dyfly 13.07.12, 08:52 O Jezu...myslalem za po Strzalko przyjdzie ktos sensowny a tu sie okazuje ze z deszczu pod rynne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: deinococcus Re: "Arsenał trzeba zachować, Arena to ikona Pozn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.12, 09:05 Dlaczego? Polecam książkę "Źle urodzone". Ja też kiedyś byłem przeciwnikime Arsenału. Ale teraz już jestem przeciwnikiem pseudohistorycznych budowli... Odpowiedz Link Zgłoś
n_harding Re: "Arsenał trzeba zachować, Arena to ikona Pozn 13.07.12, 09:28 Gość portalu: deinococcus napisał(a): > Dlaczego? Polecam książkę "Źle urodzone". Ja też kiedyś byłem przeciwnikime Ars > enału. Ale teraz już jestem przeciwnikiem pseudohistorycznych budowli... T książka to stek bzdur. Napisany przez kogoś, kto o architekturze nie ma nawet bladego pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
manissa Re: "Arsenał trzeba zachować, Arena to ikona Pozn 13.07.12, 16:29 Nie chrzań, nie jestes żadnym autorytetem tylko krytykantem z loży szyderców. Panu już dziekuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: techno-log Re: "Arsenał trzeba zachować, Arena to ikona Pozn IP: *.171.65.147.static.cdpnetia.pl 13.07.12, 09:09 ktoś, kto wreszcie zaspokoi moje kompleksy. Komuna tyż najpierw burzyła, a potem może udało się coś sensownego zbudować. Tyle bałaganu, opuszczonych (róg Szkolnej i Paderewskiego, d. Szpital na Podgórnej) albo zaniedbanych budynków w centrum, ale co tam kilof do łapy i burzymy. Odpowiedz Link Zgłoś
10robo10 "Arsenał trzeba zachować, Arena to ikona Poznan... 13.07.12, 09:37 W końcu poznaniacy mogliby się na coś szarpnąć. Malowane boniowania na ratuszu to wzór prostactwa i obciachu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonio Re: "Arsenał trzeba zachować, Arena to ikona Pozn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.12, 10:55 Malowane boniowanie na ratuszu nie jest wymyslem wspólczesnym, a faktem z jego kilkusetletniej historii. Obciachem jest tego nie wiedzideć. Przy okazji: wszystkie pierzeje Starego Rynku, wszystkie elewacje są nieautentyczne. Arsenal niech zostanie, tylko na Boga nie z muzeum i galerią współczesną, do których nikt nie przychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
wp55 "Arsenał trzeba zachować, Arena to ikona Poznan... 13.07.12, 09:53 Zgadzam się z Panią konserwator w 100%. Oby nie zabrakło konsekwencji w działaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
wp55 Re: "Arsenał trzeba zachować, Arena to ikona Pozn 13.07.12, 09:55 Dlaczego jakieś konkrety? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej płot przy browarze to śmiertelne zagrożenie IP: *.emrsn.co.uk 13.07.12, 10:15 Z okazji wystawy owadów spacerowaliśmy po parku przy browarze. Dwuletnia córka biegała po parku i bawiła się. W pewnym momencie zobaczylem ze stoi przy samym płocie, na szczęscie bylem odpowiednio blisko zeby podbiec i ja złapać UWAGA! Małe dziecko przecisnie sie przez ten płot dorosły już nie Jesli dziecko wybiegnie na ulice, rodzic bedzie mógł już tylko patrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macenty płot przy Browarze JEST Niebezpieczny!!! IP: 150.254.99.* 13.07.12, 11:28 Jak będziecie rodzicami małego dziecka, które już chodzi i biega to zobaczycie jak niebezpieczny jest ten płot. Kiedyś nasz dwuletni synek uciekł na druga stronę w stronę ul. Ogrodowej i na szczęście wrócił bo jest posłuszny. Ale nie było by, jak go uratować bo płot jest za wysoki by przeskoczyć a nie ma furtki od strony ul. Ogrodowej najbliższa furtka jest 100m dalej. Wcześniej czy później dojdzie do wypadku, jak jakieś dziecko ucieknie przez pod pod samochód na ul.Ogrodowej , a tam kierowcy często pędzą!!! Komentarze typu to trzeba było dziecka pilnować ( np przypiąć smyczą jak psa lub krowę) możecie sobie darować. Jak będzie tam wypadek to do nadzoru budowlanego,który zgodził się na samowolę dojdzie jeszcze prokurator. Dlatego Fortis zróbcie chociaż furtkę od strony ul. Ogrodowej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
july79 "Arsenał trzeba zachować, Arena to ikona Poznan... 13.07.12, 10:22 Będę pewnie inna ... cóż maruderzy bez pomysłu zawsze mnie irytowali - nic tylko narzekania. Całkowicie zgadzam się z nową panią konserwator, modernizm trzeba zachować w końcu to część naszej historii. Poza tym modernizm ma również swój urok, a ponieważ takich obiektów jest coraz mniej to należy otoczyć je ochroną i traktować jak swoistą atrakcję. Liczę natomiast iż w końcu plany dot. uporządkowania chaosu reklamowego w centrum w końcu zostaną zrealizowane. Nie ukrywam iż dla mnie wzorcem jest Stare Miasto i okolice w Sztokholmie gdzie można bez problemu delektować się walorami miasta bez zakłóceń w postace ohydnych reklam. Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph "Arsenał trzeba zachować, Arena to ikona Poznan... 13.07.12, 12:51 Arena? Jeszcze jako tako, ma ciekawą architekturę choć wnętrze jest niestety do kitu. Ale dobra. Ale Arsenał? To dziwactwo NICZEGO sobą nie przedstawia. Jest tylko jednym wielkim KLOCKIEM !!! Bym je zburzył choćby dziś ! Na Starym rynku brakuje przestrzeni, jest ciemno i ponuro. Może warto spojrzeć na konkurencyjny Wrocławski rynek i zobaczyć ile jest tam więcej światła i jak drzewka ożywiają starówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
aleabc Arena 13.07.12, 15:49 Arena może i architektonicznie jest ładna, ale nic poza tym. To jest zupełnie przestarzały technologicznie obiekt. Do tego nie funkcjonalny na dzisiejsze potrzeby, więc może pani konserwator zabytków uwzględni w swoim budżecie środki na utrzymanie Areny? W Arenie trzeba kompletnie wymienić cała infrastrukturę: wod-kan, co, wentylację, instalacje elektryczne. Do tego zrobienie klimatyzacji, której nie ma. Poprawa izolacji cieplnej (przeszklona fasad i blaszany dach). To wszystko jest kilka razy droższe niż wybudowanie nowej nowoczesnej hali. W dodatku Arena może pomieścić max. 5tys. widzów, a Poznaniowi jest potrzebna hala na jakieś 10-15tys. żeby myśleć o dużych imprezach typu Liga Światowa. No, ale dla pani konserwator najważniejsze są wrażenia estetyczne - to może postawić tekturową atrapę Areny, a za pieniądze potrzebne na jej utrzymanie wybudować nową halę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zezo Re: Arena IP: *.katowice.leased-e.ids.pl 13.07.12, 20:25 Arenę najlepiej komuś opchnąć (choćby na salon samochodowy), a za zaoszczędzone pieniądze wybudować nową hale widowiskowo-sportową. W ten sposób pani konserwator będzie miała zachowany swój "zabytek", a miasto pozbędzie się pryszcza na tyłku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ezekiel 25 : 17 Re: Arena IP: 12.36.231.* 15.07.12, 06:06 Zdecydowana wiekszosc Poznaniakow popiera budowe nowej hali widowiskowej , jednakze nie chca wydac na ten obiekt wiecej niz 500 mln zlotych. Odpowiedz Link Zgłoś
uvp "Arsenał trzeba zachować, Arena to ikona Poznan... 13.07.12, 13:42 Joanna Bielawska-Pałczyńska: "Jako konserwator zabytków jestem zwolenniczką ratowania i remontowania starych budynków, a nie budowania nowych zabytków." W takim razie rozumiem, że kamieniczek na Starym Rynku Pani by nie odbudowywała zaraz po II wojnie, bo by nie było odpowiednich materiałów dokumentacyjnych sprzed wojny itp. Dziękuję, ale wolę kamieniczki, niż modernistyczne budynki jakie zamiast tych kamieniczek by powstały gdyby nie światłość architekta Czarneckiego. Przykładem właśnie Arsenału, który w ogóle nie pasuje do zabudowy St. Rynku. Teraz chce Pani uświęcić go jak zabytek przez pozostawienie go. Joanna Bielawska-Pałczyńska: "Arsenał wrósł w przestrzeń Starego Rynku - lepiej go pozostawić i wyremontować." Ciekawe w jaki sposób wrósł, może porastają go te same glony co kamieniczki. Na moje oko wręcz razi swoim niedopasowaniem do otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
uvp Re: "Arsenał trzeba zachować, Arena to ikona Pozn 13.07.12, 14:00 Joanna Bielawska-Pałczyńska: "W zabytkowej przestrzeni może się też pojawiać ciekawa, nowoczesna architektura. Taka, która nie naśladuje historycznych budynków, ale jest świadectwem naszych czasów. Takim obiektem jest np. nowe skrzydło Biblioteki Raczyńskich, które dobrze wpisuje się w historyczne otoczenie." Z wywiadu wynika, że właściwie wszystkie budynki jakie się postawiło w centrum, nawet betonowy kloc jakim jest nowe skrzydło muzeum dobrze komponują się z zabytkową zabudową. W czym się ten budynek dopasowuje do otoczenia? Dopasowanie do zastanej sytuacji to podstawa architektury. Czy są jakieś kryteria jakimi Pani się kieruje, czy też wszystko jest ok, i nowe budynki będą mieć dowolny wygląd? Z tym że reklamy szpecą centrum akurat wszyscy się zgadzają. Odpowiedz Link Zgłoś
krystin9 Re: "Arsenał trzeba zachować, Arena to ikona Pozn 13.07.12, 15:52 > Joanna Bielawska-Pałczyńska: "W zabytkowej przestrzeni może się też pojawiać ci > ekawa, nowoczesna architektura. Taka, która nie naśladuje historycznych budynkó > w, ale jest świadectwem naszych czasów. Takim obiektem jest np. nowe skrzydło B > iblioteki Raczyńskich, które dobrze wpisuje się w historyczne otoczenie." Z wyw > iadu wynika, że właściwie wszystkie budynki jakie się postawiło w centrum, nawe > t betonowy kloc jakim jest nowe skrzydło muzeum dobrze komponują się z zabytkow > ą zabudową. W czym się ten budynek dopasowuje do otoczenia? Dopasowanie do zast > anej sytuacji to podstawa architektury. Czy są jakieś kryteria jakimi Pani się > kieruje, czy też wszystko jest ok, i nowe budynki będą mieć dowolny wygląd? Dopasowanie do otoczenia nie polega na sztucznym tworzeniu skansenu. Na całym świecie łączy sie zabytki z nowoczesnością. A architektura modernistyczna ma znacznie więcej walorów estetycznych niż te potworki budowane w latach 90. A projekt "bramy" zasłaniającej Arsenał jest porażający!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kolo125 w Poznaniu mamy 13.07.12, 13:50 jedną z najlepszych uczelni artystycznych w tym kraju, z wydziałem arhitektury i w tym mieście brak porządnej infrastruktury miejsckiej , to jest żenujące, czy to miasto nie potrafi już z nikim współpracować i czerpać korzyści z uczelni tego miasta?? czy to jest takie trudne? a może tym naszym urzędasom zwyczajnie nic się nie chce??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Szanowna Pani Konserwator rośnie w moich oczach! IP: *.173.19.125.tesatnet.pl 13.07.12, 16:03 Wspaniałe wiadomości. Nareszcie właściwy człowiek na właściwym miejscu. Poczucie estetyki powinno być podstawowym wyznacznikiem doboru na stanowisko konserwator zabytków. I jak widać nowa Pani Konserwator bije na głowę poprzedniczkę! Życzę owocnej i długiej kariery na stanowisku! Odpowiedz Link Zgłoś
manissa Trzy razy A- Alfa, Arena, Arsenał:-) 13.07.12, 16:36 Pani Joanno całkowicie się z Panią zgadzam i trzymam kciuki. Nareszcie ktoś w sposób sensowny, bez zbędnych koronek wypowiedział się na temat modernizmu, Bramy Patronów, zamku Królewskiego i... płotu przy SB. Popieram. Za ochronę modernizmu ma Pani u mnie wielki plus. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: "Arsenał trzeba zachować, Arena to ikona Pozn 13.07.12, 19:51 no jak pani konserwator ma takie poczucie estetyki że betonowe zapory przeciwczolgowe eufemistycznie nazywane ławkami na Starym Rynku są jej zdaniem neutralne to ja nie mam więcej pytań. Odpowiedz Link Zgłoś
n_harding "Arsenał trzeba zachować, Arena to ikona Poznan... 13.07.12, 21:02 Alfa jest zdecydowanie najgorszym budynkiem postawionym w ścisłym centrum Poznania w czasach PRL-u. Takie budynki wyburza lub gruntownie przebudowuje się na Zachodzie już od kilkudziesięciu lat. W Poznaniu będziemy za to prawnie chronić tę architektoniczną i urbanistyczną patologię. Dla naszego, niegdyś pięknego miasta nie ma już chyba ratunku. Odpowiedz Link Zgłoś