Dodaj do ulubionych

Poczta Polska

16.05.12, 11:39
Jakie szanse ma na przetrwanie Poczta Polska gdy zostanie zamknięty parasol ochronny roztaczany przez państwo?
Zupełnie drobny przykład- dostałem awizo, bo rzekomo listonosz mnie nie zastał. Być może. Ale nie mogąc od razu odebrać przesyłki zacząłem na papierku awiza poszukiwać informacji, jak długo poczta jest skłonna przechowywać moją korespondencję. Oczywiście takiej informacji nie było- Poczta wie i to starczy!
Więc zaglądnąłem do przepisów dostępnych w internecie. I w ustawie stoi jak byk: klient musi w ciągu dwóch tygodni odebrać...
No to mnie lekko zatrzęsło- jak to musi? Jak to musi? To Poczta musi przechować przez dwa tygodnie.. To poczta jest dla klienta a nie klient dla poczty. Widać myślenie rodem z komuny na poczcie ma się dobrze. A nawet bardzo dobrze, stąd moje pytanie jak na wstępie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Poczta Polska Re: Poczta Polska IP: *.pools.arcor-ip.net 16.05.12, 12:04
      Dupkowi z POdkarpacia bedziemy trzymali do usranej smierci,czyli do konca tego roku !!
    • l.george.l Re: Poczta Polska 16.05.12, 12:31
      kiks4 napisał:

> Jakie szanse ma na przetrwanie Poczta Polska gdy zostanie zamknięty parasol och
      > ronny roztaczany przez państwo?
      [...]

Bliskie zeru. Aż żal patrzeć, jakie ćwoki zarządzają tą firmą. Ale może firma państwowa ex definitione nie ma prawa bytu.
    • mankut400 Re: Poczta Polska 16.05.12, 13:52
      kiks4 napisał:

> Jakie szanse ma na przetrwanie Poczta Polska gdy zostanie zamknięty parasol och
      > ronny roztaczany przez państwo?

Ciągle duże, bo brak realnej konkurencji.
      Ciesz się, że nie musiałeś odbierać przesyłki nadanej via InPost.
      Nawet "w paczkach" kurier dostarczający przesyłkę na prywatny adres jest większym utrapieniem niż Poczta Polska (kurier najczęściej jeździ do godziny 16. czy 17, a po przesyłkę nieodebraną trzeba by się pofatygować gdzieś na chyby)
      • Gość: marek.es Re: Poczta Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.12, 09:13
        Zgadza się. Ze skrzynki wyjąłem awizo InPosta. Nie zastali mnie w domu, mogę odebrać przesyłkę w godz. 8-17 (tak pracują-ja też), soboty i niedziele mają wolne (ja też). Gdyby nie to,że przesyłkę opłaciłem z góry, bym ich zignorował. Miłym akcentem było to,że po rozmowie telefonicznej paczkę dostarczono na inny adres. Wolę PP, placówka czynna do 19, panie miłe, wszystko ok.
        • kiks4 Re: Poczta Polska 21.05.12, 16:44
          Żyjąc w Poznaniu nie zdajemy sobie sprawy jak wielkie obszary kraju nie są objęte działalnością poczty.A dokładniej mówiąc jest to działanośc połowiczna. Po swoją korespondencję muszę jeździć do miasteczka- bo listonosz nie dowozi. To znaczy dowozi do takich niebieskich skrzynek na skraju wsi ale dla mnie zabrakło takiej skrzynki. I nic się nie da zrobić.
          Natomiast firmy kurierskie docierają bez problemów. Ostatnio po południu zaczepiłem podwoziem samochodu o wystający pieniek wyrywając kabelek z sondy lambda. Nie byłby to wielki problem, tylko że następnego dnia mieliśmy wyjeżdżać w góry na narty.
          Właściciel wiejskiego warsztatu samochodowego zdiagnozował problem, zadzwonił do hurtowni, następnego ranka kurier dowiózł potrzebą cześć i w południe wyjechaliśmy. Więc jak się chce,to da się. Ale nie w państwowej firmie.
          • marek.es Re: Poczta Polska 21.05.12, 21:14
            Ja mam z kurierami jak najgorsze doświadczenia. Ciągle coś im nie pasuje. Rozumiem,że chcą załatwić doręczenie przesyłki "po trasie" między firmami, ale za poza jednym wyjątkiem, gdzie gość zadzwonił i uzgodniliśmy godzinę dostawy, to droga przez mękę. Klasyką jest telefon i foch: jestem pod domem i nikogo nie ma. To umówimy się na doręczenie jutro przed 9 rano. O tej porze pobieram przesyłki. To po 18. Już nie pracuję. I na koniec groźba-byłem u pana już drugi raz, mam prawo odesłać przesyłkę do nadawcy. Tak miałem z DHL i TNT. Siódemce dostarczenie przesyłki z Łodzi zajęło 7 dni (chyba stąd nazwa). Może pchnęli list umyślnym :-)) Rozumiem,że firmom działającym w Polsce daleko do standardów FedEx, bo kurierzy to po prostu zwykłe jednoosobowe firmy świadczące usługi dla kogoś, więc nie interesuje ich moje zdanie o firmie-matce, tylko zysk.
    • Gość: BIMOTA Re: Poczta Polska IP: *.free.aero2.net.pl 16.05.12, 14:12
      To tak jak ty nie musisz sie leczyc, a ciebie powinno sie leczyc...
    • pan.nikt Re: Poczta Polska 16.05.12, 16:17
      popatrz a Royal Mail ciagle istnieje.
      Dziwne??
      • Gość: Niemiec do POlaka Re: Poczta Polska IP: *.pools.arcor-ip.net 16.05.12, 17:31
        Od kiedy jestes POlakiem ??
        I dlaczego ?? :))

POlak Niemiec dwa bratanki ?? :))
    • Gość: mapo0 Re: Poczta Polska IP: *.wtvk.pl 16.05.12, 19:02
      1. Będzie istnieć jeszcze długo, gdyż w pewnych obszarach nie ma konkurencji (choćby pokrycie kraju siecią placówek, podejrzewam, że gdzieniegdzie). Czasami dostaję listy inpostem, idą jakiś tydzień, podejrzewam, że inpost dostarcza tylko raz na tydzień, a nie jak poczta 5 razy w tygodniu. Kurierzy nierzadko są nieuprzejmi i nie grzeszą inteligencją. Ale to jest najlepszy kawałek tortu, o który poczta musi powalczyć, by przejąć jak największą ilość przesyłek e-commerce. Poza tym zobacz, mamy tyle sieci komórkowych i dostawców internetu, a Tepsa istnieje i ma się dobrze.
      2. Uderz w stół, a nożyce się odezwą. Jestem zdziwiony, że Atlass jeszcze nic nie napisał o "łajdackiej firmie".
      3. Kiedy w tym roku wiejski targ w Boduszewie?
      • Gość: Do Mapcia Re: Poczta Polska IP: *.pools.arcor-ip.net 16.05.12, 19:18
        Co planujesz wytargac z targu w Boduszewie ?? PeeSa czy tchorzofretke ?? :-))
        • Gość: mapo0 Re: Poczta Polska IP: *.wtvk.pl 16.05.12, 20:03
          Karton jajec, wagon mięcha i worek pyrów. A wszystko zagryźć przepyszną kiełbaską z grilla za 2 zł (na poznańskim rynku minimum 10) oraz chlebem ze smalcem za złotówkę (na poznańskim rynku minimum 5).
          • expressis_verbis O kurde mol! 16.05.12, 20:28
            Ale ceny! Tożto nawet taniej niż w Hotelu Włoskim! :-)))
          • Gość: Do Mapcia Re: Poczta Polska IP: *.pools.arcor-ip.net 16.05.12, 20:36
            Wiesz,dawno dawno temu bylo mi dane plywac PO jeziorach Mazurskich i przy pewnej przystani na Sniadrwach zostalem zaproszony na "OGNISKO" i smazenie kielbach.Kurde,spierdzielalem z tego miejsca jak kot z pecherzem gdy zobaczylem na czym oni to smaza - do ogniska rzucali jakies stare POmalowane dechy,palety i Bog wie co !! Tak wiec Mapcio kukaj na czym jest smazone i nie wychodz z zalozenia ze : klak nie welna byle kiszka pelna !! :-)) Zycze duzo zdrowka PO ogorkach malo-solnych !! :-))
            • kiks4 Re: Poczta Polska 19.05.12, 17:29
              Mapo- rozpocznij głodówkę przygotowującą i oczyszczającą przed ucztą. 11 czerwca o 14-tej początek imprezy w Boduszewie!
              Do zobaczenia
              • Gość: Boduszewo 2012 Re: Poczta Polska IP: *.pools.arcor-ip.net 19.05.12, 18:57
                Zwieksz bucu aktywnosc na wiesniakowym forum bo nie ma sie z czego POryc !!
    • bimota Re: Poczta Polska 19.05.12, 20:28
      Mi sie znow dopieprzyli, ze list polecony w kartoniku, a nie w kopercie, i nieszczelinie zaklajstrowany tasma... albo ze jakies napisy na nim sa... Musze poszukac czy faktycznie sa takie wymogi w regulaminie...
      • Gość: Garlacz Re: Poczta Polska IP: *.pools.arcor-ip.net 19.05.12, 20:36
        Zacznij hodowac golebie POcztowe - dostarcza na czas i nie beda truc dupy !! :-))
    • renepoznan Przetrwa. 20.05.12, 08:46
      Pewni polityce zaczną gardłować o wyprzedaży majątku polskiego i skończy się tym, iż Poczta Polska wprawdzie przesyłek doręczać nie będzie ale naszym kosztem utrzyma się.

No chyba, że ktoś zmądrzeje.
      Ostatecznie potencjał do przetrwania ma. Obecnie jest on marnowany - ale może ....
      Może .
      ;);)
    • Gość: anonim Poczta Polska IP: 94.42.247.* 23.05.12, 11:11
      poczta ma szanse na przetrwanie, ale niestety, tylko w niewielkim obszarze działalności. grom przesyłek to listy od firm, faktury, reklamy... już teraz takie twory jak in post, speedmail czy pgp podbierają klientów poczcie. oczywiscie przesyłana jest 1 kartka + jakiś notesik, żeby spełnić wymóg 51 gram listu. dzisiaj dostałem 3 takie przesyłki od play, a dostarczał pgp. czy to normalne? nie. i mam nadzieje, ze od 1 stycznia 2013 już lasów niszczyć nie będą.
      zastanówcie się, dlaczego takie firmy, jak pgp, speedmail czy in post koncentrują się na masówce? bo nie trzeba utrzymywać poczt, pracowników itp. w necie aż kipi, ile to pocztowcy tych prywatnych operatorów zarabiają... umowa nie o prace, a o dzieło itp... jeden wielki syf. niestety, ale poczta wygrywa tylko szybkością. dzisiaj dostałem 3 przesyłki od play, jest 23 maja, wysłane były 16go. 18go maja przedłużałem umowę z play. 19go poczta polska wysłano mi z innego miejsca w kraju potwierdzenie zawarcia umowy. doszło 21go. różnica w czasie jest!!!
      najlepsze jest to, iż gość co przyniósł listy z pgp nosi tez listy in postu. czy to normalne? hehe.. chyba nie.... może się dzieli rejonami z kolega z konkurencji.
      • Gość: gość Re: Poczta Polska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.12, 14:24
        InPost i PGP się połączyły i to już dość dawno temu. Ale o szczegółach publicznie chyba się nie mówi.
      • bimota Re: Poczta Polska 23.05.12, 15:35
        Jeszcze wieksza jest roznica przy wplywie pobrania na konto, poczta sie wyrabia w tydzien, OPEKowi to zajmuje 3 tyg. (mam nadzieje :P)...
      • Gość: ant Re: Poczta Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.12, 00:34
        Witam. Pracowałem w kilku firmach w tym pocztowych (PP, Speedmail).
        Oczywiscie jeszcze długo Poczta Polska bedzie bezkonkurencyjna i oby tak zostało.
        Firmy prywatne czesto organizują prace tanim kosztem, mają kiepskich nieprzeszkolonych pracowników, w dodatku albo mało płatnych albo przeciązanych ponad miare , zatrudnianych na umowy śmieciowe. nie mówiąc o braku kompetencji takiego delikwenta. Też są kiepsko zarządzane przez przypadkowych ludzi którzy nawet nie wiedza na czym takie cos polega. Pracownicy tychże firm na ogół nie starają sie dobrze w nich pracowac.
        Takie wybieranie i podbieranie klienta nie jest groźne te firmy jeszcze długo nawet w połowie nie zastąpią PP mimo że PP jest źle zarządzana i panuje u góry tej instytucji niesamowite kolesiostwo.
        Oczywiscie ze PP moze dobrze funkcjonowac a nawet bardzo dobrze i to zwłaszcza teraz, bo na starcie ma przewage i nad kurierami i nad prywatnymi pocztami.
        Przy mądrym zarzadzaniu spokojnie mogłaby wykosić w pień konkurencję ale ...niestety.
        Czy przedsiebiorstwo państwowe moze dobrze funkcjonowac?? Ależ tak!
        Czesi potrafią to udowodnić. Tam się nic nie zamyka ani nie rozdrabnia na spółki i wszystko się opłaca.
        Wymienić ,,górę'' i PP moze byc gigantem porównywalnym do najlepszych firm nawet telekomunikacyjnych.
    • doomsday Re: Poczta Polska 23.05.12, 22:46
      @kiks4

Toś ty chciał sobie zrobić prywatny magazyn z Poczty Polskiej. Dwa tygodnie, tak jest wszędzie na świecie, a potem przesyłka jest zawracana do nadawcy. Nie klikam z Polski , tylko z Ameryki. Sprywatyzowane poczty przyniosły w świecie samo dziadostwo i nic więcej. Niewolniczy wyzysk pracowników, którzy pracują już dosłownie za miskę zupy i traktowanie klientów, podobnie jak własnych pracowników. Ludzie , którzy już trochę zwiedzili przynajmniej Europę, wiedzą, czym prywatyacja smierdzi, tylko takie kartofle kanapowe jak ty są dalej durne i głupie .
      • Gość: x w zupełności potwierdzam! IP: *.unitymediagroup.de 23.05.12, 23:05
        Sprywatyzowane usługi pocztowe to pogoń za zyskiem a nie zaspokajanie potrzeb klientów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka