Dodaj do ulubionych

Wielkie kolejki pod pośredniakiem w Poznaniu. A...

04.01.13, 10:33
To jak, przepraszam, wyglądają kolejki do pośredniaków tam gdzie bezrobocie jest np 30%??? mają 6 km??? Nie można by przynajmniej tym ludziom ułatwić trochę życia i osczędzić upokorzenia oferując na przykład rejestrację w sieci...? ja pinkolę.....
Obserwuj wątek
    • szmecierecie Wielkie kolejki pod pośredniakiem w Poznaniu. A... 04.01.13, 10:57
      Swego czasu wybrałem się do PUP i stojąc w kolejce dowiedziałem się, że można sobie wykupić miejsce u 'stacza kolejkowego' (okoliczni 'bezrobotni' dorabiają sobie) i za kilkanaście złotych można mieć miejsce w kolejce. Popyt na takie usługi jest ... bo ludzie do pracy się spieszą :-)

Druga uwaga: wizyta w PUP, w celu innym niż uzyskanie dofinansowania na start działalności lub chęć uzyskania ubezpieczenia zdrowotnego, nie ma żadnego sensu. Jeśli ktoś szuka pracy lepiej kupić gazetę, wejść na pracuj.pl albo odwiedzić prywatne pośredniaki.

ps. Serdecznie pozdrawiam panią, która stwierdziła, że nie ma pracy dla informatyków w Poznaniu (!!) i jednocześnie podsunęła mi listę stron internetowych z ogłoszeniami o pracę!
      • Gość: ui Re: Wielkie kolejki pod pośredniakiem w Poznaniu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.13, 21:40
        dofinansowanie na działalność ? Dla kogo ? Spotkałem się z "biznesem" okołodotacyjnym - kupuję co muszę.przedkładam faktury i .. sprzedaję po niższej cenie na allegro. Uczciwi ludzie nie utrzymają się na rynku !! Z czego zapłacą bieżace koszty działalności ? - Tego podobno nie wolno finansować. W mojej branży wyrosło sporo takich "działalności" bo nagle PUP wpadł na genialny pomysł jaka profesja jest opłacalna i co ?? PUP opłacił szkolenia 2 tyg po 2.500 zł, wypuszczono kilkanaście osób zupełnie nieprzygotowanych do zawodu (wymaga sporej praktyki) dał im pożyczki i teraz .. wykonują usługi za 10 % ceny, na szczęście dla mnie mają minimalne pojęcie o tej pracy i partolą więc klient i tak wraca do mnie, płaci 100 zł a nie 10 i jest zadowolony z jakości. A ile razy trzeba było próbować naprawić szkody które wyrządzili "fachowcy" po 2-tygodniowym kursie !! Szkoda mi tych ludzi bo chyba 2 lata muszą ciągnąć działalność
    • Gość: Yeti Re: Wielkie kolejki pod pośredniakiem w Poznaniu. IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.13, 11:03
      To chyba kwestia organizacji, w ponad 200-tysięcznym mieście na Śląsku z kilkunastoprocentowym bezrobociem pobiera się numerek i czeka na zarejestrowanie około pół godziny w ciepłej poczekalni.
      • emissarius Re: Wielkie kolejki pod pośredniakiem w Poznaniu. 04.01.13, 13:13
        Gość portalu: Yeti napisał(a):

> To chyba kwestia organizacji, /.../

Nie jestem tego do końca pewien ale wydaje mi się, że w tym urzędzie istnieje system elektronicznego pobierania numerka dla osób zgłaszających się na wcześniej wyznaczony termin wizyty. Jednak aby móc z niego skorzystać - trzeba się wcześniej zarejestrować, po spełnieniu ścisłych kryteriów i otrzymać termin.

Ambicją Urzędu Pracy w Poznaniu jest jak najmniejsza liczba zarejestrowanych bezrobotnych, a nie sprawna obsługa jak największej ilości osób, ani tym bardziej wysoki współczynnik zatrudnionych.
    • zasad_selekta Re: Wielkie kolejki pod pośredniakiem w Poznaniu. 04.01.13, 14:49
      truskawa800 napisał:
      > To jak, przepraszam, wyglądają kolejki do pośredniaków
      > tam gdzie bezrobocie jest np 30%??? mają 6 km???

Ostatnie pełne dane (listopad 2012 wg. MPiPS) pokazują, że w różnych powiatach (pierwsza kolumna), podobna stopa bezrobocia (trzecia kolumna) przekłada się na różne liczby osób do przyjęcia (kolumna druga).
      Szydłowiecki 5,8 36,9
      Piski 5,6 30,6
      Radomski 16,7 30,2
      Nowodworski 3,5 29,7

i z drugiej strony tabeli:
      m. Sopot 0,8 4,4
      m.st.Warszawa 48,4 4,3
      m. Poznań 13,3 4,1

Nie potrafię znaleźć wzoru służącego do obliczania ilości osób zatrudnionych w PUP w odniesieniu do zarejestrowanych bezrobotnych, ale kołacze mi się, że stosuje się go - wzrost zarejestrowanych bezrobotnych, przekłada się na wzrost zatrudnienia w dalszej perspektywie czasowej.

Rejestracja w sieci nie będzie możliwa w pełni w związku z koniecznością dostarczenia fizycznie istniejących dokumentów to primo, a secundo z rzeczywistym analfabetyzmem cyfrowym wielu osób.

Pamiętam swoja pracę w PUP (inny powiat ok 12% i ponad 40 tysiącach zarejestrowanych w dwóch urzędach) początek roku to był czas kiedy pierwszy raz do toalety można było wyjść około 14.30...
    • bez_pomyslu Wielkie kolejki pod pośredniakiem w Poznaniu. A... 04.01.13, 15:05
      Zjechali się bezrobotni na święta z saksów, to jak są w Polsce chcą się odhaczyć. Dlaczego stoją w kolejce od godz.4? Pewno, żeby jak najmniej spóźnić się do pracy. Polska to jest dziwny kraj
      • Gość: arecki Re: Wielkie kolejki pod pośredniakiem w Poznaniu. IP: *.icpnet.pl 04.01.13, 15:52
        Polska to dziwny kraj, ale Ty jesteś za to typowym przykładem Polaka, który wszędzie wietrzy podstęp i oszustwa. Jak mają ci biedni ludzie zapisać się do urzednika, skoro nikt nie raczył im tego ułatwić?
      • gaugan4 Re: Wielkie kolejki pod pośredniakiem w Poznaniu. 04.01.13, 17:07
        Widać, że syty głodnego nie zrozumie. Ci ludzie stoją od tak wczesnej pory, ponieważ, nie mają zamiaru wracać na drugi dzień i kolejny po to by znów usłyszeć, że skończyły się numerki, zapraszamy jutro.
        • alfalfa Re: Wielkie kolejki pod pośredniakiem w Poznaniu. 05.01.13, 12:45
          Fakt, nie rozumiem jak można poświęcać tyle energii na zapisanie się na bezrobocie. Nie łatwiej znaleźć jakąś prostą pracę i zatrudnionym szukać ciekawszej? Oferowałeś kiedyś pracę? Wiesz jak trudno znaleźć kogoś do najprostszych fizycznych fuch? Druga sprawa to pani po technikum handlowym, która chce pracować w żłobku czy przedszkolu - jaki to ma sens? Zmarnowała pieniądze podatników na wyuczenie się zawodu, w którym ofert pracy nie brakuje ale teraz chce się teraz przeszkolić do innego zawodu w którym tak wiele pracy znowu nie ma, za kolejne pieniądze podatników? Trzeci ten facet laborant - co prawda pracy nie znalazł ale się przeszkolił i na wycieczce był. To jest jakaś paranoja.
          A.
          • Gość: abc Re: Wielkie kolejki pod pośredniakiem w Poznaniu. IP: *.play-internet.pl 05.01.13, 13:23
            Jeśli nie możesz znaleźć sobie człowieka do do "najprostszych fizycznych fuch" - to z najpewniej z tobą coś jest nie tak. Mam kilka osób w sąsiedztwie, które co jakiś czas zgłaszają stałą gotowość do umycia mojego samochodu, okien w domu, czy porąbania drewna na działce. Rozumiem kiedy ktoś długo szuka specjalisty o określonych kwalifikacjach, ale śmieszą mnie ludzie którzy nie mogą znaleźć rzetelnego pracownika do okresowego skoszenia trawy, czy pomalowania garażu. Kwestia tylko umiejętności wyszukania i co równie ważne - odpowiedniego traktowania człowieka.

• angrusz1 Re: Wielkie kolejki pod pośredniakiem w Poznaniu. 05.01.13, 22:10
              Abc napisał :

"Kwestia tylko umiejętności wyszukania i co równie ważne - odpowiedniego traktowania człowieka. "

Masz rację - odpowiedniego traktowania człowieka .
            • alfalfa Re: Wielkie kolejki pod pośredniakiem w Poznaniu. 06.01.13, 00:04
              Myślę, że problem w definicji "fizycznej fuchy" - dla mnie to wywiercenie 1 otworu w ścianie baraku o nieznanej konstrukcji (chyba jakieś metalowe ajzole, sprzęt do określenia). Chętnych na ~100-150pln do kieszeni nie było.
              A.
              • Gość: abc Re: Wielkie kolejki pod pośredniakiem w Poznaniu. IP: *.play-internet.pl 06.01.13, 13:20
                To pewnie kwestia środowiska i znajomości. Ja na taką usługę znajdę chętnego nawet w niedzielne popołudnie - z własnym sprzętem i kwalifikacjami. Za 50 złotych mam umyte auto i odkurzone wewnątrz - choć osobiście wole pojechać na myjnię (bo tam szybciej). Dla wielu prac mam chętnego zanim jeszcze pomyślę, że warto byłoby to zrobić. Nie twierdzę wcale, że wszyscy bezrobotni tacy są - zapewne większość nie. Ale ja nie mam żadnego problemu ze znalezieniem właściwego człowieka, wprost przeciwnie - mam kilku "zawsze chętnych" nie tylko do najprostszych prac, którzy deklarują, że jakby co - to oni chętnie.
      • Gość: marek Re: Wielkie kolejki pod pośredniakiem w Poznaniu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.13, 22:28
        W wielu przypadkach, to niewątpliwie prawda. Wystarczy wzorem innych krajów, bardziej doświadczonych z takimi problemami wprowadzić prosty system. Bezrobotny zarejestrowany musi pojawić się w urzędzie np. raz w tygodniu i potwierdzić gotowość do podjęcia pracy.
    • Gość: kaczka Re: Wielkie kolejki pod pośredniakiem w Poznaniu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.13, 15:49
      w tym kraju upakarzanie ludzi przez różne urzędy trwa od kilkudziesięciu lat i niestety nie zapowiada się na zmiany
    • raven50 a dlaczego np taka osoba z Mosiny tu przyjeżdża ? 04.01.13, 16:09
      to w Mosinie nie ma pośredniaka? no jak tak jest że zjeżdżają się osoby spoza Poznania topewno że są kolejki
      • Gość: lupo Powiatowy Urząd Pracy IP: 95.108.119.* 04.01.13, 23:30
        jak wynika z nazwy czyli obejmuje powiat poznański w tym Mosinę.
    • Gość: Zaniepokojony Zapraszam poznaniaków do Wrocławia! IP: *.ip.netia.com.pl 04.01.13, 16:27
      Zapraszam poznaniaków do Wrocławia...
      Tutaj zawsze jest robota (pewnie dlatego że to większe i ładniejsze miasto :-)

+ zarobki trochę większe niż w Poznaniu!
    • Gość: profjebiewdenko "Warszawiaka zatrudnie od zaraz" IP: *.play-internet.pl 04.01.13, 18:08
      No i stało się, przyjechali i teraz robią kolejki w UP.
    • fatsamu Bezrobotnych zapraszamy do nas 04.01.13, 19:37
      Zapraszamy do zdobycia nowego zawodu , stypendia i zapomogi spokojnie pokrywają czesne 8433370 Poznań .
    • tsunami1 Wielkie kolejki pod pośredniakiem w Poznaniu. A... 04.01.13, 22:38
      Ale już nie długo wódz da 400000 miejsc pracy. Ciekawe ilu jest takich co się nie zarejestrowało. Ilu przyszło, zobaczyło kolejki i poszło w cholere. Ciekawe ilu staczy bierze biletów na koniec dnia. Nie mogę się doczekać 30% bezrobocia w Polsce, które jest kwestią czasu. Ciekawe czy wtedy też się znajdzie wielu chętnych na oddanie głosu na PO
      • Gość: adonis Re: Wielkie kolejki pod pośredniakiem w Poznaniu. IP: *.173.42.48.tesatnet.pl 05.01.13, 15:15
        Pracy nie ma bo Paweł Łukaszewski swoimi bezprawnymi i nieprzemyślanymi decyzjami blokuje inwestycje w mieście Poznań. Na przykład ataki na Wechtę , kamieniczników itp. To tysiące miejsc pracy i realne pieniądze dla całych rodzin. To TACY ludzie dają pracę i tworzą ciągle nowe miejsca pracy. A nie PYRA Łukaszewski. ŁUKASZEWSKI WON z PINB i z Poznania.
        • Gość: lupo Popatrz nie przyjął czerwonoobutego IP: 95.108.119.* 10.01.13, 01:07
          z honorami. No jak mógł??? Ha ha ha!!!
    • eleee Wielkie kolejki pod pośredniakiem w Poznaniu. A... 05.01.13, 00:55
      nic dziwnego ,ze nie moga znalezc pracy i czekaja pare godzin jak wystarczy zarejestrowac sie przez net ..o tym pewnie Pani 'redaktor' tez nie wie...
      • Gość: gość portalu Re: wystarczy zarejestrowac sie przez net IP: *.icpnet.pl 05.01.13, 04:31

O czym ty, koleś, bredzisz?...

www.pup.poznan.pl/kat/id/32
        • eleee Re: wystarczy zarejestrowac sie przez net 05.01.13, 13:11
          sam bredzisz.rejestrowalem sie tak miesiac temu..idiotyzm ze strony pupu ,ze to zlikwidowali przy takich tlumach
          new.pup.poznan.pl/kat/id/122
      • Gość: ashaa Re: Wielkie kolejki pod pośredniakiem w Poznaniu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.13, 20:52
        w takim razie poproszę o link gdzie można się zarejestrować online, bo ja jakoś nie mogłam znaleźć takiej możliwości na stronie poznańskiego PUP-u... ???
    • angrusz1 Skoro taka niska stopa 05.01.13, 22:07
      bezrobocia, to dlaczego tak trudno znaleźć pracę człowiekowi z Poznania i to po AE .
    • Gość: nocny_gosc Re: Wielkie kolejki pod pośredniakiem w Poznaniu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.13, 23:55
      Nie rozumiem dlaczego ci ludzie stoją w ogóle w kolejce do rejestracji, skoro można się zarejestrować przez internet i przyjść już wyznaczonego dnia i określonej godzinie :/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka