-
Da się! :)
Zakładam wątek dla biedaków bez piekarnika, którym przyjdzie ochota na jakiś smakołyk z ciastem francuskim.
Szukałam w necie ostatnio i trafiłam wyłącznie na jakieś ciastka z cukrem ( kawałki ciasta francuskiego posypać cukrem i podpiec na patelni z obu stron) a mi zależało na czymś konkretnym, słono-ostrym.
Spróbowałam sama, nadziane ciasto farszem świetnie wychodzi podpieczone na patelni. Wkładałam na suchą patelnię, przykrywałam pokrywką, gdy się zarumienieło od spodu odwró...
-
Czy ktoś z Was może robił kiedyś parówki w gotowym cieście francuskim? Ja do tej pory robiłam je sama, jednak ostatnio nie mam czasu na takie rzeczy :( Dzisiaj przed pracą kupiłam gotowe ciasto www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow/t/ciasto-francuskie ale z racji tego, że nie mam doświadczenia z takimi rzeczami trochę się obawiam. Czy ktoś może je próbował? Albo poleca jakieś inne? Proszę pomóżcie, bo chciałabym, żeby mój obiad był jednak udany :)
-
W piątek rozmroziłam ciasto francuskie, od tego czasu trzymam je w lodówce, czy mogę dzisiaj jeszcze z niego coś zrobić czy wyrzucić już?
-
Mam mało czasu na przygotowanie piątkowej kolacji dla gości
Planuję podać łososia grillowanego, sałatę z pomidorami, sałatkę tuńczykową. Do tego chciałam zrobić ciasteczka z ciasta francuskiego. Ostatnio jadłam nadziane pastą zrobioną z fety, tuńczyka i suszonych pomidorów i były pyszne, teraz chciałabym zrobić podobne ale już ten tuńczyk mi nie pasuje. Czym by można było jeszcze je nadziać? Czy zrobić jeszcze np sos do ryby ze szpinaku i gorgonzoli? Czy to wszystko wystarczy? A może zrobić ...
-
witam,
chcę przygotować pierś z kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem. We wszystkich przepisach jet podane, że surową pierś obkłada się szpinakiem i zawija w ciasto francuskie a potem na 20 minut do piekarnika. Zastanawiam się czy ta pierś zdąży się zrobić zanim ciasto się spali. Myślałam żeby najpierw na gorącej patelni ścinąć pierś z obu stron a dopiero patem zawinąw ciasto i do piekarnika. co o tym myślicie??
-
www.forum.wes.pl/viewtopic.php?t=885
Jakie kupić ciasto francuskie. Które będzie najlepsze. Kiedyś w Lidlu było do niczego. Z Carecośtam też niezbyt.
-
To jest tani obiad?
Losoś?
Ciasto francuskie?
-
Drodzy forumowicze,
na spotkanie wigilijne ze znajomymi zadeklarowałam się zrobić paszteciki z kapustą i grzybami.
Grzyby się moczą, kapustę zaraz drobno pokroję, cebula w kostkę podsmażona.
Mam jednak problem z ciastem - jak najlepiej to, że tak powiem, zaaranżować?
Miałam pomysł, żeby rozłożyć listek ciasta (mam gotowe, mrożone z Tesco), nałożyć farsz i zrobić roladę, potem pokroić na małe kawałki - paszteciki.
Ale nie wiem - ile jest takich listków znajduje się w jednym opakowaniu g...
-
Drugi raz w życiu robiłam rogaliki z gotowego ciasta francuskiego i
drugi raz po wystygnięciu rogaliki robią się gumiaste.
Pierwsze były z konfityrą, drugie z marmoladą...
Co robię nie tak?
Z góry dziękuję za wypowiedzi! :)
-
Co i jak robicie z ciasta francuskiego, takiego gotowego, kupionego w sklepie?
Obiecałam moim dużym chłopakom i teraz mnie nudzą, ale chyba się zbłaźnię.
Pomożecie ?? :)
-
Wy na pewno mi poradzicie. Robiłam kurczaka w cieście francuskim i zostało mi
sporo "ścinków". Nie mam pojęcia co z tym zrobić? tzn. zbiłam wszystko w jedną
kulę i leży w lodówce, czy można to rozwałkować i zrobić np. ciasteczka
francuskie? takie zwykłe posypane tylko cukrem? polećcie mi coś taniego,
łatwego i szybkiego...
Z góry bardzo dziękuję!!!
-
co sądzicie o takiej formie makowca czy lepszy będzie zwykł strucla makowa
-
Bardzo proszę o przepis na sałatkę , którą można podać do łososia pieczonego
ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim .
Jakoś nic mi nie pasuje...żadna feta, pomidory, ogórki...:/
Totalna pustka ...
Znalazłam na forum kuchnia propozycję na zwykłą sałatę lodową z vinegrette ,
ale jakoś za "słabe" jest to dla mnie.
Czy ktoś ma jakieś propozycje???
Dziękuję:)
-
Jak w temacie,
Zwykle robię z mąki pszennej luksusowej (PZZ Kraków). Jestem zadowolony ale może z innej będzie lepsze? Może tortowa? Ktoś ma jakieś sugestie?
-
Witam, w sobotę mam gości i tak sobie pomyślałam, że wykorzystam
zakupione foremki na babeczki (tartaletki) wyłożę je ciastem
francuskim (gotowym ze sklepu) i nadzieję czymś, myślałam zarówno o
nadzieniu na słono, jak i na słodko. Tylko tak sobie myślę, czy nie
będzie problemu z wyjęciem tego ciasta francuskiego z yuch foremek
(bo to przecież nie jest kruche ciasto), czy nie połamie się / nie
pokryszy się podczas wyjmowania?
-
Znalazłam przepis na krem do kremówki, nie było przepisu na ciasto ale do niej
raczej pasuje ciasto francuskie.Po przestudiowaniu trzech książek kucharskich
-poległam.Czy rzeczywiście jest to takie strasznie czaso... i pracochłonne?Czy
trzeba tak dokładnie przestrzegać tych kierunków
wałkowania,schładzania,odpoczywania?Nie można coś uprościć,bo zajmie to chyba
cały dzień.Robicie samodzielnie ciasto francuskie;macie może jakieś swoje sposoby?
-
+ reszta...
No wlasnie ! zainspirowało mnie połączenie pieczonego ziemniaka z
serem plesniowym i orzechem oraz pizza patate (bardzo cieniutkie
plastry ziemniaków, czosnek, pietruszka).
Pomyślałam, ze mogłabym zrobić na cieście francuskim własnie takie
ziemniaki, ser lazur (lub podobny), orzechy włoskie.
No i mam takie pytania:
1. jak uzyskac efekt tych cieniutkich plasterków by były takie jak
na wspomnianej pizzy (nie rozłażące się, lekko chrupiące ale nie
surowe i trud...
-
Potrzebuję rady jakiej firmy jest najlepsze. Dzisiaj upiekłam na próbę z
frosty jest przyzwoite ale liczę na coś lepszego. W niedzielę organizuję
pierwsze urodziny mojej córki i chcę zabłysnąć przed rodziną, no dobra przed
teściową;)
-
Pytanie do osób mieszkających w Stanach - czy można gdzieś kupić ciasto francuskie surowe, takie, by tylko dodać farsz i upiec? Jeśli tak, jak to się nazywa?
-
Wymyśliłam sobie ciasto francuskie na imprezę, żeby było szybko. Czy
można zrobić z niego dużą roladę (taką z całego płata)? NIe rozwali
się? I co włożyć w roladę żeby było smaczne? Na fotoforum znalazłam
nadzienie, ale do pieroga francuskiego: szpinak+ łosoś + feta.
Znacie coś jeszcze co mozna wlozyc do takiej rolady?