Dodaj do ulubionych

Stawiają nową sygnalizację przy Galerii MM. Tra...

22.08.12, 21:58
a po cholere im światła na takiej ulicy?
nie dość, że budynek jest brzydki i w żaden możliwy sposób nie pasuje do okolicznych kamienic?
Obserwuj wątek
    • Gość: pos Re: Stawiają nową sygnalizację przy Galerii MM. T IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.12, 22:11
      Pomysł może rzeczywiście nie najlepszy, ale z drugiej strony, mogłaby Gazeta mieć większą grupę tzw. ekspertów. Jak przeczytałem w pierwszym akapicie że "oceniają eksperci", pomyślałem sobie, pewnie Sowa i Beim. I nie pomyliłem się. Oni są zawsze ekspertami, niezależnie od tematu. Czy dlatego, że zgadzają się z tezami Gazety, czy inni z Gazetą nie chcą mieć nic wspólnego?

Swoja drogą, ciekawe, że ekspertem jest zawsze tylko ten co podziela tezę artykułu.
      • Gość: Kamil Coś w tym jest IP: *.centertel.pl 23.08.12, 06:36
        Będę się teraz pod tym kątem przyglądał tym panom
      • Gość: PanMarcepan Re: Stawiają nową sygnalizację przy Galerii MM. T IP: *.icpnet.pl 23.08.12, 11:38
        Będzie więcej pieszych, więc zwęzimy chodniki! Przecież to jest absurd! Do tego jeszcze sygnalizacja, co by Ci piesi na węższym chodniku mogli stać aż szanowne auta sobie przejadą.
        Tego kto jest za to odpowiedzialny powinno się publicznie zlinczować. Świety Marcin od Kantaka powinien być ulica jednopasmową z osobnym pasem dla tramwaju - wtedy by centrum żyło zamiast być rozjeżdżane przez auta.
    • Gość: kdf Re: Stawiają nową sygnalizację przy Galerii MM. T IP: *.pl 22.08.12, 22:12
      Beim ile beimow wziela twa nicosc? Ale tutaj popieram....kolejna sygnalizacja to kompromitacja ZDM-u. Ale kur*y z Wyborczej dalej Inwestycje dla Poznania, Włodki_nowaki_grunwaldy i ekoroweroterrorysci..... o i beim wiecznie zywy
      • Gość: m Re: Stawiają nową sygnalizację przy Galerii MM. T IP: *.icpnet.pl 22.08.12, 22:21
        m-poznaniacy.cba.pl

postaram się jutro cos zrobić z tą stroną
    • Gość: zenek Bzdura IP: 95.108.105.* 22.08.12, 22:25
      Tramwaj jedzie tamtędy tylko w jednym kierunku - wystarczy prosta synchronizacja ze światłami na Ratajczaka.
      Poza tym wiele skrzyżowań z sygnalizacją ma zamontowany odbiornik sygnału uprzywilejowanego (nie wiem jak to się fachowo nazywa), a chyba każdy pojazd MZK ma nadajnik (mają chyba nawet jakaś kontrolkę/wihajster na desce rozdzielczej).
      Widać to nieraz, gdy istniejąca sekwencja świateł zmienia się gdy zbliża się tramwaj lub autobus, nawet jeśli oznacza to dla innych kierunków dwa razy sekwencję z czerwonym.
      Nie jest to zamontowane na wszystkich skrzyżowaniach, ale na tym może być bez problemu bo zarówno Piekary jak i wyjazd z MM będą kierunkami podrzędnymi.
      • Gość: m Re: Bzdura IP: *.icpnet.pl 22.08.12, 22:45
        O ile tak będzie to będziemy miastem know-how.
        Znając życie będziemy miastem dalej hał-hał.

m-poznaniacy.cba.pl

postaram się jutro cos zrobić z tą stroną
        • Gość: kosmat3usz Trzeba zabić wszytkich samochodziarzy!!! IP: 79.173.52.* 22.08.12, 23:06
          Nie ma innego wyjścia!
          • kosmat3usz Re: Trzeba zabić wszytkich samochodziarzy!!! 23.08.12, 10:14
            Gość portalu: kosmat3usz napisał(a):
            > Nie ma innego wyjścia!

już? podnieciłeś się? kisiel w majtach jest, trollu?
      • Gość: KT4D Re: Bzdura IP: 217.156.210.* 23.08.12, 12:12
        Nie, no jasne. Na wiekszosci skrzyzowan faktycznie niby jest priorytet dla komunikacji miejskiej. Tylko popatrz, jak to dziala w praktyce...

Pierwszy z brzegu motorniczy Ci powie, ze przez taki Most Teatralny (gdzie jest priorytet dla tramwajow) o wiele szybciej przejezdza sie gdy swiatla sa wylaczone :) Na wielu innych skrzyzowaniach ZDM ustawil program/infrastrukture tak, ze rzekomy priorytet jest tak naprawde antytramwajowy.
        • Gość: Użytkownik auta Re: Bzdura IP: *.icpnet.pl 23.08.12, 17:12
          No ale ja się zwykle spieszę więc muszę używać samochód i potrzebuję pasujących świateł.
          • Gość: KT4D Re: Bzdura IP: 217.156.210.* 23.08.12, 17:17
            Jesli tak strasznie sie spieszysz to sobie wyrob niebieskie swiatelka. Jak nie da rady, to masz stac grzecznie jak inni.
    • bimota Stawiają nową sygnalizację przy Galerii MM. Tra... 22.08.12, 23:50
      Absurd... Ha,ha... Przeciez to oczywiste, ze ludzie zZDM musza miec w tym jakis interes...

Na Pl. Wolnosci tez swiatla sa zbedne...
    • leszekes Centrum pustoszeje z innych powodów 22.08.12, 23:53
      Tam są już prawie same banki. Poznaniacy ich tylu nie potrzebują a mieszkańcy peryferyjnych dzielnic wybierają te, które są w ich okolicy. Nikt przy zdrowych zmysłach do centrum nie jeździ, bo i po co? Zaparkować nie ma gdzie a jeżeli już, to drogo a sklepy te same są we wszystkich galeriach, gdzie i parking bezpłatny jest, i dach nad głową... i czysto jest... i bezpiecznie...
      • xnols Re: Centrum pustoszeje z innych powodów 23.08.12, 09:26
        Lesławie! Dlaczegóż zatem tak uparcie bronisz płynności ruchu w centrum, skoro tutaj nie zaglądasz?
        Ostatnio wybrałem się do centrum autem. Tragedia. Mimo braku korków.
        Przy dojeździe do każdego skrzyżowania zapala się czerwone. Zielonej fali brak. Gdyby odpowiednim ludziom a nie pseudo-fachowcom z ZDM dać możliwość opracowania i ustawienia sygnalizacji świetlnych jeździłoby się o niebo lepiej. I nie trzeba by dokładać kolejnych pasów a ludzi spychać pod glebę.
        • leszekes Re: Centrum pustoszeje z innych powodów 23.08.12, 11:00
          Jak już, to Leszku. Nie mam na imię Lesław :-)
          Od czasu do czasu jednak bywam, ale prawdą jest, że jak nie muszę to rezygnuję z tego rodzaju przyjemności. Częściej oglądam je zza szyb samochodu i to, co widzę w żaden sposób nie nastraja mnie optymistycznie.
          • xnols Re: Centrum pustoszeje z innych powodów 23.08.12, 11:29
            Tak zaczepnie było :)
            Auto+centrum=koszmar
            Ale bywają okresy że jeździ się całkiem nieźle.
    • an.noyed Stawiają nową sygnalizację przy Galerii MM. Tra... 23.08.12, 00:41
      No właśnie, piesi będą musieli odstać swoje na światłach, bo my jesteśmy krajem, w którym nie tylko uliczne światła się rozstawia do granic absurdu, ale do tego jeszcze wykorzytsuje się je do terroryzowania pieszych, którzy - czy coś jedzie czy nie - swoje muszą na czerwonym odstać, po prostu kraj panoszącej się policyjno urzędniczej głupoty.
      • Gość: Maniek Re: Stawiają nową sygnalizację przy Galerii MM. T IP: 77.253.129.* 23.08.12, 09:22
        Chcecie znać prawdę? Pewien pan z ZDM ma niepisaną umowę z pewną firmą stawiającą sygnalizacje. Ot, i cała tajemnica tylu nowych światełek w mieście.
    • wkr123 Stawiają nową sygnalizację przy Galerii MM. Tra... 23.08.12, 10:34
      "Zdajemy sobie sprawę, że każda sygnalizacja spowalnia ruch w mieście, ale jednocześnie zapewnia bezpieczeństwo"
      Naprawdę? Na skrzyżowaniu al. Wielkopolska / ul. Nad Wierzbakiem przez 30 lat nie było śmiertelnego wypadku. Póki nie nie zrobili świateł - 2 miesiące później rozpędzone BMW zabiło 2 osoby!!! Auta zwalniały, gdy pieszy podszedł do pasów po maks. 15 sekundach ktoś go przepuszczał. Teraz każdy jak idiota stoi na czerwonym (tzn. auta stoją, piesi są bardziej bezkarni więc wchodzą na czerwonym).
      • Gość: KT4D Re: Stawiają nową sygnalizację przy Galerii MM. T IP: 217.156.210.* 23.08.12, 17:14
        Co to znaczy "bardziej bezkarni"? Tak jednym jak i drugim za przejazd/przejscie na czerwonym grozi mandat.
    • Gość: zGorczyna Re: Stawiają nową sygnalizację przy Galerii MM. T IP: *.adsl.inetia.pl 23.08.12, 10:59
      Nadmierne stawianie świateł uderza nie tylko w kierowców. W tej chwili, i to nie tylko przez remonty, bilety czasowe chyba już nie mają racji bytu. Przed remontem bilet 15 minutowy już nie starczał na przejazd całą Głogowską i dalej do Kaponiery (oprócz licznych świateł dobijało jeszcze stanie na wysokości targów). Robi się wszystko, żeby odstraszyć ludzi od komunikacji miejskiej.
    • wiara.lecha No tak, teraz "ekspierd" Beim snuje inne wizje... 23.08.12, 11:09
      Jak mu ludzie rozsądni mówili że światła na przejściu dla pieszych z Poznań Główny w drodze na przystanki tramwajowe spowolnią dramatycznie ruch tramwajowy, to majaczył o zasypywaniu przejść podziemnych w Niemczech. Teraz okazuje się że Niemcy likwidują setki świateł na przejściach...

Ta ekipa Włodka N. i Beima za dużo wódeczki łoi i im się mózgi perforują. Jak połączyć wypowiedzi Beima w sprawie przejścia podziemnego i tą w tym artykuliku, to wychodzi na to że z dworca poznańskiego piesi na przystanki tramwajowe mają zasuwać przez dwupasmówkę z ruchliwym torowiskiem przejściem naziemnym bez sygnalizacji świetlnej.

W końcu pan Beim wie że Niemcy zasypują przejścia podziemne i likwidują setki świateł na przejściach naziemnych.

Zupełnie inna sprawa to fakt skandalu jaki odbywa się w Poznaniu: firma instalująca wszystkie sygnalizacje świetlne w tym mieście to spółka której cichymi wspólnikami są na 99% szefowie ZDM i miszczunio Szczotkogłowy. Poznań paraliżuje komunikację pieszą, zbiorkom i indywidualną największym zagęszczeniem sygnalizacji świetlnej na 1km2 na świecie. To co zrobiono w na tym odcinku 1,3 km jest majstersztykiem sabotażu komunikacyjnego. Na tym odcinku postawiono OSIEM niezsynchronizowanych sygnalizatorów. Podobne absurdy praktycznie zatrzymały ruch pieszy i samochodowy na Jeżycach (rejon Polnej). Nie ma już tygodnia w którym nie powstają nowe "światła" w Poznaniu... zaczynają nawet stawiać na jakichś osiedlowych dróżkach. Paranoja.
    • sadziu88 Stawiają nową sygnalizację przy Galerii MM. Tra... 23.08.12, 11:54
      Jeżeli jest za dużo świateł, które spowalniają ruch, to piesi są wkurzeni i zaczynają przekraczać ulicę na czerwonym, albo w ogóle w miejscach, gdzie nie ma przejścia. I to staje się najbardziej niebezpieczne. Ostatnio póbowałem przejść przez ul Reymonta (przy Wyspiańskiego). Trwało to chyba z 2-3 minuty. Stałem ja, stały samochody i nic sie nie działo - jakiś koszmar! Ludzie zaczęli wchodzić na ulicę na czerwonym, akurat gdy ruszyły samochody.
      Ja czekalem cierpliwie i w końcu zapaliło się światło zielone, ale.... tylko na jednej nitce jezdni. Na drugiej było nadal czerwone i nadal czekałem ok. minuty, aż zapali się zielone. Nie wiem kto ustawia światła w Poznaniu, ale jedno jest pewne - te osoby nie poruszają się po Poznaniu ani pieszo, ani rowerem. A polecam im to, bo może wtedy dostrzegą, jakie to uciążliwe i w końcu zrobią coś z głową.
    • real-janosik1 Stawiają nową sygnalizację przy Galerii MM. Tra... 23.08.12, 15:00
      tramwaj powinien miec zielona linie na calej trasie przejazdu.
    • drewicz Stawiają nową sygnalizację przy Galerii MM. Tra... 23.08.12, 18:28
      Nie no, nie będzie tak źle, zgodnie z obowiązującą w Poznaniu polityką wygaszania komunikacji zbiorowej (coraz rzadsze przejazdy przy coraz wyższych cenach biletów, brak pierwszeństwa dla zbiorkomu na światłach) okaże się, że linią tą będzie jeździł jeden tramwaj, więc korków tramwajowych nie będzie... I wszystko gra, Poznan* znów know-how!
      • albwu pierwszeństwo dla pieszych 23.08.12, 23:40
        Światła powinny dawać bezwzględne pierwszeństwo dla pieszych. Każde wcisnięcie guzika przez pieszego powinno natychmiast dawać mu zielone śwoatło. Miasto jest dla ludzi, a nie dla samochodów i tramwajów.
    • Gość: pit Re: Stawiają nową sygnalizację przy Galerii MM. T IP: *.wtvk.pl 13.09.12, 13:55
      Żółwie wcale nie są takie wolne :(
    • v.i.k.k.a zolwie sa szybkie, mi kiedys uciekl;( 13.09.12, 16:53
      i sie nie odnalazl;(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka