Dodaj do ulubionych

Mieszkamy w jednym z lepszych do życia miejsc. ...

30.12.12, 14:16
Fajny tekst, takich bym oczekiwał od Wyborczej, a nie wydumanych artykułów "byle coś napisać" i mieć za wierszówkę.

Nie zgodzę się tylko w 2 tezami.

1. Poznań jest lepszy od Wrocławia, nie wiem skąd inna opinia, proszę popatrzeć na ich dziurę w zatrudnieniu, bałagan w urzędach, korki. I prezydent, który bryluje w mediach, i robi po prostu PR nic więcej. Mieszkałem tam 3 miesiące i nie chciałbym tam wracać - Poznań jest niesłychanie uporządkowanym miastem w porównaniu do wro.

2. Mieszkańcy uciekają z miasta - no naprawdę niesamowite. A jak jest w NYC, SF, Berlinie, Rzymie, Oslo itd?? Każdy kto coś tam odłożył i ma możliwość kupienia choć bliźniaka w małym ogródkiem, wyjedzie na przedmieścia, to ogólnoświatowy trend. A Pan jakby miał możliwość zakupu takiego domku i miał na dobre auto, zostałby pan np. na Jeżycach albo Wildzie ??? Za granicą ludzi pełno w miastach, ale proszę zobaczyć jak całe dzielnice zasiedla emigracja i oni powodują że miasto odżywa. Berlin? 2 dzielnice tureckie. LA ? Meksyk.
Obserwuj wątek
    • Gość: poseniak Re: Mieszkamy w jednym z lepszych do życia miejsc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.12, 14:34
      to chyba byliśmy w dwóch różnych wrocławiach. ja tam spędziłem ponad rok życia, jak mam okazję lubię tam jeździć i jako rodowity poznaniak muszę niestety stwierdzić, że wrocław w wielu sprawach jest lepszy od poznania.
      poznań jedynie pod względem przestrzennym jest bardziej uporządkowany, zbity, przejrzysty.
      • raven50 Re: Mieszkamy w jednym z lepszych do życia miejsc 30.12.12, 18:49
        ja też bardzo lubię Poznań choć poznaniaków tam nie lubią, mieszkańcy pomimo wszystkiego jakoś tam sympatyczniejsi, a miejskie przedsiębiorstwo komunikacyjne np o wiele lepiej działa jak u nas, nie ma tam biletów minutowych, tylko jeden od początku do końca jazdy, nigdy tam na tramwaj tak długo nie czekałam jak u nas
        • Gość: mieszczanin Tak, ale ocena niektórych inwestycji może być inna IP: *.icpnet.pl 30.12.12, 19:46
          Z jedną rzeczą się nie zgodzę, czyli z budową wiaduktów na Grunwaldzkiej i Bukowskiej.
          To jest akurat podejście perspektywiczne i należy je chwalić.

Natomiast ganić należy "niedoinwestowanie", czyli niedoprowadzenie tramwaju do stacji Poznań Junikowo i do stacji Poznań Wschód, oraz kilka "odtwórczych" remontów, które nie spowodowały polepszenia komunikacji, a wręcz przeciwnie - sprawiły, że korki są większe i gorzej się jeździ wszystkim - na czoło wysuwa się tutaj Rondo Jana Nowaka Jeziorańskiego, ale też Rondo Śródka, czy wiadukty na Hetmańskiej zakończone Rondem Starołęka.
    • mille666 Mam odmienne odczucia 30.12.12, 14:47
      - mega-korki i idiotyczna organizacja ruchu drogowego /słynne ronda z sygnalizacją... do połowy/, tiry w mieście...
      - jeżdżąc rowerem, czy chodząc pieszo głównie stoi się przed setkami świateł...
      - brak zieleni w mieście
      - drogie mieszkania i życie w ogóle
      - idiotyczne inwestycje: "super"-dworzec, "super"-stadion, "szybki"-tramwaj
      - miasto przyjazne jedynie deweloperom i ludziom z dużą kasą reszta ma kontenery...
      - mega-zadłużenie co już się odbija czkawką
      - konserwatyzm poddanych miłościwie panującego...

na plus: Rozbrat i niezależna myśl i kultura... czego większość nie potrafi docenić
      • Gość: mlx Re: Mam odmienne odczucia IP: *.centertel.pl 30.12.12, 14:56
        Jak zwykle znajdzie się malkontent: w Poznaniu "mało zieleni"? Buhahaha, proszę Cię. Drogie mieszkania? :) W prawie wszystkich dużych miastach są droższe. Idiotyczna inwestycja "szybki tramwaj" - no tego wpisu już nie muszę komentować, sam się skomentowałeś... PS: A skąd Pan redaktor specjalista od wszystkiego wziął tezę, że zajezdnia na Franowie jest za duża? Jakieś konkrety?
      • Gość: poseniak Re: Mam odmienne odczucia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.12, 15:18
        ta niezależna myśl i kultura akurat mogłaby się do wrocławia przenieść razem panią k. czarnotą
      • Gość: Jo Brakuje dobrego włodarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.12, 15:20
        Fajny ten Poznań. Na Ławicy zamiast samolotów latają fortepiany. Prowadzi się remont dwóch równoległych ulic z wiaduktami - Kaponiera i Dworcowy a Teatralny zamknięty dla samochodów. najważniejsze, że mamy stadióóón. Za cenę stadionu można byłoby wybudować 10 tysięcy mieszkań socjalnych. To MIASTO jest odpowiedzialne za zapewnienie mieszkań POZNANIAKOM a nie prywatni właściciele. Dla prywatnych osób to jest biznes.
        • alfalfa Re: Brakuje dobrego włodarza 30.12.12, 20:21
          Gość portalu: Jo napisał(a):

To MIASTO jest odpowiedzial
          > ne za zapewnienie mieszkań POZNANIAKOM

I co jeszcze? Darmowy obiadek nie łaska? Człowiek wolny jest samodzielny. Te lewicowe hasła tworzą tylko niewolników państwa.
          A.
        • Gość: zenek Miasto odpowiedzialne za zapewnienie mieszkań?! IP: 95.108.81.* 30.12.12, 22:30
          I co jeszcze?!
          Dzieci też ma nam naru...?!
          • Gość: . Re: Miasto odpowiedzialne za zapewnienie mieszkań IP: *.pools.arcor-ip.net 30.12.12, 22:35
            Wystarczy,ze juz ciebie zrobiono miekim pod wiatr..
            • Gość: zenek Re: Miasto odpowiedzialne za zapewnienie mieszkań IP: 95.108.81.* 30.12.12, 22:39
              LOL
              I to wszystko co masz w tym temacie powiedzenia?
        • Gość: soha Re: Brakuje dobrego włodarza IP: *.adsl.inetia.pl 31.12.12, 00:10
          Pełna zgoda. Pracuję w UK w prawie mieszkaniowym (m.in.) i nawet tutaj, w miejscu rodem z mokrych snów nadwiślaskich liberałów to państwo zapewnia mieszkania potrzebującym. Mieszkania, nie kontenery. Jednak jak widać polscy specjaliści od gospodarki wolnorynkowej jeszcze nie poznali związku pomiędzy bezpieczeństwem mieszkaniowym pracownika a jego wydajnością. Jest wprost proporcjonalny, a nie odwrotnie proporcjonalny, jak chcieliby niektórzy.
      • raven50 Re: Mam odmienne odczucia 30.12.12, 18:51
        to co wymieniłeś to niestety absolutna prawd
      • alfalfa Re: Mam odmienne odczucia 30.12.12, 20:14
        Rozbrat to niezależna myśl i kultura? Stek lewicowych bzdur.
        A.
        • Gość: zenek Re: Mam odmienne odczucia IP: 95.108.81.* 30.12.12, 22:33
          > Rozbrat to niezależna myśl i kultura? Stek lewicowych bzdur.

Ojtam, ojtam.
          Taka kultura jaki idol.
          Nie miej pretensji do czerwonych kolegów z Rozbratu, że zgodnie ze słowami swojego idola Lenina, lubią się nażreć za cudzą kasę i wyspać pod cudzym dachem.
          • sonia_siemionowna Re: Mam odmienne odczucia 31.12.12, 00:14
            Jasne. Natomiast właściciele pustostanów w centrum, którzy czekają aż budynki się rozwalą, żeby następnioe sprzedać ziemię za wielką kasę deweloperom, którzy dostaną dotacje od miasta na budowę biurowców to nie są pasożyci?

Ciekawe, że osoby wyzywające innaczej myślących od 'lewaków' jakoś nie widzą sprzeczności w wspieraniu 'prywatnego' biznesu przez państwo.
            • Gość: poseniak Re: Mam odmienne odczucia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.12, 00:41
              a wiesz co to miejski konserwator zabytków? od tak sobie w centrum nie wybudujesz. a jak Ci się nie podoba kup sobie taka kamienicę pustą i czekaj aż się rozwali i sprzedaż sobie deweloperem z zyskiem
              • sonia_siemionowna Re: Mam odmienne odczucia 01.01.13, 14:13
                Chyba się z choinki urwałeś. Nie każda kamienica to zabytek.
            • alfalfa Re: Mam odmienne odczucia 10.01.13, 23:43
              > Ciekawe, że osoby wyzywające innaczej myślących od 'lewaków' jakoś nie widzą sp
              > rzeczności w wspieraniu 'prywatnego' biznesu przez państwo.

To jest oczywisty skandal i niestety pewna prawidłowość: "aptekarz" z już działającym interesem chętnie poprze ograniczenie w powstawaniu nowych "aptek" na m2 itd.itp. aż do "trustów i karteli" włącznie. Dokładnie od tego jest państwo plus wojsko, policja i nic poza to. Sąd, parlament i rząd. Co ma państwo do "transportu" i "przemysłu" z jakimiś śmiesznymi ministerstwami. Ile ton towaru przewiozło ministerstwo transportu? Co wyprodukowało ministerstwo przemysłu?
              A.
    • Gość: lupo Re: Mieszkamy w jednym z lepszych do życia miejsc IP: 95.108.119.* 30.12.12, 14:48
      Jak autor odstawi prozac to pogadamy.
      • Gość: mlx Re: Mieszkamy w jednym z lepszych do życia miejsc IP: *.centertel.pl 30.12.12, 14:58
        Pogadamy jak wyjdziesz z depresji.
    • Gość: Zed Ucieczka za miasto to nie tylko domek z ogródkiem IP: *.icpnet.pl 30.12.12, 16:15
      Takich mieszkańców, którzy kupują domki z ogrodem poza Poznaniem to jest mniejszość. Zdecydowana większość przeprowadza się do bloków. Za cenę po jakiej kupiłem mieszkanie za Poznaniem to w mieście dostałbym może co najwyżej jakąś kawalerkę. A tak kupiłem prawie 70 metrów w super okolicy, dużo zieleni dookoła, cisza, spokój, wszędzie blisko, dzieci mają w pobliżu przedszkole. A do pracy w Poznaniu mam 15 minut. I tu właśnie Poznań nie ma nic do zaoferowania
      • wlodzimierz_nowak Re: Ucieczka za miasto to nie tylko domek z ogród 30.12.12, 18:08
        Jeśli pracujesz przy produkcji (np. zarządzając produkcją, czy magazynem), to pewnie takie rozwiązanie będzie dla Ciebie przyszłościowo dobre. Ale nieuniknione jest stopniowe przenoszenie się biur firm relokowanych pod Poznań z powrotem do miasta. Takie zjawisko wystąpiło na Zachodzie od lat 80tych, taki trend występuje już w Warszawie i Krakowie i do Poznania też dojdzie. I wówczas mając taką pracę nagle ockniesz się z setkami innymi samochodów na drodze wlotowej do miasta, które zacznie się przed samochodami aktywnie bronić, a obwodnic nie będzie, gdyż nas nie stać.

library.witpress.com/pages/PaperInfo.asp?PaperID=10783
        Kibicuj w wyborach do sejmiku wojewódzkiego tym, którzy dołożą się silniej do Kolei Metropolitalnej.

poznan.gazeta.pl/poznan/1,36037,8031360,Poznan_sie_rozlewa__Jak_poradzila_sobie_z_tym_Haga_.html
        • Gość: Zed Re: Ucieczka za miasto to nie tylko domek z ogród IP: *.icpnet.pl 31.12.12, 00:32
          Tylko, że ja pracuję w Poznaniu, a nie pod Poznaniem. Więc to co piszesz to mnie akurat nie dotyczy.
    • wlodzimierz_nowak Re: Mieszkamy w jednym z lepszych do życia miejsc 30.12.12, 17:54
      adamus1982 napisała:
      > Nie zgodzę się tylko w 2 tezami.
      >
      > 1. Poznań jest lepszy od Wrocławia, nie wiem skąd inna opinia, proszę popatrzeć

Ogólnie masz rację. Wrocław dopiero Poznań dogania. Ale tam mimo wszystko (patrząc na strukturę) dużo bardziej rozsądnie wydawano pieniądze w dekadzie największych inwestycji w historii Polski. Dlatego ludzie oczekujący miasta na miarę nowoczesności, a nie wizji lat 70tych i to z hollywoodzkiego filmu, we Wrocławiu właśnie widzą te ważne zmiany, których u nas mało, pomijając często bardzo poważne tamtejsze problemy.

> 2. Mieszkańcy uciekają z miasta - no naprawdę niesamowite. A jak jest w NYC, SF
      > , Berlinie, Rzymie, Oslo itd??

Nie znam liczb w Oslo (de facto znacznie mniejsze miasto, na większej powierzchni), ale w pozostałych JEST diametralnie inaczej. Suburbanizacja skończyła się dawno temu, reurbanizacja trwa od dawna.

> Każdy kto coś tam odłożył i ma możliwość kupieni
      > a choć bliźniaka w małym ogródkiem, wyjedzie na przedmieścia, to ogólnoświatowy
      > trend.

Bzdura. To było aktualne w Europie do lat 80-tych. Teraz "każdy kto odłożył" woli od bliźniaka porządne mieszkanie w kamienicy z wysokim sufitem, na niskich piętrach i bliskością centrum oraz parków.

A Pan jakby miał możliwość zakupu takiego domku i miał na dobre auto, z
      > ostałby pan np. na Jeżycach albo Wildzie ???

Każdy ma dzisiaj auto (Poznań 540 sam. osob/1000 mieszkańców, Berlin 290, Hanower 350/1000). I wielu myśli jak Ty licząc na samochód. Niestety wielu, bardzo, bardzo wielu poznaniaków się przeliczy! Problemy z tego wynikające dopiero przed nami.
      poznan.gazeta.pl/poznan/1,36037,8031360,Poznan_sie_rozlewa__Jak_poradzila_sobie_z_tym_Haga_.html
      Za granicą ludzi pełno w miastach,
      > ale proszę zobaczyć jak całe dzielnice zasiedla emigracja i oni powodują że mi
      > asto odżywa. Berlin? 2 dzielnice tureckie. LA ? Meksyk.

Znów wizja z lat 80tych. Wówczas w Berlinie (jeszcze Zachodnim) niektórzy wciąż chcieli budować się Reinickendorfie, Wannsee, Zehlendorfie. Dzisiaj te dzielice "stoją", ludzie kupują stare kamienice w śródmieściu, Stegliz i Charlottenburg znów zamożnieją.
    • adellante12 Re: Mieszkamy w jednym z lepszych do życia miejsc 30.12.12, 18:22
      To miał byc artykuł sponsorowany???
      To bardzo kiepsko wyszedł, znów poznaniacy beznadziejnie zainwestowali pozyczone pieniążki... Jak nie w idiotyczny stadion to w skretyniały artykuł...
      I jeszcze klakierstwo..
      Artykuł w sam raz dla przeciętnego mieszkańca Dymbca który nigdy nie był w zadnym innym mieście...
      Ten ogólnopoznański onanizm nad samowspaniałoscią doprowadzi do tego ze stanie sie Poznań prowincjonalnym powiatem. I te brednie Nowaka o relokacji biur... No jakich biur ja sie pytam??? masz tu jakies siedziby, centrale chocby filie???? Wiekszość to terenowe biura i oddziały. Mnóstwo pracy za 1200 brutto ale za to ile ofert... No żenujace ignoranctwo..
      • raven50 Re: Mieszkamy w jednym z lepszych do życia miejsc 30.12.12, 18:55
        w Poznaniu nie można znaleźć żadnej sensownej pracy
        • Gość: mlx Re: Mieszkamy w jednym z lepszych do życia miejsc IP: *.centertel.pl 30.12.12, 19:17
          Oczywiście. Ale poszukaj pozytywów - masz kupę czasu żeby siedzieć na forum i marudzić :)
        • qwardian Re: Mieszkamy w jednym z lepszych do życia miejsc 02.01.13, 16:18

raven50 napisała:

> w Poznaniu nie można znaleźć żadnej sensownej pracy

Najmniej sensowna jest praca której nie ma. Ponieważ nie ma na nią zapotrzebowania. Buduj drogi, sadź czerwoną kapustę, spal nasze lokalne śmiecie w zamian dostarczając energię i zostaniesz doceniony w środowisku...
    • raven50 mieszkam w Poznaniu od urodzenia ale.... 30.12.12, 18:45
      znam lepsze miejsca do mieszkania, gdzie lepiej się żyje, kiedyś Poznań był całkiem przyjemny ale ostatnio to raczej mam serdecznie go dosyć, po tym co się tu wyprawia to raczej to nie jest mój Poznań gdzie się miło mieszkało, za dużo obcych diabli wiedzą skąd, którzy mają jakieś dziwne prostackie obyczaje rodem ze wsi zabitej dechami ze wschodu zapyziałej Polski, a poczynania naszych władz też nie są zachętą, polityka wobec mieszkańców zwłaszcza rodowitych zasiedziałych jest co najmniej dziwna, trudno tu liczyc na pomoc ze strony miasta np tym lokatorom ze Stolarskiej a ostatnio z kamienicy na Niegolewskich, widać niektórzy mogą robić w tym mieście co chcą za cichym przyzwoleniem urzędasów, po prostu to mi się nie podob
    • trottel Mieszkamy w jednym z lepszych do życia miejsc. ... 30.12.12, 19:27
      no tak wydano kasę na stadion - mogli wybudować mieszkania socjalne, wtedy wszyscy byli by szczęśliwi. może autor tego wpisu zobaczyłby jak wyglądają takie bloki socjalne. Poza tym powiem wam, że w tym ukochanym Wrocławiu też wybudowali "idiotyczny" stadion. Pewnie pospadaliście z krzeseł, co?
      tyle malkontentów co świat znają tylko z opisu z gazety wyborczej, rzadko gdzie indziej można spotkać i to chyba największy minus Poznania
      • Gość: j.b. przywództwo to umiejętność uaktywniania elit IP: *.icpnet.pl 30.12.12, 21:15
        postsolidarnościowa władza, wychowana na wzorcach pzpr-owskich, zamiast dążyć do skupienia wokół siebie najlepszych specjalistów, za wszelką cenę usiłowała po 1990 udowadniać błyskotliwość własnego umysłu. Przez 17 lat promocja miasta była w rękach zastępcy prezydenta lubiącego nutki i nadgryzione pączki, plany rozbudowy Poznania i budowy stadionu nadzorował w Radzie Miasta elektryk, itd...
        A podobno w Poznaniu są uczelnie kształcące specjalistów wszystkich specjalności. Czyżby nie byli oni zainteresowani rozwojem Miasta, w którym żyją?
    • Gość: poseniak Re: Mam odmienne odczucia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.12, 00:38
      po pierwsze nie cieciu, cóż za kultura, z rozbratu czyżby?, po 2 drugie po prostu z poglądami tej pani się nie zgadzam i tyle
    • qwardian Mieszkamy w jednym z lepszych do życia miejsc. ... 31.12.12, 01:31
      Nie ma lepszego miasta, zawsze to powtarzałem. Stadion w Poznaniu jest dla kilkudziesięciu tysięcy kibiców Lecha i żadna inna impreza nie zgromadzi takich tłumów wartościowych dla producentów umieszczających swoje reklamy na stadionie. Lech Poznań daje jedyną okazję, żeby nazwa naszego miasta zaistniała w ludzkiej świadomości na naszym kontynencie. Piłka klubowa jest chlebem powszednim w Europie. Piłka nożna jest jedyną obok Kościoła Katolickiego i mszy świętej imprezą regularnie odwiedzaną. Dzięki piłce nożnej i meczom w Europie nie ma już wojen. To tyle na temat stadionu na ulicy Bułgarskiej...

Wiadukty na Bukowskiej i Grunwaldzkiej zapewniają systematyczne kontynuowanie III Ramy, naprawa dróg Grunwaldzkiej, Bukowskiej i Bułgarskiej przyciągają w te okolice Grunwaldu inwestorów z workami pełnymi pieniędzy. Mamy w końcu przyzwoite lotnisko, realizuje się wspólny dworzec kolejo autobusowy z centrum handlowym w środku miasta.

Problemem jest Centrum i Stary Rynek ponieważ utracono wizję jakiemu celowi będzie ono służyć. Likwiduje się w Centrum szkolnictwo wyższe co uważam za błąd, zamyka ulice co jest uciążliwe dla firm, instytucji prawnych i handlu z wysokiej półki. Rejestracja pojazdów, wydawanie praw jazdy nie wiadomo dlaczego umknęlo na Granową. Moim zdaniem powinno wrócić. Jedyne co utrzymuje ten obszar na powierzchni to skansen zabytkowo muzealny.

Żeby miejsce to nie umarło należy przywrócić instytucje uniwersyteckie, urzędy miasta, otworzyć Centrum na transport, zaprojektować nowe dzielnice willowe wokój stadionu Szyca, zbudować akademiki więc przede wszystkim spowodować żeby studenci tam spędzali swój czas, żyli, żywili się i studiowali. Ot co...
      • Gość: radca Re: Mieszkamy w jednym z lepszych do życia miejsc IP: *.icpnet.pl 01.01.13, 20:06
        Co do studentów to gatunek wymierający, a za nim wymrą tzw. naukowcy.
        Nikt przy zdrowych zmysłach, dobrowolnie nie będzie finansował ich utrzymania i działalności w dotychczasowym kształcie i przy dotychczasowej ich efektywności.
        To nie jest perspektywiczny kierunek ożywiania Centrum.
        Co do wojen, to jeśli to prawda :
        - to stadion miejski winno się refinansować z kasy MON-u. ;o)
        (zawsze to jakiś pomysł na oddłużenie miasta)
        - to należy natychmiast cofnąć wszelkie przywileje KK, (szkoła baletowa, VIII LO ,G24) bo powszechnie odwiedzanie w XX w mszy św. nie zapobiegło wojnom w Europie, a oficjalny powrót religii na salony w krajach bałkańskich szybko doprowadził do wojen religijnych i rzezi niewiniątek.
        • qwardian Re: Mieszkamy w jednym z lepszych do życia miejsc 02.01.13, 15:54
          Gość portalu: radca napisał(a):

> Co do studentów to gatunek wymierający, a za nim wymrą tzw. naukowcy.
          > Nikt przy zdrowych zmysłach, dobrowolnie nie będzie finansował ich utrzymania i
          > działalności w dotychczasowym kształcie i przy dotychczasowej ich efektywności

Logicznym jest jednak, żeby uczelnie miały zwartą lokalizację i studenci nie musieli marnować czasu i pieniędzy przemierzając kilometry do Suchego Lasu. A studenci nawet biedni przyciągają masę małych przedsiębiorców od kopiarek, bistro, operatora usług telefonicznych, lekarza po księgarnie, apteki i sklepy ze sprzętem komputerowym. Biblioteka jest w Centrum, a co z placówkami muzealnymi poza sezonem turystycznym? To miejsce musi być zapełnione. Co radco proponujesz? Biurowce ożywią te miejsca do godziny 18-tej po czym sekretarki uciekną wraz z prawnikami, bankowcami na przedmieścia do swojego domu z ogródkiem...

> - to stadion miejski winno się refinansować z kasy MON-u. ;o)

Zważywszy, że my już praktycznie armii nie mamy to całkiem sensowna propozycja i inwestycja która zwraca się z nawiązką w całej Europie. My tu na kontynencie toczymy wojny na boisku. Lokalne, międzymiastowe, międzypaństwowe docelowo międzygalaktyczne i niech już tak zostanie. Amen...
          • Gość: radca Re: Mieszkamy w jednym z lepszych do życia miejsc IP: *.icpnet.pl 09.01.13, 11:49
            Co proponuję?
            1. studentów do centrum to błędny pomysł, a błąd tkwi w tym, że życia studenckie dziś i dwadzieścia - trzydzieści lat temu to inne bajki. Dowód UEP jest scalony, AM jest scalona, a UAM jest zbyt wielki na scalenie i upadnie,(to kwestia najbliższych 10 lat).
            2. trzeba centrum uczłowieczyć, a jedynym sposobem jaki ja widzę, to schowanie tranzytu pod ziemię czyli tunel od wzgórka przy LOK-u do UW za Fredry i przeniesienie części tranzytu na Nową Składową (wzdłuż torów PKP), oraz ruchu lokalnego na Towarową. Biurowce tego nie uczynią, poza tym są w odwrocie, (biuro mobilne).
            3. trzeba dokonać zmian cywilizacyjnych, przewartościowań priorytetów, podniesienia efektywności struktur społecznych (po co tylu z dypl wyższej) i organizacji samorządów, (po co powiaty?), (lepiej kasę publiczną dać na urlopy wychowawcze, przedszkola, podstawówki niż na szkolnictwo wyższe), generalnie obniżyć podatki i zmienić ich strukturę - wprowadzić podatki majątkowe, które pozwolą szybciej się dorobić standardu, a więcej pracować by go utrzymać, wysiłek społeczny skierować na wytwarzanie, podział rynku pracy, a nie jak dotychczas na podział dóbr i globalny rynek itd, itp.
            To tylko sygnały, to obszerny i złożony temat, a przecież stoimy na progu światowych zmian, etap życia na kredyt, z etatu, odchodzi do lamusa. Wieże urzędników muszą runąć. Liczy się osiągnięcie założonego celu bez względu na koszty czy system wartości moralnych, a nawet system prawny.
            Kręcimy się w kółko tracąc orientację, zatracając wolność, uciekając od namysłu, poddając się niskim emocjom, wąskie specjalizacje prowadzą do odczłowieczenia zachowań.
            • qwardian Re: Mieszkamy w jednym z lepszych do życia miejsc 09.01.13, 15:02
              Gość portalu: radca napisał(a):

> UAM jest zbyt wielki na scalenie i upadnie

Upadnie jeżeli będzie zbyt uciążliwy dla studentów i koszty nauki przekroczą ich możliwości. A robi się uciążliwy ze względu na tracony czas. Tradycyjna uczelnia mieści się w kompleksie budynków. Tutaj mamy do czynienia z rozprzestrzenianiem się bez żadnego rzeczowego uzasadnienia.

> 2. trzeba centrum uczłowieczyć, a jedynym sposobem...

Jedynym administracyjnym sposobem jest powrót urzędów i studentów. Mieszkańcy opuszczający Centrum kierują się wysokimi kosztami lokali. Nigdy tam już nie wrócą bez względu na organizację ruchu..

> Biurowce tego nie uczynią, poza tym są w odwrocie, (biuro mobilne).

Nic nie wiem o takowych, ale biurowce życia do Centrum nie przywrócą po godzinie szóstej po południu.

> 3. trzeba dokonać zmian cywilizacyjnych...

Ocho radco doświadczenie mojego życia nauczyło mnie, żeby traktować zbawiających ten świat ze szczególną podejrzliwością...
              • Gość: radca Re: Mieszkamy w jednym z lepszych do życia miejsc IP: *.icpnet.pl 09.01.13, 16:13
                Co do trzeciego to pełna zgoda. Ze zbawcami trzeba podejrzliwie, ostrożnie i racjonalnie.
                Nie zmienia to faktu, że stoimy u progu nowego światowego rozdania, jakiejś zmiany cywilizacyjnej. Jakoś mocno się kurczymy, przynajmniej w Europie, Polsce ? ;o))
                Pogadamy za 10-20 lat bo zmiany będą widoczne jak na dłoni.
                Co do biura mobilnego to winieneś już tendencję zauważyć, nawet w Poznaniu.
                Ile powierzchni biurowej czeka na najemcę? A przecież zmiana cywilizacyjna jako bardziej efektywna wyeliminuje, zautomatyzuje prace biurowe i z biurowców wrzuci je w chmurki.
              • Gość: xsiąc Re: Mieszkamy w jednym z lepszych do życia miejsc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.13, 16:32
                Ocho radco doświadczenie mojego życia nauczyło mnie, żeby traktować zbawiających ten świat ze szczególną podejrzliwością...

Miałem wrażenie, że do jednego ze zbawców masz stosunek naiwno-poddańczo-bezkrytyczny...
                Ileś to o tym "nasmarował"... ;-)
                • qwardian Re: Mieszkamy w jednym z lepszych do życia miejsc 09.01.13, 16:45

Gość portalu: xsiąc napisał(a):

> Miałem wrażenie, że do jednego ze zbawców masz stosunek naiwno-poddańczo-bezkry
                  > tyczny...

Kościół Katolicki jasno i uczciwie głosi, że zbawienie będzie miało miejsce na drugim świecie, poza naszym Wszechświatem. Owszem mam...
                  • Gość: xsiąc Re: Mieszkamy w jednym z lepszych do życia miejsc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.13, 20:17
                    wiadomosci.onet.pl/regionalne/poznan/ministrant-w-koscielnej-toalecie-molestowal-mlodsz,1,5390455,region-wiadomosc.html
                    To kolejny przykład dzikusa, który nie dostąpił łaski pańskiej? Czy może przykład do naśladowania, namaszczony dobrymi opiniami księży dobrodziejów?
                    Może głównie o "to" w tej całej organizacyji chodzi...?
                    Gratuluję poglądów.
                    • qwardian Re: Mieszkamy w jednym z lepszych do życia miejsc 10.01.13, 20:49

Widzę co Cię "kręci". Z pewnością na tym forum znajdziesz sobie partnera. Daj znać jak party minęlo...
                      • Gość: xsiąc Re: Mieszkamy w jednym z lepszych do życia miejsc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.13, 22:12
                        I u proboszcza, i u dekana, i u biskupa, i u "arcy" było, z grubsza, tak samo. Szczegółów Ci oszczędzę, bo jeszcza mógłbyś zachwiać się w wierze... A byłoby szkoda, bo takich dziwaków kościołowi trzeba, żeby udowodnić, że wszyscy inni są "be", a tacy jak Ty są very, very "cacy"...
                        Kotłuj się i "miętol" w tym "zdrowym" towarzystwie....
                        Do mamony na giełdę zajrzyj! Czy zarobiłeś na "tacę"?

Summa summarum - jesteś obrzydliwy. Długo chcialem wierzyć, że jesteś cynicznym prowokatorem, "jajcarzem". Ale jeśli Ty tak na prawdę...? czas umierać
                        • Gość: amerykaniec Re: Mieszkamy w jednym z lepszych do życia miejsc IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.01.13, 21:20
                          Nieciekawy typ ten gvardian
    • drogowypies A już super jest na Stolarskiej i Niegolewskich 31.12.12, 08:58
      jeszcze tylko niech Śruba zostanie prezydentem Poznania i wtedy "żyć, nie umierać"... no albo odwrotnie.
    • Gość: Mikołaj Re: Mieszkamy w jednym z lepszych do życia miejsc IP: *.play-internet.pl 02.01.13, 11:12
      Mieszkałem w Poznaniu kilkanaście lat, teraz moi rodzice przeprowadzili się za pracą do Szczecina (dostali lepszą propozycję) i coraz bardziej się przekonuje do tego miasta... Mieszkamy teraz na fajnym, nowym osiedlu Małe Błonia, a dojazd do centrum zajmuje mi chwilę. W ogóle w Szczecinie dużym atutem w porównaniu do innyych miast są niewielkie korki, ale i tak ja się najbardziej jaram tym jak jest blisko do Berlina - tylko 1,5 h dzieli mnie od wielku koncertów :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka