areyoubetter 11.08.11, 07:35 Nareszcie ktoś się zainteresował tym skandalem! Będę śledzić tę sprawę. A może nie jest jeszcze za późno na uratowanie albo chociaż odtworzenie budynku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Alex Re: Szkoda poznańskiego Montmartre'u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.11, 08:07 Nie ma sytuacji budowlanej, w której nie dało by sie uratować rozpadającego się budynku. Podejrzewam, że sprawa rozbija się jak zwykle o koszty. Uważam, że miasto powinno wymusić na inwestorze przeprowadzenie koniecznego i kosztownego remontu a jak nie to zrobić to samemu i obciążyć hipotekę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www niestety w Poznaniu IP: *.ip.netia.com.pl 11.08.11, 08:51 zacznie znikać coraz więcej starych kamienic, a to dlatego że nie dba się o nie, większość podupada bo od lat ich się nie remontuje, wystarczy przejsc się przez Śródmieście, Wildę, Jeżyce czy Łazarz, aż żal dupę ściska, polityka Miasta jest taka że brak jakiejkolwiek pomocy dla prywatnych właścicieli, których nie stać na bardzo kosztowne renowacje i modernizacje. To miasto powinno błyszczeć jak perełka, a szpeci i śmierdzi jak średniowieczny rynsztok Odpowiedz Link Zgłoś
poz3 Re: niestety w Poznaniu 11.08.11, 09:00 Taniej i zdrowiej dla mieszkańców byłoby wyburzyć. Szkodliwe społecznie i ekonomicznie, generujące patologie , sypiące się kamienice muszą ustąpić zdrowemu budownictwu z myślą o ludziach. Na miejscu antuludzkiej Wildy której wszyscy nienawidzą mogłyby stanąć np. zdrowe szeregowce, wtedy warto byłoby do miasta wracać :) Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 szeregowce??? 11.08.11, 09:06 > Na miejscu antuludzkiej Wildy której wszyscy nien > awidzą mogłyby stanąć np. zdrowe szeregowce No to pojechałeś... Przecież można te rudery zastąpić estetycznymi budynkami z pruskiego muru, takimi jak np. domy Wechty przy Szyperskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bravo Re: niestety w Poznaniu IP: 212.160.172.* 11.08.11, 09:20 tak, tak i a do tych piekniusich szeregowcow dorzucmy zdrowe domy z bali i w ogóle zburzmy to cale miasto i postawmy grod drewniany, bedzie zdrowo! Czlowieku przejdz sie ulicami Poznania i spojrz, jak moga wygladac wyremontowane kamienice. Jak sie nie podoba zycie w miescie to wio na wioche. Odpowiedz Link Zgłoś
poz3 Re: niestety w Poznaniu 11.08.11, 09:22 Ale kto tu broni kupić i remontować? Kupuj, remontuj i mieszkaj, na zdrowie, będzie mniej do burzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlx Re: Szkoda poznańskiego Montmartre'u IP: *.ip.netia.com.pl 11.08.11, 09:07 Jest za późno na uratowanie, rozbiórka 26 sierpnia. Uważam tę sytuację za skandal, ale trochę śmieszą mnie obecnie wszystkie te "Stowarzyszenia Historyków Sztuki", "rada dzielnicy", miejski konserwator zabytków itp., którzy "nagle" teraz zauważyli, że istnieje taki problem jak kamienica na Ogrodowej. Prze ostatnie 3, 5 lat, jakoś nie zauważyli. Był czas na działania. Ale jak się "pierdzi w stołek", to obecnie pozostaje tylko lament i zapowiedzi (zobaczymy czy w ogóle wcielone w życie) o informowaniu prokuratury, NIK i wszystkich świętych. Trzeba było to zrobić parę lat temu. Ale Pani konserwator zabytków zapewne była zbyt zajęta walką z pobliskim płotem przy SB. Kiedy dymisja? Odpowiedz Link Zgłoś
dziodu Re: Szkoda poznańskiego Montmartre'u 11.08.11, 09:14 Jeden z nielicznych głosów rozsądku w tej całej dyskusji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnitz Re: Szkoda poznańskiego Montmartre'u IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.11, 10:53 Zgadzam się w stu procentach. Nie mówię, że nie szkoda mi kamienicy, ale na działania był czas wcześniej. Mam wrażenie, że na krytyce jej wyburzenia wszyscy nagle chcą zaistnieć. Wcześnie niestety pies z kulawą nogą się nie zainteresował czy 3-letni termin remontu jest realny. Poza tym skoro inspektor dał termin na remont, to remont odbywa się w jakichś etapach. Czy właściciel nie powinien przedstawiać postępów inspektorowi? Remont takiej kamienicy też chyba robi się z jakimś planem. Skoro więc nie właściciel żadnych planów nie przedstawia, to znaczy, że remontu nie będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa ta, jasne - Montmartre'u 11.08.11, 09:52 może od razu Parthenonu? Mnie nie żal rozpadających się kamienic. Ważne co powstanie w ich miejsce. Proponuję dwupoziomową pętlę tramwajową, żeby MyP się cieszyli. A. Odpowiedz Link Zgłoś
poz3 Re: poz3 11.08.11, 10:25 Ale mi się tu ogólnie podoba, tylko nadmiar zbędnych, generujących patologię kamienicznych kwartałów trzeba wyburzyć i będzie super :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herbatnik Re: poz3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.11, 10:49 Bardzo merytoryczny i wiele wnoszący w dyskusji głos :) Odpowiedz Link Zgłoś
ewengarda Szkoda poznańskiego Montmartre'u 11.08.11, 10:52 czy ja dobrze doczytałam, że tam gdzie są parkingi na półwiejskiej ma powstać kolejne centrum handlowe?? Zaraz obok Browaru i Kupca? To już serio nie ma innych pomysłów w tym mieście? I serio mamy tylu kupujących, żeby utrzymać kolejne CH? Oraz infrastrukturę drogową przystosowaną do dodatkowego obciązenia? Brak mi słów - potem efekt jest taki, że do Centrum zapuszczam się TYLKO jak muszę - i podobnie robi coraz wiecej osób. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Szkoda poznańskiego Montmartre'u 11.08.11, 12:26 ewengarda napisała: > I serio mamy tylu kupujących, żeby utrzymać kolejne C > H? A dlaczego Cię to martwi/ciekawi? Inwestor niech się martwi. A. Odpowiedz Link Zgłoś
sestri Szkoda poznańskiego Montmartre'u 11.08.11, 22:28 Mnie też szkoda tego budynku. Ma ładną elewację. W innych krajach :) robi się tak, ze pozostawia elewację a wypruwa wszystko z wewnątrz. - i projektuje od nowa. Rezultat: wnętrza nowiutkie, instalacje i wszystko - a klimat starej dzielnicy i piękny detal - pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwatorpoznania Re: kolejny mocno wątpliwy przypadek 08.09.11, 08:53 jak wiele w Poznaniu i to także brzydko pachnie Odpowiedz Link Zgłoś