padobrzy111
24.11.12, 18:16
Przetacza się ostatnio dyskusja w GP, ale i na portalu e-poznan.pl, co zrobić gdy właściciel ewidentnie zaniedbuje swoje obowiązki, lub porzucił swoją nieruchomość.? Podobno w Poznaniu nie było jeszcze przejęć nieruchomości na poczet miasta z tego powodu. W innych polskich dużych miastach przejęcia przez miasto nieruchomości z tego powodu, już były.Internauci są zdania w większości ( tak wynika z sond) że miasto w takim wypadku powinno przejmować nieruchomości.Ja jestem innego zdania. W takich wypadkach powinny mieć zastosowanie zastosowanie przepisy o wykonaniu zastępczym przez miasto i obciążeniu kosztami hipoteki nieruchomości. Tak powinno być na rogu Szkolnej i Paderewskiego - grozi tam katastrofa budowlana.Tak samo było na Wildzie, na ulicy prowadzącej w kierunku ul. Czarneckiego.W tym miejscu właściciel porzucił nieruchomość i pozostawił do wywiezienia śmieci. Z tego co wiem, obciążono wtedy wywozem śmieci hipotekę tej kamienicy, chociaż jej nie przejęto.
Sytuacja ze Stolarskiej powinna być rozpatrywana tak samo jak ta, z rogu Paderewskiego i Szkolnej.Sytuacja jest tak samo nagląca, jak grożąca katastrofa budowlana, a właściciel nie reaguje ADEKWATNIE DO SYTUACJI !!!!! Dlatego uważam, że miasto powinno postarać się o wykonawcę zastępczego dostarczenia wody pitnej dla lokatorów ( i to możliwie drogiego), a kosztami obciążyć przymusowo hipotekę nieruchomości przy ul. Stolarskiej.