Dodaj do ulubionych

Wybierzmy pomnik kryptologówów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 22:22
Bardzo dobrze że pomnik stanie. Mam dopiero 20 ale to starczy poznać polską
historię i tym samym iz ma ona silny związek z Poznaniem. Nie mogę doczekać
gdy pomnik będzie już można podziwiać.
Obserwuj wątek
    • vipunia :))) 20.06.04, 23:14
      Chyba poczekam na wydrukowaną wersję gazety, bo narazie nie mogę się zdecydować, który byłby najlepszy...

Swoją drogą nareszcie osoby, które mają swoje ogromne miejsce w historii i są związane z Poznaniem będą miały też swoje "miejsce" w naszym mieście, o ulicy jeszcze przypomnę, bo wg mnie brakuje... :)
      Położenie przyszłego pomnika też wg mnie nie jest złe - centrum miasta, na trasie studenckich pochodów - wg mnie to też b. dobrze :)

Czy mi się wydaje, czy lata 2003/2004 to lata pomników i fontann?
      • Gość: VIP Re: :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 23:32
        Masz rację Pipuniu, sorry Vipuniu. To dobry czas na pomniki w Poznaniu.
        Niestety nie wszystkie są udane. Oby ten był dobry!
      • Gość: Sebar Wreszcie!!!!!!! Mam satysfakcje bo bylem IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.06.04, 23:47
        jednym z trabiacych o tym

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=7907568&a=7907587
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=7907568&a=7915196
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=8278306&a=8278306
        iz to wielka szkoda ze zapomnielismy o trzech studentach z Poznania, ktorzy
        skrocili II wojne swiatowa o jeden rok (wg brytyjskiego eksperta) i ktorzy juz
        wtedy wprowadzili Polske do Europy. Do europy nie tej znanej z perspektywy
        restauracyjnych zmywakow, tylko Europy arystokracji naukowej.

Dziekuje za to Wszystkim ktorzy sie do tego przyczynili.

Sebar
        sebar_rysiu@yahoo.co.uk
        • vipunia Re: Wreszcie!!!!!!! Mam satysfakcje bo bylem 21.06.04, 11:53
          Gratuluje :) Jak widzisz wbrew temu co mówisz, ktoś w tym Urzędzie Miasta myśli i bierze pod uwagę wypowiedzi na forum, więc chyba moje rady, aby pisać do UM nie spełzy na niczym :P
          Problem teraz wyboru pomnika :)
          a sprawa nazwania ulicy bohaterów Enigmy pozostaje nadal otwarta :)
          • Gość: Sebar Nie tylko martwy pomnik!!! IP: *.reverse.qsc.de 21.06.04, 15:14

Ow Urzad nie odpowiedzial na mego maila wyslanego w 2003 roku, nie widzialem
            sladu reakcji.
            Nie widze tez jakiegos zangazowania samego Urzedu Miasta, nie ma wzmianki o tym
            w artykule.
            Mam nadzieje ze ktos z urzednikow z rozpedu nie walnie "Miasto dalo teren pod
            budowe", bo walne smiechem...

No i tak juz dlugofalowo, zeby sie na pomniku nie skonczylo. Przydalby sie w
            Poznaniu jakis konkurs, nawet jezeli mialby to byc tylko konkurs hakerski.
            Niech idea kontynuacji tworzenia zaawansowanej mysli technicznej w sektorze IT
            (bo Enigme uwazam za jedeno z pierwszych takich urzadzen), nie ogranicza sie do
            postawienia pomnika, przecieciu wstazki i wychyleniu setki przez Komitet z
            Urzedem Miasta.

A moze by popytac dr Kulczyka czy nie chcialby jako wizjoner, animator, sponsor
            wspomoc jakies przedwsieziecie ktore na dobre wpisaloby sie tradycje Poznania i
            ktore dzialaloby jak magnes na firm sektora IT.

To bylaby wspaniala reklama dla Poznania, bo przedstawialoby to miasto jako
            miejsce bogate w tradycje (Enigma), sukcesy... no i ludzi, wspanialych,
            wyksztalconych informatykow... A za tym szly by inwestycje, projekty... a sam
            dr Kulczyk jawilby sie Poznaniakom (baaa z cczasem Polakom) jako nie ten co
            tylko fabaryke, czy sklep postawil, ale jako wizjoner ten co inwestuje w nauke.

Amerykanie maja mnostwo w swej historii ludzi bogatych ktorzy pomnozyli swe
            bogactwo i na trwale zasluzyli sobie na szacunek ludzi nauki, wlasnie poprzez
            sponsorowanie projektow naukowych, konkursow itd. Taki Howard Hughes jawi sie
            Amerykanom - jako czlowiek nie tylko bajecznie bogaty, ale czlowiek ktory byl
            marzycielem, mial wizje, ktory wspomagal kupe wspanialych projektow naukowych.
            Niektore zapewnily mu niesmiertelnosc (Howard Hughes w 1976 roku)-kliniki,
            firmy lotnicze (slynne helikoptery), cala masa nakreconych przez niego slynnych
            filmow Hollywood'zkich itd (nie mam czasu poszperac).

Sebar
            sebar_rysiu@yahoo.co.uk

P.S.: Vipunia nie podlizuj sie. Nie kupisz sobie mej przychylnosci
            pochlebstwami:).

• vipunia Re: Nie tylko martwy pomnik!!! 21.06.04, 18:05

> P.S.: Vipunia nie podlizuj sie. Nie kupisz sobie mej przychylnosci
              > pochlebstwami:).

heheheh nie zamierzam sie podlizywać (najwidoczniej nie zrozumiałeś ironii :P), a już tym bardziej kupowac Twojej przychylności jakimiś wypowiedziami - nie leży to w mej naturze, ale co Ty mozesz o niej wiedzieć... skoro masz takie szczątkowe informacje na mój temat, ba ... bardzo szczątkowe :) i na dodatek na swój jakiś bliżej nieokreślony, uprzedzony sposób interpretujesz :)

jak powiedzialam - znajdź sobie inną zabawkę :)
              • Gość: Sebar Re: Nie tylko martwy pomnik!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.06.04, 00:11
                The contents of this message is intentionally left blank

• Gość: Marek S Re: Wybierzmy pomnik kryptologówów IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.04, 07:57
      Przy schodach do Zamku? Rewelacja.W końcu jakiś normalny pomnik ,a nie miejsce
      do składania kwiatów z różnych okazji!!
    • Gość: Qt ŻADEN z projektów nie jest odpowiedni IP: *.icpnet.pl 21.06.04, 10:30
      > Bardzo dobrze że pomnik stanie.
      Pewnie, ale który? Komu lub czemu stawiamy pomnik, trzem nieznanym matematykom,
      czy pomnik ku czci rozkodowania enigmy? O tych pierwszych nikt nie wie i się nie
      dowie, bo na to za późno. Kogo będzie interesowął pomnik trzech smutasów?
      Natomiast o rozkodowaniu systemu wie coraz więcej ludzi na świecie, i na tym
      fakcie należałoby się skupić. Ale w tym kraju jakieś, za przeproszeniem, jelenie
      rządzą. Bez mózgu, bez jaj. Żeby decyzję o wyglądzie pomnika oddać artystom *),
      trzeba po prostu nie mieć głowy do interesu.
      *) bo tak faktycznie jest. Niby miżemy głosować, ale na kilka smętnych projektów.

Moim zdaniem pomnik powinien wyglądać nie jak reszta polskich pomników: smętnie
      i zawile. Polskie pomniki mają taką głębię ;))) (kogo ta głebia obchodzi?).
      Zamiast reklamować fakt złamania enigmy, chcemy postawić kolejny smęt.

IMHO pomnik powinien składać się z enigmy, a w tle trzech matematyków, ale
      WYRAŹNIE, a nie w jakiejś przygniecionej pozie. Twarze muszą być widoczne. Jak
      będzie smętnie, to odstraszy to turystów. A przecież nie dla siebie stawiamy
      pomnik!
      • Gość: Cyd Panie Qt! IP: 5.5R2D* / 203.147.0.* 23.06.04, 02:59
        Panie Qt(smiesznie mi sie pana inicjaly kojarza)! - to pan nic nie wie o naszych
        matematykach od Enigmy.Ja widzialem z pol tuzina ksiazek wydanych na zachodzie,
        gdzie mozna wyczytac ich zyciorysy,obejrzec ich zdjecia(na pol strony,na cala
        strone),gdzie doceniono ich prace.Byl tez serial BBC i normalny film
        szpiegowski,ktory nawet do Polski dotarl.Pan jest ignorantem!
    • Gość: SZP Re: Wybierzmy pomnik kryptologówów IP: *.icpnet.pl 21.06.04, 14:39
      Z proponowanych projektów żaden mi nie trafia do przekonania. Ale dobrze że coś
      się wreszcie ruszyło w tej sprawie.
      Myślę, że pomnik powinien być figuratywny i realistyczny. W Poznaniu (i zresztą
      w całej Polsce) mamy nadmiar pomników abstrakcyjnych, a za mało realistycznych
      typowych posągów. Musi być czytelne, że to pomnik - żeby nikt go nie brał za
      happening ani za towar porzucony przez handlarza złomu.
      Jeżeli figuratywny, to nie może być smętny - w końcu to pomnik ludzi którzy
      przyczynili się do zwycięstwa, a nie męczenników!
    • Gość: e moja opinia IP: *.icpnet.pl 21.06.04, 14:50
      A. - niezly, dosc prosty
      B. - Wygląda jakby sie naradzali kto ma skoczyc po flaszkę.
      C. Chyba najlepszy, nawiązuje do formy Enigmy i ma w sobie ukryty przekaz i
      estetyczną bryłę
      D. - za mocno chyba nawiązuje do Mieszczan z Calais
      E. Wygląda, jakby grali w karty
      F - rowniez prosty, czytelny
      Generalnie figuratywne chyba się nie nadają - nie oddają celu jakim jest
      upamiętnienie złamania szyfru.
      • Gość: mlx Re: moja opinia IP: *.echostar.pl 22.06.04, 13:36
        Słusznie, że pomnik powstanie. Słusznie, że w okolicach Zamku. Słusznie - nie
        powinien być figuratywny. Takich pomników już chyba wystarczy. Osobiście
        stawiam na projekt przypominający obelisk.Ale to tylko moje zdanie
      • Gość: KatJa O formie IP: *.icpnet.pl 22.06.04, 14:11
        W ostatnich latach obserwuje "wysyp" pomników realistycznych w typie Marycha z
        rowerem, koziołków przy placu kolegiackim, albo pozbawionych metafory (nie
        wspominając o warsztacie) - jak Chrystus przy Fredry. Za dużo oczywistości jest
        i w tych projektach, tak jakby twórcy nie mogli wyjść z cienia Mieszczan z
        Callis. Pomnik ma upamiętniać, ale także intrygować, skupiać uwagę, skałaniać
        do refleksji, do odkrywania koncepcji twórcy. Pomnik to także dzieło sztuki,
        ale takie, które samo staje nam na drodze każdego dnia. Niech nie będzie
        banalne!!!
        • ajsch Re: O formie 22.06.04, 15:20
          zgoda
          oczywiscie
          ale niech bedzie tez czytelne

dla mnie pomnikiem idelanym jest pomnik Powstancow Warszawskich
          to cos genialnego
          prostego, czytelnego ale z pomyslem
          www.ga.com.pl/warszaw5.htm
    • ajsch Re: Wybierzmy pomnik kryptologówów 21.06.04, 19:47
      pomnik powinien byc godny
      i przedstawiac kryptologow i ich dzielo
      a nie jakoes dziwne figury
      czy bedziemy teraz przy kazdym pomniku w Poznaniu
      (patrz pomnik Katynia) stawiac tabliczke z opisem
      co podmiot liryczny mial na mysli ????
      pomniki sa dla grupki artystow czy dla spoleczenstwa ???
      • Gość: Jerzy Bąk Re: Wybierzmy pomnik kryptologówów IP: *.icpnet.pl 22.06.04, 03:17
        Czym była ENIGMA? Orężem uderzającym w totalitaryzm. To przykład zwycięstwa myśli wyrastającej ze
        szlachetności ducha. Było to zwycięstwo zakorzenione w całej tradycji kultury europejskiej na którą
        składa się: kultura grecka, prawo rzymskie i chrześcijaństwo.

Całym problemem wszystkich konkursów ?jest brak poprzedzającego konkursu na wizję założeń
        konkursowych. Podejmujący temat twórcy skupiają się na najbliższej im technice wyrażania: np.
        właściciel odlewni (autor Pomnika Katyńskiego) myślał jak najprościej (najtaniej) odlać pomnik.
        Powstają bibeloty w powiększonej skali.

Czy cele przyświecające upamiętnieniu wkładu polskich, poznańskich uczonych w walce z
        totalitaryzmem spełnią proponowane formy w proponowanym miejscu? Jakie treści przekazuje sama
        bryła architektoniczna, z daleka, zanim przeczyta się tabliczkę informacyjną?

Europa nie jest tylko pojęciem geograficznym. Być Europejczykiem to także sposób myślenia.

Jerzy Bąk
        • t.o.m.e.k Re: Wybierzmy pomnik kryptologówów 22.06.04, 06:54
          Najlepszy projekt - nr 1, najciekawszy, najoryginalniejszy, oszczędny w formie,
          bogaty w treść. Reszta na przemiał - zwłaszcza te pokazujące trzech młodych
          (MŁODYCH!!!) matematyków jako dziadów wlokących się przez jakieś błoto czy
          siedzących nad "rozwiązaniem Enigmy" - z tym że wygląda jakby nad tym
          rozwiązaniem siedzieli od jakichś 50 lat i wrośli w te swoje stołki.
          ALE - jest jedno ale... Niestety żaden z nich, łącznie z "jedynką" nie pasuje
          formalnie do neoromańskiego otoczenia Zamku. Mimo wszystko to powinno jakoś się
          komponować z "krajobrazem", a z tego, co widać na zdjęciach, ten pomnik ma stać
          jeszcze gdzieś na chodniku. Chyba trzeba by było przemyśleć kwestię jego
          lokalizacji w kontekście otaczającej go architektury
        • Gość: Qt Re: Wybierzmy pomnik kryptologówów IP: *.icpnet.pl 22.06.04, 10:24
          > Czym była ENIGMA? Orężem uderzającym w totalitaryzm. To przykład zwycięstwa myś
          > li wyrastającej ze
          > szlachetności ducha. Było to zwycięstwo zakorzenione w całej tradycji kultury e
          > uropejskiej na którą
          > składa się: kultura grecka, prawo rzymskie i chrześcijaństwo.

...i tzw. tradycja mieszczańska, z której wyrósł protestantyzm.

> Jakie treści p rzekazuje sama
          > bryła architektoniczna, z daleka, zanim przeczyta się tabliczkę informacyjną?

Jak napisał jeden z przedmówców, jeden z pomników wygląda "jak gdyby panowie
          naradzali się gdzie skoczyć po flaszkę.

> Czy cele przyświecające upamiętnieniu wkładu polskich, poznańskich uczonych
          > w walce z totalitaryzmem...

Upamiętniać walkę z totalitaryzmem? NA tym rynku jest już wiele pomników.
          Proponuję upamiętnić Uniwersytet Poznański.
        • ajsch Re: Wybierzmy pomnik kryptologówów 22.06.04, 15:13
          zgadzam sie zupelnie
          potrzeba nam pomnika czytelnego i z przeslaniem
          a nie kupy zlomu
          • Gość: Fałszywy_film_Żyda POMNIK JUŻ NAM WYSTAWIONO W POSTACI FILMU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 17:37
            Film pt ENIGMA produkcji amerykańsko-niemiecko-brytyjskiej.
            Twórcami (producent, rezyser) są Żydzi.
            Jedyny wątek polski, to postać Polaka, zdrajcy, który wykrada Anglikom
            tajemnice enigmy i przekazuje Niemcom.
            Jest to cały wkład Polaków w rozszyfrowaniu enigmy przedstawiony w filmie.
            Na każdym kroku Żydzi fałszują polską historię i szkalują Polaków.
            Czy nie jest to podły naród?
            • Gość: Qt > Czy nie jest to podły naród? IP: *.icpnet.pl 12.08.04, 10:26
              > Na każdym kroku Żydzi fałszują polską historię i szkalują Polaków.
              > Czy nie jest to podły naród?

Niestety tak. Kradną auta w Niemczech, wymuszają haracze od swoich w Londynie, u
              siebie nie potrafią niczego zorganizować, nie przestrzegają prawa, dlapicu
              chodzą do kościoła - z kim ja rozmawiam, to jakiś podły naród.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka