jackowrzesnianin 26.06.04, 19:27 no właśnie. Kiedy?? Tonsil jest skazany na upadek juz kilka lat temu. A ten Pan ciągle baja i ciągnie kasę. Może już dość???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jackowrzesnianin CHYBA ZNÓW ZACZĄŁ, CZYLI KOLEJNE BAJKI??? 19.10.04, 17:40 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2346527.html Tonsil Polska oszczędza na czasie pracy i promuje nowy zestaw Przemysław Poznański 19-10-2004, ostatnia aktualizacja 19-10-2004 17:04 Czas pracy zostanie skrócony do czterech dni roboczych. Wszystko po to, by Tonsil Polska mógł przetrwać trudny okres bez zwolnień Tonsil Polska jest spółką-córką znajdującego się w upadłości Tonsilu SA. To ta spółka prowadzi teraz produkcję. Pod koniec maja została dokapitalizowana przez skarb państwa kwotą 6 mln zł. Kapitał zakładowy spółki wzrósł do 8 mln zł, a skarb państwa stał się głównym udziałowcem Tonsil Polska. Spółkę zasili też kwota 1,1 mln zł z Agencji Rozwoju Przemysłu. Ale prezes spółki Czesław Schejn mówi, że sytuacja firmy jest wciąż trudna. - Nie mamy podpisanego układu ratalnego z ZUS-em. To nasza wina, bo nie spełniliśmy warunku wstępnego, czyli nie zapłaciliśmy bieżącej składki. Po prostu nas na to nie stać - mówi Schejn. Spółka miała w trzecim kwartale stratę przekraczającą 0,5 mln zł. - Szansą byłby kontrakt, nad którym w tej chwili pracujemy - zapewnia Schejn. - Miesięczne obroty Tonsilu Polska wzrosłyby o 1 mln zł (teraz wynoszą od 1,7 mln do 2 mln zł miesięcznie) - mówi. Na razie firma musi ciąć koszty. - Nie chcemy zwalniać, bo załoga za chwile będzie potrzebna - zaznacza prezes. - Dlatego tymczasem ograniczamy czas pracy do czterech dni w tygodniu - mówi. Jeśli kontrakt dojdzie do skutku, rozwiąże to bieżące problemy spółki. Schejn liczy też na układ z wierzycielami Tonsilu SA. - Chodzi o to, by pozwolono nam nadal dzierżawić pomieszczenia i maszyny, a nie kazano nam ich kupować. Bo na to nie znajdziemy środków - podkreśla. Tonsil rozpoczął promocję nowej wersji zestawu głośnikowego Altus. Firma poszukuje użytkownika najstarszego w Polsce Altusa, który po raz pierwszy wyprodukowany został w 1979 r., czyli 25 lat temu. Kto udowodni, że ma historycznego Altusa, dostanie nowy zestaw tej linii. Zgłoszenia zawierające imię, nazwisko, adres, telefon, e-mail, ksero gwarancji lub rachunku należy przysyłać do końca października na adres Tonsil Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin KTO WIE COŚ O FIRMIE TLC AUDIO??? 20.10.04, 16:58 KTO WIE COŚ O FIRMIE TLC AUDIO??? Kto ją tworzy, czyją jest włąsnością, kto tam pracuje (chodzi mi o fachowców audio). CZYLI "Z CZYM SIĘ TO JE" www.tlcaudio.com/about.php Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin KOLEJNY TESKT O TONSILU 26.10.04, 10:20 Kurcze, kto udzielał takich informacji i kto to pisał?? www.naszdziennik.pl/index.php?typ=po&dat=20041026&id=po41.txt posób na przetrwanie wrzesińskiego "Tonsilu" Czterodniowy tydzień pracy Tylko cztery dni w tygodniu będą pracować zatrudnieni w Fabryce Głośników "Tonsil" we Wrześni. Zdaniem zarządu spółki jak i związków zawodowych, to jedyny sposóbm, by firma nie zwalniała pracowników i przetrwała trudny okres restrukturyzacji. Zakład zatrudniający blisko 600 osób i będący największym pracodawcą w regionie ma blisko 70 mln zł długu. Przed sądem toczy się postępowanie układowe z wierzycielami, jednak by "Tonsil" przetrwał, musi zacząć generować zyski. - Godzimy się na zmniejszenie czasu pracy na cztery dni tygodniowo. To lepsze niż zwalnianie pracowników. Sytuacja wygląda więc tak, że pracownik zgłasza gotowość do pracy i jest powiadamiany przez przełożonych, że w danym dniu nie musi przyjść do pracy - mówi Adam Dopierała, szef zakładowej "Solidarności" w "Tonsilu". "Tonsil", który był jedną z pierwszych polskich spółek giełdowych, w chwili obecnej ma 72 mln zł długu. Największe zobowiązania ma względem banków: Pekao SA oraz Banku Śląskiego - 25 mln zł. W fabryce pracuje ponad 600 osób. Dla większości z nich upadek zakładu oznaczałby pozbawienie jakiegokolwiek źródła utrzymania dla całej rodziny. Wystarczy wspomnieć, że w pierwszej połowie 2004 r. w powiecie wrzesińskim zarejestrowanych było 6920 osób bez pracy, co oznaczało bezrobocie na poziomie 21 proc. - Dzięki ograniczeniu tygodnia pracy zyskamy oszczędności dla zakładu i obronimy miejsca pracy - mówią pracownicy. W październiku 2003 r. prezes "Tonsilu" Czesław Schejn, który podjął się trudnej misji ratowania przedsiębiorstwa, złożył w poznańskim sądzie wniosek o upadłość z możliwością zawarcia układu z wierzycielami. W kwietniu tego roku Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Poznaniu ogłosił postanowienie o upadłości z możliwością zawarcia układu z wierzycielami. Była to decyzja zgodna z wolą wierzycieli. Układ upadłościowy objął 65 z 72 mln długu. Decyzja sądu oznaczała dla wierzycieli szansę odzyskania choć części pieniędzy, zaś dla samej fabryki szansę na dalsze działanie. By jednak tak się stało, potrzebne są oszczędności i maksymalna redukcja kosztów produkcji. Stąd też, jak przekonuje zarząd fabryki - trudna, ale niezbędna decyzja o zmniejszeniu czasu pracy do czterech dni w tygodniu. Zdaniem kierownictwa fabryki, w chwili obecnej sytuacja jest nadal trudna - bowiem na dziś firma nie ma zdolności generowania zysku i zagraża to dalszemu istnieniu zakładu. Wrzesiński "Tonsil" do niedawna uważany był za jednego z liderów polskiego przemysłu elektronicznego. Produkując wysokiej klasy zestawy głośnikowe, słuchawki, mikrofony etc., niczym nie ustępował zachodniej konkurencji. Kiedy na początku lat 70. firma zaczęła specjalizować się w produkcji elektroakustycznej, szybko stała się głównym producentem nie tylko na rynku krajowym. Swoje produkty eksportowała m.in. do Niemiec, Wielkiej Brytanii, Czech, Francji i Izraela. W 1990 r. państwowe do tej pory przedsiębiorstwo przekształciło się w spółkę akcyjną, a od kwietnia 1991 r. akcje "Tonsilu" znalazły się na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Jednocześnie modernizowano i unowocześniano produkcję. W efekcie "Tonsil" wkrótce niemal całkowicie zdominował krajowy rynek. Jego udziały na rynku sięgały bowiem, w zależności od rodzaju produktu, 30-60 proc. Wówczas też strategiczny pakiet akcji "Tonsilu" wykupiła japońska firma Tahoku Pioneer Corporation. Tym samym uzyskała zdecydowanie największy wpływ. Okazało się to katastrofą dla przedsiębiorstwa, które pod zarządem Japończyków popadał w coraz większe tarapaty finansowe. Dopiero w 2003 r. nowy zarząd firmy na czele z Czesławem Schejnem przy wsparciu związków zawodowych rozpoczął działania mające na celu uzdrowienie firmy i uratowanie kilkuset miejsc pracy. Obecnie udziałowcami są: Tohoku Pioneer (40,2 proc.), Agencja Rozwoju Przemysłu (12,8), Skarb Państwa (8,6), pozostali (38,4). Wojciech Wybranowski Odpowiedz Link Zgłoś
gieronimo1 Re: KIEDY SZEJN PRZESTANIE BAJKI OPOWIADAĆ????? 01.11.04, 18:05 Nie wiem jaka jest faktycznie sytuacja w Tonsil-u ale z tego co się słyszy mamy nową postać w tej firmie. Kobieta, świeżo upieczona maturzystka, z pensją około 20 tys. złotych miesięcznie. Stanowisko-bardzo wysokie jak sądzę. Szczerze mówiąc wiem to tylko z plotek więc jeżeli nie mam racji to proszę o sprostowanie mojej wypowiedzi. Chciałbym raczej aby ktoś wtajemniczony powiedział parę słów na ten temat, może to otworzy ludziom oczy na to co się w tej firmie wyprawia. Miałem jako takie zdanie o szefie ale z tego co słyszę to tylko wyciąganie pieniędzy z wraku statku. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Ktoś sobie robi jaja?? 01.11.04, 21:41 Tylko, kto?? Dyrekcja Tonsilu, czy jacys plotkarze-bajkopisarze. JESTEM NAPRAWDE CIEKAWY. Odpowiedz Link Zgłoś
gieronimo1 Re: Ktoś sobie robi jaja?? 01.11.04, 22:26 nie wiem kto, ale tę informację słyszałem od dwóch nieznających się osób. Więc uważam, że jest w tym coś prawdy, no tylko nie wiem ile. Dlatego wywołałem ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin WYCHODZI NA TO ŻE MAM RACJĘ 19.11.04, 12:16 www.wrzesnia.info.pl/html/artyk/load.php?nrartyk=3094 "W Tonsilu Polska znowu zawrzało. Właściciele firmy uznali, że trzeba obniżyć koszty produkcji, dlatego zostanie zwolnionych 80 pracowników" Nie pomyliłem się z wielokrotną i konsekwentną od kilku lat oceną stanu Tonsilu. Spóźniona upadłość, niejasna sytuacja nowej firmy. I tylko spytam. Za ile Pan Prezes rozkłada Tonsil. To znaczy ile pobiera co miesiąc za utzrymywanie agonii firmy i mamienie pracowników?? Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Od dwóch lat mówię, że Szejn bajki opowiada. 28.01.05, 10:06 Od dwóch lat mówię, że Szejn bajki opowiada. Kilku mnie za to wyzwało, kilku zlekceważyło opinię. Kiedyś napisałem, zobaczymy. To PATRZMY!!! I tylko szkoda, że miasto, nie zdążyło przejąc terenów za długi Tosilu w stosunku do miasta. (nie ten zarząd) Teraz musi grzecznie stać w kolejce wierzycieli i czekac na "cud". Aha, dziś mówię o zabezpieczeniu gruntów w mleczarnii. Szczególnie tych gruntów niepotrzebnych mleczarni, choćby budynków szkoły. Ciekawe, czy naprawdę, nie możan tego załatwić, czy znów obudzimy się z "ręką w nocniku". No tak ale którys kolejny zarząd powie: "to nie my" i znów winnych nie będzie. ps MLECZARNI ŻYCZĘ JAK NAJLEPIEJ, nawet bez budynków szkoły. www.wrzesnia.info.pl/html/artyk/load.php?nrartyk=3219 Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Re: KIEDY SZEJN PRZESTANIE BAJKI OPOWIADAĆ????? 01.02.05, 00:49 Osiemdziesięciu pracowników - z ponad 400 - będzie musiało odejść ze spółki Tonsil Polska. Kluczowa dla przyszłości firmy będzie jednak decyzja sądu w sprawie ogłoszenia upadłości układowej spółki matki, czyli giełdowego Tonsilu SA miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,2522015.html A KIEDYŚ BYŁO 3500 ZAŁOGI. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Kolejna zła, acz spodziewna wiadomość 21.02.05, 22:15 www.radiomerkury.pl/index.php?op=radioartykul&id=9173&grupa=news A słowo ciałem się staje Pisałem, juz o Tonsilu wielokrotnie. Rzecz była jasna od kilku lat, a od dwóch lat bardzo jasna. A Pan Prezes za pensje jaką pobiera, gotowy był opowiadać bajki do końca świata i jeden dzień dłużej. PS W samym upadku Tonsilu winy prezesa, byłotylko troszeczkę, w opowiadaniu bajek bardzo dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 Re: Kolejna zła, acz spodziewna wiadomość 21.02.05, 23:06 Jeżeli rzeczywiście 600 osób straci pracę... No nie wiem... To jakaś fatalna sytuacja! Naszemu miastu grozi zapaść. "Niewidzialna ręka rynku" właśnie zwinęła się w pięść i walnęła Wrześnię w bebech! Nasi urzędnicy (gminni i powiatowi) są na pewno przygotowani do pisania raportów, analiz, programów naprawczych, restrukturyzacji... Są wśród nich fachowcy od unijnych dotacji, administracji, sracji... Czasem zgrabną tabelkę w exelu machną, wykresik kołowy pokolorują na czerwono. Ale czy ta rzesza (z radnymi obojga izb jest ich chyba z dwie setki) teoretyków coś zdziała w praktyce??? Oby. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Kolejna zła, acz spodziewna wiadomość 21.02.05, 23:26 Władze gminy, będą miały ciężko. Inwestorzy, nie pchają się drzwiami i oknami. Włodarze, moga im tylko właściwe (swoje) drzwi pokazywać. Niestey, nie bardzo jest komu. A teren po Tonsilu, jeżeli dojdzie do najgorszego, przejmie syndyk. Czy syndyk znajdzie inwestora?? Z praktyki innych firm i innych miast, to wątpliwe. W tej sytuacji władze gminy, będą musiały znaleźć inwestora i w dodatku, przekonać syndyka. I módlmy się, żeby Syndyk, był madry (też ponoc różnie bywa). Odpowiedz Link Zgłoś
bezatu7 Re: Kolejna zła, acz spodziewna wiadomość 22.02.05, 07:18 Kolejnych 600 bezrobotnych- tragedia. Winy wszystkich ostatnich prezesów, którzy nie mieli żadnej koncepcji restrukturyzacji. I zgadza się – ogromna machina urzędników, którzy tak właściwie co robią w naszych dwóch urzędach? Niech nam powiedzą ci którzy rządzą ilu urzędników jest zatrudnionych w powiecie, a ilu w gminie? Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Re: Kolejna zła, acz spodziewna wiadomość 22.02.05, 11:38 a co chcesz, żeby bezrobocie wśród urzędników wzrosło??? Buhahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
judymdoktor Re: Kolejna zła, acz spodziewna wiadomość 22.02.05, 12:16 Zważywszy, że bezrobocie może być u nas na poziomie 25% ( po likwidacji Tonsilu) wydaje się, że grupa urzędnicza trzyma się bardzo dobrze. Do pytań poprzednika bym dodał jeszcze jedno pytanie; Ilu urzędników przypada u nas na liczbę zatrudnionych. Takiego rozrostu biurokracji to nie było chyba nawet w PRL-u. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Re: Kolejna zła, acz spodziewna wiadomość 22.02.05, 12:33 Niestety masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: KIEDY SZEJN PRZESTANIE BAJKI OPOWIADAĆ????? 10.03.05, 18:14 Właśnie opowiada ostatnią. Przynajmniej w Tonsilu: "Tonsil Polska bez prezesa Związany z Tonsilem cztery lata Czesław Schejn zrezygnował w środę z funkcji prezesa Tonsil Polska. To m.in. konsekwencja ogłoszenia upadłości giełdowej spółki - Rezygnację złożyłem w związku z tym, że Tonsil SA ogłosił upadłość i tym samym zakończył się pewien etap restrukturyzacji spółki, a na przeprowadzenie kolejnego etapu nie uzyskałem poparcia w przedsiębiorstwie - tłumaczy dość enigmatycznie Schejn. Tonsilem Polska zarządzają teraz Agata Pawlak i Marek Dutkiewicz, prokurenci spółki, którzy zgodnie z jej regulaminem, działając wspólnie, mają uprawnienia członka zarządu i będą je wypełniać do czasu wyboru nowego zarządu. Tonsil był jedną z pierwszych polskich spółek giełdowych. Jest zadłużony na 72 mln zł. Wytwarza głośniki pod markami Tonsil i Denon." wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2595168.html?skad=rss&wv=0000 Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: KIEDY SZEJN PRZESTANIE BAJKI OPOWIADAĆ????? 10.03.05, 18:17 ucieczka szczu........??????????????///eeeeeeeeeeeeeeeeee Odpowiedz Link Zgłoś
judymdoktor Re: Czas najwyższy wyjaśnić 11.03.05, 20:41 Zastanawia mnie tylko jedno, kiedy zostanie zbadana działalność wszystkich prezesów, zarządów i Rad Nadzorczych Tonsilu począwszy od 1990r. Myślę, że tak samo powinno się postąpić w przypadku Stokbetu. Przykład Biegrolu pokazuje, jak wiele zła wyrządziła dla tej firmy niewielka ilość ludzi, która ją kierowała. Czy tak samo było w przypadku Tonsilu i Stokbetu? Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 Re: Czas najwyższy wyjaśnić 11.03.05, 21:02 judymdoktor napisał: > Zastanawia mnie tylko jedno, kiedy zostanie zbadana działalność wszystkich > prezesów, zarządów i Rad Nadzorczych Tonsilu począwszy od 1990r. Odpowiadam: NIGDY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
judymdoktor Re: Czas najwyższy wyjaśnić 11.03.05, 21:23 Bardzo powiało od ciebie „optymizmem”. Zdaję sobie sprawę, że jest to bardzo niewygodny temat, szczególnie dla tych, którzy kierowali np. Tonsilem. Niektórzy z nich dojeżdżali nawet z Poznania. Ale może jednak ktoś się tym zainteresuje? Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 Re: Czas najwyższy wyjaśnić 12.03.05, 20:06 Judymie! Ja wiem, że Ty szlachetnie chciałbyś leczyć i naprawiać... Ale nie da się! To wszystko zabrnęło chyba za daleko; nie tylko Tonsil. (Ja też chciałbym wiedzieć ile wydano pieniędzy na pensje prezesów i ich odprawy; jak mówisz - uzbierałoby się z tego okrągły milionik?). Ktos kiedyś powiedział, że gdy zawodzą narzędzia demokracji, to nadchodzi czas dyktatury. Jak myślisz - nadszedł? Kogo wybierasz: Giertycha czy Leppera? Odpowiedz Link Zgłoś
judymdoktor Re: Czas najwyższy wyjaśnić 12.03.05, 22:11 Pytanie, jak daleko? Do Poznania? Do Warszawy? A może jednak tylko we Wrześni? Czy się uzbierał okrągły milionik? Spokojnie Ale to nie są tylko pensje prezesów. A wprowadzenie Konia Trojańskiego z pionierem na pokładzie? Nie jestem zwolennikiem dyktatury, chociaż po wielu skandalicznych sprawach osób publicznych zastanawiam się, czy trochę „zamordyzmu” by się nie przydało. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin znów Tonsil 15.04.05, 23:59 miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,2657285.html Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin TEN WATEK MA JUŻ PRAWIE ROK 22.04.05, 11:44 www.wrzesnia.info.pl/html/artyk/load.php?nrartyk=3358 TONSIL PODPALONY. I nie jest to pierwszy raz, kiedy mówiłem o problemach z bajkami prezesa Schejna. Niektórzy (wielu) mówiło, żem czarnowidz, że bręczę, że jackowrześnianin czepia się. Nie wiedziałem, że Pan prezes, pracuje też dla konkurencji, ale jego opowiadania, już dawno zakrawały na bajki. Poczekajcie, jeszcze trochę, będą dalsze "kwiatki". Jestem o tym przekonany. I tylko ludzi żal. A swoją droga, przypomina się Reymontowska "Ziemia obiecana" Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Źle wydano pieniądze 20.05.05, 10:09 www.wrzesnia.info.pl/html/artyk/load.php?nrartyk=3398 Mówią do rzeczy Nareszcie ktoś w tej firmie. Ale na sukces trudno liczyć. Jeżeli sukces, to trzeba go widzieć w kategorich CUDU. Dlatego ŻYCZĘ CUDU. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin a SWOJĄ DROGĄ, KTO I DLACZEGO 20.05.05, 10:09 a SWOJĄ DROGĄ, KTO I DLACZEGO tak długo dawał się mamić Szeinowi? Jego bajki było widać z dużej odległości. Dlaczego nie widział tego rada nadzorcza, ZZ i pracownicy?? To zagadka. Odpowiedz Link Zgłoś