymy.
        Ale co będą robić pijarowcy inwestora?
        • emissarius Re: Wolff-Powęska: Poznań Główny City Center? Jes 26.07.11, 16:05
          Zdaje się - trafiłeś precyzyjnie w samo sedno... Zarówno w kontekście starego dworca, jak i funkcji nowego oraz jego nazwy.
        • Gość: J.J-P. Re: Pożyłem i co zobaczyłem? Dramat, tragedię IP: *.icpnet.pl 06.12.13, 23:57
          ZDEZINTEGROWANE CENTRUM KOMUNIKACYJNE
          Lepiej uczyć się od mądrzejszych, bardziej doświadczonych, ewentualnie na cudzych błędach, a nie na swoich i to jeszcze opłaconych przez przymuszonego podatnika.
          Panowie Projektanci, Panie Projektantki po prostu wstyd, kto Wam dał dyplomy, kto Wam dał uprawnienia ?
          Zastanawiające jest stanowisko prokuratury, przecież prace projektowe i procesy konsultacyjne, operat oddziaływania na środowisko, musiały być przeprowadzone z naruszeniem dyrektyw UE , które są w III RP obowiązującym prawem. Gdyby postępowanie było zgodne z procedurami taki niefunkcjonalny bubel by nie powstał, i nigdy by nie został zrealizowany.
          A co z działaniem na szkodę spółek grupy PKP?
          Co z odstraszaniem pasażerów, klientów PKP, PKS, MPK?
    • boniek_82 Re: Poznań Główny City Center? Jestem przeciw. 26.07.11, 10:41
      Pan Lisiecki zapewne często musiał słuchać utworu "My już są Amerykany".
      A jeśli faktycznie była jakaś sonda sms to ciekawe jak straszne musiały być pozostałe propozycje skoro wybrana została ta z City Center?
      • Gość: Aga City Center...? IP: *.library.put.poznan.pl 26.07.11, 11:01
        City Center - centrum miasta, to kojarzy mi się tylko ratusz a nie dworzec główny. Żenada. Dziwną polacy mają mentalność. Tak to dobre bo polskie, ale nazwa Dworzec Główny to już nie dobra? 0_o
      • Gość: wlkp Re: Poznań Główny City Center? Jestem przeciw. IP: *.wagrowiec.vectranet.pl 26.07.11, 15:42
        Pani Anno, popieram!
        • Gość: wlkp Re: Poznań Główny City Center? Jestem przeciw. IP: *.wagrowiec.vectranet.pl 26.07.11, 15:44
          Pani Anno, popieram! Nazwa jest banalna.
    • archfil Wolff-Powęska: Poznań Główny City Center? Jeste... 26.07.11, 10:56
      Ta nazwa jest bez sensu, ani to polska, ani angielska, a przede wszystkim za długa. Chciałbym zobaczyć człowieka, który będzie jej używał w potocznej mowie!
    • dwabe A ustawa o języku polskim? 26.07.11, 11:01
      Rozumiem, że ona jest martwa i organy państwowe i samorządowe mogą ją olewać? To po co nam taka ustawa? Przecież ją stworzono po to właśnie, żeby nie powstawały takie buraczane, obcojęzyczne nazwy...
    • zezzem Jaki Pan taki kram.... 26.07.11, 11:09
      czyli wiocha panie prezesie.
    • phelcq Pan Lisiecki buduje sobie markę... 26.07.11, 11:41
      Podstawowym problemem jest to, co zostało wspomniane w artykule, ale nie podkreślone wystarczająco mocno
    • ewengarda Wolff-Powęska: Poznań Główny City Center? Jeste... 26.07.11, 11:41
      ponownie się zgadzam - nazwa jest debilna, za długa, prostacka i ukazująca prowincjonalne kompleksy:) ale inwestor płaci, to może sobie nazwać jak chcę.
    • bb5555 Wolff-Powęska: Poznań Główny City Center? Jeste... 26.07.11, 12:19
      City Center jest tragiczne i małomiasteczkowe. Może nazwać to centrum LOKOMOTYWA ?
      Byłoby oryginalnie, po polsku, i z dworcem się kojarzy !
      • Gość: Anka Re: Wolff-Powęska: Poznań Główny City Center? Jes IP: *.icpnet.pl 26.07.11, 13:54
        A może pozostawić Wolne Tory? CH Wolne Tory. Przecież to dla nas , w naszym mieście powstanie to CH, więc po co nazwa dla ewentualnych przyjezdnych obcokrajowców?
        • Gość: poznańczyk Re: Wolff-Powęska: Poznań Główny City Center? Jes IP: 150.254.120.* 26.07.11, 14:26
          To samo zaproponowałem w innym wątku
          forum.gazeta.pl/forum/w,67,127355154,127359677,Re_Klewer_City_Center_TriGranit_broni_nazwy_dw.html
          Jeśli taka nazwa pojawia się, to nie jest przypadek, a osadzona w poznańskich realiach (chyba) poważna propozycja.
    • der-rauber Nazwa jest idiotyczna i zakompleksiona 26.07.11, 12:24
      Nazwa jest idiotyczna i zakompleksiona. Źle świadczy o profesjonalizmie i pokazuje brak dobrego smaku.

Ciekawe czym się zajmuje dz. marketingu i PR. Może co tydzień rzuca się tam snopek słomy pod nogi i stąd takie górnolotne nazewnictwo?
    • mmmmmm000 o co te żale ?? 26.07.11, 12:45
      Niech sobie inwestor nazywa swoje dzieło jak chce - ośmiesza się na własny rachunek. Poznań jest miastem z tradycjami i inteligentnymi mieszkańcami. Ludzie bardzo szybko sami wymyślą dla tego obiektu potoczną nazwę, a potem inwestor po cichu uzna ją za oficjalną.
      • ewengarda Re: o co te żale ?? 26.07.11, 13:43
        lata całe dworzec był główny, a tereny obok to wolne tory - w sumie trudno oczekiwac, że teraz nagle naród zacznie nazywac to sitisenter:))
    • ewarystluka01012010 Wolff-Powęska: Poznań Główny City Center? Jeste... 26.07.11, 14:56
      bo to taka nadęta wiocha jak te skąd pochodzą nasi v-ce prezydenci, z ich szydlokowskim językiem i obyciem, za to ciągle zbyt niskimi dochodami. Jestem pewien, że gdybyśmy im pensje zapłacili za dwie kadencje z góry to nie odeszliby, im wypłaty niepotrzebne.....
    • manissa Re: Poznań Główny City Center? 26.07.11, 14:56
      Kolejny potworek językowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka