Dodaj do ulubionych

POZNAŃ - moje miasto

13.03.01, 12:15
Obserwuj wątek
    • Gość: ikar Re: POZNAŃ - moje miasto IP: *.bellatlantic.net 13.03.01, 23:20
      heyy!!!
      MOJE miasto! Jak to fajnie brzmi!!! A ja sie nie moge doczekac momentu jak
      wroce do Poznania!
      • Gość: Paula Re: POZNAŃ - moje miasto IP: *.dialsprint.net 15.03.01, 04:20
        Poznan to moje miasto rodzinne. Urodzilam sie w nim i wykrztalcilam, ale niestety wyjechalam z niego do
        Stanow osiem lat temu.
        Tesknie za pieknym Starym Rynkiem i Miedzynarodowymi Targami, ktore zawsze nadawaly miastu specificzny
        charakter. Jestem bardzo ciekawa jak zyje sie dzisiaj w Poznaniu? Jakie sa np. dobre licea / jestem absolwentka
        4 LO/ i modne do odwiedzenia miejsca?Czy dziala juz obwodnica i jest mniej korkow?
        Czy bedac na moim miejscu wrocolbys/labys do POZNANIA na stale? Mam dobra prace i fajne mieszkanie
        w Nowym Jorku, ale niestety styl zycia w Stanach jest zbyt rozny od naszego, a Poznan na zawsze bedzie
        moim najlepszym miastem na swiecie.
        • Gość: m-g Re: POZNAŃ - moje miasto IP: *.augsburg.ipdial.viaginterkom.de 22.03.01, 19:53
          W poznaniu korków coraz więcej. Knajpek jest też coraz więcej ale to duży temat.
          Wracać nie bardzo jest po co.
        • Gość: Stefan Re: POZNAŃ - moje miasto IP: 10.40.129.* 25.03.01, 15:11
          Najlepsze licea to ostatnio ?Marynka? i ?Macinek?. W każdym razie co roku wygrywają na zmianę w
          takim rankingu, który robi ?Gazeta Wyborcza?. Wynika z niego, że najlepiej przygotowują do studiów.
          Wiadomo jednak, że nauka nie jest jedynym kryterium, według którego można oceniać szkołę. Ale
          chyba tylko to można jakoś zmierzyć.
        • Gość: kraken- Re: POZNAŃ - moje miasto IP: *.97.252.64.snet.net 26.03.01, 02:16
          tosmy krajanie paula-ja wyjechalem 5 lat temu-wiec przypuszczam,ze poznan nie
          jest juz taki sam jak ja go pamietam(obawiam sie,ze pod rzadami "prawiczkow"
          zmienil sie na gorsze)-co do Starego rynku-masz racje-mnie tez go brakuje -
          zarowno jak ul.ArmiiCzerwonej,czy 27Grudnia,Kaponiery-i cholera wogole
          • blazi Re: POZNAŃ - moje miasto 26.03.01, 14:16
            Kraken! Nie ma już ul. Armii Czerwonej! Teraz nazywa się Św. Marcin. Szczerze mówiąc, zwisa mi to
            jak się ta ulica nazywa. Grunt, że o jej wyglądzie stanowią jakieś paskudne wieżowce, które w ogóle
            nie pasują do klimatu pruskiego śródmieścia. Nienawidzę komunistów za zbrodnie jakich dokonali
            na architekturze.
            • Gość: Kraken Re: DO BLAZI IP: *.98.252.64.snet.net 26.03.01, 16:51
              Wiem doskonale,ze nie ma juz (niestety) ul.ArmiiCzerwonej-jest jakis sw,Marcin
              (chociaz to moj imiennik-bede nadal uzywal nazwy dawnej)
              Po prostu uwazam,ze zolnierzom poleglym na polskich ziemiach nalezy sie jakis
              hold(niewazne na czyj rozkaz przemaszerowali przez Polske)chodzi mi o
              tych,ktorych groby sa na poznanskiej Cytadeli i wielu,wielu innych cmentarzach
              w Polsce-tych czesto bezimiennych bohaterow NIKT nie pytal,czy chca ginac z
              dala od swojej ojczyzny-zalatwil to za nich "wujek Jozio"
              A takie "wyrzucanie" pewnych nazw jest po prostu ZALOSNE -podobnie jek
              stawianie za zycia pomnikow "starcowi z watykanu"-co mialo ostatnio miejsce
              nawet w Poznaniu(myslalem,ze poznaniacy jako ludzie praktyczni nie dopuszcza do
              takiego marnotrawienia grosza publicznego-omylilem sie-szkoda)
              • blazi do krakena 27.03.01, 09:59
                Pomnik Papieza stanal w Poznaniu, faktycznie. Mozna się zastanawiac, czy warto bylo go ustawiac,
                czy nie. Można się zastanawiać, czy w ogóle opłaca się stawiać jakiekolwiek pomniki. Ja sie ciesze,
                ze ta rzezba (delikatnie mowiac kiepska) nie stanela na placu Wolnosci, tylko na Ostrowiu Tumskim.
                Wszystko powinno mieć swoje miejsce. A poznański pomnik papieża znalazł.
      • Gość: pees Re: POZNAŃ - moje miasto IP: 62.21.17.136, 62.21.99.* 26.03.01, 21:19
        w moim kochanym od ponad 40-lat Poznaniu odsłonięto parę dni temu pomnik
        Starego Marycha i już jakiś pieprzony welur ze sprayem w łapie pomalował Mu
        katane.Siła niszczenia naszego miasta jest ogromna.
    • Gość: Ela Re: POZNAŃ - moje miasto IP: 135.10.10.184, 135.10.10.10, 193.155.77.* 26.03.01, 18:42
      A ja wyjechalam z Poznania 21 lat temu. Urodzilam sie na Jezycach. Z dziada pradziada typowa
      Poznanianka. Potem mieszkalam na Lawicy. Dawne czasy - TO BYLY CZASY. Czysto, oszczednie,
      milo itd. A teraz??? I ja bede nadal uzywala ulicy Armii Czerwonej, Swierczewskiego (Bukowska),
      Walki Mlodych (dzisiejsza Podgorna??). Z tymi nowymi nazwam ulic- to nawet nie wiem gdzie sie one
      mieszcza. Pozdrowienia dla wszystkich, ktorzy ukonczyli IV LO (ktorego notabene nie lubilam).
      Ela z Niemiec.
      • Gość: m-g Re: POZNAŃ - moje miasto IP: *.augsburg.ipdial.viaginterkom.de 27.03.01, 00:17
        no pięknie - będziecie pewnie też używać nazwy ul. Dzierżyńskiego co? A może
        też plac Hitlera ? Jeszcze o jakimś zbrodniarzu zapomniałem? Kogo chcecie
        jeszcze uczcić ? Stalina ? Armia Czerwona przyniosła zniewolenie a wy chcecie
        to uczcić ? Nadajecie się tylko na kołchoźników z taką mentalnością !!!
        • Gość: Paula Re: POZNAŃ - moje miasto IP: *.dialsprint.net 27.03.01, 04:21
          Zgadzam sie z tym co napisal mg. Nazwy ulic nie sa moze takie istotne, ale dlaczego to komunisci
          je pozmieniali. Ela ciekawe czy twoja babcia uzywala Armii Czerwonej, czy Sw. Marcin. A tak
          apropos,/ jak pamiec ludzka jest zawodna/ to dlaczego wyjechalas z tak czystego miasta?
          Wszyscy pamietamy,ze byly to najgorsze czasy w histori miasta. Nie wiem czy pamietasz ,ze
          o 21 zycie w centrum zamieralo, i nie mozna bylo zjesc nawet starego mielonego / chyba ze
          na dworcu PKP/, TAKZE nie ma co zalowac systemu i nazw ulic.
          Osobiscie uwazam, ze Poznan jest czystrzy od Nowego Jorku.Oby tak dalej!!!! Pozdrawiam.
        • Gość: Adasiek Re: POZNAŃ - moje miasto > odp do m-g IP: *.telocity.com 01.06.01, 03:42
          Sa tacy co wyjechali z miasta gdy jeszcze byly "stare" nazwy ulic
          I nimaja zielonego pojecia gdzie co jest jesli uslysza te nowsze nazwy
          Spojrzyj na to z innej perspektywy
          przepraszam za ort. ale jestem poza krajem 9 lat.
          -adam
    • Gość: Ela Re: POZNAŃ - moje miasto IP: 135.10.10.184, 135.10.10.10, 193.155.77.* 27.03.01, 19:03
      Hallo, oczywiscie wszyscy maja racje. Jeden lubi to a drugi znowu cos innego. Oczywiscie moja
      babcia, prabacia uzywaly nazwy na Marcinie, tak samo jak na Kaponierze. Ale ja znowu bylam przy-
      zwyczajona do innych nazw. Wszystkie miasta sa ladne. Miasto w ktorym obecnie mieszkam tez
      jest ladne.I Nowy Jork jest ladny. I Szelag tez jet ladny.
      Ela z Niemiec
    • Gość: Paula Re: POZNAŃ - moje miasto IP: *.tnt23.tpa2.da.uu.net 01.04.01, 06:08
      Ciesze sie,ze chociaz twoja babcia pamietala o prawdziwych nazwach ulic, a komunistom
      nie udalo sie zmienic mentalnosci nawet najstarszych POZNANIAKOW, ktorzy odwaznie
      chodzili do poznanskich kosciolow i nie zapomnieli o przedwojennej Polsce.Trzeba zawsze
      miec swoje zdanie i potrafic je obronic.Ela niestety lubi "skakac z kwiatka na kwiatek".
      Pozdrawiam i czekam na nastepne listy.
      • Gość: Maciek Re: POZNAŃ - moje miasto IP: 217.153.48.* 17.04.01, 20:11
        Yeah!!!
        moje miasto.......jak to sie milo slyszy. Obecnie studiuje na Cape Uniwersity
        w Kapsztadzie (RPA).Bradzo tesknie za Poznaniem.Skonczylem II Lo, kieruje
        pozdrowienia do Grubego, Dychy i calej ekipy :-)))). Ludzie szanujcie to
        miasto. Poznan jest jedyny w swoim rodzaju . Specyficzny klimat tego miasta
        pozostaje w pamieci na zawsze. Stary , po nowemu Park Wilsona :moje
        klimaty..............
        pozdrawiam

• Gość: Adasiek stare i nowe nazwy IP: *.telocity.com 01.06.01, 03:51
          pamietam majac pare lat i bedac na odwiedzinach u babci zima bylem w parku
          Kasprzaka na sankach i slizgalem sie na lodzie we stawie. Nikt by nie pomyslam
          ze pare late pozniej mieszkalem wlasciwie na przeciwko. W ktorym roku zmienili
          nazwe na Wilsona? Pamietam jak pewnej nocy sciagneli stary pomnik. Mieszkalem
          nad sklepem papierniczym, na pierwszym pietrze fotograf Glogowska (39?) Czy
          nadal sa? Na przeciwko brama (do polleny)? Ah te czasy,
          Gdyby nie ta moja praca o ktora bylo trudno a dostaje 2 tyg urlopu na rok to
          bylbym "w miescie" czesciej a mieszkam za duza woda.
          • Gość: Kosa Re: stare i nowe nazwy IP: 150.254.98.* 01.06.01, 18:51
            Park Wilsona wrocił do nazwy w 1990 roku. fotograf pod 39 jest jeszcze, a
            jakze. Polleny juz nie ma. Przyjemnosci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka