Dodaj do ulubionych

Wiadukt na Junikowie. "Po co pomagać kierowcom ...

04.09.12, 14:44
Wiadukt na Junikowie nie jest potrzebny.

Potrzebna jest trasa tramwajowa na Naramowice (od Królowej Jadwigi w ciągu Garbary wraz z węzłem przesiadkowym na dworcu Pń Garbary - przez teren cytadeli do Przełajowej - Naramowicka - Nowo Naramowicka do kampusu UAM) z rowerostradą i drogą dla samochodów o przekroju 2X1 (dwie jezdnie o jednym pasie ruchu) oraz parkingiem P&R który da alternatywę dla kierowców samochodów.
Obserwuj wątek
    • artur.adamski Wiadukt na Junikowie. "Po co pomagać kierowcom ... 04.09.12, 14:46
      Może by jeden kretyn z drugim pomyślał wpierw o remoncie wiaduktu Trasy Kórnickiej? Ruch mimo wszystko większy i jest to bezpośredni wlot z autostrady praktycznie do samego centrum.
      • der-rauber Re: Wiadukt na Junikowie. "Po co pomagać kierowco 04.09.12, 14:54
        A może nauczysz się bardziej literackiego języka?

Po co remontować tą estakadę? lepiej to zburzyć i zrobić nową drogę (przekrój 2X2) na poziomie gruntu, z trasą tramwajową po środku i parkingiem P&R za wiaduktem, na odcinku parku można zrobić tunel żeby mieszkańcy nie mieli utrudnionego dostępu do terenów zielonych.
    • szejker1984 Wiadukt na Junikowie. "Po co pomagać kierowcom ... 04.09.12, 14:59
      A może w ogóle zbudujmy mur dokoła Poznania z jednym wjazdem i limitem 500 samochodów na dzień żeby ta hołota z PZ nie wjeżdżała do miasta. A żeby ludzie nie uciekali z miasta to budujmy 25 piętrowe wieżowce z mieszkaniami dwupokojowymi po 30m2 tak żeby jak najwięcej ludzi upchnąć w jednym miejscu.

Niech te głąby pomyślą, że trasy dojazdowe do miasta są istotne bo Ci co mieszkają poza Poznaniem w większości pracują w Poznaniu i też napędzają gospodarkę.
      • der-rauber Re: Wiadukt na Junikowie. "Po co pomagać kierowco 04.09.12, 15:17
        ... i płacą podatki w PZ, wyłóżcie 2/3 ceny wiaduktu to będzie można rozmawiać.

Z perspektywy Górczyna to wiadukt na Junikowie jest dla mnie abstrakcją za to przejazd przez torowiska na Czechosłowackiej to jakaś paranoja.

• zderzacz-hadronow Re: Wiadukt na Junikowie. "Po co pomagać kierowco 04.09.12, 17:09
          der-rauber napisał:

> ... i płacą podatki w PZ, wyłóżcie 2/3 ceny wiaduktu to będzie można rozmawiać.

A myslisz, że Komorniki i Dopiewo nie partycypowałyby w kosztach? To nie jest tak, że tylko Poznań wziąłby na swoje barki finansowanie tego wiaduktu.
          >
          > Z perspektywy Górczyna to wiadukt na Junikowie jest dla mnie abstrakcją za to p
          > rzejazd przez torowiska na Czechosłowackiej to jakaś paranoja.

Z perspektywy mieszkańca Plewisk, Gołusek czy zachodniej częsci Komornik pewnie przejazd na Dębcu jest abstrakcją. Wiesz dlaczego? Bo w mieście i jego okolicy, gdzie przez dziesięciolecia pozwalano się rozbudowywać nie dbając o tak prozaiczną kwestię jak codzienne dojazdy i przyjazdy tysięcy nowych pojazdów musiało wreszcie dojść do sytuacji kiedy to każda droga do podmiejskiej sypialni okaże się za mało przepustowa. Masz rację, przejazd na Dębcu wymaga przebudowy, ale ten w Plewiskach również. Mało tego, również warto by to zrobić na Starołęce czy Morasku i Naramowicach. Tylko za co, skoro buduje się stadion?! Włodek Nowak by pewnie wyliczył ile wiaduktów za kwotę wydaną na stadion byśmy mieli ;-)

A tak już cąłkiem poważnie; prostota w rozumowaniu niektórych radnych, wśród których prym wiedzie, radny Grześ jest żenująca. Proponuję radnemu w każdy weekend ustawić się na różnych rogatkach Poznania i policzyć ilu poznaniaków odwiedza ościenne gminy, robiąc wycieczki do obiektów handlowych czy aquaparków. W tygodniu zaś mógłby policzyć poznaniaków jeżdzących tam do pracy!
          >
          • Gość: RAUBER Re: Wiadukt na Junikowie. "Po co pomagać kierowco IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.12, 10:18
            > A myslisz, że Komorniki i Dopiewo nie partycypowałyby w kosztach? To nie jest t
            > ak, że tylko Poznań wziąłby na swoje barki finansowanie tego wiaduktu.
            > >
            Myślę że powinny partycypować i ponieść większe koszty budowy. Poznań powinien zgodzić się na równą partycypację wówczas gdy budowany byłby jednocześnie węzeł przesiadkowy, pętla tramwajów i autobusów, przystanek S-Bahnu, parking P&R, ronda przy skrzyżowaniu z Wólczyńską i .przy zjeździe na P&R, pętle.
            Zejście z wiaduktu na peron, szerokim chodnikiem można by dojść na pętlę, za którą powinien być parking. To by urządzało wszystkich. Wiare z Plewisk bo mieliby wiadukt do dyspozycji, Poznań bo mniej przyjezdnych by wjeżdżało i rozjeżdżało tu drogi, Wszyscy bo mieliby do dyspozycji znacznie więcej środków transportu.

> > Z perspektywy Górczyna to wiadukt na Junikowie jest dla mnie abstrakcją z
            > a to p
            > > rzejazd przez torowiska na Czechosłowackiej to jakaś paranoja.
            >
            > Z perspektywy mieszkańca Plewisk, Gołusek czy zachodniej częsci Komornik pewnie
            > przejazd na Dębcu jest abstrakcją.

Ale ani wiadukt nad torami ani przejazdy na Dębcu nie leżą na terenie powiatu. Na to idą poznańskie podatki, a PZ mają swoje podatki. Potrzebują wiaduktu? OK. Ale niech dopłacą do niego połowę i to pod warunkiem budowania węzła komunikacyjnego, a potem niech partycypują w utrzymaniu wspólnego projektu.

> ...Wiesz dlaczego? Bo w mieście i jego okolicy
            > , gdzie przez dziesięciolecia pozwalano się rozbudowywać nie dbając o tak proza
            > iczną kwestię jak codzienne dojazdy i przyjazdy tysięcy nowych pojazdów musiało
            > wreszcie dojść do sytuacji kiedy to każda droga do podmiejskiej sypialni okaże
            > się za mało przepustowa.

To tylko pokazuje jakimi indolentami są wybierani politycy. Czas przestać głosować na partie a na ludzi myślących. Stowarzyszenia miejskie mówiły o tym od dawna, a zdarzają się z tym nieudacznicy od Grobelnego.

> Masz rację, przejazd na Dębcu wymaga przebudowy, ale
            > ten w Plewiskach również. Mało tego, również warto by to zrobić na Starołęce cz
            > y Morasku i Naramowicach. Tylko za co, skoro buduje się stadion?! Włodek Nowak
            > by pewnie wyliczył ile wiaduktów za kwotę wydaną na stadion byśmy mieli ;-)
            >
            Generalnie mówimy jednym głosem. Z powodu budowy małpiarni miejskiej mamy zarżnięty budżet i teraz wszystkim się pogorszą warunki życia. Węzły komunikacyjne powinny być budowane przy każdym skrzyżowaniu dróg i torowisk kolejowych. Albo w większości przesiądziemy się na pociągi, tramwaje, rowery w ruchu miejskim albo się udusimy pomiędzy samochodami.

> A tak już cąłkiem poważnie; prostota w rozumowaniu niektórych radnych, wśród kt
            > órych prym wiedzie, radny Grześ jest żenująca. Proponuję radnemu w każdy weeken
            > d ustawić się na różnych rogatkach Poznania i policzyć ilu poznaniaków odwiedza
            > ościenne gminy, robiąc wycieczki do obiektów handlowych czy aquaparków. W tygo
            > dniu zaś mógłby policzyć poznaniaków jeżdżących tam do pracy!

I tu już dosadnie udowadniasz że istnieje wspólnota interesu. Poza tym już dawno należałoby połączyć PO i PZ w jeden obszar w którym trzeba sformować kilka nowych gmin miejskich (jak w Berlinie czy Warszawie), roboczo pięć-sześć: Centrum (wolałbym Mitte - PO), Północ prawobrzeże (PW), Północ Lewobrzeże (PS), Zachód (PZ), Południe Prawobrzeże (PR), Południe Lewobrzeże (PD). Każda z dzielnic niech ma swoje rejestracje, swoje budżety gminne i będzie się bardziej koncentrować na potrzebach danego rejonu.
            Większe miasto może więcej i w konsekwencji wszyscy będą zadowoleni.
    • areq1971 Najlepiej wydać warunki zab.czy plany miejscowe 04.09.12, 15:02
      dla "miliona" działek na Plewiskach jak to uczyniła gmina Komorniki a potem sapać że ciężko dojechać...:) Jeśli ktoś głosuje za tym,by umożliwić dojazd dla ludzi którzy płacą podatki w gminach ościennych to najprawdopodobniej jest przymułem lub ma w tym jakiś mniejszy lub większy cel.Niech gmina Komorniki-jak taka była rozrzutna w wydawaniu warunków zabudowy i uchwalaniu nowych planów miejscowych dla sprzedaży działek na Plewiskach chociażby-zbuduje własnymi siłami ten wiadukt lub dołoży lwią część jak mieszkańcy mają problem z dojazdem.Sam jestem mieszkańcem gminy Dopiewo i "komorniczanie" swego czasu objazdem przez Skórzewo via Poznań skutecznie zapchali mi dojazd do pracy...
    • Gość: traffic Re: "To będą stali w korku na Kaponierze" IP: *.icpnet.pl 04.09.12, 15:02
      To akurat płaska demagogia - nie wszystkie samochody przejeżdżające przez tamten przejazd walą prosto do ścisłego centrum.
      • Gość: michal Re: "To będą stali w korku na Kaponierze" IP: *.gsk.com 04.09.12, 16:49
        ja wale od srodki na stadion (chyba widac po iP) ale jakos poza niestachowska nigdzie nie ma tzw. kibla.... jade 2x krocej niz kolega z piatkowa z ZTM. Z doswiadczenia wiem,ze najgorsze sa wjazdy do miasta.
        • wlodzimierz_nowak Re: "To będą stali w korku na Kaponierze" 04.09.12, 17:41
          Ale zrozum prosze, ze inwestowanie w te wjazdy konczy sie jedna prosta rzecza - zwieksza doplyw samochodow, ktorych nie ma jak rozrzadzic. W miejskich planach jest III rama do tego celu. Pomijam, ze to wadliwy projekt (poznan.gazeta.pl/poznan/1,36037,6758520,Trzecia_rama__To_rzeczywiscie_kosmiczny_pomysl.html), ale przez 20 lat nie powstanie nawet jej istotny element (a przez 10 lat nie powstanie nic poza 1-2 wiaduktami), gdy doloty z zewnatrz sa budowane. Za kilka lat miejsc jak Niestachowska bedzie kilkanascie, a rozwiazania zadnego. Dzisiaj nie narzekasz, ale nie planujemy na dzisiaj.

• bartez_nowy Wiadukt na Junikowie. "Po co pomagać kierowcom ... 04.09.12, 15:02
      2mln... To przez 4 lata mamy żyć w egipskich ciemnościach żeby zaprojektować wiadukt dla PZ...
    • mandanara Wiadukt na Junikowie. "Po co pomagać kierowcom ... 04.09.12, 15:11
      Pieniądze na wiadukty nad nieistniejącą 3 ramą są a na remont trasy katowickiej czy wiadukty w ciągu trasy 92 forsy nie ma.
      • Gość: zdziwiona Re: Wiadukt na Junikowie. "Po co pomagać kierowco IP: 217.153.50.* 04.09.12, 15:19
        czytam te wypowiedzi..i zastanawiam się..tych , co tak krzyczą na te PZ-y ..czy oni nie wyjeżdżają z miasta?..to może skoro oni są tak zacięci..powinno to tez działać w drugą stronę:)?
        ..przecież oni na codzień tez korzystają z tych dróg...więc nie rozumiem..skąd to oburzenie....wstyd jaki zaścianek z niektórych wychodzi..ech....
        • Gość: radca Budować z głową !!! IP: *.icpnet.pl 04.09.12, 22:28
          Ja wyjeżdzam z miasta na zachód 90 km od Poznania (trasa 92), zgodnie z przepisami pokonuję tak 1,5-1,75 godziny.
          Średnia prędkość podróżna wychodzi ok 50-65 km/h zależy od dnia i godzin wyjazdu.
          Wszystkie inwestycje ostatnimi laty poszły w spowolnienie tego ruchu, (wysepki, wydłużenie podwójnej ciagłej, radary, ograniczenia predkości, pasy środkowe, zakazy wyprzedzania, światła).
          A jeszcze 15 lat temu pokonywałem tę trasę w 0,91 - 1,15 godz. średnia prędkość podróżna pok. 80 km/h.
          O wyjeżdzie na północ, czy południe (Piła, Wągrowiec) czy południe (Wrocław) lepiej nie wspominać, Rawicz).
          Rocznie kręcę , głownie po Wielkopolsce, tak 22-35 tys km zależy od roku, a nie jestem zawodowym kierowcą i mam zamiaru, ani ochoty zwiedzać wszystkich wsi i miasteczek.
          -----
          Projektowanie jednego wiaduktu to strata siana (marnotrawienie publicznej kasy).
          Wiadukty nad torami kolejowymi są potrzebne (w Poznaniu 5-7 szt.).
          Należy opracować jeden projekt uniwersalnego mostu z elementów prefabrykowanych (strunobeton) i zdołować koszty budowy poprzez produkcję maszynową elementów z formy.
          koszty mostu muszą być jedną z głównych wytycznych projektu.
          Dopiero po wykonaniu budowy w określonym zakresie kosztów, projetanci dostaną większą część kasy.
    • bimota Wiadukt na Junikowie. "Po co pomagać kierowcom ... 04.09.12, 15:34
      Prosze jak rozkwita lokalny nacjonalizm... Patrioci od siedmiu bolesci...

"Jedynie 2 mln" na projekcik.... A potem moze sie wybuduje, moze nie...

Ta... walmy nadal kase w bezsensowne tramwaje...

A co do przejazdu, to pytam po raz kolejny: dlczego jest blokowany na kilka minut, podczas gdy przejazd pociagu trwa sporo ponizej minuty..
    • echterposener Wiadukt na Junikowie. "Po co pomagać kierowcom ... 04.09.12, 15:46
      Jaka zaściankowość wychodzi z niektórych radnych i mieszkańców. Proponuję otoczyć miasto murem i fosą a przy wjeździe przez nieliczne bramy pobierać opłatę za wjazd dla PZ-tów - np. 50zł. Wtedy zapatrzeni i zadufani w sobie mieszkańcy Poznania, mieszkający w zaszczanych obskurnych kamienicach, postkomunistycznych blokowiskach typu Rataje czy Piątkowo czy deweloperskich klitkach zwanych apartamentowcami poczują się w pełni dowartościowanymi mieszkańcami miasta know-how. A PZ-tom proponuję w ramach rewanżu odciąć Poznaniowi wodę (ujęcie w Mosinie) i kanalizację (COś w gminie Czerwonak). Po tygodniu dumni mieszkańcy Poznania umrą z pragnienia lub utopią się we własnych odchodach. PS. Co bardziej zamożniejsi mieszkańcy miasta - świadomi marnotrastwa pieniędzy przez zarząd miasta dawno uciekli do gmin podmiejskich lub są w trakcie przenosin.
    • xaliemorph Wiadukt na Junikowie. "Po co pomagać kierowcom ... 04.09.12, 16:03
      Ale tu nie chodzi o to czy się lubi, chce czy nie chce. Tu chodzi o to że ludzie płacący podatki w Poznaniu mają zafundować za darmo wygodną przeprawę tym którzy się wyprowadzili z Poznania i podatków tu nie płacą. Czyli przyjezdni nie dość że nie dokładają się ani złotówki to jeszcze oburzają się że dla nich nie rozwija się czerwonego dywanu na nasz koszt. Zgadzam się z tym że Poznań nie jest wzorem gospodarności widząc to po stadionie i kretyńskich oszczędnościach na oświetleniu ZDM ale to nie oznacza iż budowanie wiaduktu pseudo "pasożytom" za free jest mądrym rozwiązaniem.

Reasumując. Żądania mamy algomeracyjne ale sposób finansowania nadal jest z poprzedniego wieku. Gdy nie rozwiążemy tej kwestii to nigdy nie dojdziemy do ładu.
      • xaliemorph Re: Wiadukt na Junikowie. "Po co pomagać kierowco 04.09.12, 16:04
        Nie można mieć jednocześnie mieć ciastka i go zjeść. A dyskusja nt. wiaduktu tak właśnie wygląda.
      • bimota Re: Wiadukt na Junikowie. "Po co pomagać kierowco 04.09.12, 20:57
        Ile razy mona to samo tlumaczyc... Ty nie wyjezdzasz do innych miast ??
    • vwbora Wiadukt na Junikowie. "Po co pomagać kierowcom ... 04.09.12, 17:05
      Pytam przeciwników rej. PZ dlaczego Starostwo jest na terenie miasta Poznań?! .Z jakiej okazji mam płacic za parking lub dojazd lok.miejską do własnego urzędu do kasy miasta ????
      • wlodzimierz_nowak PO i PZ 04.09.12, 18:08
        vwbora napisał:

> Pytam przeciwników rej. PZ dlaczego Starostwo jest na terenie miasta Poznań?! .
        > Z jakiej okazji mam płacic za parking lub dojazd lok.miejską do własnego urzędu
        > do kasy miasta ????

Twoja wypowiedz jest symptomatyczna. Intuicyjnie masz pewna racj. Ale calkiem lecewazy ona drobiazg - nadmierny ruch samochodowy to problem bez rozwiazania. Ale nie martw sie - odpowiedzialni za transport w Poznaniu i gminach tez tego jeszcze nie rozumieja. Sciaganie mieszancow gmin do urzedu w sercu Poznania (srodmiescie) to takie kurizum urbanistyczne, ze trudno to pojac. Kazdy urzad, czy przedsiebiorstwo podlega zasadzie Pareta i (duzy) plus/minus 80% ludzi przyjezdza po 20% operacji. Ci ludzie powinni byc rozpraszani po gminach, a tylko te 20% ludzi majacych szczegolne potrzeby nalezy sciagac do miast, zeby bylo im latwiej dotrzec w jeden punkt (ale latwiej na Jezyce? to brzmi jak oksymoron). Dlaczego jednak tego urzedu nie ma tuz przy dworcu PKP?
        W ogole sens istnienia podzialu na PO i PZ jest dla mnie dyskusyjny...
        • Gość: DeBulb Re: PO i PZ IP: *.icpnet.pl 04.09.12, 23:10
          >W ogole sens istnienia podzialu na PO i PZ jest dla mnie dyskusyjny...

Upośledzony misiu, już zasiałeś ziarno niezgody i żaden PZ Ci tego nie zapomni, PO pięknie podziękują jak już to miasto się zaora.
        • Gość: binio Re: PO i PZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.12, 14:05
          > W ogole sens istnienia podzialu na PO i PZ jest dla mnie dyskusyjny...
          Poza wadami podział ten ma liczne zalety. Po pierwsze większy odsetek kasy wpływa z podatków dochodowych do miasta, której Poznań nie musi dzielić ze wszystkimi gminami okolicznymi, a także sam sobie ustala inwestycje powiatowe na (wyłącznie) swoim terenie. Sam byłem zwolennikiem odpowiatowienia, ale słyszałem, że w Wałbrzychu eksperyment się nie powiódł. Nie przy dzisiejszej ustawie o j.s.t.
    • wlodzimierz_nowak znow nie slucha sie mieszkancow 04.09.12, 18:00
      Mieszkancy Plewisk protestujacy w czerwcu przy przejezdzie kolejowym bardzo wyraznie domagali sie NIE budowy wiaduktu, a wezla. Protestujacy, z ktorymi rozmawial wojt Broda doskonale zdaja sobie sprawe, ze wiadukt przyniesie tylko chwilowe usprawnienie, przeniesienie korkow w glab miasta, szczegolnie ze gmina Dopiewo zabiega o budowe szosy z Paledzia wzdluz torow do Grunwaldzkiej.
      Dlatego tez protestujacy procz wiaduktu domagaja sie budowy parkingu park&ride dla samochodow przy wiadukcie, a PRZEDE WSZYSTKIM powiazania tego z dociagnieciem linii tramwajowej i budowa petli zamiast przy cmentarzu na Junikowie. Dokladnie tak nalezy postapic.

Jak Poznan mogl poprzec budowe wiaduktu bez pozostalych elementow wezla? Nie zrozumiem tego co kierowalo radnymi.

Ciekaw jestem tez co ci radni odpowiedza mieszkancom Umultowa, Janikowa i Kobylnicy jadacym Baltycka, Staroleki, Minikowa i Czapur, Moraska, dlaczego ich wiadukty nad czy pod torami byly mniej pilne... Bardzo jestem ciekaw indywidualnych opinii poznanskich radnych i mam nadzieje, ze redaktor obdzwoni wszystkich, ktorzy uchwale poparli.

Miasto trzeba spajac z gminami, szczegolnie jesli gminy sie intensywnie angazuja finansowo, jednak nie mozna wciaz myslec, ze Poznan da sie przejechac samochodem. Za kilka lat dopiero doswiadczymy efekty obecnej realnej polityki transportowej (a to dlatego, ze oficjalna polityka transportowa jest dobrym, nierealizowanym dokumentem).
      • Gość: DeBulb Chwilowy to jesteś ty IP: *.icpnet.pl 04.09.12, 23:13
        >Mieszkancy Plewisk protestujacy w czerwcu przy przejezdzie kolejowym bardzo >wyraznie domagali sie NIE budowy wiaduktu, a wezla. Protestujacy, z ktorymi >rozmawial wojt Broda doskonale zdaja sobie sprawe, ze wiadukt przyniesie tylko >chwilowe usprawnienie, przeniesienie korkow w glab miasta, szczegolnie ze gmina >Dopiewo zabiega o budowe szosy z Paledzia wzdluz torow do Grunwaldzkiej.

Gówno wiesz i gó... rozumiesz. Przekonywać możesz swojego lekarza w psychiatryku ale za wszystkich mieszkańców może się nie wypowiadaj.
      • Gość: binio Re: znow nie slucha sie mieszkancow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.12, 13:59
        > Ciekaw jestem tez co ci radni odpowiedza mieszkancom Umultowa, Janikowa i Kobyl
        > nicy jadacym Baltycka, Staroleki, Minikowa i Czapur, Moraska, dlaczego ich wiad
        > ukty nad czy pod torami byly mniej pilne... Bardzo jestem ciekaw indywidualnych
        > opinii poznanskich radnych i mam nadzieje, ze redaktor obdzwoni wszystkich, kt
        > orzy uchwale poparli.

Pytanie tylko czy w przypadku pozostałych wiaduktów dałoby się uzyskać 50% dofinansowania od innych samorządów. A skoro za kryterium uznano odsetek pojazdów to teraz pacta sunt servanda.
    • Gość: MiŚ Re: Wiadukt na Junikowie. "Po co pomagać kierowco IP: *.cdma.centertel.pl 04.09.12, 19:28
      Myślę, że skoro się powiedziało A, to należy powiedzieć i B. A to oznacza:
      - konieczność wysadzenia w powietrze Trasy Katowickiej, aby czasem te buraki z Kamionek i Borówca do Poznania nie wjeżdżały;
      - zaoranie Głogowskiej na wysokości ul. Ostatniej, bo a nuż ci z Komornik tamtędy jednak przejadą;
      - wiadukt na Obornickiej ? Przerobić na skatepark. Jeszcze czasem ktoś z Suchego Lasu próbowałby do Poznania wjechać.
      - przejazd kolejowy na Karolinie należy zaspawać na sztywno. W końcu ci z MurGośl, Owińsk i Czerwonaka też nie mają czego szukać w mieście know-how.
      - na PZetów co ośmielają się jechać Dąbrowskiego z jakichś Tarnowów Podgórnych czy innych Baranowów, też się pewnie coś wymyśli.

Ave radny Grześ. Jak już będziesz sam w tym mieście, to pomyśl ciepło o tych, którzy kiedyś tu mieszkali, ale pod twoimi rządami uznali, że ościenne gminy są jakieś takie bardziej przyjazne.
    • Gość: DeBulb Wielki sukces MYślących Inaczej IP: *.icpnet.pl 04.09.12, 20:45
      Wielka porażka Poznania i Poznaniaków.
    • podchorazyzawszezdazy Sami fachowcy od anty PZ w natarciu, jak widzę. 04.09.12, 20:58
      Brak tego wiaduktu, koteczki drogie, korkuje Grunwaldzką (świeżo poszerzoną, choć tylko do Malwowej) do głębokości 2 km przed nim, i to tak co drugi dzień mniej więcej, a w okolicach Wszystkich Świętych koszmar rozciąga się nawet dalej. Gdyby ktoś nie wiedział, chodzi o kolej primo voto warszawsko-berlińską, jedną z bardziej ruchliwych linii w tej części kontynentu. Szanujące się miasto, nawet prowincjonalne, jak Poznań, musi mieć łeb na karku i wiedzieć, że to WSTYD. To nie jest jakiś sucholeski wiadukt nad umierającą linią do Piły. A okoliczne gminy nie są w stanie wygenerować dochodów na rozwiązanie tego problemu. Jak nie chcecie płacić na niePoznaniaków, to wprowadźcie kontrole paszportowe na Ławicy i na Dworcu Głównym. A2 także proponowałbym zamknąć dla niePO. Jak głupio robić, to po całości!
      • Gość: DeBulb Sukces idiotów IP: *.icpnet.pl 04.09.12, 22:59
        Inaczej tego nie można określić, prawda? Rządy się zmienią, prezydent się zmieni, a MYślący Inaczej odejdą w zapomnienie, trzeba mieć nadzieję.

Gwoli ścisłości w kwestii umierającej linii do Piły. Linia umiera bo pociąg jedzie ponad 2h co jest i żenujące i wku...ające, tymbardziej, że połwa tych pociągów jadzie na Koszlin przez co są tak obładowane, że każdy student marzy o samochodzie.
    • Gość: DeBulb Onet podaje: jest zgoda IP: *.icpnet.pl 04.09.12, 23:04
      Czyli sukces. Brawo rada miasta!
    • Gość: obserwator Re: Wiadukt na Junikowie. "Po co pomagać kierowco IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.12, 11:52
      Ludzie zamiast jechać na PZ-ty pomyślcie logicznie! Chodzi tutaj o nową Grunwaldzką, która jak podaje jej wykonawca ma zwiększyć płynność ruchu samochodowego na jednej z głównych dróg dojazdowych do stadionu miejskiego, w szczególności w rejonie obecnego skrzyżowania Grunwaldzka/Smoluchowskiego, a tym samym zwiększenie komfortu jazdy oraz skrócenie czasu jazdy. I jeśli wiaduktu nie będzie to cała obecna wielka machina budowy w zachodniej części miasta nie ma sensu! Bo zamkną przejazd i znowu od plewisk do Bułgarskiej będzie korek! Zrozumcie, że od Bułgarskiej do Plewisk jest POZNAŃ. I mieszkańcy tej części miasta wiaduktu się domagają! Więc nie bręczcie mieszkańcy Naramowic czy Moraska nie wiedząc o co chodzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka