Dodaj do ulubionych

Ekskluzywne centrum, czyli postępująca degradac...

28.04.12, 11:20
Nie widzę powodów do niepokoju. Lidl to sieć sklepów z rozsądnymi cenami, a tego tylu placówek brakuje w śródmieściu. Jedną z podstawowych przyczyn wyludniania się śródmieścia, poza oczywiście wysokimi czynszami, jest też coraz gorsza dostępność usług i malejąca liczba punktów handlowych, których dostępność z uwagi na ceny, jest szersza niż tylko dla "stałych bywalców sklepów ekskluzywnych marek".
Obserwuj wątek
    • poznanski-rowerzysta Ekskluzywne centrum, czyli postępująca degradac... 28.04.12, 11:31
      nie rozumie tych dziennikarzy, banki w centrum - źle, sklep spożywczy też źle? Zdecydujcie się wreszcie!
      • Gość: CzlowiekzSolacza Re: Ekskluzywne centrum, czyli postępująca degrad IP: *.cable.net-inotel.pl 28.04.12, 12:03
        Jedyne co budzi moje wątpliwości w tym MM to budynek. Taki jakiś przygniatający okolicę chyba się okaże, ale jakie sklepy tam będą to w zasadzie wszystko jedno. Stworzy się pewne ożywienie tego rejonu. I wcale nie jest powiedziane, że najbliższy odcinek Św. Marcina na tym straci. Może zyskać na dobrym sąsiedztwie. Vide Półwiejska łącząca Browar z Kupcem Poznańskim. Pusto robi się tam dopiero wieczorami.
      • Gość: binio Re: Ekskluzywne centrum, czyli postępująca degrad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.12, 16:28
        Widocznie chodzi o krytykę dla krytyki :)
    • Gość: Ham-Burger Starbucks = Mc Donalds IP: 79.162.110.* 28.04.12, 12:33
      Przecież Starbucks to taki odpowiednik Mc Donalda tylko zamiast bułek z mięsem jest podawana kawa. I ani Mc Donalds nie zasługuje na nazwę restauracja (co najwyżej bar), ani Starbucks nie zasługuję na nazwę kawiarnia. Więc o co common?
      • emissarius Re: Starbucks = Mc Donalds 28.04.12, 13:12
        Gość portalu: Ham-Burger napisał(a):

> Przecież Starbucks to taki odpowiednik Mc Donalda tylko zamiast bułek z mięsem
        > jest podawana kawa. I ani Mc Donalds nie zasługuje na nazwę restauracja (co naj
        > wyżej bar), ani Starbucks nie zasługuję na nazwę kawiarnia. Więc o co common?

Poniekąd się zgadzam, jednak przekornie dodam na marginesie, że w obcym mieście zawsze wybierzesz "restaurację" KFC, McDonald's czy Starbucks, a nie "Bar u Zdzisia", albo kawiarnię "U Zosi". Po prostu w sieciowej jadłodajni - zawsze możesz oczekiwać pewnego średniego standardu obsługi i odpowiednich warunków, także w WC. Pomijam fakt, że warunki lokalowe w tych miejscach są czasem znacznie lepsze, aniżeli w niejednej restauracji. A już na pewno po stokroć lepsze, aniżeli w ulicznym kiosku z kurczakami czy hot dogami. Bynajmniej nie jestem zwolennikiem fast food'ów.
        • lukask73 zawsze wybierzesz Mc Donalds 29.04.12, 20:53
          > w obcym mieście
          > zawsze wybierzesz "restaurację" KFC, McDonald's czy Starbucks

Chyba żartujesz? Ktoś miałby zajadać te paskudztwa robione z mielonych kurczaków i krów tylko dlatego, że nie jest w swoim mieście? Już wolałbym drożdżówkę z żabki.
          • Gość: fast food Re: zawsze wybierzesz Mc Donalds IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.12, 21:44
            Jak zwykle - nic nie zrozumiałeś...
            • lukask73 Re: zawsze wybierzesz Mc Donalds 30.04.12, 09:35
              Widzę, że znasz mnie lepiej ode mnie samego.
              Skoro jesteś pewien, że pójdę do McD. albo KFC, to musisz być bogiem chyba.
      • n_harding Re: Starbucks = Mc Donalds 28.04.12, 14:35
        Jak widać z powyższego postu brak obiektywizmu co niektórych sięga zenitu. Nie wiem, czy wpływ na to ma dzisiejsza upalna pogoda czy też wrodzona głupota.
    • manissa Re: Ekskluzywne centrum, czyli postępująca degrad 28.04.12, 12:41
      Przydałby się Kaufland, oczko wyżej a zaopatrzenie o niebo lepsze.
      • kocurko żywność tam jest beznadziejna 29.09.12, 03:23
        Sama chemia a jedzenie niskiej jakości. Lidl jest dużo lepszym sklepem, chociaż daleko mu do ideału
    • emissarius Ekskluzywne centrum, czyli postępująca degradac... 28.04.12, 12:59
      Ha ha ha, Lidl, Biedronka czy nawet "Kufland" - w takim kompleksie wcale nie rażą, tym bardziej na poziomie -1. To raczej dowód sprytu - taki sklep ściągnie zwykłych, okolicznych mk.

Zwracam uwagę, że w ścisłym geograficznym centrum naszego miasta (Święty Marcin - Gwarna) - mamy Second Hand i Biedronkę.

Niechęć do Lidla przypomina mi trochę historie moich znajomych którzy stwierdzili kiedyś, ze nie wypada im odwiedzać tego sklepu ze względu na "niski standard". Więc zabrałem ich tam tylko raz, od tej pory odwiedzają regularnie.

Zewnętrznie Galeria MM zdecydowanie mi nie odpowiada (przytłacza), ale z ocenami poczekam na zakończenie prac.
      • marek.es Re: Ekskluzywne centrum, czyli postępująca degrad 28.04.12, 17:56
        Zauważ,że zarówno Biedronka oraz Lidl (szczególnie ten drugi) zakończyły wyścig cenowy. Do Biedronki możesz pojść po dobre wino, a do Lidla np. po chłodzone (nie mrożone) ryby. W każdym CH możesz znależć te same sieciowe sklepy, a ja chciałbym, żeby w takim MM zainstalował się gość, który miał sklepik na Półwiejskiej i szył oraz sprzedawał dżinsy za 100 zł (wyglądały jak Levi's, nie lubię tej marki). Mam nadzieję,że zainstalują się tam kupcy a nie sklepy sieciowe.
        • Gość: somsiad Re: Ekskluzywne centrum, czyli postępująca degrad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.12, 21:04
          Niestety, tacy jak ci o których piszesz, raczej się tam "nie zmieszczą". Co prawda w Kupcu, czy w Panoramie są takie punkty, walczą, ale proponują raczej naprawy (wymiana zamków), czy przeróbki, a nie usługowe szycie. "Lewisy" po 19.90,- można często kupić w Tesco, czy w Auchan, więc żaden pan Ziutek nawet nie zbliży się cenowo do tego badziewia (faktycznie, min. 100,- zł). Mc Fleck (pseudoszewcy), działają przy dużych marketach, albo jeszcze, gdzieniegdzie, w podworkach, suterynach. Nie obroniliby się finansowo w takim MM.
          Z pewnymi zjawiskami trzeba się, niestety, powoli godzić...
          • Gość: marek.es Re: Ekskluzywne centrum, czyli postępująca degrad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.12, 21:25
            Panorama jest tak zupełnie obok wszystkiego, złoty medal im się należy za trwanie.Usługę szewską wolę załatwić po sąsiedzku za 20 zł, niż płacić za to samo w KP x2 (nie liczyłem ale rząd wielkości).
            • Gość: somsiad Re: Ekskluzywne centrum, czyli postępująca degrad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.12, 22:36
              Panorama chyba broni się powszechnym w Poznaniu poglądem, że "szukasz butów - tylko do Panoramy". W kwestii szewca - pełna zgoda! Ja też wolę podejść do szewca na Kopernika 10, niż przepłacać Mc Flekom. BTW - szewc na Kopernika właśnie się zamknął, ciekawe, czy tylko na czas remontu kamienicy?
              Jeszcze niedawno miałeś marku.es w najbliższej okolicy takich "egzotów" jak: Ostrzenie narzędzi chirurgicznych, zakład brązowniczy (np. posrebrzanie), kapelusznika, itd.
              Do dziś działają: krawiec mundurowy, rymarz (widzisz go z okna), art. teatralne, kilka spożywczych, farby, kursy fotografii, elektronicy, pieczątki, biuro rachunkowe, itd.

Jest to pewna specyficzna "egzotyka", z której chyba należało by się cieszyć!
              Kokosów ci ludzie raczej nie zarabiają, ale chyba lepiej że są, niż by ich nie było...
    • blackwolfpn Ekskluzywne centrum, czyli postępująca degradac... 28.04.12, 13:21
      Takich sklepów jak Lidl brakuje w centrum. Zwykły Poznaniak nie będzie przyjeżdżał do centrum jeśli będą same drogie sklepy. Jeśli nie chcemy, żeby wszyscy z mieszkańców uciekli z centrum to też musimy im zapewnić w miarę tanie sklepy oraz rynki np. Plac Wielkopolski. Wcześniej Gazeta atakował, że rewitalizacja doprowadza do wzrostu czynszów co doprowadza do wyprowadzki starych lokatorów co jest złe. To zastanówmy się czy chcemy eksluzywnego centrum z apartamentami i drogimi sklepami, cczy centrum dla zwykłych mieszkańców.
      • lukask73 Re: Ekskluzywne centrum, czyli postępująca degrad 29.04.12, 21:12
        Co my możemy chcieć? Rynek niech zdecyduje. Wydaje się, że w dłuższej perspektywie nieuniknione jest, że kamienice będą odnawiane i centrum zostanie skolonizowane przez warstwę raczej mającą pieniądze. Być może skończą się też złote czasy dla banków, które stać na wykupywanie całego przyziemia we wszystkich budynkach w mieście. W miastach zachodnich widuje się raczej sklepy, a nie banki na zmianę z pożyczkodajniami.

Na pewno niedobre jest to, że mieszkańcy całego miasta solidarnie składają się na przywileje centrumowiczów takie, jak np. parkowanie na chodnikach za symboliczną opłatą. Konserwuje to niezbilansowane stosunki finansowo-własnościowe. Znam parę przykładów ludzi zamożnych, którzy byliby gotowi zamieszkać w centrum i wyrzec się samochodu, trzymać go na publicznym parkingu bądź zainwestować parędziesiąt tysięcy złotych w garaż we własnym budynku. Część z nich już to robi w innych miastach. I znowu dochodzimy do bariery, jaką jest nieatrakcyjna i niewydolna publiczna komunikacja. Cóż, czas pokaże, w którą stronę to pójdzie. Nikt, nawet Ryszard Wielki, Warty kijem nie zawróci.
    • lm84 Ekskluzywne centrum, czyli postępująca degradac... 28.04.12, 21:50
      W czym problem??? Zawiść, zazdrość, wściekłość??? Po co budować luksusowy dom towarowy, w którym kupować będą nieliczni, a większość z nas jedynie przespaceruje się po pasażu. Inwestor musiałby być totalnym kretynem i samobójcą!!! Dyskonty rozwijają się obecnie bardzo dynamicznie, wkraczają do centrów miast, powstają na parterach i w podziemiach kamienic oraz biurowców, a także w mniejszych galeriach handlowych. Te, które już dzisiaj działają w śródmieściu Poznania - cieszą się ogromną popularnością. Mieszkańcy Starego Miasta (często ubożsi ludzie) chcą takich sklepów, turyści też lubią takie placówki. JESTEM ZA - PRZYSTĘPNE SKLEPY DLA WIĘKSZEJ GRUPY LUDZI, A NIE LUKSUSOWE BUTIKI DLA BOGACZY!!!
    • katarzyna-1980 Ekskluzywne centrum, czyli postępująca degradac... 28.04.12, 22:36
      Potrzebna Pilna Pomoc - www.pomoc-dla-adasia.pl
    • housedr Ekskluzywne centrum, czyli postępująca degradac... 28.04.12, 23:14
      Myślę ,że wielu rzeczy nie rozumiecie.Przeczytajcie ten artykuł to może was olśni:
      epoznan.pl/news-news-32101-Billert_Stary_Browar_to_katastrofa
      • Gość: abc Re: wielu rzeczy nie rozumiecie IP: *.icpnet.pl 20.10.12, 06:12
        Fakt - lektura obowiązkowa.
    • Gość: starsza pani Re: Ekskluzywne centrum, czyli postępująca degrad IP: 217.153.173.* 29.04.12, 00:03
      A jak myslicier: czy bedzie tam do kupienia moja ulubiona kawa SAHARA? W południowej Polsce mozna ja dostac w kazdym sklepiku, a w Poznaniu tylko u Piotra i Pawła. Zeby było smiesznie, dodam, że wypalana jest w ...Poznaniu!
      • Gość: pyra Re: Ekskluzywne centrum, czyli postępująca degrad IP: *.icpnet.pl 29.04.12, 21:06
        Bez przesady nie róbmy drugiego Starego Browaru!!! Tam niech sobie będą sklepy, gdzie idzie się z euro w portfelu.
      • manissa Re: Ekskluzywne centrum, czyli postępująca degrad 07.05.12, 01:12
        Zdaje się, że Strauss(właściciel marki Elite) obecnie skoncentrował się na MK Cafe. To swoisty paradoks, że firma z Tarnowa Podgórnego nigdy nie dbała, o dostępność na poznańskim rynku swoich wyrobów np. marki Elite. Za to inny poznański produkt (kawopodobny) Prima radzi sobie świetnie. Że nie wspomnę o likwidacji poznańskiej Astry.
    • Gość: binio Re: Ekskluzywne centrum, czyli postępująca degrad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.12, 16:27
      Dyskont w centrum, no to koniec świata, upadek, Wrocław nas zadepcze :D Chyba dobrze, że się ochłodziło ;)
      • pan.nikt Re: Ekskluzywne centrum, czyli postępująca degrad 06.05.12, 17:19
        a w UK są i nikt nie płacze.
      • raven50 Re: Ekskluzywne centrum, czyli postępująca degrad 18.10.12, 14:15
        nie rozumiem dlaczego miałby nas Wrocek zadeptać?
    • Gość: grun Re: Ekskluzywne centrum, czyli postępująca degrad IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.12, 17:50
      No właśnie, gdzie są ci wszyscy "fachowcy" co tak zawsze znają zachodnie miasta "wielkości Poznania" i się wymądrzają? W wielu np. niemieckich miastach w centrach są galerie handlowe ze zwykłymi tanimi spożywczakami w piwnicy.
      • pan.nikt Re: Ekskluzywne centrum, czyli postępująca degrad 06.05.12, 17:56
        No właśnie. Właśnie jem pomidory kupione w Lidlu w samym centrum Glasgow (100 m od Central Station 150 od Clyde). Glasgow miasto jest wielkości Poznania (ok 590 tys mieszkańców, aglomeracja 1,8 mln).
        I nikomu to nie przeszkadza. W tym rejonie jest też Tesco, Morissons.
        • Gość: alterego Re: Ekskluzywne centrum, czyli postępująca degrad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.12, 12:01
          Przypomniał mi się kawał sprzed kilu lat: jaki jest szczyt bezczelności? Zagłosować na PiS i wyjechać z Polski.
          • raven50 Re: Ekskluzywne centrum, czyli postępująca degrad 18.10.12, 14:17
            hahahahaa dobre, trzeba spróbować
    • raven50 Ekskluzywne centrum, czyli postępująca degradac... 18.10.12, 14:03
      co za debilne stwierdzenie, jaka degradacja centrum? a co to w centrum miasta nie mieszkają zwykli ludzie? ilu tam mieszka studentów którzy potrzebują tanich sklepów, chcemy nowych marek bo już mamy dosyć drogich sklepów do których nie chodzi się na zakupy a tylko na oglądanie, chyba lepiej żeby ludzie mogli kupować a nie tylko pooglądać, chyba lepiej dla kupców jak są klienci kupujący a nie tylko na wycieczki kupować przez oglądanie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka