Dodaj do ulubionych

Klika z kliniki na Polnej

31.10.11, 10:27
wyborcza.pl/1,76842,10565297,Fikcja_legalnej_aborcji__Anna_ma_rodzic_i_juz.html
Smutno mi i wstyd. Dziewczyna nie mogła zgodnie z prawem usunąć ciąży (ciężkie uszkodzenie płodu) bo autorytety z Polnej uznały, że zespół Downa to żadne wskazanie. Musiała z tym udać się aż do Warszawy. Skandal. Ciekawi mnie ile jest takich kobiet, które nie mają dość determinacji by szukać pomocy gdzie indziej. Na pewno sporo :(
Obserwuj wątek
    • baranek44 Re: Klika z kliniki na Polnej 04.08.12, 19:21
      Profesorki z Polnej tylko patrzą jak wydoić kasę z od pacjentki. Szkoda że tak podchodzą do tematu, choć pewnie jeszcze kilka lat temu sami robili takie zabiegi.
      Mam mega wstręt do tego szpitala
      • deusmeus Re: Klika z kliniki na Polnej 23.01.13, 11:44
        A ja mam wstręt do osób, które stawiają kobiety - w obliczu podjęcia decyzji o terminacji własnego dziecka - w pozycji uprzywilejowanej względem nienarodzonego. Ich pozycja - zarówno od strony moralnej jak i prawnej - powinna być dokładnie taka sama. Niewątpliwie kobieta ma przewagę - jest dorosła, ma głos i sama może zadecydować o życiu innego człowieka. To niestety norma w dzisiejszym, hedonistycznym i nastawionym wyłącznie na własną wygodę świecie. Ten świat jest pełen obłudy, bo z jednej strony walczy się w nim o całkowity zakaz kary śmierci (która, bądź co bądź, dotyczy jednak ludzi, którzy obiektywnie na nią częstokroć zasłużyli), oburza się w nim na J. Korwina Mikke - przeciwnika paraolimpiad (występując w obronie tak samo chorych ludzi, jak to dzieciątko w łonie - tyle, że już mających głos i mogących wyrazić swoje zdanie), a z drugiej strony mówi się o "wolności" kobiety, która ma prawo zadecydować co dalej z jej życiem. Niestety obnaża to niewyobrażalną niewydolność władz poznawczych wśród zwolenników aborcji. Wolność jednostki jest ograniczona wolnością innej jednostki, szczególnie jeśli ta jest jeszcze bezbronna. Przypominam, że nascitursu w tym kraju ma prawo dziedziczenia! zatem już nawet pomijając stronę moralną takiego czynu - jest to delikatnie mówiąc sprawa dyskusyjna. A lekarz ma prawo odmówić aborcji- wszak ma swoje sumienie, musi wskazać wówczas innego lekarza, i w tym przypadku tak zrobił droga Pani, więc nie wiem skąd to oburzenie.
        • ainna79 Re: Klika z kliniki na Polnej 23.01.13, 20:51
          lekarz ma prawo odmówić?? a kobieta nie ma prawa decydować o swoim ciele?? o swoim życiu?? o życiu dziecka?? a czy ktoś z obrońców życia myśli co sięz takim dzieckiem stanie jeśli rodzice nie podejmą się opieki nad nim, albo co się stanie z osobą, która nie może samodzielnie egzystować, gdy rodziców zabraknie?? Wszyscy obrońcy życia krzyczą o obronie życia nienarodzonego, a gdzie w tym wszystkim jest kobieta?? Osobiście jestem zdania, że aborcja nie powinna być stosowana jako swoista antykonepcja, jako wyjście awaryjne "po", ale to kobieta powinna móc decydować o tym czy chce podjąć się donoszenia, urodzenia i wychowania dziecka, które skazane jest na wegetację?? czy gotowa jest poświęcić swoje zdrowie i życie dla utrzymania ciąży, która stanowi dla niej zagrożenie, zwłaszcza gdy w domu są już dzieci. Deuusmeus jest w błędzie, gdyż w dzisiejszych czasach wbrew pozosrom wcale kobieta nie ma przewagi...o tym czy może dokonać aborcji decydują inni, o tym czy może wykupić środki antykoncpecyjne zaczynają decydować aptekarze (wprowadzono przecież przepis, że farmaceuta ma prawo odmówić sprzedaży pigułki antykoncpecyjnej), o tym czy może poddać się leczeniu invitro też chcą decydować inni...I jak tu mówić o wolności kobiet...o wygranej pozycji....Desmeus zadam jedno pytanie...masz córkę, która zachodzi w ciążę...okazuje się, że doprowadzenie ciąży do końca pociaga za sobą ryzyko śmierci i matki i dziecka...co robisz??? piętnujsze córkę, jeśli podejmie trudną decyzję o dokonaniu aborcji?? wyrzekniejesz się jej?? Przeciwnikom aborcji wydaje się, że decyzja o dokonaniu zabiegu jest dla kobiety czymś łatwym i prostym, g...a prawda!!! dlaczego pietnuje się zwolenników aborcji?? dlaczego pietnuje się kobiety, które takie zabiegu dokonały?? ludzie zastanówcie się...kobieta to też człowiek, czujący, myślący majacy prawo podejować decyzję o swoim życiu, zdrowiu i losie!!!!
          • deusmeus Re: Klika z kliniki na Polnej 23.01.13, 21:29
            Tak samo, jak ta kobieta, tak i to dziecko ma prawa, tylko niestety w przeciwienstwie do tej kobiety nie jest mu dane sie wypowiedziec. Tak jak pisalam: niewyobrazalna niewydolnosc wladz poznawczych:)
            • ainna79 Re: Klika z kliniki na Polnej 23.01.13, 22:40
              to powiedz mi jeśli kobieta umrze przy porodzie bo zdecyduje się urodzić pomimo pewnego zagrożenia swojego życia, to kto wychowa i utrzyma tego malca??
              • deusmeus Re: Klika z kliniki na Polnej 23.01.13, 23:01
                Proszę nie mylić dwóch zagadnień. Ja odniosłam się do konkretnej sytuacji opisanej w linkowanym artykule.Tam nie było zagrożenia życia kobiety tylko dziecko prawdopodobnie obciążone było trisomią - a to zasadnicza różnica. Ale nawet jeśli, to zazwyczaj dziecko ma też ojca, i może nie mieści się to niektórym w głowie ale są ludzie, którzy nie skupiają się tylko na sobie i na tym by mieć idealne życie, ale są w stanie wychować także chore dziecko. Są też pary w pełni gotowe na adopcję takich dzieci. A umrzeć przy porodzie może teoretycznie każda rodząca - także ta nosząca pod sercem zupełnie zdrowe dziecko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka