Gość: george IP: *.icpnet.pl 04.06.04, 09:32 Boże, co za chaaaaaamstwo. I takim kretynom miasto finansuje rozrywkę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: deja Re: Lechici urwali rękę Prozerpinie IP: *.icpnet.pl 04.06.04, 09:55 Żorż tam było 20 tys ludzi cieszących sie z sukcesu ukochanej drużyny a ręke można dokleić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: george Re: Lechici urwali rękę Prozerpinie IP: *.icpnet.pl 04.06.04, 10:10 Mogli świętować na klepisku poza miastem. To stosowne miejsce na tego typu hobby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Starski Re: Lechici urwali rękę Prozerpinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.04, 11:14 Wspaniale się cieszyli wykrzykując chamskie wyzwiska pod adresem przegranej drużyny. Znakomita feta, wyrafinowana rozrywka. Co się dzieje z tym narodem? Będąc patriotą lokalnym (za wieloma pokoleniami mojej rodziny) wstydziłem się za swoich "ziomków". Poznań pokazał swoją kulturę (europejską). Najbardziej jednak dziwi mnie lukier jakim oblane były praktycznie wszystkie relacje prasowe i telewizyjne z tej "imprezy"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: george Re: Lechici urwali rękę Prozerpinie IP: *.icpnet.pl 04.06.04, 11:41 Bo to jest proszę Pana business. Polecam artykuł w ostatniej "Polityce" na ten temat. Media przestały interesować się innymi dyscyplinami sportu twierdząc, że są mało widowiskowe. No rzeczywiście. Chyba nie zdarzyło się, by podczas np. zawodów kajakarskich kibice tłukli się pomiędzy sobą albo z policją, więc co to za show. Najbardziej żenujący jest fakt, że nawet prezydent miasta gapi się w ekran telewizora hołdując rozrywce dla małpoludów. Nikt nie zastanowi się nad tym, że tworząc drużyny jednoznacznie utożsamiane z danym miastem przycznia się do lokalnych antagonizmów. Ciekaw jestem czy jest ktoś tak odważny, by w koszulce podarowanej przez "Gazetę" z napisem "Jestem z Poznania" przejść się po Warszawie. Obawiam się można by dostać w ryja, mimo że w życiu nie widziało się żadnego meczu i ma się to gdzieś czy puchar zdobyła drużyna z Poznania czy z Dupkowa Dolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buuc Re: Lechici urwali rękę Prozerpinie IP: 62.244.148.* 04.06.04, 13:03 radziłbym sie Tobie george zastanowić dwa razy pisząc że piłka nożna jest "rozrywką dla małpoludów" obraziłeś w ten sposób mnie, mojego dziadka i kilkaset milionów ludzi na całym świecie nie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Ani złotówki na Lecha z kasy miasta! IP: *.physd.amu.edu.pl / *.physd.amu.edu.pl 04.06.04, 13:17 Czas najwyższy skończyć z dotowaniem stadionowego zadymiarstwa z kasy miasta. Jako podatnik protestuję!!! Dlaczego mam łożyć na działalność Lecha, skoro mnie to nie interesuje i nie chodzę na mecze? Niech płacą ci, którzy w tym uczestniczą. Dotowanie Lecha przez miasto to zwykłe złodziejstwo. Jednocześnie brakuje pieniędzy np. na poprawę bezpieczeństwa na drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ravau Re: Ani złotówki na Lecha z kasy miasta! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.04, 13:41 Miasto ma prawo dofinansowywać przedsięwzięcia, które budują wizerunek miasta i uważam, że słusznie popiera Lecha w budowaniu marki dobrego poznańskiego klubu. Miasto finansuje też np. tor regatowy Malta, a niewiele osób w Poznaniu interesuje się tym sportem, taka jest rola samorządu. A że ręka Prozerpinie odpadła to przykre. Jednak przy każdej takiej fecie sportowej wchodzi się na wszystko. Zamiast się oburzać, cieszmy się, że mamy się z czego cieszyć. Lepsza złamana z radości ręka zabytkowej rzeźby niż złamane kończyny bijących się frustratów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Ani złotówki na Lecha z kasy miasta! IP: *.physd.amu.edu.pl / *.physd.amu.edu.pl 04.06.04, 14:03 Malta to co innego. To są ogólnodostępne tereny rekreacyjne, które służą wszystkim mieszkańcom. Natomiast finansowanie krzesełek czy trybun dla Lecha nie ma nic wspólnego z tworzeniem pozytywnego wizerunku miasta. To żałosne, że politycy tak płaszczą się przed stadionowymi zadymiarzami i ulegają szantażowi tych ludzi, udzielając kolejnych dotacji Lechowi. Miasto powinno wspierać rozwój sportu budując np. boiska szkolne czy sale gimnastyczne, ale nie wspierając Lecha! Wspieranie Lecha tylko rozzuchwala zadymiarzy i utwierdza ich w przekonaniu, że w tym mieście mogą sobie pozwolić na wszystko. A zatem - wara od naszych pieniędzy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deja Re: Ani złotówki na Lecha z kasy miasta! IP: *.icpnet.pl 04.06.04, 14:34 Nie wygłupiaj sie czy ty wiesz na co idą w tym kraju pieniądze podatników??? Dam już spokój korupcji, ale są wydatki które z punktu widzenia kibiców Lecha są zbędne - dokładnie to samo tylko z innego punktu widzenia. Po co się napinać skoro będą wybory pójdziesz i zagłosujesz na tych którzy będą przeciwko Lechowi a jeżeli będziesz w mniejszości to znaczy że musisz obalić system. Co do obrażania i nienawiści do innych drużyn i miast to jako kibic cierpie z tego powodu, ale w niektórych krajach "niezacofanych" gdzie piłka nożna jest sportem narodowym już sobie z tym poradzono. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Ani złotówki na Lecha z kasy miasta! IP: *.physd.amu.edu.pl / *.physd.amu.edu.pl 04.06.04, 14:42 Dotacje dla Lecha to pierwszy z brzegu, ale wymowny przykład marnotrawstwa pieniędzy podatników. Nie mówię, że nie ma wydatków jeszcze bardziej absurdalnych, ale to niczego nie usprawiedliwia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: george Financial fiction IP: *.icpnet.pl 04.06.04, 23:56 Gość portalu: Janusz napisał(a): > Dotowanie Lecha przez miasto to zwykłe złodziejstwo. Trafniej tego procederu nie można było określić. Zastanawia tylko, kto ma w tym interes. Czy przypadkiem nie będzie tak, że za pieniądze podatnika na stadionie powstanie zadaszenie, będzie podgrzewana trawa i pewnie jeszcze pomalowana na zielono. Klub wyposażony w nowoczesny stadion stanie się atrakcyjnym kąskiem i zostanie wystawiony na sprzedaż. Pojawią się inwestorzy, którzy na starcie dowiedzą się, że klub jest zadłużony w ZUSie, skarbówce i u zawodników. Wszyscy potencjalni nabywcy się wycofają w tym momencie z negocjacji z wyjątkiem jednego, który będzie wiedział, że długi da się umorzyć, ale wcześniej wykorzysta je, by kupić klub za psie pieniądze. Financial fiction? Pożyjemy zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Ani złotówki na Lecha z kasy miasta! IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 05.06.04, 17:15 Gość portalu: Janusz napisał(a): > Czas najwyższy skończyć z dotowaniem stadionowego zadymiarstwa z kasy miasta. > Jako podatnik protestuję!!! Dlaczego mam łożyć na działalność Lecha, skoro mnie > > to nie interesuje i nie chodzę na mecze? Niech płacą ci, którzy w tym > uczestniczą. Dotowanie Lecha przez miasto to zwykłe złodziejstwo. Jednocześnie > brakuje pieniędzy np. na poprawę bezpieczeństwa na drogach. Jakiego stadionowego zadymiarstwa? Biją ludzi na stadionie, robią zadymy? Jak na każde europejskie masto przystało Poznań winien mieć obiekt piłkarski na światowym poziomie. Mnie nie interesują inne sporty poza piką, czy to znaczy, że miasto nie powino myśleć o wspomaganiu innych dyscyplin sportowych? Najważniejszy w tym wszystkim jest fakt, iż P-ń nie dotuje Lecha, lecz stadion, którego jest właścicielem. Najlepiej aby popadł w ruinę, może ma podążyć w ślady obiektu Warty, czy tak? Najśmiejszniejesze w tym wszystkim jest to, iż laik, który stadionowej murawy i piłkarskiej atmosfery nie poczuł, próbuje wyrażać swoje mądrości. Protestuję przeciwko takim ludziom ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Starski Re: Lechici urwali rękę Prozerpinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.04, 13:37 Na Pana miejscu Panie Buuuc nie obrażałbym się tak prędko. Wystarczyło być w środę na Starym Rynku i zobaczyć jak świetnie bawią się nasi ziomkowie. Całe to chamstwo, związane z wydzieraniem się w wulgarny sposób na temat przeciwników i ich miasta zostało w pewnym sensie usankcjonowane czynnym udziałem silnej reprezentacji władz miasta z panem prezydentem na czele. Niech się dzieci uczą na czym polega radość ze zwycięstwa i jak się powinno je fetować. Przecież nawet prezydent tam był... Dzieci i młodzież mogły się dowiedzieć jeszcze, że policja nam ch.... zrobi - wspaniała kibicowska pieśń w wykonaniu tysięcy rozentuzjazmowanych Poznaniaków. Znakomita zabawa, wielka feta, radośc i fala przyjaźni uswietniona obecnością znakomitych gości. Ratusz, kamieniczki, piękna pogoda, uśmiechnięci fani... Prawdziwy sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędruś Re: Lechici urwali rękę Prozerpinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 15:48 Panowie i Panie! Po co te nerwy. Juruś zwany Georgiem to kretyn przyziemny. On nigdy nie zrozumie wielu rzeczy, bo umysł nie ten. Juruś popraw się i nakarm rybki, bo kotek je zje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buuc Re: Lechici urwali rękę Prozerpinie IP: 62.244.148.* 04.06.04, 21:15 Panie Starski, byłem w środe na Starym Rynku i nie wiem o czym Ty do mnie rozmawiasz??? Od kiedy chodze na mecze, a więc od 1990 roku, nidgy nie było meczu żeby nie bluzgano na Legie, niestety ale tak jest!! (poza oczywiście meczem 18 maja 2004). I jakoś nie wierze aby to sie miało zmienić, szczególnie po ostatnich wydarzeniach. A że w środe było podobnie i pare razy tak zaśpiewano, jakis debil złamł ręke na fontannie, i została kupa śmieci, której na drugi dzień rano nie było - to zaraz wielka jazda na kibiców i wyzywanie od najgorszych i apele o zaprzestanie finansowania klubu. już nie chodzi o to że po każdym większym koncercie Stary Rynek, plac Wolności, Malta, Cytadela wyglądaja tak samo ale jak wiadomo 200 tys ludzi w Wielkopolsce interesuje się systematycznie wynikami Lecha i na szczęscie tacy ludzie jak ty tego nie zmienią i nie bedą mówić na co wydawać pieniądze przeznaczone na sport w budżecie miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guerra Re: Lechici urwali rękę Prozerpinie IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 05.06.04, 12:37 Janusz a ja się nie zgadzam na dotowanie szpitali jakowyż ja nie choruję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Wstrzymać dotowanie Lecha! IP: 150.254.117.* 09.06.04, 12:47 A po co dotacje do szpitali? Prywatne ubezpieczenia zdrowotne i Schluss! Widzę, że moje poglądy wywołały oburzenie "prawdziwych kibiców". Tyle że łatwo wydawać nie swoje pieniądze. Skoro tak popieracie modernizację stadionu i działalność Lecha, może przeznaczylibyście na te cele własne oszczędności? A co do rzekomej promocji miasta - ilu turystów zza granicy przyjedzie do Poznania po to by odwiedzić targi, zobaczyć zabytki itd, a ilu po to, by pójść na mecz Lecha? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ravau Re: Wstrzymać dotowanie Lecha! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.04, 12:38 Przecież promocja miasta przez klub sportowy nie polega na przyjmowaniu turystów na stadionie! Chodzi o to, żeby dzięki powszechnemu w cywilizowanym świecie zainteresowaniu footballem nasze miasto istniało w świadomości Polski i Europy. Tego się nie da zmierzyć, ale dzięki temu ktoś chętniej tu przyjedzie służbowo, ktoś spojrzy na mapę, żeby sprawdzić gdzie jest ten Poznan, ktoś wypije piwo Lech bo mu się dobrze skojarzy, a ktoś zainwestuje chętniej w Poznaniu, o którym słychać w TV niż np. w Łodzi, która już nie ma I-ligowego klubu. Juz 10 lat temu, jak rozmawialem z Niemcami z Badenii i mówiłem, że jestem z Poznania, to ich pierwsze skojarzenie brzmiało "Lech Posen" (czyt. leś pozen :-) bo to był wtedy klub, który walczył z Barceloną w pucharze UEFA. Nie wiedzieli o targach, o koziołkach, o Bolesławie Chrobrym, tylko o klubie. A co zyskał dzięki dobrej drużynie piłkarskiej taki Grodzisk Wlkp., który nie był znany większości Polaków wcale? A Wronki, które dotąd kojarzyły się tylko z więzeniem? Więc miastu Poznań też zależy na korzystnej identyfikacji z sukcesem sportowym, dobrą atmosferą wśród zadowolonych z drużyny mieszkańców itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: Lechici urwali rękę Prozerpinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 11:46 Zabytki na Starym Rynku są jak świadkowie historii miasta i narodu. Jeśli weźmiemy pod uwagę datowania ostatnich wykopalisk na Ostrowie Tumskim - historii millenijnej. O Pucharze Polski A.D. 2004 dla Lecha (gratulacje!) za kilka lat kazdy będzie pamietać tylko tyle, że bylo to tylko jedno z osiągnięć klubu. A miasto będzie zawsze, czego o klubie nie można powiedzieć. Czy jedynymi pamiątkami po klubie mają wówczas być tylko uszkodzone zabytki? Oby nie podzieliły losu starego boiska KKS Lech przy ul. 28 Czerwca! Radość nie radość, pewne normy i kultura obowiązują - nawet kibica i kibola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ravau Re: Lechici urwali rękę Prozerpinie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.04, 12:47 a za kilka lat przewodnicy turystyczni z uśmiechem będą opowiadać anegdotę o tym, jak urwano z radości rękę Prozerpinie. Kultura kulturą, a żywą historię budujemy i my. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: Lechici urwali rękę Prozerpinie IP: *.minus.amu.edu.pl 11.06.04, 09:11 Niestety - historię chuligaństwa polskiego i braku kultury oraz ... umiaru w piciu. Proponuję byś zaprosił pod Twoje drzwi gości i przygladał się, jak je wywalają z futryną. To też będzie przyczynek do historii, o której będziesz wspominał z uśmiechem na ustach? A tak poważnie: czy oprócz już wykładanych kwot na klub (jakim prawem publiczne pieniądze wydatkowane są na prywatną - w gruncie rzeczy - działalność) miasto musi jeszcze dopłacać za szkody poczynione przez wandali? I to w czasie, gdy szuka się oszczędności w oświacie, a miastu dodatkowo grozi zamknięcie jednego ze szpitali! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Lechici urwali rękę Prozerpinie IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 11.06.04, 09:41 > A tak poważnie: czy oprócz już wykładanych kwot na klub (jakim prawem > publiczne > pieniądze wydatkowane są na prywatną - w gruncie rzeczy - działalność) miasto > musi jeszcze dopłacać za szkody poczynione przez wandali? I to w czasie, gdy > szuka się oszczędności w oświacie, a miastu dodatkowo grozi zamknięcie jednego > ze szpitali! Miasto dofinansowywuje różne dyscypliny sportu, nie tylko piłkę nożną, i w tej "prywatnej" działalności większość poznaniaków i nie tylko ma interes. Trudno winić klub piłkarski, za panujący wandalizm w mieście; a oszczędności w oświecie są potrzebane, zwłaszcza jeżeli pochłania ponad połowę miejskiego budżetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ravau Re: Lechici urwali rękę Prozerpinie IP: *.sk2.am.poznan.pl 11.06.04, 18:29 > Niestety - historię chuligaństwa polskiego i braku kultury oraz ... umiaru w > piciu. Proponuję byś zaprosił pod Twoje drzwi gości i przygladał się, jak je > wywalają z futryną. To też będzie przyczynek do historii, o której będziesz > wspominał z uśmiechem na ustach? Mógłbym wspominać z uśmiechem, jeżeli impreza byłaby z okazji np. wygrania przeze mnie 1 mln zł w Lotto. Na każdym weselu zbije się jakiś kieliszek i świadczy to o dobrej zabawie, a nie o historii polskiego pijaństwa i chamstwa (która NB jest imponująca). A publiczne pieniądze mogą być wydawane na klub - dlaczego warto, pisałem wyżej. Prawo do tego mają wybrani także przez Ciebie radni i prezydent Poznania. Przy najbliższych wyborach masz szansę zmienić ich na tych, co będą wspierać tylko oświatę, ale nie wierzę w ich sukces, bo promocja Kolejorza jest w Poznaniu przez elektorat doceniana. Odpowiedz Link Zgłoś