mallum 26.06.12, 17:02 Czy ktoś wie gdzie można kupić egzotyczne owoce w Poznaniu? Szukałem w google i cicho na ten temat. Owoce jakie mnie interesują to owoc opuncji (figa kaktusowa), mangostan, liczi, kiwano, jackfruit, durian. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pan.nikt Re: Egzotyczne owoce 26.06.12, 17:12 A truskawki, to nie łaska. Czereśnie, wiśnie, agrest itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G.Sommer Re: Egzotyczne owoce IP: *.pools.arcor-ip.net 26.06.12, 17:55 Dokladnie !! Je sie to co rosnie w swoim kraju,czyli dookola wlasnej dupy !! Pewnie jeszcze sobie wymarzy proste banany i od Turka granaty zaczepne bez zapalnikow !! Ech... szkoda slow !! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
mallum Re: Egzotyczne owoce 26.06.12, 19:19 Wiśni, czereśni, truskawek i agrestu mam pod dostatkiem, mam je wszystkie na działce. Ba, mam nawet kiwi (aktinidia ostrolistna)! Agrest zawdzięczamy azjatom, bo tam dziko rośnie. Agrest został opisany poraz pierwszy przez francuza Ruelle'a w XVIw, a od XVIIIw hodowany w europie. Co do truskawki, to jest mieszaniec pochodzącej ze wschodniej Ameryki Północnej poziomki wirginijskiej z poziomką chilijską. O te owoce pytam na poważnie, także jak nie macie nic mądrego do powiedzenia, to bardzo proszę, nie wypowiadajcie się. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: Egzotyczne owoce 26.06.12, 19:28 Liczi i kiwano widuję czasami w Piotrze i Pawle albo w Almie. Mangosteeny widziałam raz czy dwa ale były w takiej kondycji, że nie byłoby warto ich kupować. Jackfruita i duriana nie widziałam nigdy - i nie sądzę, żebyśmy zobaczyli. Jeśli czasami jeździsz do Berlina to masz dużo większe szanse na kupno egzotycznych owoców. Odpowiedz Link Zgłoś
mallum Re: Egzotyczne owoce 26.06.12, 19:47 Dzięki bardzi za odpowiedź! Jak będę w Poznaniu to zajrzę do Piotra i Pawła i Almy. Mogłabyś powiedzieć gdzie były mangostany? Zależy mi nawet na brzydkich, przejrzałych egzemplarzach bo w zasadzie to robię to dla nasion. Niestety nasiona tych roślin szybko tracą zdolność do kiełkowania, dlatego trzeba je wyjąć z owocu bezpośrednio przed wysianiem :( Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jarka63 Re: Egzotyczne owoce 26.06.12, 20:12 Z durianem będzie problem, bo śmierdzi, raczej nigdzie go nie kupisz. Odpowiedz Link Zgłoś
manissa Re: Egzotyczne owoce 26.06.12, 20:20 Opuncja bywa w Kauflandzie, liczi praktycznie w każdym markecie od Tesco, Almy, PiP aż do dyskontów tyle, że raczej sezonowo. Kiwano na bank w Tesco, Realu. Duriana na pewno nie znajdziesz w Polsce z powodów oczywistych. Odpowiedz Link Zgłoś