Dodaj do ulubionych

Zapłacił monetą sprzed denominacji. Dostał resztę

28.12.12, 21:15
Nie było oszustwa. Moneta była warta 35 złotych a kolczyki 30. Jubiler zarobił piątaka
hahaha
A swoją drogą głupich nie sieją.
Obserwuj wątek
    • Gość: mla Re: Zapłacił monetą sprzed denominacji. Dostał re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.12, 22:02
      Brawo...przeczytaj jeszcze raz, pomyśl i dopiero napisz czy jubiler wydając 170 zł reszty z 35 zł nadal jest do przodu o 5 zł
      • Gość: bolo dlatego głupich nie sieją IP: *.centertel.pl 28.12.12, 23:06
        sam dał więcej
    • bimota Zapłacił monetą sprzed denominacji. Dostał resztę 28.12.12, 22:11
      JAK JA KUPILEM NA ALLEGRO TOWAR W STANIE "DOBRYM", KTORY OKAZAL SIE ZLOMEM, TO PROKURATOURA STWIERDZILA, ZE NIE BYLO PRZESTEPSTWA, BO POWINIENEM SIE DOMYSLIC NA PODSTAWIE CENY... NO TU SPRZEDAWCZYNI NIE MOGLA SIE DOMYSLIC NA PODSTAWIE CENY...
    • tomyp Zapłacił monetą sprzed denominacji. Dostał resztę 28.12.12, 23:43
      Jak to jest: bezwartościowa moneta warta 35pln ?
    • olesik Re: Zapłacił monetą sprzed denominacji. Dostał re 29.12.12, 08:30
      Nie rozumiem tych wszystkich oszukanych. Sami są sobie winni. Nieznajomość prawa szkodzi podobnie jak własna głupota.
      Jeśli ktoś przyjmie banknot, lub monetę sprzed denominacji to jest to tylko jego dobra wola. W każdym sklepie pracownicy powinni być przeszkoleni na okoliczność znajomości środków płatniczych i rozpoznawania fałszerstw.
      W razie wątpliwości co do ważności, zawsze można zerknąć do katalogu środków płatniczych, lub na stronę internetową NBP. One na rynku są. Kto nie wierzy niech zapyta w kantorach wymiany, lub bankach. Tam mają katalogi wzorów banknotów i monet z całego świata.
      • bimota Re: Zapłacił monetą sprzed denominacji. Dostał re 29.12.12, 16:26
        TAK, ZAMKNE SKLEP I LECE DO KANTORU ALBO BANKU... BANK, OCZYWISCIE, CHETNIE POMOZE... ;)
        • Gość: Józwa Re: Zapłacił monetą sprzed denominacji. Dostał re IP: *.centertel.pl 29.12.12, 18:41
          Więc kup, albo wydrukuj z internetu katalog monet i banknotów polskich będących aktualnie w obiegu. Potem każ go obejrzeć personelowi i pokaż jak z niego korzystać, jak masz takich niegramotnych sprzedawców.
          • bimota Re: Zapłacił monetą sprzed denominacji. Dostał re 29.12.12, 18:49
            NIE FILOZOFUJ... PEWNIE SAMA JESTES OSZUSTKA...
            • Gość: Józwa Re: Zapłacił monetą sprzed denominacji. Dostał re IP: *.centertel.pl 29.12.12, 19:43
              sam nie "sama" i nie oszust

Powiedz, gdzie masz sklep to będę go omijał.
              Ostatecznie każdy sądzi podle siebie
              a ja nie nie lubię być oszukiwany na wadze, jakości czy też w jakikolwiek inny sposób
              Będę wdzięczny za informację.
              • bimota Re: Zapłacił monetą sprzed denominacji. Dostał re 29.12.12, 20:05
                A KTO POWIEDZIAL, ZE MAM SKLEP...
                • Gość: Józwa Re: Zapłacił monetą sprzed denominacji. Dostał re IP: *.centertel.pl 29.12.12, 20:47
                  bimota powiedział:
                  TAK, ZAMKNE SKLEP I LECE DO KANTORU ALBO BANKU...

W złym miejscu umieściłem odpowiedź. Przepraszam za powtórzenie postu.
                  • bimota Re: Zapłacił monetą sprzed denominacji. Dostał re 29.12.12, 22:52
                    NAWET POWIEDZONKA, KTORE SAM CYTUJESZ, NIE ROZUMIESZ...
        • Gość: Józwa Re: Zapłacił monetą sprzed denominacji. Dostał re IP: *.centertel.pl 29.12.12, 20:45
          bimota powiedział:
          TAK, ZAMKNE SKLEP I LECE DO KANTORU ALBO BANKU...
    • lukask73 Moneta kolekcjonerska 29.12.12, 16:16
      Sprawa nie jest taka prosta, jak się wydaje.
      NBP wyemitował pewnie z tysiąc monet okolicznościowych przed i po denominacji.
      Podejrzewam, że niejeden kolekcjoner nie byłby w stanie na pierwszy rzut oka ocenić, czy moneta jest sprzed denominacji czy aktualna.

Swoją drogą, ciekawe czy gdyby wartość kolekcjonerska tej monety była większa niż 200 zł, to czy jubiler byłby taki szybki z wzywaniem policji. W sytuacji gdzie znak pieniężny nie ma już wartości nominalnej, trudno mówić o przestępstwie, ponieważ równie dobrze klient mógł się umówić ze sprzedawcą, że zapłaci mu w muszelkach, a oszacowanie ilości waluty umownej nastąpiło, jak czytamy, w drodze negocjacji. Zamiast muszelek mogłyby być nawet bilety z napisem euro, a co do kursu też mogliby się umówić (w wielu sklepach kurs euro jest dramatycznie zaniżony w stosunku do średniego).
      • bimota Re: Moneta kolekcjonerska 29.12.12, 16:28
        NIE WIEM GDZIE TO "CZYTACIE"...

A PO DENOMINACJI WYDAWANO MONETY O TAKIM NOMINALE ?
        • Gość: Józwa Re: Moneta kolekcjonerska IP: *.centertel.pl 29.12.12, 18:47
          www.nbp.pl/home.aspx?f=/banknoty_i_monety/monety_okolicznosciowe/katalog.html
          Tutaj znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie. Z tego co wiem, złote monety były bite z dużym nominałem.
      • Gość: Józwa Re: Moneta kolekcjonerska IP: *.centertel.pl 29.12.12, 18:45
        Prawda. Wydaje mi się, że ów jubiler był chytry i myślał, że na tej monecie dużo więcej zarobi. Kiedy zorientował się, że warta jest 35 zł to się wściekł i zgłosił oszustwo.

Ciekawe, czy zrobił by to samo, gdyby klient przyniósł mu złotą dwudziestodolarówkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka